meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kieroz Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Ja bym sie nawet chwili nie zastanawial tylko bral HB. Co prawda jest potrzebny dodatkowy program to tworzenia map , ale wychodza swietnie . No i jak kolega wyzej napisal ,rozmiar wyswietlacza robi swoje Oczywiscie posiadalem i echo Lowrance i HB i zostalem jednak przy HB oczywiscie jest to tylko moja opinia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Gwoli ścisłości - w przypadku HB dodatkowy program nie jest niezbędny, tylko karta HB Zero Lines (jeżeli chcemy zapisać ponad 8h danych). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Ekran większy robi robotę... mapy piekne tylko grupa navico czyli lowranve/simrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) przy takim wyborze niestety HB będzie lepsze, ale rozumiem, że nie masz gdzie kupić w niższej cenie HDS Live 9 i stad wybór pomiędzy Lowrance 7 cali a HB 9 caligdyby obydwa były 9 cali optowałbym za HDS ze względu na 1,5 raza lepszą rozdzielczość ekranu od HB. W wersji Lowrance 7 cali i HB 9 cali rozdzielczość jest taka sama w obydwu ale ekran większy w HBJa zastanawiam sie pomiędzy HDS Live 9 a Elite Ti2 12, u mnie decyzja podyktowana jest dostępem do map w Polsce i zagranicą poprzez C-MAP Genesis i współpracą z silnikami dziobowymi Motorguide bo do tych mam dostęp a MinnKota jakoś nie ma dobrych cen w Polsce Edytowane 13 Lutego 2019 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Ja jeszcze jeden parametr bym uwzględnił- dostęp do map zrobionych przez innych, np. kolegów lokalnych czy pozyskanych drogą wymiany. Warto być kompatybilnym, bo łatwiej jest wymieniać się danymi. Owszem jest możliwy transfer pomiędzy brendami, ale wymaga to zachodu i dostępu do softu.Tutaj łatwiejsza sprawa jest w sprzętach od Lowrance/Simrad- przesyłasz mapę at5, zasysasz mapy z portalu z mapami publicznymi.Jeżeli planujesz działanie solo- to nie ma większego znaczenia wybór brendu- wielkość ekranu decyduje.Echa od Lowrance/Simrad porobią ci na wodzie mapę struktury dna(o ile w jeziorach rynnowych jest ona potrzebna), w HB Helix tylko przy użyciu softu LakemasterAutochart Pro i karty ZeroLines. Edytowane 13 Lutego 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nixon69 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Czy z ktoś z kolegów miał okazję "bawić" się w praktyce nowym przetwornikiem garmin livescope? Pierwszy dylemat który muszę przerobić to miejsce montażu. Jedyne sensowne na tą chwilę to silnik trollingowy. Jest to jednak kontrowersyjne bo sam silnik ciągle albo podnoszę albo opuszczam i kable będą robiły kłopot. Macie jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uzytkownikjerkbait Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Dzień dobry,przepraszam na początku za ewentualne gafy, ale pierwszy raz startuję na forum - jakimkolwiek.Potrzebuję pomocy-uwag przy wyborze echosondy.Zmieniam na model z 9 calowym wyświetlaczem i bocznym sonarem.Rozważam dwie opcje:1 lowrance hook 2 9 tripleshot - plus to że będę mógł podzielić ekran na 4 i nie tracić żadnej z opcji sondy, minus to że jest o ponad 1000 droższa od 2 opcji2 garmin striker plus 9 sv - z plusów to cena nieco ponad 3000 za 9 cali z bocznym sonaremNajrozsądniej to bym brał lowrance elite 9 total scan, były po ok. 4700, ale teraz są tylko oferowane a jak się zadzwoni to nikt nie ma.Z góry dziękuję za pomoc i uwagi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Elite 9 Ti były po tyle chyba na wyprzedaży w zeszłym roku, bo wyprzedawali te modele przed wejściem Ti2Z tych dwóch co pisałes to chyba lepszy Striker Plus 9 SV. zrobisz nim mapę czego nie zrobisz hookiem. Jeśli chcesz korzystać z komercyjnych map to wtedyt Hook2 9 będzie lepszy bo ma taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uzytkownikjerkbait Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Dzięki, czy masz pewność że hook2 nie rysuje map "na bieżąco" tak jak striker? Na niektórych stronach piszą że właśnie w hook2 wprowadzili te rysowanie. Miałem poprzednio pierwszą wersję hook 7 cali i mapy robiłem z logów w drdepth-ie, teraz zmieniam bo mało ekranu i zamarzył mi się boczny widok. Garmin nie ma wejścia na kartę i nie wgrasz map - tak? Wiesz może czy jakość wyświetlaczy i przetworników jest zbliżona, czy z wskazaniem na któregoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Hook2 nie rysuje map na żywo z Genesis Live ale rysuje z Navionics Sonar Chart Live. Do SCL trzeba kartę navionics i subskrypcję płatną..bla bla bla. Kup Elite Ti, będziesz sobie za darmo rysował Genesis Live. Poszukaj na OLxie, zdarzają się używki albo import własny jeszcze poprzednich generacji Ti. Info nt. genesis live: http://ww2.lowrance.com/en-SG/News/Latest-software-upgrade-for-Lowrance-Displays/ Info o Hook2 i Sonar Chart Live: http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=929754&page=2&s=7007b952041f34ab810ffd651ce002d0 Edytowane 15 Lutego 2019 przez rower26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 .....a ciekawostka jest taka @Genesis Live,że ponoć ma na wiosnę wyjść kolejne update, które połączy Genesis Live z Sonar Chart Live. Warianty w takim układzie są dwa- albo płatny GL albo bezpłatny SCL......ciekawe, jak to będzie- o ile to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uzytkownikjerkbait Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 dzięki, a odnośnie jakości wyświetlania dolnego i bocznego "widzenia" - jakieś wskazania garmin czy lowrance, czy bez znaczenia, ktoś może porównywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) dzięki, a odnośnie jakości wyświetlania dolnego i bocznego "widzenia" - jakieś wskazania garmin czy lowrance, czy bez znaczenia, ktoś może porównywał? Wojciech Youtube porównywał , na 7calowych. Ale jak go bardziej poprosisz, to na 9 calowych pewnie też coś znajdzie. Edytowane 15 Lutego 2019 przez fonix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Wojciech Youtube porównywał , na 7calowych. Ale jak go bardziej poprosisz, to na 9 calowych pewnie też coś znajdzie. Piękna muzyka na przejściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darek Koralewski Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Panowie i Panie, potrzebuje echosondę, najlepiej z sideview itd, 7cali i cena 2500złMój typ to Lowrance Hook2 7 tripleshot ale jestem otwarty na propozycje. Łódka to Terhi 440 na wiosłach. Łowisko to jezioro w Szwecji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darek Koralewski Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Przepraszam, za późno na edycje. Interesujący wydaje się tez Garmin Striker Plus 9SV z GT52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Przepraszam, za późno na edycje. Interesujący wydaje się tez Garmin Striker Plus 9SV z GT52Widoki w Ti2 z Active Imaging osobiście do mnie bardziej przemawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darek Koralewski Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Niestety Elite nie jest w grze, cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Co myślicie na temat bardzo świeżej na rynku i nowej serii echosond Raymarine Element z kompaktowym przetwornikiem HV-100 ? W kręgu moich preferencji zakupowych do mojego pontonu Kolibrii KM-300 PP jest echo Raymarine Element 7. Podam kilka istotnych informacji opisujących tą echosondę. Z interesujących unowocześnień technologicznych posiada ona technologię HyperVision wykorzystującą częstotliwość echolokacyjną 1,2 MHz echosondy DownVision, SideVision i Raymarine RealVision 3D. Technologia ta dostarcza zupełnie nowy poziom precyzji przechwytywania obrazów i wykrywania ryb, podwodnych struktur i roślinności. Technologia RealVision 3D umożliwia podgląd tego, co znajduje się pod łodzią, za łodzią i po bokach, jednocześnie i w trzech wymiarach. Można przesuwać, pochylać i powiększać obraz 3D, aby interpretować go pod dowolnym kątem. Z koleii chartplotter serii Element wspiera mapy wektorowe i rastrowe od LightHouse NC2, Navionics, C-MAP, Standard Mapping i wielu innych wydawców. Można tworzyć własne mapy batymetryczne w locie, korzystając z generatora map działającego w czasie rzeczywistym - Navionics SonarChart Live lub nowego Raymarine RealBathy. Cena tej echosondy w jednym ze sklepów na Allegro zawiera się w kwocie 3940 zł. Jak dla mnie cena ta przekroczyła nieco próg cenowy, jaki chcę przeznaczyć na zakup echa, ale w ostateczności jest akceptowalna. Osobiście uważam, że ten sprzęt ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości technicznych, co skłania do decyzji o zakupie. Wiem, że jest to zupełnie nowa seria echosond firmy Raymarine i nikt na niej nie pływał, ale może na bazie doświadczenia z innymi echosondami Raymarine będą mogli coś pozytywnego powiedzieć ? Edytowane 19 Lutego 2019 przez miętus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uzytkownikjerkbait Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Koledzy, wracając do wyboru do sondy 9" z dolnym i bocznym widokiem i badając "materiały" o nich, usłyszałem o echo raymarin element 9. Niestety nie znam tej firmy? Dobra, ktoś coś o niej wie? To ta sama liga co lowrance, humminbird, garmin? Czy gorsza? Jak z jakością wykonania? Koledzy czy ktoś miał z nią do czynienia, czy można podzielić ekran na 4 części i na raz wyświetlić mapę+tradycyjny sonar+dolny widok+boczny widok jak w lowrance, czy tylko na 3 części jak w garmin i trzeba z czegoś zrezygnować, a może jeszcze inaczej się dzieli? Czy ta sonda rysuje mapę "na bieżąco" jak garmin striker plus czy lowrance elite ti? Proszę o wszelkie informację o tym urządzeniu bo raymarine to dla mnie kompletna nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Koledzy czy ktoś miał z nią do czynienia, czy można podzielić ekran na 4 części i na raz wyświetlić mapę+tradycyjny sonar+dolny widok+boczny widok jak w lowrance, czy tylko na 3 części jak w garmin i trzeba z czegoś zrezygnować, a może jeszcze inaczej się dzieli? .Jakoś nie zauważyłem takiego ograniczenia. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Lutego 2019 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Co myślicie na temat bardzo świeżej na rynku i nowej serii echosond Raymarine Element z kompaktowym przetwornikiem HV-100 ? W kręgu moich preferencji zakupowych do mojego pontonu Kolibrii KM-300 PP jest echo Raymarine Element 7. Podam kilka istotnych informacji opisujących tą echosondę. Z interesujących unowocześnień technologicznych posiada ona technologię HyperVision wykorzystującą częstotliwość echolokacyjną 1,2 MHz echosondy DownVision, SideVision i Raymarine RealVision 3D. Technologia ta dostarcza zupełnie nowy poziom precyzji przechwytywania obrazów i wykrywania ryb, podwodnych struktur i roślinności. Technologia RealVision 3D umożliwia podgląd tego, co znajduje się pod łodzią, za łodzią i po bokach, jednocześnie i w trzech wymiarach. Można przesuwać, pochylać i powiększać obraz 3D, aby interpretować go pod dowolnym kątem. Z koleii chartplotter serii Element wspiera mapy wektorowe i rastrowe od LightHouse NC2, Navionics, C-MAP, Standard Mapping i wielu innych wydawców. Można tworzyć własne mapy batymetryczne w locie, korzystając z generatora map działającego w czasie rzeczywistym - Navionics SonarChart Live lub nowego Raymarine RealBathy. Cena tej echosondy w jednym ze sklepów na Allegro zawiera się w kwocie 3940 zł. Jak dla mnie cena ta przekroczyła nieco próg cenowy, jaki chcę przeznaczyć na zakup echa, ale w ostateczności jest akceptowalna. Osobiście uważam, że ten sprzęt ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości technicznych, co skłania do decyzji o zakupie. Wiem, że jest to zupełnie nowa seria echosond firmy Raymarine i nikt na niej nie pływał, ale może na bazie doświadczenia z innymi echosondami Raymarine będą mogli coś pozytywnego powiedzieć ?Nie jestem pewien, ale widoku 3D nie możesz śledzić na bieżąco, w ten sposób możesz podejrzeć historię. Axiom ma real 3D.SonarChart jest płatny, nie mam żadnych danych o Realbathy. W ogóle te echo ma bardzo mało materiałów do obejrzenia. Z tego co widziałem- mega jak to mega khz - ma krótkie ręce, dobra detalizacja. Wszystkie nowe Raymarine działają bardzo szybko, nie lagują- mocne flaki mają, niestety nie da się w tani sposób bawić w mapy do nich- zostaje SCL. Co prawda pojawił się ostatnio konwerter danych z i do SCL, ale to wydatek dodatkowy.Gdyby RM dogadało się z Reefmaster to byłby ogień. Niestety, własny system Realbathy raczej to wyklucza.Ogólnie ten Element może być ciekawy, jak chcesz być pionierem- działaj i podziel się wrażeniami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Jakoś nie zauważyłem takiego ograniczenia. To wyższa półka pewnie. W serii Echomap 7/9 tak nie podzielisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Próbowałeś własnej kombinacji? To akurat GPSMap, ale wydane mi się, że w Echo tez się dało. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Lutego 2019 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Próbowałeś własnej kombinacji? To akurat GPSMap, ale wydane mi się, że w Echo tez się dało. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu TapatalkaPróbowałem. Max 3 okna, 92SV chirp. Może w plusach coś zmienili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi