Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A coś bardziej konkretnie?

Który sonar ma lepsza / praktyczniejsza funkcje rysowania map?

Która jest łatwiejsze w obsłudze?

Czy aby podłączyć Ti do Xî potrzebuje mieć na łodzi sieć NMEA czy wystarczy jakiś bezpośredni kabelek?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

aby podłączyć Motorguide potrzebujesz sieci NMEA

Rysowanie map w Lowrance jest ładniejsze kolorystycznie, paleta w Garminie to kredki przedszkolaka. Ale to tylko kolor.

Lowrance ma jeszcze dotakowo komercyjna opcję: kupić mapę Navionicsa i na niej uaktulaniać batymetrię, tyle że musisz wydac kase na komercyjna mapę i co rok uaktulaniać ja (płacić) jesli dalej chcesz cos na niej rysować.

Dwa ekrany Lowrance (od modelu Ti w góre)  zepniesz w sieć i dzięki temu możesz w dówch miejscach na łodzi korzystac z jednego przetwornika. MOżłiwości jest wiele.

garmin, którego posiadasz Echomap 92SV (bez plusa) to typowa echosonda wędkarska, zaś Lowrance Ti/Ti2 i HDS Carbon i Live to już echosondy nie tylko wędkarskie ale tez o zastosowaniu do żeglugi, nawigacji morskiej itp.  Mozesz korzystać z ekranu jak z deski rozdzielczej w samochodzie jeśli podłączysz również spalinowy silnik zaburtowy

Kolejna przewaga Lowrance to darmowe mapy C-MAP Genesis

Edytowane przez wedkarski365

• 0

A coś bardziej konkretnie?

Który sonar ma lepsza / praktyczniejsza funkcje rysowania map?

Która jest łatwiejsze w obsłudze?

Czy aby podłączyć Ti do Xî potrzebuje mieć na łodzi sieć NMEA czy wystarczy jakiś bezpośredni kabelek?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zestaw startowy NMEA2000 + Motorguide Gateway kit potrzeba do wpięcia silnika w sieć. Co do szybkości obsługi- ekran dotykowy nawet z panelem dotykowym + fizyczne przyciski  to jest to. Szybsza obsługa.

Elite Ti ma kilka przewag w stosunku do Garminów @ mapy:

możesz zapisać fizycznie logi i wykorzystać je do pracy w sofcie Reefmaster, DRD

wymaluje ci na wodzie mapę struktury dna- przy użyciu totalscana czy nowych ducerów( ale TI2)

Palety kolorystyczne map- wiadomo, że kwestia przyzwyczajenia ale na wodzie to też są propsy.....

Oprócz tego funkcja Fish reveal- czyli wklejenie łuków ryb z obrazowania 2D do widoku DI- a to już jest mocne coś- wystarczy widok DI- nie trzeba dzielić ekranu ze zwykłym sonarem. Za pomocą kabla Y wepniesz się drugim ducerem- np lepszym 2D w posiadany totalscan/Acitive imaging

O cenach się nie wypowiadam, bo różne opcje są i krajowe, i zagraniczne

Jeżeli  masz silnik MG, chcesz rozbudowanych opcji mapowania, to wszystko wskazuje na TI -najlepiej TI2

Edytowane przez Maciej_K

• 0

garmin, którego posiadasz Echomap 92SV (bez plusa) to typowa echosonda wędkarska, zaś Lowrance Ti/Ti2 i HDS Carbon i Live to już echosondy nie tylko wędkarskie ale tez o zastosowaniu do żeglugi, nawigacji morskiej itp.  Mozesz korzystać z ekranu jak z deski rozdzielczej w samochodzie jeśli podłączysz również spalinowy silnik zaburtowy

Jeżeli ma 92sv z GT40 to raczej model CHIRP, bo zwykły nie wspierał tego przetwornika. CHIRP jest pełnoprawnym urządzeniem morskim, z obsługa sieciowania, panoptixa, AIS/DSC, autopilota oraz NMEA2000 i 183. Jak najbardziej z obsługą spaliny. Echosondą wędkarską jest Striker.

Zwykły miał tylko NMEA183, ale AIS wspierała.

Co do różnic- Elite Ti jak piszesz - lepsze mapy o ile chce ci się bawić w obróbkę w programie, obsługa dziobówek. Echomap CHIRP i nowsze - obsługa panoptixów, z Plusem nawet Livescope. Dziobówka do Garmina to podobno kwestia czasu. Słyszałem od wiewiórek w parku, że ma być w tym roku ;) Każde urządzenie ma swoje plusy i minusy.

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Witam, po głębszej lektorze czas na zakup echosondy, w porównywalnej cenie padło na garmina Striker plus 9sv/humminbird helix 7si , Striker nawet trochę tańszy. Postawili byście na większy ekran Striker, czy szerszy stożek helix?

Nam chcesz kupić to echo, czy sobie? Poczytałeś, znasz wady, znasz zalety, znasz Swoje potrzeby. Nikt Ci nie wytłumaczy, czy wolisz blondynki czy brunetki.

• Like 1

• 0

Witam,jestem zainteresowany kupnem echosondy Lowrance HDS 9 live z Anglii https://hudsonmarine.co.uk/products/lowrance-hds-9-live-3-in-1-transducer-000-14425-001.Na stronie z echosondą można ściągnąć instrukcję obsługi w której zapisano "kraje zamierzonego zastosowania w UE" i jest wymienionych ponad 30 krajów w tym Polska.Czy to oznacza że menu będzie też polskie?Cena urządzenia jest zachęcająca bo 1759 funtów czyli ok.8800zł,czyli ok.2000 mniej niż u naszych złodziei.Może ktoś kupował lub ma doświadczeni w tej materii.

• 0

Witam,jestem zainteresowany kupnem echosondy Lowrance HDS 9 live z Anglii https://hudsonmarine.co.uk/products/lowrance-hds-9-live-3-in-1-transducer-000-14425-001.Na stronie z echosondą można ściągnąć instrukcję obsługi w której zapisano "kraje zamierzonego zastosowania w UE" i jest wymienionych ponad 30 krajów w tym Polska.Czy to oznacza że menu będzie też polskie?Cena urządzenia jest zachęcająca bo 1759 funtów czyli ok.8800zł,czyli ok.2000 mniej niż u naszych złodziei.Może ktoś kupował lub ma doświadczeni w tej materii.

Kupowałem swój sprzęt w UE, jest podstawowy pakiet językowy - bez naszego kraju, niestety. Było to w lipcu, poprzednia generacja urządzeń w stosunku do HDS live.

Moim zdaniem nie będzie, ale zapytaj po prostu sprzedawcy lub supportu Lowrance w UK.

• 0

(...)Cena urządzenia jest zachęcająca bo 1759 funtów czyli ok.8800zł,czyli ok.2000 mniej niż u naszych złodziei.(...)

Dzień dobry.

Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami:

http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/

Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych handlowców, ośmielam się zaproponować Ci interes życia. Załóż firmę, legalnie sprowadź wzmiankowane wcześniej echosondy i sprzedawaj je taniej, może nawet taniej niż w Anglii. Zyskasz sobie liczne grono zachwyconych nabywców. 

Jeśli mimo dobrych chęci nie uda się sprzedawać tak tanio, jak w Anglii, to zawsze możesz liczyć, że ktoś nawrzuca Ci od "złodziei". Ale wtedy nie obrażaj się. Dałeś przecież dobry przykład...

post-52580-0-71719300-1549811441.jpg

post-52580-0-71719300-1549811441_thumb.jpg

• Like 8

• 0

Witam.

Kolego Maciej K , z Twojej wypowiedzi wnioskuję , że wszystko działa , tylko brak "menu" w języku polskim?

Nie działają sprzęta od  Lowrance w serii HDS - (nie wiem jak z Elitami) na rynek amerykański.

To co jest w sprzedaży w EU będzie działać- co stwierdziło wielu kupujących stamtąd, problemem jest paczka językowa, która w standardzie nie zawiera naszego języka.

Angielski nie przeszkadza mi zupełnie w obsłudze echa na wodzie, problem pojawia się w zaawansowanych opcjach, ustawieniach echa.

• 0

gwarancja pewnie bedzie oboiwazywac softowo a nie sprzetowo , za cos w koncu sie placi.zapewne  nie dadza gwarancji na sprzek gdy np padnie wyswietlacz badz jakis inny element, w koncu zarabiaja w takim wypadku tylko na sofcie.

@Maciek bo funkcjom zaawanasowanym trzeba poswiecic troche czasu , ale zawsze mozna gdzies dorwac instrukcje pl , i juz czlek sie stanie madrzejszy :)

Edytowane przez siarq

• 0

Jak kupi ciocia w Anglii to będzie cała gwarancja. W ogóle najlepiej jak ciocia kupi na siebie jeśli jest z U K. U nas sprzedawcy nie są złodziejami. A ja mogę sobie kupić sprzęt gdzie chcę. Jestem obywatelem świata. Wystarczy trochę ruszyć głową. Teraz słownik j. Ang jest w każdym fonie. Byleby tylko były jednostki metryczne

• 0

Noszę się z zamiarem zakupu nowej echosondy, do tej pory mam Garmina GPSMap 521S, lecz technologie obrazowania tak poszły do przodu, że mój Garmin stał się nieco archaiczny. W śród bogactwa echosond, moją uwagę zwróciły dwa modele, a mianowicie Lowrance HDS 7 Live, oraz Humminbird Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G3N. Mimo różnicy w wielkości matrycy, urządzenia te są w podobnej cenie. Interesuje mnie w dużej mierze tworzenie własnych map na rynnowych, dość głębokich jeziorach Pojezierza Lubuskiego. Jestem amatorem spinningu i gonię głównie za dużymi okoniami. Ogromna prośba do kolegów, którzy mają wiedzę, o pomoc w wyborze. Za każdą sugestię, uwagę, poradę, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Krzychu