meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Wszystko co pracuje na tych częstotliwościach, wybór jest spory. Zdecydują twoje preferencje Traditional: 50/77/83/200 kHzCHIRP (low, medium, high)ClearVü/SideVü (260/455/800 kHz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Pływam po zalewie zegrzyńskim czasem na Szwecji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Preferencje dotyczące obrazowania przez przetwornik a nie preferencja miejsca wędkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Sorry niejestem biegły w tym sprzęcie dlatego moje pytanie opomoc w wyboże sprzętu kturego będę używał dłuższy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Nie jesteś też biegły - niestety - w ortografii. Nie masz słownika ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Sorry niejestem biegły w tym sprzęcie dlatego moje pytanie opomoc w wyboże sprzętu kturego będę używał dłuższy czas Ja rozumiem głęboki portfel i te sprawy, ale to jak kupować bolid formuły 1 nie będąc biegłym w obsłudze kierownicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Sorry niejestem biegły w tym sprzęcie dlatego moje pytanie opomoc w wyboże sprzętu kturego będę używał dłuższy czasKolego, w temacie elektroniki pojecie użyteczności przez dłuższy czas nie istnieje. Każde kolejne echa mają dodawane nowe funkcje, zwiększa się ilość możliwość, do których echo może zostać użyte. Nowe generacje sprzętu pokazują się ostatnio co 3-4 lata. To też musisz uwzględnić w kalkulacjach.Nie wiem, czy faktycznie nie zacząć od czegoś mniejszego, łatwego w obsłudze. Bo najgorszą rzeczą może być kupno zaawansowanego sprzętu, zniechęcenie się doń i wtedy jest problem, bo nawet na wtórnym rynku to nie będą małe pieniądze za 10 calowe echo, znaczy spora strata dla sprzedającego.Garminy mają b. ładne obrazowanie boczne, obsługa na ogół mało skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ee , to chyba lekka przesada . Proponowałbym dużo poczytać , pooglądać w necie próbować umówić się z kimś kto coś podobnego posiada żeby pokazał na wodzie i dopiero podjąć decyzję co kupić a potem uczyć się uczyć ...TomekP.S.Mój wpis dotyczył tego o F1 Edytowane 16 Lutego 2018 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 jeśli zależy Ci na wyrazistości to wybór masz pomiędzy 922 a 1022, mają już rozdzielczość 1024x600wersja 922xs nie ma chyba SideVu a 1022xsv ma, tzn 922 obsłuży SIdeVu ale potrzebujesz tzw czarnej skrzynki922 i 1022 to już wielkie kombajny, przy których nie wykorzystasz ich wielu funkcji pływając wędkarsko, moja rada: jak robisz łódkę na wypasie to kup Lowrance 12Ti lub Carbona 9 z Totalscanem ewentualnie coś z Humminbirda, dokup silnik dziobowy sterowany z echosondy i będziesz miał lepszy komplet niż Garmin, do którego nie podepniesz sterowania silnikiem dziobowym o ile ma to dla Ciebie jakąś wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ok czyli 1022xsv a pszetworniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Zanim cos zamowisz, To poswiec 1 dzien. Wsiadz w auto i pojedz do jakiegos sklepu , ktory ma w sprzedazy lowrance garmin i hm .Zobaczysz na wlasne oczy co jest grane i dokonasz wyboru. Broszury reklamowe, foram itp troche sie mijaja z rzeczywistoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Oczywiście że trzeba będzie się dobrze zastanowić przed zakupem. Chciałem poznać wasze zdanie co lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Na forum nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi która to poskutkuje zakupem najodpowiedniejszego echa dla Ciebie. Jako społeczność jerkbajt użytkujemy chyba wszystkie dostępne modele na rynku i każdy będzie doradzał coś innego. Jeśli natomiast zadasz kilka konkretnych pytań, to usłyszysz kilka konkretnych odpowiedzi i będziesz mógł wyciągnąć kilka adekwatnych wniosków.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Masz rację. Ale kto pyta ten nie błądzi bez sensu każda podpowiedź jest ważna. Za wszystkie bardzo dziękuję, i szanuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 W przeciętnej półce cenowej jest podobnie u wszystkich. Jeżeli nie potrzebujesz podpinać do echa radaru, radia, elektryka lub spaliny przez NMEA, to spokojnie wystarczy ci Striker Plus 9sv, a cenowo wychodzi bardzo atrakcyjnie. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Tak jak mówiłem, każdy chwali swoje [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mentnooki Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 A ja cały czas nic nie rozumiem .Jeżeli echo np.hb chirp si ma opisane że ma sonar boczny to ma czy trzeba coś dokupić np.przetwornik który jest w zestawie obsługuje to czy trzeba dokupić inny, czy strukture skan to sonar boczny czy coś jeszcze innego .Przetworniki 52,40 o co kaman jeżeli w garminie jest w zestawie 52 a tutaj się piszę że nie pociągnie tego czy owego trzeba wymienić to ja wymiękam. Chcę kupić echo ,spining głównie sandacz zbiorniki do 20metrów ,interesuje mnie twarde dno nie wiem czy dobrze rozumiem, chirp si sonar boczny strukture scan gps z zaznaczeniem punktów oraz zrobienie mapy tak dla siebie.Tak więc podsumowując Zestaw kompletny bez kombinacji przetwornik od tego echa do tego,zamiana jakaś skrzynka, wiem że 7 cali na tyle mnie stać może jakiś podpowiedzi niby zdecydowałem się wstępnie na hb 7chirp si gps g 2n ale im dłużej czytam tym mniej wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Pomieszałeś wszystko razem, Humminbirda, Lowrance i Garmina. Jeśli mowa o "hb 7chirp si gps g 2n" to do skanowania bocznego i nanoszenia waipontów nic więcej nie potrzeba. Co innego do tworzenia map, tu trzeba sporo zainwestować. Trzeba się tylko zastanowić na ile jest Ci to potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mentnooki Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Pomieszałeś wszystko razem, Humminbirda, Lowrance i Garmina. Jeśli mowa o "hb 7chirp si gps g 2n" to do skanowania bocznego i nanoszenia waipontów nic więcej nie potrzeba. Co innego do tworzenia map, tu trzeba sporo zainwestować. Trzeba się tylko zastanowić na ile jest Ci to potrzebne...[/Okquote] Ok konkret bez map przeżyję chociaż piszą autochart live co to jest , Tak naprawdę to hb wystarczy czy taniej coś się da ogarnąc i te si i strukture scan to to samo czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Side Imaging i Structure Scan to te same obrazowanie pod różnymi nazwami w konkurencyjnych firmach.http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/ Zerknij do tego linku ws. mapowania w HBCo do Live, trzeba kartę Zero Lines kupić tak czy siak, bo 8godzin zapisu w wewnętrznej pamięci echa to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 A ja cały czas nic nie rozumiem .Jeżeli echo np.hb chirp si ma opisane że ma sonar boczny to ma czy trzeba coś dokupić np.przetwornik który jest w zestawie obsługuje to czy trzeba dokupić inny, czy strukture skan to sonar boczny czy coś jeszcze innego .Przetworniki 52,40 o co kaman jeżeli w garminie jest w zestawie 52 a tutaj się piszę że nie pociągnie tego czy owego trzeba wymienić to ja wymiękam. Chcę kupić echo ,spining głównie sandacz zbiorniki do 20metrów ,interesuje mnie twarde dno nie wiem czy dobrze rozumiem, chirp si sonar boczny strukture scan gps z zaznaczeniem punktów oraz zrobienie mapy tak dla siebie.Tak więc podsumowując Zestaw kompletny bez kombinacji przetwornik od tego echa do tego,zamiana jakaś skrzynka, wiem że 7 cali na tyle mnie stać może jakiś podpowiedzi niby zdecydowałem się wstępnie na hb 7chirp si gps g 2n ale im dłużej czytam tym mniej wiem. Dla Twoich celów optymalne będą Garmin Striker 7 SV Plus, Humminbird Helix 7 SI CHIRP G2N, Lowrance 7 Elite TI Totalscan, Lowrance Hook 2 7 Triple Shot lub Simrad GO 7 XSE Totalscan. Wszystkie mają sonar boczny i odpowiedni przetwornik w komplecie, a także oferują możliwość tworzenia własnych map (w Garminie bezpłatnie, w pozostałych markach wymaga to mniejszej lub większej dopłaty). Ps. Popracuj nad interpunkcją, bo ciężko się czyta Twoje wpisy. Sprawdź też pisownię słowa "mętnooki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Dla Twoich celów optymalne będą Garmin Striker 7 SV Plus, Humminbird Helix 7 SI CHIRP G2N, Lowrance 7 Elite TI Totalscan, Lowrance Hook 2 7 Triple Shot lub Simrad GO 7 XSE Totalscan. Wszystkie mają sonar boczny i odpowiedni przetwornik w komplecie, a także oferują możliwość tworzenia własnych map (w Garminie bezpłatnie, w pozostałych markach wymaga to mniejszej lub większej dopłaty). z czego wnosisz że trzeba płacić za własne mapy dla np Lowrance czy Simrad? Gofree jest za darmo, chyba że chcesz mieć swoje prywatne mapy i ich nie udostępniać zobacz http://www.genesismaps.com/Features/Index. Tworzenie map w Gofree jest za darmo, niektóre dodatkowe funkcje są płatne. Tak samo można w Lowrance robić mapy na żywo z wykorzystaniem funkcji Sonar Chart Live https://www.navionics.com/fin/support/compatibility-guides/sonarchart-live Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Racja. Zagalopowałem się. Podstawowa batymetria jest za free. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mentnooki Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Dla Twoich celów optymalne będą Garmin Striker 7 SV Plus, Humminbird Helix 7 SI CHIRP G2N, Lowrance 7 Elite TI Totalscan, Lowrance Hook 2 7 Triple Shot lub Simrad GO 7 XSE Totalscan. Wszystkie mają sonar boczny i odpowiedni przetwornik w komplecie, a także oferują możliwość tworzenia własnych map (w Garminie bezpłatnie, w pozostałych markach wymaga to mniejszej lub większej dopłaty). Ps. Popracuj nad interpunkcją, bo ciężko się czyta Twoje wpisy. Sprawdź też pisownię słowa "mętnooki".Dzięki kolego za odpowiedź rozwiewającą moje wątpliwości. Moja pisownia pozostawia wiele do życzenia , zgoda ale nie jestem anonimowy mówię i piszę to co myślę. Czasami może za szybko. A tak poza tym to mam taki nik, mentnooki a nie mętnooki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) W zasadzie obecnie sprzęt różni się detalami. Tak jak juz wyżej było napisane, jechać do sklepu i sobie sprawdzić samemu, czy pasuje czy nie. Przykład lowrance Dla ludzi których obsługa echa sprowadza się głównie do przycisku włącz/wyłącz ma nową serię hook 2. Dwa kable, jeden przetwornik i ekran. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z elektroniką wedkarska, dobrze jest najpierw poczytać o podstawach. Dopiero później zastanawiać się czy 10" od H G czy L będzie dobre czy nie. Ostatnio na jednej grupie gość pytał gdzie ryby łowić, bo wydał 25k PLN na sprzęt i nie widzi ryb. Pływał po morzu i szukał łuków na 150m I był bardzo rozczarowany, że sprzęt za tyle pieniędzy, nie spełnił oczekiwań. A dwa, pamiętajcie o dobrym montażu, bo wielu zapomina o tym, a później psy wieszają, bo ekran śnieżny. Edytowane 22 Lutego 2018 przez Norcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi