Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chłopaki z BoatLab sprzedają ten moduł do MG, czy ktoś inny?

Paweł,  Garminy mają porównywalny zasięgiem boczny jak Lowrance w SS3D??- bo dla wczesnego rozpoznania wody to jest absolutnie kluczowe obrazowanie. Niczym innym tak szybko nie sprawdzisz wody jak bocznym. Nawet twardości dna są widoczne jako jaśniejsze obszary- przynajmniej w obecnych wariantach kolorystycznych SS3D

Jeżeli robisz mapę struktury dna, znaczy z obrazowania bocznego danej wody, to niestety nie załadujesz tego do Garmina i tu jest kolejna przewaga Lowrance/HB

Co do obrotnicy- Rosjanie robią to,

Obrazowanie wyglada mniej więcej tak:, przy czym to Gen2, więc aktualne modele będą miały dużo lepszą rozdzielczość.

https://youtu.be/z46yoF9f3Lw

Z tego co doczytałem, liczyli sobie za to 2k$ - nie wiem jaka kompletacja-  ducer to  SS3D, czy jakiś moduł tam jest, czy to tylko kwestia mechaniczna, czy wymaga ingerencji w soft, czy nie.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Cześć, czytam te internety i im więcej czytam tym mam większy bajzel w głowie! Stoje przed wyborem echo i moja pierwsza myśl to byl straiker 5dv, po lekturze interneta doszedł jeszcze  LOWRANCE ELITE 5 TI GPS ECO+TRANSDUCER. TOTALSCAN i STRIKER 7 SV. 

Prosze o jakies tipy a moze jeszcze coś innego  np jakis Raymarine Dragonfly 7 PRO CPT-DVS ?? 

gubie sie w tym wszystkim !

• 0

Właśnie. Zgłoś się do Maćka. Pogadajcie na privie. I moja rada. Lepiej kupić coś później ale za to konkretnie wyposażonego. Nie znam osoby która po kupnie echa stwierdziła że to do dupy urządzenie ;) i woli łowić bez ;). Raczej kupują z czasem inny sprzęt a to wychodzi drożej.

• 0

Niestety, z Garminami nie mam doczynienia od 2002r, wtedy kupiłem pierwsze swoje echo, i jako ciekawostkę powiem, że żadne z późniejszych urządzeń nie pokazywało mi tak dobrze termokliny jak ten stary Garmin160- o ile dobrze pamiętam nazwę....

Inne czasy, inne ryby....

• 0

Dobra Pany, przewałkowałem wszystkie strony w tym wątku i w dot. Garmin Striker.Mam konkretną zaćmę już... Co będzie lepsze na łowiska max.12m a głównie 3-7m o mało zróżnicowanym dnie? Striker 7sv z prztwornikiem 52 czy 40 czy może przy wodach tak zwanych "miskach"-małe zbiorniki, 1,2,3 gorki ,jakies garby pod wodą , tylko ostre spady gównie do 6-8m wystarczy Prostrze echo bez bocznego sonaru takie jak 5" lub 7" Dv.Jak to widzielibyście dobierając Echo pod siebie.Wszelkie podpowiedzi będą mile widziane.

• 0

Wuran dzięki za podpowiedz,właśnie pływałem ostatnio z kolegą który ma 7ti i postanowiłem sobie zaundować jakiś "lepszy" sprzęt. Miało być do 2k/pln ale jednak ten boczny sonar chodzi po głowie!! i tka jak piszesz 7Sv z gt 52 bedzie chyba opymalnym wyborem na tą chwilę.

• Like 1

• 0

Lowrance 9Ti przewagi nad Garminem 9SV plus

- możliwość podłączenia silnika dziobowego Motorguide Xi3 lub Xi5 (Garmina nie podłączysz do żadnego silnika dziobowego)

- możliwość wgrywania darmowych map z C-MAP Genesis i komercyjnych np Navionics, C-MAP, Maximapa, - Garmin ma ograniczoną wewnętrzną pamięć do przechowywania map i nie posaida slotu na kartę pamięci i nie wgrasz komercyjnych map

- ładniejsze rysowanie map od Garmina, ma odcienie niebieskiego a nie jakieś porąbane kolory z palety 5 barw

- w przetwornikach Lowrance np TotalsScan kabel zasilający wyprowadzony jest normalnie zaś np w Garmnie GT52 trzeba specjalnie układać kabel bo jest wyprowadzony w przeciwnym kierunku do normalnego ułożenia kabla

- Możliwość podłączenia NMEA 2000 - standard np podłączenia silnika rufowego i odczyt danych nt spalania itp

Garmin Striker Plus to jakby trochę niższa półka względem serii Elite Ti, wystarczy popatrzeć nawet nie wielkości ekranów, seria Striker Plus ma ekrany od 4 do 9 cali a Elite Ti od 5 do 12 cali

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Tylko że za te wszystkie bajery trzeba sporo dopłacić i mieć jeszcze odpowiedni sprzęt. Podłączenie dziobówki niby pięknie, ale trzeba mieć dziobówkę za niemałą kwotę i dołożyć jeszcze 1300 do pinpointa. Silnik po NMEA 2000 można podłączyć, ale praktycznie od 40HP wzwyż, pomijając nieliczne wyjątki (Yamaha 25 i 30). Striker jest budżetową opcją zapewniającą dobry sonar, kosztem opcji rozbudowy za to w niskiej cenie. Jeżeli nie masz silnika dziobowego i silnika na wtrysku z NMEA 2000 różnica rozbija się o mapy. Jak nie są dostępne, to Striker robi je na wodzie od razu, a Lowrance nie, chyba że dopłacisz $100 na rok (możecoś się zmieniło?). Portal garminowski z darmowymi mapami zaczyna wyglądać coraz lepiej.

Uwagi co do kabla to nie rozumiem totalnie. Kabel jak kabel, mniej więcej to samo co u innych.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Tylko że za te wszystkie bajery trzeba sporo dopłacić i mieć jeszcze odpowiedni sprzęt. Podłączenie dziobówki niby pięknie, ale trzeba mieć dziobówkę za niemałą kwotę i dołożyć jeszcze 1300 do pinpointa. Silnik po NMEA 2000 można podłączyć, ale praktycznie od 40HP wzwyż, pomijając nieliczne wyjątki (Yamaha 25 i 30). Striker jest budżetową opcją zapewniającą dobry sonar, kosztem opcji rozbudowy za to w niskiej cenie. Jeżeli nie masz silnika dziobowego i silnika na wtrysku z NMEA 2000 różnica rozbija się o mapy. Jak nie są dostępne, to Striker robi je na wodzie od razu, a Lowrance nie, chyba że dopłacisz $100 na rok (możecoś się zmieniło?). Portal garminowski z darmowymi mapami zaczyna wyglądać coraz lepiej.

Uwagi co do kabla to nie rozumiem totalnie. Kabel jak kabel, mniej więcej to samo co u innych.

Paweł, a ja będę grał inną nutą- bo o mapowanie chodzi. Lowrance ma od jesieni opcję rysowania za free- Genesis Live, simrady mają to dostać po nowym roku. Jak dla mnie różnica największa tkwi w danych, a w zasadzie braku możliwości ich obróbki poza echem w Garminie. Z danych od Lowrance możesz wymodzić co się chce praktycznie- jeżeli chodzi o mapy.

W relacji cena/jakość Garmin na propsach większych ale jako źródło danych, komunikacja- tu może być niewystarczający przy zaawansowanej technice na łodzi. Wszystko zależy jak kto będzie używał. Jako single unit, bez postprodukcji danych- jak najbardziej, zwłaszcza w tych pieniądzach.

• 0

Pawle,

ELite Ti ma już robienie map w locie, http://ww2.lowrance.com/en-NZ/Software-Updates/Elite-Ti-Software-Upgrade-v-182/

zaś kabel w Garminie wychodzi w kierunku przodu przetwornika a nie ku tyłowi, gdzie jest montowana np. sztyca a tym samym albo robisz pętlę albo zostawiasz luźno

Zgadzam się, że Garmin Striker Plus jest tańsza opcją, pytanie do czego ma być używana echosonda  i czy łódź będzie doposażana o kolejne gadżety

GT52HW-TM.jpg

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Poki co fundusz nie pozwoli mi na dolozenie i wykorzystanie wszystkich bajerow wiec raczej bedzie uzytkowana podstawowo. Wizualnie bardziej podoba mi sie lowrance i mam wrazenie ze obsluga bedzie latwiejsza..musze gdzies pomacac jedna i druga....

• 0

O- ważna sprawa, panel dotykowy na Elitce to duży plus w porównaniu do Garminów. Dobrze kombinujesz, jeżeli masz gdzie, to macanko powinno pomóc.

No właśnie ten ekran dotykowy. Jest wiele opinii na minus. Ja kupiłem w ty roku Humminbirgd Helix7 SI GN2

• 0

Ja przesiadłem się z Helix na dotykowego Simrada - miód jest, ale używam cały czas fizycznych przycisków : pokrętło, programowany klawisz, waypoint. Nie sprawdzałem w deszczu jak to działa, może jeszcze tej jesieni uda się.

• Like 1