Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam ja i tata szukamy echosondy żeby kupić użytkowana będzie przy pontonie na rzece i zbiornikach zamkniętych,a i zaznaczam że szukamy z całym zestawem  i znalazłem takie :http://allegro.pl/echosonda-z-gps-garmin-striker-plus-5cv-zestaw-i7217414182.html  http://allegro.pl/echosonda-z-gps-lowrance-hook2-4x-super-zestaw-i7212098066.html#thumb/15  i która z tych byłaby lepsza.

• 0

Panowie w ciągu miesiąca chce kupić pierwszy ponton i echosondę ,o ile z wyborem pontonu sobie poradziłem o tyle nie znam się wogule na echo i nigdy nie miałem z tym do czynienia ,dlatego chciałbym prosić o radę.Będę łowił z pontonu na małych i średnich jeziorach zastanawiam się nad deeperem lub czymś podobnym czyli ekranem będzie telefon lub tablet i obejdę się bez kupowania akumulatora,nie oczekuje nie wiadomo jakiej zaawansowanej techniki w tym urządzeniu i nie chce zbyt dużo wydać.Jakieś sugestie ? :)

• 0

striker 7sv - nie będziesz miał map

Hook2 - napisz jaka wersja bo rozstrzał jest duży jeśli chodzi o przetworniki i funkcje

napisz jak zamierzasz wykorzystywac to echo

Teraz jest Striker Plus i ma Quickdraw Contour. Więc może mieć mapy.

• 0

napisze ci tak przeczytaj cały wątek od początku jak ja....będziesz miał większe bagno w głowie jak przed jego przeczytaniem ale wtedy dopasujesz echo do siebie i takie kup. Ja mam dragonfly4pro i sobie chwale a kumpel ma garmin striker5 i tez sobie chwali, cena podobna no chyba że coś chcesz z wyzszej półki to ten....kaasyyy mało. Napisz mi na priv coś za ponton zamówił.

Edytowane przez suhhar

• 0

Panowie w ciągu miesiąca chce kupić pierwszy ponton i echosondę ,o ile z wyborem pontonu sobie poradziłem o tyle nie znam się wogule na echo i nigdy nie miałem z tym do czynienia ,dlatego chciałbym prosić o radę.Będę łowił z pontonu na małych i średnich jeziorach zastanawiam się nad deeperem lub czymś podobnym czyli ekranem będzie telefon lub tablet i obejdę się bez kupowania akumulatora,nie oczekuje nie wiadomo jakiej zaawansowanej techniki w tym urządzeniu i nie chce zbyt dużo wydać.Jakieś sugestie ? :)

Używałem Deepera z pontonu i z kajaka.

Moje uwagi:

1) Sprawdzi się tylko przy małej prędkości [na oko Max 4-5 km/h].

2) Najlepiej mieć sztywny uchwyt/ramię do montażu - jeśli ciągnie się Deepera na lince, przy większej prędkości [jw.] zaczyna skakać na kilwaterze/falach i obraz robi się mało czytelny [falowanie i dziury w obrazie]. Skolei przy sztywnym montarzu, przy większej prędkości woda zalewa go na tyle, że może tracić łączność, choć bardziej uciążliwe jest, że dedykowany uchwyt "Flexible Arm" ale przy nieco większej prędkości lub przy manewrach wygina się od oporu jaki daje zanurzony Deeper i wciąż trzeba go poprawiać.

Aktualnie korzystam ze stacjonarnej echosondy ale na mały ponton zabieram też czasem Deepera na lince.

BTW. Do pontonu warto przemyśleć sposób montażu przetwornika [pawęż lub dedykowany uchwyt do przyklejonego do kadłuba gniazda, a może przetwornik przyklejony do dna pontonu ?].

Powodzenia

Edytowane przez Crow

• 0

Witam,

Po długich przemyśleniach postanowiłem zakupić pierwszą echosondę. Nie chciałbym wydać więcej niż 3.000zł

Wstępnie wyselekcjonowałem:

1. Garmin Striker Plus 7cv

2. Humminbird Helix 7 G2 Chirp

3. Lowrance HOOK2 7X GPS SplitShot

Którą z nich polecacie? A może coś innego?

Będę wdzięczny za sugestie i uwagi. Ponieważ nie posiadam żadnego doświadczenia w tego typu sprzęcie a chciałbym dobrze zainwestować pieniądze aby sprzęt posłużył na kilka lat.

Łowię tylko na spinning, na jeziorach o głębokości do 20 metrów.

Pozdrawiam

Edytowane przez elvis

• 0

Panowie przekopałem się przez wszystkie 78 stron tego tematu i w zasadzie wiem co chciał bym kupić, a mianowicie jest to simrad go7xse. Mam tylko pytanie czy to się da kupić w Polsce bo nie bardzo mogę znaleźć, ani alledrogo ani olx a nawet żadnego polskiego sklepu internetowego. Da się to u nas kupić i jeszcze żeby cena nie była z kosmosu :)

• 0

Panowie przekopałem się przez wszystkie 78 stron tego tematu i w zasadzie wiem co chciał bym kupić, a mianowicie jest to simrad go7xse. Mam tylko pytanie czy to się da kupić w Polsce bo nie bardzo mogę znaleźć, ani alledrogo ani olx a nawet żadnego polskiego sklepu internetowego. Da się to u nas kupić i jeszcze żeby cena nie była z kosmosu :)

https://www.force4.co.uk/simrad-go7-xse-with-totalscan-transducer.html?utm_source=google_shopping&gclid=Cj0KCQjwvLLZBRDrARIsADU6ojDnvmzt-TCgOP1KL_EnHA0rAzXqFDCdAQALXV94r3k3XHQojMbe1LEaAmMuEALw_wcB