Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

za 7K to już HDS Carbona możesz szukać w wersji 9 cali

No właśnie - a co od praktycznej strony da więcej HDS? (podłączanie dodatkowych akcesoriów, integracja z silnikami etc... mnie nie interesują) Czy to tylko structure scan 3d czy coś więcej? A może właśnie za to 3d warto zapłacić bo ta opcja zmienia jakość wędkowania? Jak uważasz - ale od praktycznej strony.

Edytowane przez gladki

• 0

w 7k nie kupisz zmodułem 3D, ale Carbon to obsługuje, pytanie jak długo chcesz użytkować echo, bo jak 2-3 lata to nie ma sensu kupować Carbona, tylko teraz Ti a potem wymienić lub kupić HDS Live lub jeszcze coś innego

ok - osobiście uważam, że technologia obrazowania 3d ma jeszcze sporo przed sobą więc chyba nie ma sensu się teraz na to napalać gdyż dobre DI oraz SV dają już bardzo wysoki komfort rozeznania sytuacyjnego na łowisku. Obecnie faktycznie Elitki mają dobrą cenę. A co na temat Garmina ev HB? 

• 0

ok - osobiście uważam, że technologia obrazowania 3d ma jeszcze sporo przed sobą więc chyba nie ma sensu się teraz na to napalać gdyż dobre DI oraz SV dają już bardzo wysoki komfort rozeznania sytuacyjnego na łowisku. Obecnie faktycznie Elitki mają dobrą cenę. A co na temat Garmina ev HB? 

Na temat Garmina się nie wypowiem, ale w cenie 7000zł możesz mieć HM Helixa 10 Mega.

• 0

Ja pewnie poczekam na targi,i może coś pomacam,generalnie mam podobne wrażenie ,ze ten obraz jest jeszcze taki „ nieociosany” fora i filmiki mam obalane i im więcej czytam tym więcej pytań i kombinowania . Axiom przyznam jest moim faworytem ale przynam te najnowsze Lowrance tez ciekawe.

Mam SS3D wpięte  w 9 cali Simrad NSS evo3, . Praktycznie nie używam. Nie daje tyle informacji co sonar boczny. Zwróć uwagę na jedną rzecz w branży echosond. Teraz idzie się w nowe kryształy sonaru bocznego, akcelerację graficzną, dodatkowe palety kolorystyczne. W połączeniu z dobrym zasięgiem daje to o wiele dokładniejsze informacje niż obecne generacje 3D. sonar boczny wymaga trochę więcej doświadczenia, ale daje dużo więcej. 3D nie obrazuje małych detali na dnie

i możesz jeszcze "trochę" poczekać na wydajność - bo tu trzeba pewnie sporo CPU, RAM i nie wiem jeszcze czego. Z matematycznego punktu widzenia, to jest masa danych do obróbki.

Nawet nie ma czytelnego potwierdzenia zza wielkiej wody, czy i kiedy będzie nowy ducer do 3D- jest duże zamieszanie z tym.

Co do zasady 3D- chodzi o szybkie rozpoznanie miejscówek, trolla na żywo? Czy ogólną świadomość nowych terenów?

• 0

Szybkie rozpoznanie ,szybkie preloty, gotowiec na żywo . Ot takie w moim mniemaniu pójście na łatwiznę , obetnie używam bocznego w garrminie 91sv i daje rade. Chciałbym sprawdzić czy to 3 d usprawni szybkie namiary, wtedy obmacać dokładnie .

• 0

Nie wiem, czy nie powinieneś iść w zwiększony zasięg bocznego, bo ten z SS3D przy 15m wody porobi czytelne 50m na stronę spokojnie dla 455khz, i możesz to wrysować do echa jako overlay do mapy, zapisać na SD i po dwóch przejazdach mieć zeskanowane 200m wody. 3D da ci łatwiejszy w interpretacji obraz uskoku dna, rowu, itp. Nie ma w tym mocy obecnie na nic więcej - jeżeli chodzi o szczegóły

• 0

Maciej twarde logiczne argumenty , myśle te 3D to raczej na szybkie obrazowanie ,nie liczę na mega detale , raczej właśnie strukturę jako taką,górka wzg Łodzi szybki way point i następna. Potem powrót dokładnie na te miejsca.czyli jak najszybciej znaleść i ustawić sie jak trzeba,ryb i patyków nie musi pokazywać.w weekend może uda się coś potestować , może uda mi się załatwić coś i konfrontować z moja 91sv.

• 0

3D nie pokaże ci struktur twardych na dnie, podobnie jak roślinności - StrukturSkan - jak najbardziej.

Musisz z tym popływać, ocenić sam. Innej rady nie ma.

Bo to jest jakbyś miał buty kupować bez przymierzania- każdy mówi że wygodne, ale jak co do czego przyjdzie, to palce bolą.

• 0

3D nie pokaże ci struktur twardych na dnie, podobnie jak roślinności - StrukturSkan - jak najbardziej.

Maciek znaczy sie ten StrukturSkan da mi obraz podwodnych łąk i pokaże gdzie dołki pomiędzy tą roślinnością się znajdują oraz np. konary leżą ?

• 0

Tak. Generalnie spokojnie to zobaczysz. Ale myk polega na tym, by jak najmniej pływać, a jak najwięcej widzieć i tu przydaje się StrukturScan najbardziej.

W ogóle to teraz mają wejsć nowe przetworniki dla 800khz, które dają zasięg czytelny po 30m/strona i bardzo wyraźne obrazowanie obiektów na dnie.

• 0

Te 30m to bym tak optymistycznie podszedł. Jest duża różnica w zasięgu SV na 455 i 800, przynajmniej w Garminie. Fizyki się nie oszuka - częstoliwość x2 =  tłumienie x 4. Może w czystej wodzie te 30 będzie, na Wiśle SV na 800kHz ma w okolicach 20m przy 4-5m głębokości, moc 500W. 455kHz właściwie cieżko mi znaleźć coś, żeby wykorzystać maksa, tak szerokich rynien nie ma. 50m zasięgu jest na pewno. Z tego co widzę po sieci to i ponad 100.  Ciekawe jak się będzie sprawdzał Live Scope. Pierwszy tester zaraz na forum będzie, ciekawe czy się pochwali.

• 0

Pawle  - obecne trendy u Lowranców idą w stronę poprawy obrazu lepszym balansowaniem kontrastu, nowymi paletami kolorystycznymi i oczywiście nowymi kryształami w przetworniku AI 2in1 i 3in 1. Jasne, że fizyki się nie oszuka, ale oko ludzkie tak.

Obejrzyj materiał:

https://youtu.be/yc7jdvM7wHo

I jeżeli to ma tak wyglądać w wariantach stockowych- bo to prototyp 800khz, to wygląda rewelacyjnie. Tam pływają nawet głębiej niż 10m i masz te 30m na stronę czytelnego obrazowania. Mega Imaging HB nie jest już najlepszy- bo ma mniejszy zasięg. Podejrzewam, że za chwile Humminbirdy zrobią to samo z grafiką w nowych urządzeniach- ktoś w USA napisał że późnym latem zarejestrowali handlowe oznaczenia MegaImaging +, DownImaging +........

1 listopada nowe hds live mają być już dostępne w USA, najprawdopodobniej wtedy Navico rzuci na serwery update 18.3 - które ma podkręcić czytelność obrazowania także i  w aktualnych czujnikach , na simrady pewnie tydzień późnej to wyjdzie i mam nadzieję popływać z tym trochę i zdać relację.

W sumie to cieszę się że zamieniłem totalscana na ss3d, bo ewentualny zakup 3+1 będzie miał sens nieco większy, choć u mnie w naturalnych jeziorach ciężko o atrakcje pokazywane na filmach ze strukturą w rolach głównych.

• Like 1

• 0

Ale ten zasięg to przydaje się tylko do mapowania lub szukania dużych obiektów na dnie. Do zwykłego namierzania miejscówek i szukania nowych interesujących nas miejsc, to duży zasięg się nie przyda. Przecież na ekranie 9 czy 10" nie zobaczymy nic jeśli będziemy skanować na 30 czy 50m na boki...

• 0

Tomek- wręcz przeciwnie. nawet w pomniejszeniu masz bardzo szybkie rozpoznanie struktury dna- oczywiście że mocno zgrubne. Ale dwa przepłynięcia i masz z grubsza rozkminioną miejscówkę- czy warto ją dalej rozpoznawać, czy nie.

Odpalasz boczny, dzielisz ekran wzdłużnie, każda strona SI w osobnym okienku i jest ogień.

Te narzędzie jest idealne do  rozpoznania.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

No kurcze nawet po zbiornikach które dobrze znam często pływam z zasięgiem po 10/15m na boki. Wiadomo jak u nas z rybami jest kiepsko, jeśli nie ma brań w potencjalnie najlepszych miejscówkach, to pływam właśnie z tak małym zasięgiem by rozpoznać sandacze, nawet pojedyncze sztuki. Przecież większy kamień, małe zagłębienie w dnie jest właśnie takim stanowiskiem tych ryb. Płynąc z zasięgiem +30m nie mam szans za rozpoznanie czegoś takiego na dnie. Nie wszystkie zbiorniki mają ciekawie ukształtowane dno, niektóre to po prostu patelnie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez xeniowy

• 0

No kurcze nawet po zbiornikach które dobrze znam często pływam z zasięgiem po 10/15m na boki. Wiadomo jak u nas z rybami jest kiepsko, jeśli nie ma brań w potencjalnie najlepszych miejscówkach, to pływam właśnie z tak małym zasięgiem by rozpoznać sandacze, nawet pojedyncze sztuki. Przecież większy kamień, małe zagłębienie w dnie jest właśnie takim stanowiskiem tych ryb. Płynąc z zasięgiem +30m nie mam szans za rozpoznanie czegoś takiego na dnie. Nie wszystkie zbiorniki mają ciekawie ukształtowane dno, niektóre to po prostu patelnie.

Pozdrawiam.

Na jakiej częstotliwości pływasz?

• 0

Pawle  - obecne trendy u Lowranców idą w stronę poprawy obrazu lepszym balansowaniem kontrastu, nowymi paletami kolorystycznymi i oczywiście nowymi kryształami w przetworniku AI 2in1 i 3in 1. Jasne, że fizyki się nie oszuka, ale oko ludzkie tak.

Obejrzyj materiał:

https://youtu.be/yc7jdvM7wHo

I jeżeli to ma tak wyglądać w wariantach stockowych- bo to prototyp 800khz, to wygląda rewelacyjnie. Tam pływają nawet głębiej niż 10m i masz te 30m na stronę czytelnego obrazowania. Mega Imaging HB nie jest już najlepszy- bo ma mniejszy zasięg. Podejrzewam, że za chwile Humminbirdy zrobią to samo z grafiką w nowych urządzeniach- ktoś w USA napisał że późnym latem zarejestrowali handlowe oznaczenia MegaImaging +, DownImaging +........

1 listopada nowe hds live mają być już dostępne w USA, najprawdopodobniej wtedy Navico rzuci na serwery update 18.3 - które ma podkręcić czytelność obrazowania także i  w aktualnych czujnikach , na simrady pewnie tydzień późnej to wyjdzie i mam nadzieję popływać z tym trochę i zdać relację.

W sumie to cieszę się że zamieniłem totalscana na ss3d, bo ewentualny zakup 3+1 będzie miał sens nieco większy, choć u mnie w naturalnych jeziorach ciężko o atrakcje pokazywane na filmach ze strukturą w rolach głównych.

Wygląda to bardzo dobrze , widzę że przewidzieli zmiany nawet w serii GO XSE :) Jestem ciekaw jak to im wyjdzie . Czekam na update z niecierpliwością :)

• 0

Tomku masz rację - tak samo jak ja. 

Poszukiwanie ryb to zupełnie inna sprawa= mały zasięg - i jazda. 

rozpoznanie miejscówki= jak największy czytelny zasięg  i również jazda. 

Brakuje mi ficzera HB czyli wycięcia toni wodnej w obrazowaniu SI, mogę to zrobić ale jako nakładka na mapę=gorsza jakość. 

Na YT widziałem czary-mary ale z Solixem w rolach głównych- kotwica lub minimalna prędkość, podział ekranu na 2xSI i w jednym z okien duży zasięg na boki, a w drugim już pod rozpoznanie ryb mały zasięg- czyli taki wygodny zoom

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Wygląda to bardzo dobrze , widzę że przewidzieli zmiany nawet w serii GO XSE :) Jestem ciekaw jak to im wyjdzie . Czekam na update z niecierpliwością :)

W styczniu/lutym będziemy mieli już ponoć Genesis Live dla simradów, doganiamy Lowrance......;) 

• Like 1