meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uzytkownikjerkbait Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 wyszukałem garmina striker plus 9 sv z przetwornikiem za 3000 a lowranca hook2 9 tripleshot za 4400, oba nowe z gwarancją w necie na stronach sklepów stacjonarnych, chyba nie warto dopłacać do hooka, na plus hooka podział ekranu na 4 i alot kart ale nie rysuje mapy na bieżąco jak striker, +50% za to to chyba za dużo, co myślicie? Raymarine element 9 jest fajny ale cena 5600 to już prawie lowrance elite ti2 6400, błędne koło. Ktoś podpowie jak mu się sprawuje garmin striker plus z sv w wersji 9 lub 7 cali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 normalnie się sprawuje Garmin Striker plus 9SV. po włączeniu działa. Nie ma co dopłacać do Hooka2 szczególnie jeśli nie potrzebujesz dużej ilości map Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darekniestroj Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Witam wszystkie użytkowniczki i użytkownikówJNa ten sezon chcę zakupić echosondę. Będę ją używał raczej w 95 % na wodach do 50 ha i max głębokość 10 metrów, w celu znajdowania karpiowych miejscówek, Są to wody typu żwirownia, glinianka .Od echosondy oczekuję:- Dostępność bocznego skanowania Side vu itp.- Skanowanie 3 D o ile ma to już sens?- Czytelny ekran , szczególnie w słoneczne dni- zaznaczania miejscówek, opisywania ich oraz żeby miejscówka zapisana była w miejscu, którym była wybrana, a nie zapisana.- Możliwości tworzenia map batymetrycznych.- Jeżeli to możliwe, to aby można je odczytać nad woda np. po kilku godzinach od pływania,- Min. 7 cali Nie wykluczam zakupu echosondy poza granicami kraju, ale musi być język polski oraz działać GPS. Jaką polecacie echosondę z jakim przetwornikiem oraz gdzie można ją okazyjnie zakupić. Budżet 4 tysiące, ale jeżeli faktycznie będzie trzeba to będę wydać trochę więcej. Czy ktoś przyglądał się echosondzie Element na targach i może coś o niej powiedzieć?PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Ba giełdzie wisiała elite ti2 7" , bardzo dobre echo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Witam wszystkie użytkowniczki i użytkownikówJNa ten sezon chcę zakupić echosondę. Będę ją używał raczej w 95 % na wodach do 50 ha i max głębokość 10 metrów, w celu znajdowania karpiowych miejscówek, Są to wody typu żwirownia, glinianka .Od echosondy oczekuję:- Dostępność bocznego skanowania Side vu itp.- Skanowanie 3 D o ile ma to już sens?- Czytelny ekran , szczególnie w słoneczne dni- zaznaczania miejscówek, opisywania ich oraz żeby miejscówka zapisana była w miejscu, którym była wybrana, a nie zapisana.- Możliwości tworzenia map batymetrycznych.- Jeżeli to możliwe, to aby można je odczytać nad woda np. po kilku godzinach od pływania,- Min. 7 cali Nie wykluczam zakupu echosondy poza granicami kraju, ale musi być język polski oraz działać GPS. Jaką polecacie echosondę z jakim przetwornikiem oraz gdzie można ją okazyjnie zakupić. Budżet 4 tysiące, ale jeżeli faktycznie będzie trzeba to będę wydać trochę więcej. Czy ktoś przyglądał się echosondzie Element na targach i może coś o niej powiedzieć?PozdrawiamDarekKolego, ta elitka jeszcze wisi- podbij do człowieka.Co do 3D nie jest ci zupełnie potrzebne do namierzania miejscówek karpiowych, poza tym tu trzeba już mocniejszych zabawek i cena wyższa 2.5krotnie od tego co możesz mieć z giełdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Czy echo z linku będzie miało blokadę GPS ? https://www.ebay.com/itm/Garmin-echoMAP-CHIRP-94sv-With-Transducer-Preloaded-BlueChart-g2-Charts/173532707383 Edytowane 21 Lutego 2019 przez szczupak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Te echa są juz od dłuższego czasu, bo w komplecie jest przetwornik niezbyt nadający się na słodką wodę. Mam do nich dostęp i mogę sprzedawać w cenie podobnej jak z ebay + podatki, ale na razie odpuściłem. Język sprawa dyskusyjna - czasami jest, czasami nie ma. Jak byś chciał zmienić przetwornik, to tak różowo w kosztach nie wygląda. Poprzednia wersja, bez CHIRP, była ograniczona tylko do przetworników morskich. Nie wiem jak z tą, kwestia do sprawdzenia. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Lutego 2019 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Te echa są juz od dłuższego czasu, bo w komplecie jest przetwornik niezbyt nadający się na słodką wodę. Mam do nich dostęp i mogę sprzedawać w cenie podobnej jak z ebay + podatki, ale na razie odpuściłem. Język sprawa dyskusyjna - czasami jest, czasami nie ma. Jak byś chciał zmienić przetwornik, to tak różowo w kosztach nie wygląda. Poprzednia wersja, bez CHIRP, była ograniczona tylko do przetworników morskich. Nie wiem jak z tą, kwestia do sprawdzenia. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu TapatalkaPoza tym ten przetwornik nie ma bocznej wiązki i DI zdaje się też czyli jest do dupy. Tysiąc złotych kosztuje rozsądny typu GT40. https://buy.garmin.com/en-SG/digital/p/573585#overview Edytowane 21 Lutego 2019 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Jak jest różnica w Humminbird Xelix 7 o oznaczeniach G2 a G2N ? Czy producent wprowadzał jakieś ulepszenia w oprogramowaniu dla tych z oznaczeniem G2N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Różnica jest w ilości złącz=możliwości funkcjonowania w sieci urządzeń- dziobowiec, kompasGPS itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Rozumiem, dodatkowe w moim przypadku zbędne funkcjonalności. Czy Humminbird HELIX 7 CHIRP SI GPS G2 sprawdzi mi się na jeziorach typu polodowcowych najczęściej o głębokościach rzędu nawet 45m ? Moim celem będą okonie, szczupaki i również sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Czy karta Autochart Zero Line dedykowana echosondom Hummninbird z konturami ponad miliona zbiorników wodnych w Europie będzie miała kontury jakichkolwiek jezior czy zbiorników zaporowych występujących na terenie Polski ? Korzystał ktoś z takiej karty ? Jakie jest ogólne zdanie o nich ? Czy jest to przydatne pod kątem robienia map batymetrycznych na swoim ulubionym zbiorniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Odszukaj specyfikację i sprawdź zasięgi obrazowań poszczególnych.Co do karty ZL, to ona jest niezbędna do tworzenia map własnych na HB, w niczym innym tego nie porobisz dla tego echa. Na szybko- to poprzez funkcję liveautochart, na bardziej bogato to poprzez dedykowany soft- czyli LakemasterAutochart/ProLinie brzegowe zbiorników naturalnych są, gorzej z zaporówkami. Poza tym mając program na kompa, można taką linię wysmażyć samemu.Co do sprawdzalności vs. konkretne gatunki ryb- to trochę s-f pytanie, bo nie jesteś w stanie ich rozpoznać, można domniemywać na podstawie przesłanek typu lokalizacja, liczebność.Tego żadne echo nie potrafi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Rozumiem, dodatkowe w moim przypadku zbędne funkcjonalności. Czy Humminbird HELIX 7 CHIRP SI GPS G2 sprawdzi mi się na jeziorach typu polodowcowych najczęściej o głębokościach rzędu nawet 45m ? Moim celem będą okonie, szczupaki i również sandacze. Możesz też kupić Lowrance Elite TI 2 7", masz opcję (mapowania) lub dokupić mapy-gotowca w pakiecie z kilkoma lub więcej jeziorami w zestawie (cena od 299 zależnie od okolicy ). Zestawiając Helixa Si G2 z Elitką 7Ti2 z przetwornikiem Activ Imaging to Elitka będzie miała dużo nowszy a zarazem o wiele mocniejszy przetwornik. Kasa trochę większa ale to najświeższy sprzęt na ten moment na rynku. Chyba w kwietniu ma pojawić się Mega Si ale dostępne od 8 cali ale to już cena z polskiej dystrybucji pewnie koło 6 tyś zł. Edytowane 23 Lutego 2019 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 No i można z map socjalnych pożywić się dla sprzętów Lowrance, HB to praktycznie ich nie ma dla naszych wód. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Dzięki Maciej za wyczerpującą odpowiedź na temat mapowania w HB. Wszystko się zgadza, że na podstawie zapisów aktywności ryb na echosondzie praktycznie nigdy nie wiemy z jaką rybą mamy do czynienia, tak więc przyznaję, że ostatnie zdanie było niepotrzebne Program Lakmaster Autochart Pro może być fajnym dodatkiem, lecz niestety dość drogim w porównaniu do ceny urządzenia. Z drugiej strony trzeba mieć dość dużo czasu na obróbkę pozyskanych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Możesz też kupić Lowrance Elite TI 2 7", masz opcję (mapowania) lub dokupić mapy-gotowca w pakiecie z kilkoma lub więcej jeziorami w zestawie (cena od 299 zależnie od okolicy ). Zestawiając Helixa Si G2 z Elitką 7Ti2 z przetwornikiem Activ Imaging to Elitka będzie miała dużo nowszy a zarazem o wiele mocniejszy przetwornik. Kasa trochę większa ale to najświeższy sprzęt na ten moment na rynku. Chyba w kwietniu ma pojawić się Mega Si ale dostępne od 8 cali ale to już cena z polskiej dystrybucji pewnie koło 6 tyś zł.Lowrance Elite 7Ti2 ma nowocześniejszy i lepszy przetwornik niż HB Helix, ale czy warto wydać 2 tys zł więcej na zakup takiej echosondy ? Możesz podać w skrócie zalety Elite Ti2 na 2019 rok, jeśli się orientujesz w temacie ? Edytowane 23 Lutego 2019 przez miętus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Niezależnie od brandu echa, mapy robione na sofcie są lepszej jakości, można skorygować błędy głębokości. Niestety nie za darmo i finansowo , i czasowo- jak słusznie zauważyłeś. Główne przewagi EliteTi2 nad 7SiG2:- ekran z dotykiem- funkcję mapowania za free w ramach Genesis Live i oczywiście porobi ci na wodzie mapkę struktury dna- dającą fotograficzne zobrazowanie tego, co na nim jest.- funkcja fishreveal-która nakłada łuki ryb na obraz DI. Di w HB będzie gorszej jakości, bo nie ma w ducerze specjalnego kryształu do tego. Niemniej - w zupełności wystarczy do rozpoznania obiektów na dnie, bezpośrednio pod łódką.- prostota obsługi parametrów wyświetlanego obrazowania- jeden suwak do kontrastu, w HB masz większą customizację odczytów sonaru bocznego/dI poprzez manipulację czułością, szybkością przesuwania ekranu i również kontrastem.-jakość odczytów z sonaru bocznego jest większa, bo nowa paleta i częstotliwość 800khz robią robotę na wodzieNajważniejszą przewagą HB7SIG2 pozostaje cena,(ale kartę ZL musisz dokupić, by mapować na wodzie), niezły sonar boczny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miętus Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Z takich funkcjonalności można by wymienić dla Elite Ti2 jeszcze kilka, które przydadzą się na wodzie:- system Colorline oddzielający ryby od innych tworów dennych i samego dna (jestem ciekaw jak to działa w praktyce),- funkcja Zomm pozwalająca na powiększanie fragmentów toni wodnej i automatyczne śledzenie dna,- funkcja TrackBack pozwalająca przeglądać na ekranie echosondy wcześniej zarejestrowane odczyty,- sprawdzona metoda StructureScan HD obrazowania tego co jest pod łodzią i po jej bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 A jak ekran w ti2 , dalej trza "uziemienie" ? Czy już pokonali to w tej generacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michaex Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 HDS Carbon 7 z Totalscanem kosztuje w stanach 700$. Nie wiem jaki jest koszt zdjęcia geofencingu, ale może być to ciekawa opcja jak ktoś ma możliwość ściągnięcia pudełka z usa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Z takich funkcjonalności można by wymienić dla Elite Ti2 jeszcze kilka, które przydadzą się na wodzie:- system Colorline oddzielający ryby od innych tworów dennych i samego dna (jestem ciekaw jak to działa w praktyce),- funkcja Zomm pozwalająca na powiększanie fragmentów toni wodnej i automatyczne śledzenie dna,- funkcja TrackBack pozwalająca przeglądać na ekranie echosondy wcześniej zarejestrowane odczyty,- sprawdzona metoda StructureScan HD obrazowania tego co jest pod łodzią i po jej bokachNo i jeśli nie lubisz za często zmieniać sprzętu to kupując najnowszy, będziesz miał spokój na dłuższy czas. Na ten moment w tej kasie raczej nic nowego nie wsadzą. A jak ekran w ti2 , dalej trza "uziemienie" ? Czy już pokonali to w tej generacjiTrzeba poczekać do rozpoczęcia sezonu aby się przekonać . Ale przyznam ,że sam podłączając znajomemu Ti7 nie wiedziałem co jest grane bo ekran dotykowy nie chciał działać . Za to w Simradzie 7,9 czy 12 cali takiego problemu nie odnotowałem... Ciekawe czemu tylko takie cuda zdarzały się w serii TI ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Z takich funkcjonalności można by wymienić dla Elite Ti2 jeszcze kilka, które przydadzą się na wodzie:- system Colorline oddzielający ryby od innych tworów dennych i samego dna (jestem ciekaw jak to działa w praktyce),- funkcja Zomm pozwalająca na powiększanie fragmentów toni wodnej i automatyczne śledzenie dna,- funkcja TrackBack pozwalająca przeglądać na ekranie echosondy wcześniej zarejestrowane odczyty,- sprawdzona metoda StructureScan HD obrazowania tego co jest pod łodzią i po jej bokachO, faktycznie- zapomniałem o przewijaniu ekranu, co jest dużym plusem na wodzie.Generacyjnie nie ma co porównywać G2 z Ti2, jeżeli już to G3 w Helix z dualchirpem i ducerem Mega. Poza tym HB ma swoje bolączki z dokładnością odczytu głębokości na płytszej wodzie w obrazowaniu 2d, niby wyszło update, niby jest lepiej, ale ciągle ten temat przewija się na forach w USA.Za to przypomniała mi się jedna przewaga HB Można je swobodnie brać z Europy, bo w paczce językowej jest PL i bezproblemowo to ustawiasz.Odnośnie uziemienia TI2, to ponoć bez zmian -czyli cudować w domu trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 A jak ekran w ti2 , dalej trza "uziemienie" ? Czy już pokonali to w tej generacjiSprawdzone osobiście. Trzeba uziemiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi