Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Duża jest różnica między Striker 4cv plus,a Striker 5cv plus ?

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/592099/pn/010-01871-01#specs vs https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/592101/pn/010-01872-01#specs

przekątna ekranu większa o 0,7 cala oraz rozdzielczość 3x wyższa na korzyść 5cv Plus i nie wiedzieć czemu moc sygnału wyższa o 60%

Edytowane przez wedkarski365

• 0

A po co mapy ,skoro mamy GPS? Wystarczy zapis punktów i mapa gotowa.

Mapa czego? Bo raczej nie wody.

Mając zrobiny zbiornik wybierasz miejsca a nie punkty.

Każdy powinien wiedzieć czego mu trzeba, do tego służy ten wątek jak i inne, np. o mapach batymetrycznych.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak. Szczególnie 10-8 lat temu. Teraz są wygodniejsze sposoby. Nawet wrzucenie map do smartfona nie jest rzeczą niemożliwą , trzeba mieć tylko albo aż tylko dane wejściowe i odpowiedni soft.

Ale czy GPS nie służy do pokazywania miejsca w terenie a echo do wskazywania głębokości?Te dwie funkcje wspólnie dadzą nam miejsce i głębokość bez rysowania mapy batymetrycznej?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

• 0

mam dylemat z wyborem echosondy, waham się pomiędzy Elite 9Ti z Totalscan a HDS Carbon 7" z przetwornikiem 3D - echo musi obsługiwać mapy z Insight Genesis dlatego innych nie rozważam ze względu na brak dostępu do tak wielu map

- będę używać echosondy głownie na jeziorach przy wędkowaniu

plusem dla mnie na rzecz Carbona jest rozdzielczość ekranu i 2 karty SD i multitouch

plusem dla Elite będzie ekran 9" i cena

Elite Ti miałem, znam jako tako jej wady i zalety

moje pytania:

- czy to 3D do czegoś się nadaje i faktycznie pomaga namierzać miejscówki i ryby? SideScan nie jest dla mnie tak czytelny jak to co widzę na filmach z 3D

- jak radzi sobie HDS Carbon (mocniejszy procesor i pamięć) przy odczycie dużych map, robieniu/zapisywaniu map/logów na żywo i obsługą 3D jednocześnie?

no i które echo wybrać

• 0

Ja sam będę brał jedno z dwojga- Carbon lub simrad- długo czytam, oglądam i szukam info.

Carbon ma lepszy ekran- czytelny także w polaroidach i szerokie kąty widzenia. Poza tym ma dwukanałowy chirp - możesz sobie z ducera wyodrębnić dwa okienka 2D i porównać co się przykleiło do dna w róznych ustawieniach 2D jednocześnie.

3D na łodzi to dodatkowy moduł i kable. Z tym obrazowaniem to też sprawa indywidualna- niby pokazuje  te wszystkie uskoki, ale obiekty na dnie lepiej pokazywane są w dwuwymiarowym obrazowaniu- czyli Structurescan.

Jako najwyższy model Lowrance ma potencjał na dalsze modyfikacje.

9 cali będzie lepsze typowo użytkowo- bo jak podzielisz ekran, to będzie cos widać. Niestety na 7mce szału nie będzie.

• 0

Ciężko je porównywać, bo to zupełnie inna półka cenowa - HDS 7 carbon + moduł 3D + przetwornik 3D + przetwornik 83/200 (a żeby miało to większy sens przydałby się Airmar TM 150, a to kolejne koszty) jest ponad dwa razy droższy od Elite 9 ti + totalscan. 3D pozwala idealnie orientować się w ukształtowaniu dna (górkę zobaczysz całą, tzn nie tylko, że jest, ale gdzie jest szczyt i jak opadają stoki). O pozostałych zaletach takich jak szybkość działania, jakość ekranu etc wiele już zostało napisane. 

Edytowane przez Maciek.

• 0

Carbon to nie za bardzo nowość ,bo juz jest ponad rok na rynku. Uzytkuje.od premiery zarówno carbon jak i 3d (przeszło 2 lata). Jeśli 3d to tylko i wyłącznie carbon bądź evo3 . Ekran naprawdę robi robotę. Jasność . Barwy , rozdileczosc poprostu "bije" konkurencje .samo 3d dupy nie urywa. To nie jest obrazowanie si. Za to dobrze pokazuje z grubsza ukształtowanie dna i lawice. Górki , pomaga zorientować się w podwodnym terenie. Sam przetwornik wnosi lepszy obraz dla.si niż Total scan czy lss2. Szybkość działania jest. Ale duze mapy potrafia zmulić. Otwarte 4 okna i skaknie między nimi do.full screena tez.zmula. 7" jest ... ok , ale podział na 4 przy tej wielkości ekranu to mało... zresztą przy 9" też... Pokop na forum , jak.kolega wyżej zauważył było sporo tego

Edytowane przez siarq

• 0

Napisano dziś, 18:38

striker 7sv - nie będziesz miał map

Hook2 - napisz jaka wersja bo rozstrzał jest duży jeśli chodzi o przetworniki i funkcje

napisz jak zamierzasz wykorzystywac to echo 

Myslalem na tym modelem Lowrance Hook 2 - 7X CHIRP GPS - Przetwornik Tripleshot  ,a co do przeznaczenia to głownie turawa Marra na slowacji chodzi o to zeby poszukac miejscowek na sandaczem