meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 No właśnie ten ekran dotykowy. Jest wiele opinii na minus. Ja kupiłem w ty roku Humminbirgd Helix7 SI GN2 Gdzie można poczytać te opinie na minus? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Ekrany w ti szwankuje w domu, jak się chce pobawić. Na lajbie tego efektu nie ma. Ogólnie jak ktoś popływać trochę na dotyku to ciężko wrócić na klawisze... sam dotyk można wyłączyć i przejść w tryb klawiszy. Ekran dotykowy upraszcza sterowanie i tu nie ma.dyskusji. jest szybsze..nie trzeba klikac jak w starej Nokii... Edytowane 21 Października 2018 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 A warto brac z ebaya czy lepiej doplacic i zpolski? 9sv z gt52 to koszt okolo 2300zl a w pl 3600...zas elite 9 w polsce 4900 a ebay 3900zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Gdzie można poczytać te opinie na minus?Opinie na minus w wątku o Elite TIw skrócie nt dotyku w Ti- jest to dotyk jednopunktowy a nie wielopunktowy- jeśli używasz samego ekranu bez przetwornika, np w domu to musisz go uziemić bo nie będzie działał dotyk, jedni podłączają pod duży akumulator a nie mały 9Ah, lub dotykają kabla "minus" odizolowanego. Sposobów jest wiele. Ważne że takie zachowanie jest tylko bez podłączonego przetwornika, a więc zwykle nie dzieje się to na wodzie bo tam mamy podłączony przetwornik i problem nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) System z przyciskiem nawigacyjnym jest dużo wolniejszy np. przy wstawianiu waypointów na bocznym, gdzie ekranem dotykowym jest dużo szybciej. Ebay jakiś europejski dla pozyskania lowrance, bo te z USA mają blokadę gps na terenie Europy, blokują się. Edytowane 21 Października 2018 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) . Edytowane 21 Października 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 A warto brac z ebaya czy lepiej doplacic i zpolski? 9sv z gt52 to koszt okolo 2300zl a w pl 3600...zas elite 9 w polsce 4900 a ebay 3900zl.Doliczyłeś cło i VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Doliczyłeś cło i VAT?ze Europy nie masz ani cła ani VAT, dopiero import z norwegii lub USA może być problemem Edytowane 21 Października 2018 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 To już lepiej od giermańców...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Pawle,ELite Ti ma już robienie map w locie, http://ww2.lowrance.com/en-NZ/Software-Updates/Elite-Ti-Software-Upgrade-v-182/zaś kabel w Garminie wychodzi w kierunku przodu przetwornika a nie ku tyłowi, gdzie jest montowana np. sztyca a tym samym albo robisz pętlę albo zostawiasz luźnoZgadzam się, że Garmin Striker Plus jest tańsza opcją, pytanie do czego ma być używana echosonda i czy łódź będzie doposażana o kolejne gadżetyTo akurat nie jest wada, tylko na pierwszy rzut oka wygląda dziwnie. Takie wyprowadzenie zostawia luz na składanie przetwornika i kabel się tak nie łamie. Ja przed wodowaniem składam przetwornik do pionu, żeby przypadkiem nie oparł się o dno. Gdybym mial dobity bez pętelki, kabel bo się mocno przeginał i naciągał za każdym razem. @Maciej_K - pełna zgoda, ja nie twierdzę, że Garmin jest zawsze najlepszą opcją, ale też kupowanie urządzenia na zapas mija się z celem. Elektronika szybko tanieje i nie opłaca się dorzucać za to, czego nie jesteśmy w stanie wykorzystać od razu - typu pinpoint i NMEA - lepiej sobie doinwestować coś innego. Mi mapowanie z Garmina wystarcza, a chęci i czasu do jakiejś edycji map po prostu nie mam. A mapy darmowe czy tworzone w darmowych narzędziach są w obu opcjach podobne jakościowo. Żeby nie było - używam GPSMap, ale ze względu na inną potrzebę. A za ekran dotykowy dziękuję, na otwarty pokład wolę gałeczki, działają zawsze i są bezawaryjne. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Gdzie można poczytać te opinie na minus?Nie wiem gdzie można poczytać. Jestem przeciętnym, amatorskim wędkarzem. Elektronika to nie moja bajka choć od na prawdę wielu lat pływam z echosondami i obecnie nawet trudno mi sobie wyobrazić powrotu do "echa" z ciężarka i linki. Więc rozważając zakup brałem pod uwagę najbardziej dostępne i popularne w Polsce urządzenia. Przy okazji podpytywałem dystrybutorów. Dwukrotnie usłyszałem negatywne opinie. Co ważne byli to sprzedawcy oferujący sprzęt różnych firm a im powinno "strzykać" co kupi klient (byle kupił) To jeden z powodów... Edytowane 21 Października 2018 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Spoko, Paweł. Poza RM Axiom dotykowce mają obok tego tradycyjny panel nawigacyjny-tak mi się wydaje.Overall- każdy niech wybiera to na co ma, do czego wykorzysta i z czym mu będzie wygodniej. I masz 100% racji- inwestycja w elektronikę to nie jest dobry pomysł ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Jak już porownujecie to może by wypadalo do hook2 niż do Ti. Mniej funkcji . Bez dotyku proste echo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) To akurat nie jest wada, tylko na pierwszy rzut oka wygląda dziwnie. Takie wyprowadzenie zostawia luz na składanie przetwornika i kabel się tak nie łamie. Ja przed wodowaniem składam przetwornik do pionu, żeby przypadkiem nie oparł się o dno. Gdybym mial dobity bez pętelki, kabel bo się mocno przeginał i naciągał za każdym razem. @Maciej_K - pełna zgoda, ja nie twierdzę, że Garmin jest zawsze najlepszą opcją, ale też kupowanie urządzenia na zapas mija się z celem. Elektronika szybko tanieje i nie opłaca się dorzucać za to, czego nie jesteśmy w stanie wykorzystać od razu - typu pinpoint i NMEA - lepiej sobie doinwestować coś innego. Mi mapowanie z Garmina wystarcza, a chęci i czasu do jakiejś edycji map po prostu nie mam. A mapy darmowe czy tworzone w darmowych narzędziach są w obu opcjach podobne jakościowo. Żeby nie było - używam GPSMap, ale ze względu na inną potrzebę. A za ekran dotykowy dziękuję, na otwarty pokład wolę gałeczki, działają zawsze i są bezawaryjne. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu TapatalkaPsulek, Ty chyba nie korzystałeś z ekranu dotykowego. Mam elite Ti , używam od prawie 2 lat i nigdy mnie ekran nie zawiódł. Nieraz pływałem w deszczu. W ostatnią sobotę też padało. Ekran cały mokry, nie kilka kropelek tylko kropla na kropli na ekranie. Działa perfekcyjnie. Zgadzam się z Siarq. To jak porównywanie starej, klawiszowej nokii do smartfona. Ten kto raz spróbuje , nigdy do bezdotykowego nie wróci. Np. Jednym przeciagnieciem palca cofasz historię sonaru, zaznaczasz waypointa momentalnie. Ile to zajmie czasu bez dotyku? Edytowane 22 Października 2018 przez sajdol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Psulek, Ty chyba nie korzystałeś z ekranu dotykowego. Mam elite Ti , używam od prawie 2 lat i nigdy mnie ekran nie zawiódł. Nieraz pływałem w deszczu. W ostatnią sobotę też padało. Ekran cały mokry, nie kilka kropelek tylko kropla na kropli na ekranie. Działa perfekcyjnie. Zgadzam się z Siarq. To jak porównywanie starej, klawiszowej nokii do smartfona. Ten kto raz spróbuje , nigdy do bezdotykowego nie wróci. Np. Jednym przeciagnieciem palca cofasz historię sonaru, zaznaczasz waypointa momentalnie. Ile to zajmie czasu bez dotyku?Dotyk usprawnia obsługę echa, wszystko robimy dużo szybciej. Natomiast miałem HDS-a i dotyk potrafił się zbuntować i pomagał tylko restart urządzenia. „Ten kto raz spróbuje, nigdy do bezdotykowego nie wróci”, no ja spróbowałem a i tak przesiadłem się na Helixa 10 Mega [emoji6]Pozdrawiam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Pokręcajka jest też na ogromnych propsach- ta z Simrada. Szybki dostęp do regulacji. Solix też to ma.A co do Mega, to konkurencja odrobiła lekcje. Pytanie, czym zaskoczy HB i czy można czymś jeszcze zaskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Pokręcajka jest też na ogromnych propsach- ta z Simrada. Szybki dostęp do regulacji. Solix też to ma.A co do Mega, to konkurencja odrobiła lekcje. Pytanie, czym zaskoczy HB i czy można czymś jeszcze zaskoczyć.Solix ma dotyk , natomiast ja przesiadając się z HDS-a 9 na wspomnianego Helixa zobaczyłem dużą różnicę w jakości skanowania bocznego.Pozdrawiam. Edytowane 23 Października 2018 przez xeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Dotyk usprawnia obsługę echa, wszystko robimy dużo szybciej. Natomiast miałem HDS-a i dotyk potrafił się zbuntować i pomagał tylko restart urządzenia. „Ten kto raz spróbuje, nigdy do bezdotykowego nie wróci”, no ja spróbowałem a i tak przesiadłem się na Helixa 10 Mega [emoji6]Pozdrawiam. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJak widać usterka na dobre Ci wyszła ????.Myślę, że echo może się zepsuć z wielu powodów. Mnie do tej pory dotyk ani razu nie zawiódł. Mam nadzieję, że nie będę musiał za jakiś czas tego odszczekać ????.Twój przypadek to tak jak u mnie z ładowarką yato15A. Wszyscy chwalili , kupiłem i na dzień dobry była uwalona. Zrazilem się i już tej firmy nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Dotyk ma swoje zalety ale mnie nie przekonał. Szczególnie nie lubiłem tego w Garminach i Lowrance. Działanie w warunkach obniżonej temperatury po prostu mi nie leżało. W rękawiczkach nie zawsze chciały reagować ekrany na dotyk. Zostawiłem sobie natomiast dotykowego Axioma, tutaj jednak przemawia do mnie dobre skanowanie SI/DI blisko dna. Chodzi mi wprawdzie po głowie wymiana Helixa Mega SI na Solixa Mega SI ale dla samego dotyku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hasior Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 WitamMam pytanie do Was odnośnie wyboru echo z funkcję obrazowania struktury dna w 3D ,na rynku jest kilka modeli,ja jednak nie miałem z żadnym do czynienia w warunkach "polowych" na co zwrócić uwagę,którego modelu unikać który jest najbardziej dopracowany ,jest teraz sporo promocji,czy może poczekać na nowości w Lowrance ,widziałem obraz poprawił się znacznie,no chyba ,że to "demo" pod marketing i nie warto ? Echo głownie na duże zbiorniki do 15 m głębokości. co jakiś czas Wisła. może ktoś już używał dłuższy czas modeli z 3D i może coś podpowiedzieć..z góry dziękuję. hasior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Trudno będzie znaleźć kogoś kto miał możliwość posiadania różnych echosond 3D. W zasadzie możemy oczekiwać opisu wrażeń z użytkowania jakiegoś konkretnego modelu 3D. Dzisiaj na rynku najpopularniejsze to w zasadzie Lowrance z StructureScan 3D oraz Raymarine Axiom RV 3D. Dla mnie Raymarine Axiom bardzo przypadł do gustu. Płynne działanie, wysoka jakość wykonania, bardzo dobry tryb skanowania bocznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 WitamMam pytanie do Was odnośnie wyboru echo z funkcję obrazowania struktury dna w 3D ,na rynku jest kilka modeli,ja jednak nie miałem z żadnym do czynienia w warunkach "polowych" na co zwrócić uwagę,którego modelu unikać który jest najbardziej dopracowany ,jest teraz sporo promocji,czy może poczekać na nowości w Lowrance ,widziałem obraz poprawił się znacznie,no chyba ,że to "demo" pod marketing i nie warto ? Echo głownie na duże zbiorniki do 15 m głębokości. co jakiś czas Wisła. może ktoś już używał dłuższy czas modeli z 3D i może coś podpowiedzieć..z góry dziękuję. hasior.Popatrz trochę chociażby na Youtube, jest tam sporo filmów gdzie możesz porównać sobie różne echa w trybie 3D. Ten obraz taki jakiś komiksowy jest jeszcze. Ja zdecydowałem że na chwilę obecną wstrzymam się z 3D dopóki nie będzie czegoś bardziej realistycznego w przystępnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hasior Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Ja pewnie poczekam na targi,i może coś pomacam,generalnie mam podobne wrażenie ,ze ten obraz jest jeszcze taki „ nieociosany” fora i filmiki mam obalane i im więcej czytam tym więcej pytań i kombinowania . Axiom przyznam jest moim faworytem ale przynam te najnowsze Lowrance tez ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gladki Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Panowie, krótkie pytanie bo zaraz łeb mi pęknie od analiz... parametry parametrami ale odczuć użytkownika nic nie zastąpi - zwłaszcza osób co zmieniały echosondy jak w dyskusji powyżej Lowrenc na HB...Pływam po Zegrzu, Sulejowie, Wiśle na dużym pontonie - map w zasadzie nie potrzebuję - dla mnie liczy się przede wszystkim jakość detekcji tego co pod wodą (DI, SV etc...) i GPS na pokładzie. Budżet 5-6 tys zł (jeśli uznam, że warto to 7k też udźwignę) . Chcę 9 cali. Sercem najbliżej mi do Lowrance (używam obecnie starego modelu mono) ale słyszałem że soft w Lowrance lubi się zwiesić a tego bardzo nie lubię... Reasumując, który z poniższych i dlaczego: Lowrance Elite 9ti Total Scan czy Garmin Echomap Plus 92sv z GT52 czy Helix 9'' ??? Raymarine Axiom to nie ten budżet a muzyki nad wodą nie słucham ;-) Pomożecie? PozdrawiamTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi