meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Przetwornik Totalscan daje po 30m na stronę, także będziesz musiał się zorganizować się finansowo jeżeli 3D jest warunkiem. Dodatkowo- moduł 3D, 2 przetworniki i okablowanie wraz z echem trudno nazwać mobilnym zestawem, skrzynka o pojemności 20L może starczy na to z aku, może nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrisKolas Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 może źle określiłem,słowem mobilna bo zdaje sobie sprawę,że ze wszystkim to nie będzie mało miejsca. ale to dla mnie żaden problem. jeżeli będzie trzeba dołożyć pieniędzy to tak zrobię. myślałem jeszcze o 7 calach. ale chyba to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 3d w 7 calach to mayly ekran, ale idzie spokojnie kupić wtedy w tym budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Dla przetwornika 3D, obrazowania bocznego większego zasięgu moim zdaniem minimum 9 cali. Lepsza rozdzielczość ekranu i wszystko jest po prostu większe dla oka. Edyta:Jeżeli udzielasz się na morzu, to do pełni satysfakcjonującego obrazowania, pomyśl przyszłościowo nad przetwornikiem AirMara np. TM150. Edytowane 30 Września 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Jeśli możesz to poczekaj, jak piszą Koledzy niedługo premiera nowego modelu i z kolejnymi miesiącami obniżki na HDS Carbon 9 z SS3D będą coraz większe, a to jest chyba to czego szukasz. Edit: Ewentualnie w cenie 8k masz od ręki Raymarine Axiom 9 z RV 3D z DE, w PL ok. 10k (obecnie brak możliwości sterowania silnikiem z poziomu echa). Edit 2: obecnie optymalny zestaw HDS Carbon 9 + Airmar TM 150 + SS3D można w DE wyrwać za ok. 3k EUR -> https://www.mybait.de/lowrance-hds-9-carbon-echolot-kartenplotter <- zakładka Set-Angebote Edytowane 30 Września 2018 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrisKolas Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Ok. czyli jednak Lowrance. To był mój cichy faworyt. dzięki za info i czekam na więcej ewentualnych opinii. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Ok. czyli jednak Lowrance. To był mój cichy faworyt. dzięki za info i czekam na więcej ewentualnych opinii. pozdrJeśli 3D to oczywiście Lowrance. Natomiast popatrz chociażby na filmy na youtube, to 3D póki co to trochę porażka jest. Jeśli to jest najważniejszym aspektem, to wstrzymaj się do premiery nowego HDS-a. Moim skromnym zdaniem lepsze wyobrażenie o strukturze dna daje dobre obrazowanie boczne. Ja mając możliwość przetestowania Helixa 10 Mega i Raymarine Axiom 3D wybrałem Humminbirda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Jeśli możesz to poczekaj, jak piszą Koledzy niedługo premiera nowego modelu i z kolejnymi miesiącami obniżki na HDS Carbon 9 z SS3D będą coraz większe, a to jest chyba to czego szukasz. Edit: Ewentualnie w cenie 8k masz od ręki Raymarine Axiom 9 z RV 3D z DE, w PL ok. 10k (obecnie brak możliwości sterowania silnikiem z poziomu echa). Edit 2: obecnie optymalny zestaw HDS Carbon 9 + Airmar TM 150 + SS3D można w DE wyrwać za ok. 3k EUR -> https://www.mybait.de/lowrance-hds-9-carbon-echolot-kartenplotter <- zakładka Set-Angebote @Macieknie będzie juz większych obniżek na Carbony.Nie ma juz ich w magazynie producenta, zostało to co mają dystrybutorzy i sklepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 W DE będą jeszcze taniej, została ich sporo u kilku dużych sprzedawców. W Polsce polityka cenowa jest dla mnie nienormalna, więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Przetwornik Totalscan daje po 30m na stronę, także będziesz musiał się zorganizować się finansowo jeżeli 3D jest warunkiem. Dodatkowo- moduł 3D, 2 przetworniki i okablowanie wraz z echem trudno nazwać mobilnym zestawem, skrzynka o pojemności 20L może starczy na to z aku, może nie. @Maciej_K TotalScan "daje" wg producenta do 91m na stronę przy 455 kHz Sonar SideScan Imaging Max Range: 455 kHz ─ 600’ (182 m), 300’ (91 m) to each side; 800 kHz ─ 200’ (60 m), 100’ (30 m) to each side Max Speed: 35 mph (56 kph) Mark Objects: 15 mph (24 kph) Optimum Speed: 10 mph (16 kph) or less DownScan Imaging™ Max Depth: 300’ (92 m) Max Speed: 55 mph (88 kph) Mark Objects: 35 mph (56 kph) Optimum Speed: 10 mph (16 kph) or less http://ww2.lowrance.com/en-NZ/Products/Sonar/TotalScan-Skimmer-en-nz.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrisKolas Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 HB wyglada na to, że ma faktycznie lepsze 3d. ale to. nie jest najważniejsze dla mnie kryterium. chodzi mi o całokształt, która wygrywa w ogólnej punktacji, jeśli chodzi o wszystko.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) @Maciej_K TotalScan "daje" wg producenta do 91m na stronę przy 455 kHz Sonar SideScan ImagingMax Range: 455 kHz ─ 600’ (182 m), 300’ (91 m) to each side; 800 kHz ─ 200’ (60 m), 100’ (30 m) to each sideMax Speed: 35 mph (56 kph)Mark Objects: 15 mph (24 kph)Optimum Speed: 10 mph (16 kph) or lessDownScan Imaging™Max Depth: 300’ (92 m)Max Speed: 55 mph (88 kph)Mark Objects: 35 mph (56 kph)Optimum Speed: 10 mph (16 kph) or lesshttp://ww2.lowrance.com/en-NZ/Products/Sonar/TotalScan-Skimmer-en-nz.aspx Ty mówisz o nowinach HDS Live i ActivScan?? Ja mam na myśli true data- sprawdzonych na własnym sprzęcie, gdzie miałem totalscana a teraz moduł 3D i ducer do niego, a nie o marketingowych abecadłach.30-max 35 m na stronę czytelnego obrazu- to jest realny zakres przy głębokościach trochę większych niż 10m. Pozwoliłem sobie podkreślić, bo nie sądzę by ktoś był zainteresowany ciemnymi ramkami na bokach - typu "stare kino" a tak dzieje się po zwiększeniu zakresu w Totalscanie. Gdyby to był taki miód, nie kupowano by modułu- a większość ludzi kumatych robi tak ze względu na zwiększony zasięg i jakość obrazowania bocznego z SS3D Ducer od 3D daje 50m, może trochę więcej na stronę czytelnego obrazowania na moich wodach- pewnie trochę by jeszcze podeszło np. na 20m głębokości- ale nie mam takich jezior u siebie, by to sprawdzić.800khz było reklamowane jako opcja przy extremalnie płytkich wodach- o ile pamietam, w sofcie 18.2 nie ma szału z zasięgiem, ponoć dla starych sprzętów wejdzie 18.3 ze sztuczkami graficznymi , by postrzeganie szczegółów podnieść . Na filmach promocyjnych HDS Live widziałem czytelne 30m na stronę z 800khz, a to już jest coś...jak na Navico. Także peace, marketing marketingiem,a życie -życiem. Edytowane 30 Września 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Popierm kolege @Maciek_K. to co napisla producent ,a rzeczywistosc to 2 skrajne bajki. Ze sprzetu mozna wycisnac sporo, jednak to wymaga czasu i testow. a 80% uzytkownikow poprostu go nie ma i chce go poswiecic na lowienie, a nie zglebianie tajnikow...Tak samo jak z 3d i zasiegiem po 160m na strone... Przy dobrych warunkach, odpowiedniej gelbokosci i poprawnych ustawieniach osiagniecie 100M jest naprawde czyms... marketing robi jajo z glowy Ten kto ze dwa razy wyda sporo $ trzeci raz tak latwo podjesc sie nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Nigdy nie widziałem materiałów ze 100m czytelnego zasięgu na stronę dla bocznego z SS3D- nawet w rosyjskich zasobach. Może te specyfikacje są tak robione- że niby zasięg max w warunkach idealnych i np. w słonej wodzie i trafia to na papier.... za duże są rozbieżności między teorią a praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Jednak frustrujące jest to że generalnie Polacy mają mbiej kasy a Niemcy więcej i tańsze echoloty;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 a co tam w swiecie hb i raymarine ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrisKolas Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 A wiadomo jaka jest data premiery nowego carbona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) A wiadomo jaka jest data premiery nowego carbona?U nas- pewnie wiosna wczesna będzie.W USA są już preordery, nie jest tanio, zwłaszcza za zabawkę do LiveSight (Dostępna od wiosny), której przetwornik to 1500$ , do tego klasyczne obrazowanie Active Imaging 3+1 300$, jeżeli chcesz to Active Imaging z 3D, kolejne 300$ i masz komplet przetworników, no chyba że zażyczysz sobie lepszy ducer do 2D, czyli kolejne 300$Teraz pozostaje wybrać tylko wielkość ekranu i okazuje się, że zabawa w najnowszy wypust 9 cali na bogato uczyni w naszych realiach ponad 20k pln....... Edytowane 2 Października 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrisKolas Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Maciek O_O 20 kola to juz chyba przesada. jak bym jezdzil na zawody itd. to bym kupil. ciekawi mnie tylko jaka bedzie przepasc miedzy 9 w tej wersji teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KrisKolas Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 poczekam na jakąs fajną cenę na hds carbon 9. teraz zaczynam się rozglądać za łodzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Maciek O_O 20 kola to juz chyba przesada. jak bym jezdzil na zawody itd. to bym kupil. ciekawi mnie tylko jaka bedzie przepasc miedzy 9 w tej wersji teraz? Otóż nie będzie......do carbona możesz wpiąć i nowy ducer Active Imaging 3+1, do modułu SS3D możesz wpiąć nowy ducer 2+1, możesz też dokupić LiveSight w postaci modułu za 300$ i ducera w cenie jak podałem powyżej.Realnie nowy HDS live daje większą wydajność sprzętową- 2 rdzenie procka, nie wymaga modułów dodatkowych do 3D i LiveSight i to w zasadzie wszystkie różnice, które są mi wiadome na teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 U nas- pewnie wiosna wczesna będzie.W USA są już preordery, nie jest tanio, zwłaszcza za zabawkę do LiveSight (Dostępna od wiosny), której przetwornik to 1500$ , do tego klasyczne obrazowanie Active Imaging 3+1 300$, jeżeli chcesz to Active Imaging z 3D, kolejne 300$ i masz komplet przetworników, no chyba że zażyczysz sobie lepszy ducer do 2D, czyli kolejne 300$Teraz pozostaje wybrać tylko wielkość ekranu i okazuje się, że zabawa w najnowszy wypust 9 cali na bogato uczyni w naszych realiach ponad 20k pln.......Pany, za 20k to ciekawie. Jeżeli Live Sight jest od Garmina, to najtańsze echo Garmin z obsługą Live Scope kosztuje połowę tej kwoty za komplet, a 10" GPSMAP 1022xsv można by wyrwać też sporo taniej. Ciekawe jak to się ukształtuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) Paweł tak, ale wszystko idzie w kierunku unifikacji sprzętów, mając sprzęt od Lowrance możesz mieć wszystko co wymyślono dla wędkarstwa w dziele elektroniki :2D, 3D, SS dalekiego zasięgu, dziobowiec sterowany z poziomu echa i teraz Live. Do tego obsługa własnych map i robienie ich z większą dokładnością w Reefmasterze. Pozostaje, by ktoś wymodził na większą skalę obrotnicę do ducera SS3D i masz rozpoznanie struktury wokół łodzi i to dalekiego zasięgu.A LiveScope/Panoptix nie jest stricte Garminowskie, oni też wykupili firmę co się tym zajmowała po społu z Airmarem i teraz skończyły się pewnie prawa patentowe lub po prostu Navico dogadało się z Garminem w sprawie licencji/rozliczeń wzajemnych za sprawę DI z niedalekiej przeszłości. Edytowane 2 Października 2018 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Co w sumie sprowadza się do braku sterowania dziobówką w Garmnie i brzydsze, bo niecieniowane mapy. Jak ktoś nie potrzebuje wodotrysków, to można sporo zaoszczędzić. Co do obrotnicy - puki nie będzie to odpowiednio rzutowane, tzn. echo nie będzie tego odpowiednio obrabiać, to musiałbym sobie chyba jakiś koprocesor pod czaszkę wszczepić żeby ogarnąć na side scan . Masz jakieś przykłady, linki na yt czy coś w tym stylu gdzie można to zobaczyć? Coś kiedyś o braciach ze wschodu pisałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 500 euro kosztuje moduł do sterowania motorguide z garminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi