Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przetwornik Totalscan daje po 30m na stronę, także będziesz musiał się zorganizować się finansowo jeżeli 3D jest warunkiem. Dodatkowo- moduł 3D, 2 przetworniki i okablowanie wraz z echem trudno nazwać mobilnym zestawem, skrzynka o pojemności 20L może starczy na to z aku, może nie.

• 0

może źle określiłem,słowem mobilna bo zdaje sobie sprawę,że ze wszystkim to nie będzie mało miejsca. ale to dla mnie żaden problem. jeżeli będzie trzeba dołożyć pieniędzy to tak zrobię. myślałem jeszcze o 7 calach. ale chyba to za mało. 

• 0

Dla przetwornika 3D, obrazowania bocznego większego zasięgu moim zdaniem minimum 9 cali. Lepsza rozdzielczość ekranu i wszystko jest po prostu większe dla oka.

Edyta:

Jeżeli udzielasz się na morzu, to do pełni satysfakcjonującego obrazowania, pomyśl przyszłościowo nad przetwornikiem AirMara np. TM150.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Jeśli możesz to poczekaj, jak piszą Koledzy niedługo premiera nowego modelu i z kolejnymi miesiącami obniżki na HDS Carbon 9 z SS3D będą coraz większe, a to jest chyba to czego szukasz. Edit: Ewentualnie w cenie 8k masz od ręki Raymarine Axiom 9 z RV 3D z DE, w PL ok. 10k (obecnie brak możliwości sterowania silnikiem z poziomu echa).

Edit 2: obecnie optymalny zestaw HDS Carbon 9 + Airmar TM 150 + SS3D można w DE wyrwać za ok. 3k EUR -> https://www.mybait.de/lowrance-hds-9-carbon-echolot-kartenplotter <- zakładka Set-Angebote

Edytowane przez Maciek.

• 0

Ok. czyli jednak Lowrance. To był mój cichy faworyt. dzięki za info i czekam na więcej ewentualnych opinii. pozdr

Jeśli 3D to oczywiście Lowrance. Natomiast popatrz chociażby na filmy na youtube, to 3D póki co to trochę porażka jest. Jeśli to jest najważniejszym aspektem, to wstrzymaj się do premiery nowego HDS-a. Moim skromnym zdaniem lepsze wyobrażenie o strukturze dna daje dobre obrazowanie boczne. Ja mając możliwość przetestowania Helixa 10 Mega i Raymarine Axiom 3D wybrałem Humminbirda. 

Pozdrawiam.

• 0

Jeśli możesz to poczekaj, jak piszą Koledzy niedługo premiera nowego modelu i z kolejnymi miesiącami obniżki na HDS Carbon 9 z SS3D będą coraz większe, a to jest chyba to czego szukasz. Edit: Ewentualnie w cenie 8k masz od ręki Raymarine Axiom 9 z RV 3D z DE, w PL ok. 10k (obecnie brak możliwości sterowania silnikiem z poziomu echa).

Edit 2: obecnie optymalny zestaw HDS Carbon 9 + Airmar TM 150 + SS3D można w DE wyrwać za ok. 3k EUR -> https://www.mybait.de/lowrance-hds-9-carbon-echolot-kartenplotter <- zakładka Set-Angebote

@Maciek

nie będzie juz większych obniżek na Carbony.

Nie ma juz ich w magazynie producenta, zostało to co mają dystrybutorzy i sklepy.

• 0

Przetwornik Totalscan daje po 30m na stronę, także będziesz musiał się zorganizować się finansowo jeżeli 3D jest warunkiem. Dodatkowo- moduł 3D, 2 przetworniki i okablowanie wraz z echem trudno nazwać mobilnym zestawem, skrzynka o pojemności 20L może starczy na to z aku, może nie.

@Maciej_K

TotalScan "daje" wg producenta do 91m na stronę przy 455 kHz

Sonar SideScan Imaging
  • Max Range: 455 kHz ─ 600’ (182 m), 300’ (91 m) to each side; 800 kHz ─ 200’ (60 m), 100’ (30 m) to each side
  • Max Speed: 35 mph (56 kph)
  • Mark Objects: 15 mph (24 kph)
  • Optimum Speed: 10 mph (16 kph) or less
DownScan Imaging™
  • Max Depth: 300’ (92 m)
  • Max Speed: 55 mph (88 kph)
  • Mark Objects: 35 mph (56 kph)

http://ww2.lowrance.com/en-NZ/Products/Sonar/TotalScan-Skimmer-en-nz.aspx

• 0

@Maciej_K

TotalScan "daje" wg producenta do 91m na stronę przy 455 kHz

Sonar SideScan Imaging
  • Max Range: 455 kHz ─ 600’ (182 m), 300’ (91 m) to each side; 800 kHz ─ 200’ (60 m), 100’ (30 m) to each side
  • Max Speed: 35 mph (56 kph)
  • Mark Objects: 15 mph (24 kph)
DownScan Imaging™
  • Max Depth: 300’ (92 m)
  • Max Speed: 55 mph (88 kph)
  • Mark Objects: 35 mph (56 kph)

http://ww2.lowrance.com/en-NZ/Products/Sonar/TotalScan-Skimmer-en-nz.aspx

Ty mówisz o nowinach  HDS Live i ActivScan??

Ja mam na myśli  true data- sprawdzonych na własnym sprzęcie, gdzie miałem totalscana a teraz moduł 3D i ducer do niego,  a nie o marketingowych abecadłach.

30-max 35 m na stronę czytelnego obrazu- to jest realny zakres przy głębokościach trochę większych niż 10m. Pozwoliłem sobie podkreślić, bo nie sądzę by ktoś był zainteresowany ciemnymi ramkami na bokach - typu "stare kino" a tak dzieje się po zwiększeniu zakresu w Totalscanie. Gdyby to był taki miód, nie kupowano by modułu- a większość ludzi kumatych robi tak ze względu na zwiększony zasięg i jakość obrazowania bocznego z SS3D 

Ducer od 3D daje 50m, może trochę więcej na stronę czytelnego obrazowania na moich wodach- pewnie trochę by jeszcze podeszło np. na 20m głębokości- ale nie mam takich jezior u siebie, by to sprawdzić.

800khz było reklamowane jako opcja przy extremalnie płytkich wodach- o ile pamietam, w sofcie 18.2 nie ma szału z zasięgiem, ponoć  dla starych sprzętów wejdzie 18.3 ze sztuczkami graficznymi , by postrzeganie szczegółów podnieść . Na filmach promocyjnych HDS Live widziałem czytelne 30m na stronę z 800khz, a to już jest coś...jak na Navico.

Także peace, marketing marketingiem,a  życie -życiem.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Popierm kolege @Maciek_K. to co napisla producent ,a rzeczywistosc to 2 skrajne bajki. Ze sprzetu mozna wycisnac sporo, jednak to wymaga czasu i testow. a 80% uzytkownikow poprostu go nie ma i chce go poswiecic na lowienie, a nie zglebianie tajnikow...Tak samo jak z 3d i zasiegiem po 160m na strone... Przy dobrych warunkach, odpowiedniej gelbokosci i poprawnych ustawieniach osiagniecie 100M jest naprawde czyms... marketing robi jajo z glowy :) Ten kto ze dwa razy wyda sporo $ trzeci raz tak latwo podjesc sie nie da

• 0

Nigdy nie widziałem materiałów ze 100m czytelnego zasięgu na stronę dla bocznego z SS3D- nawet w rosyjskich zasobach. Może te specyfikacje są tak robione- że niby zasięg max w warunkach idealnych i np. w słonej wodzie i trafia to na papier.... za duże są rozbieżności między teorią  a praktyką.

• 0

A wiadomo jaka jest data premiery nowego carbona?

U nas- pewnie wiosna wczesna będzie.

W USA  są już preordery, nie jest tanio, zwłaszcza za zabawkę do LiveSight (Dostępna od wiosny), której przetwornik to 1500$ , do tego klasyczne obrazowanie Active Imaging 3+1 300$, jeżeli chcesz to Active Imaging z 3D, kolejne 300$ i masz komplet przetworników, no chyba że zażyczysz sobie lepszy ducer do 2D, czyli kolejne 300$

Teraz pozostaje wybrać tylko wielkość ekranu i okazuje się, że zabawa w najnowszy wypust 9 cali na bogato uczyni w naszych realiach ponad 20k pln.......

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciek O_O 20 kola to juz chyba przesada. jak bym jezdzil na zawody itd. to bym kupil. ciekawi mnie tylko jaka bedzie przepasc miedzy 9 w tej wersji teraz? :)

Otóż nie będzie......

do carbona możesz wpiąć i nowy ducer Active Imaging 3+1, do modułu SS3D możesz wpiąć nowy ducer 2+1, możesz też dokupić LiveSight w postaci modułu za 300$ i ducera w cenie jak podałem powyżej.

Realnie nowy HDS live daje większą wydajność sprzętową- 2 rdzenie procka, nie wymaga modułów dodatkowych do 3D i LiveSight i to w zasadzie wszystkie różnice, które są mi wiadome na teraz.

• 0

U nas- pewnie wiosna wczesna będzie.

W USA  są już preordery, nie jest tanio, zwłaszcza za zabawkę do LiveSight (Dostępna od wiosny), której przetwornik to 1500$ , do tego klasyczne obrazowanie Active Imaging 3+1 300$, jeżeli chcesz to Active Imaging z 3D, kolejne 300$ i masz komplet przetworników, no chyba że zażyczysz sobie lepszy ducer do 2D, czyli kolejne 300$

Teraz pozostaje wybrać tylko wielkość ekranu i okazuje się, że zabawa w najnowszy wypust 9 cali na bogato uczyni w naszych realiach ponad 20k pln.......

Pany, za 20k to ciekawie. Jeżeli Live Sight jest od Garmina, to najtańsze echo Garmin z obsługą Live Scope kosztuje połowę tej kwoty za komplet, a 10" GPSMAP 1022xsv  można by wyrwać też sporo taniej. Ciekawe jak to się ukształtuje.

• 0

Paweł tak, ale wszystko idzie w kierunku unifikacji sprzętów, mając sprzęt od Lowrance możesz mieć wszystko co wymyślono dla wędkarstwa w dziele elektroniki :2D, 3D, SS dalekiego zasięgu, dziobowiec sterowany z poziomu echa i teraz Live. Do tego obsługa własnych map i robienie ich z większą dokładnością w Reefmasterze. Pozostaje, by ktoś wymodził na większą skalę obrotnicę do ducera SS3D i masz rozpoznanie struktury wokół łodzi i to dalekiego zasięgu.

A LiveScope/Panoptix nie jest stricte Garminowskie, oni też wykupili firmę co się tym zajmowała po społu z Airmarem i teraz skończyły się pewnie prawa patentowe lub po prostu Navico dogadało się z Garminem w sprawie licencji/rozliczeń wzajemnych za sprawę DI z niedalekiej przeszłości.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Co w sumie sprowadza się do braku sterowania dziobówką w Garmnie i brzydsze, bo niecieniowane mapy. Jak ktoś nie potrzebuje wodotrysków, to można sporo zaoszczędzić. Co do obrotnicy - puki nie będzie to odpowiednio rzutowane, tzn. echo  nie będzie tego odpowiednio obrabiać, to musiałbym sobie chyba jakiś koprocesor pod czaszkę wszczepić żeby ogarnąć na side scan :). Masz jakieś przykłady, linki na yt czy coś w tym stylu gdzie można to zobaczyć? Coś kiedyś o braciach ze wschodu pisałeś.

• Like 1