Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sorry niejestem biegły w tym sprzęcie dlatego moje pytanie opomoc w wyboże sprzętu kturego będę używał dłuższy czas

Kolego, w temacie elektroniki pojecie użyteczności przez dłuższy czas nie istnieje. Każde kolejne echa mają dodawane nowe funkcje, zwiększa się ilość możliwość, do których echo może zostać użyte. Nowe generacje sprzętu pokazują się ostatnio co 3-4 lata. To też musisz uwzględnić w kalkulacjach.

Nie wiem, czy faktycznie nie zacząć od czegoś mniejszego, łatwego w obsłudze. Bo najgorszą rzeczą może być kupno zaawansowanego sprzętu, zniechęcenie się doń i wtedy jest problem, bo nawet na wtórnym rynku to nie będą małe pieniądze za 10 calowe echo, znaczy spora strata dla sprzedającego.

Garminy mają b. ładne obrazowanie boczne, obsługa na ogół mało skomplikowana.

• 0

Ee , to chyba lekka przesada . Proponowałbym dużo poczytać , pooglądać w necie próbować umówić się z kimś kto coś podobnego posiada żeby pokazał na wodzie i dopiero podjąć decyzję co kupić a potem uczyć się uczyć ...

Tomek

P.S.

Mój wpis dotyczył tego o F1

Edytowane przez kostom63

• 0

jeśli zależy Ci na wyrazistości to wybór masz pomiędzy 922 a 1022, mają już rozdzielczość 1024x600

wersja 922xs nie ma chyba SideVu a 1022xsv ma, tzn 922 obsłuży SIdeVu ale potrzebujesz tzw czarnej skrzynki

922 i 1022 to już wielkie kombajny, przy których nie wykorzystasz ich wielu funkcji pływając wędkarsko,

moja rada: jak robisz łódkę na wypasie to kup Lowrance 12Ti lub Carbona 9 z Totalscanem ewentualnie coś z Humminbirda, dokup silnik dziobowy sterowany z echosondy i będziesz miał lepszy komplet niż Garmin, do którego nie podepniesz sterowania silnikiem dziobowym o ile ma to dla Ciebie jakąś wartość

• 0

Na forum nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi która to poskutkuje zakupem najodpowiedniejszego echa dla Ciebie. Jako społeczność jerkbajt użytkujemy chyba wszystkie dostępne modele na rynku i każdy będzie doradzał coś innego. Jeśli natomiast zadasz kilka konkretnych pytań, to usłyszysz kilka konkretnych odpowiedzi i będziesz mógł wyciągnąć kilka adekwatnych wniosków.

Pozdrawiam

Tomek

• 0

W przeciętnej półce cenowej jest podobnie u wszystkich. Jeżeli nie potrzebujesz podpinać do echa radaru, radia, elektryka lub spaliny przez NMEA, to spokojnie wystarczy ci Striker Plus 9sv, a cenowo wychodzi bardzo atrakcyjnie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

A ja cały czas nic nie rozumiem .Jeżeli echo np.hb chirp si ma opisane że ma sonar boczny to ma czy trzeba coś dokupić np.przetwornik który jest w zestawie obsługuje to czy trzeba dokupić inny, czy strukture skan to sonar boczny czy coś jeszcze innego .Przetworniki 52,40 o co kaman jeżeli w garminie jest w zestawie 52 a tutaj się piszę że nie pociągnie tego czy owego trzeba wymienić to ja wymiękam.

Chcę kupić echo ,spining głównie sandacz zbiorniki do 20metrów ,interesuje mnie twarde dno nie wiem czy dobrze rozumiem, chirp si sonar boczny strukture scan gps z zaznaczeniem punktów oraz zrobienie mapy tak dla siebie.Tak więc podsumowując Zestaw kompletny bez kombinacji przetwornik od tego echa do tego,zamiana jakaś skrzynka, wiem że 7 cali na tyle mnie stać może jakiś podpowiedzi niby zdecydowałem się wstępnie na hb 7chirp si gps g 2n ale im dłużej czytam tym mniej wiem.

• 0

Pomieszałeś wszystko razem, Humminbirda, Lowrance i Garmina. Jeśli mowa o "hb 7chirp si gps g 2n" to do skanowania bocznego i nanoszenia waipontów nic więcej nie potrzeba. Co innego do tworzenia map, tu trzeba sporo zainwestować. Trzeba się tylko zastanowić na ile jest Ci to potrzebne...

• 0

Pomieszałeś wszystko razem, Humminbirda, Lowrance i Garmina. Jeśli mowa o "hb 7chirp si gps g 2n" to do skanowania bocznego i nanoszenia waipontów nic więcej nie potrzeba. Co innego do tworzenia map, tu trzeba sporo zainwestować. Trzeba się tylko zastanowić na ile jest Ci to potrzebne...

[/Okquote]

Ok konkret bez map przeżyję chociaż piszą autochart live co to jest , Tak naprawdę to hb wystarczy czy taniej coś się da ogarnąc i te si i strukture scan to to samo czy nie ?

• 0

Side Imaging i Structure Scan to te same obrazowanie pod różnymi nazwami w konkurencyjnych firmach.

http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/

Zerknij do tego linku ws. mapowania w HB

Co do Live, trzeba kartę Zero Lines kupić tak czy siak, bo 8godzin zapisu w wewnętrznej pamięci echa to za mało.

• 0

A ja cały czas nic nie rozumiem .Jeżeli echo np.hb chirp si ma opisane że ma sonar boczny to ma czy trzeba coś dokupić np.przetwornik który jest w zestawie obsługuje to czy trzeba dokupić inny, czy strukture skan to sonar boczny czy coś jeszcze innego .Przetworniki 52,40 o co kaman jeżeli w garminie jest w zestawie 52 a tutaj się piszę że nie pociągnie tego czy owego trzeba wymienić to ja wymiękam.

Chcę kupić echo ,spining głównie sandacz zbiorniki do 20metrów ,interesuje mnie twarde dno nie wiem czy dobrze rozumiem, chirp si sonar boczny strukture scan gps z zaznaczeniem punktów oraz zrobienie mapy tak dla siebie.Tak więc podsumowując Zestaw kompletny bez kombinacji przetwornik od tego echa do tego,zamiana jakaś skrzynka, wiem że 7 cali na tyle mnie stać może jakiś podpowiedzi niby zdecydowałem się wstępnie na hb 7chirp si gps g 2n ale im dłużej czytam tym mniej wiem.

Dla Twoich celów optymalne będą Garmin Striker 7 SV Plus, Humminbird Helix 7 SI CHIRP G2N, Lowrance 7 Elite TI Totalscan, Lowrance Hook 2 7 Triple Shot lub Simrad GO 7 XSE Totalscan. Wszystkie mają sonar boczny i odpowiedni przetwornik w komplecie, a także oferują możliwość tworzenia własnych map (w Garminie bezpłatnie, w pozostałych markach wymaga to mniejszej lub większej dopłaty).

Ps. Popracuj nad interpunkcją, bo ciężko się czyta Twoje wpisy. Sprawdź też pisownię słowa "mętnooki".

• 0

Dla Twoich celów optymalne będą Garmin Striker 7 SV Plus, Humminbird Helix 7 SI CHIRP G2N, Lowrance 7 Elite TI Totalscan, Lowrance Hook 2 7 Triple Shot lub Simrad GO 7 XSE Totalscan. Wszystkie mają sonar boczny i odpowiedni przetwornik w komplecie, a także oferują możliwość tworzenia własnych map (w Garminie bezpłatnie, w pozostałych markach wymaga to mniejszej lub większej dopłaty).

z czego wnosisz że trzeba płacić za własne mapy dla np Lowrance czy Simrad? Gofree jest za darmo, chyba że chcesz mieć swoje prywatne mapy i ich nie udostępniać zobacz http://www.genesismaps.com/Features/Index. Tworzenie map w Gofree jest za darmo, niektóre dodatkowe funkcje są płatne. Tak samo można w Lowrance robić mapy na żywo z wykorzystaniem funkcji Sonar Chart Live https://www.navionics.com/fin/support/compatibility-guides/sonarchart-live

• 0

Ps. Popracuj nad interpunkcją, bo ciężko się czyta Twoje wpisy. Sprawdź też pisownię słowa "mętnooki".

Dzięki kolego za odpowiedź rozwiewającą moje wątpliwości. Moja pisownia pozostawia wiele do życzenia , zgoda ale nie jestem anonimowy mówię i piszę to co myślę. Czasami może za szybko. A tak poza tym to mam taki nik, mentnooki a nie mętnooki.
  • Like 1

• 0

W zasadzie obecnie sprzęt różni się detalami. Tak jak juz wyżej było napisane, jechać do sklepu i sobie sprawdzić samemu, czy pasuje czy nie.

Przykład lowrance

Dla ludzi których obsługa echa sprowadza się głównie do przycisku włącz/wyłącz ma nową serię hook 2. Dwa kable, jeden przetwornik i ekran.

Jeśli ktoś zaczyna przygodę z elektroniką wedkarska, dobrze jest najpierw poczytać o podstawach. Dopiero później zastanawiać się czy 10" od H G czy L będzie dobre czy nie.

Ostatnio na jednej grupie gość pytał gdzie ryby łowić, bo wydał 25k PLN na sprzęt i nie widzi ryb. Pływał po morzu i szukał łuków na 150m I był bardzo rozczarowany, że sprzęt za tyle pieniędzy, nie spełnił oczekiwań.

A dwa, pamiętajcie o dobrym montażu, bo wielu zapomina o tym, a później psy wieszają, bo ekran śnieżny.

Edytowane przez Norcem