Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dlatego napisałem, że jeżeli już, to z G3. Bez megaimagingu nie ma z czym HB7G2  za bardzo startować, poza ceną. A wklejasz materiały  z 9tką G3, o ile pamiętam.

A co do autora filmu, który żyje z robienia map dokladnych, to wkurzył się nieco na activeimaging , który nie przekłada się na jakość zapisanych danych z sonaru bocznego. W międzyczasie pokazały się widoczki, które wkleiłem - od HB G3, kupił echo i zrobił test na wodzie, za co trzeba być wdzięcznym, bo mało materiałów jest o G3.

BTW, Greg, jaką masz pogodę? Kiedy startujesz?

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dlatego napisałem, że jeżeli już, to z G3. Bez megaimagingu nie ma z czym HB7G2  za bardzo startować, poza ceną. A wklejasz materiały  z 9tką G3, o ile pamiętam.

A co do autora filmu, który żyje z robienia map dokladnych, to wkurzył się nieco na activeimaging , który nie przekłada się na jakość zapisanych danych z sonaru bocznego. W międzyczasie pokazały się widoczki, które wkleiłem - od HB G3, kupił echo i zrobił test na wodzie, za co trzeba być wdzięcznym, bo mało materiałów jest o G3.

BTW, Greg, jaką masz pogodę? Kiedy startujesz?

Przepraszam ale szybko przeczytałem temat i myślałem ze od początku jest porównanie najnowszego elita z helixem z tego roku , mój błąd zwracam honor. Jeśli chodzi o Johna Eastona to nie będę się wypowiadał bo to mało wiarygodny gość który ma trochę za uszami , a jego wiedza na temat humminbird zazwyczaj jest mało wiarygodna.

Co do pogody to słabiutko , po paru słonecznych dniach gdzie miałem możliwość porównać 360 z panoptix idą zimniejsze dni wiec wracamy do wędkarstwa podlodowego :(.

• 0

Przepraszam ale szybko przeczytałem temat i myślałem ze od początku jest porównanie najnowszego elita z helixem z tego roku , mój błąd zwracam honor. Jeśli chodzi o Johna Eastona to nie będę się wypowiadał bo to mało wiarygodny gość który ma trochę za uszami , a jego wiedza na temat humminbird zazwyczaj jest mało wiarygodna.

Co do pogody to słabiutko , po paru słonecznych dniach gdzie miałem możliwość porównać 360 z panoptix idą zimniejsze dni wiec wracamy do wędkarstwa podlodowego :(.

To ciesz sie, bo u nas to ani na lód, ani na wodę.....po ostatnich przymrozkach stanęło znowu.

Easton to faktycznie ściemniacz, pokazał screeny, które dość różnią się zasięgiem i jakością obrazu od tych super-fotek z USA.

Ciekawym ocb- woda słona?, dopalanie obrazu echa pod konkretny screen? Jakaś postprodukcja? Bo one faktycznie miażdżyły, a u Eastona to tak jak i u Niemców z echolotzetrum- czyli...normalnie.

• 0

Koledzy, wracając do wyboru garmin striker plus 9sv czy lowrance hook 2 9 tripleshot, prawie się zdecydowałem na garmina bo cena 3000,- i tworzenie map na bieżąco - jak to działa, wędkuję na jeziorach Warmii i Mazur i jeziorach w Szwecji, będzie ok, wystarczy? Waham się bo miałem wcześniej 3 lowrance-y (przed nimi eagle), zgrywałem logi i robiłem mapy w drdepth i było ok. Garmina nie znam, czy jest porównywalny z lowrance-m, jak z solidnością, jakością wyświetlacza, obrazem di i si itd... Czy jest sens dopłacać do lowranca hook-a do 4400,-? Czy jest między nimi różnica warta 1400 zł? Chciałem kupić lowrance Ti9 totalscan w wyprzedaży w cenie 4800, są powystawiane w sklepach ale jak się zadzwoni to już niedostępne a Ti2 to cena zaporowa. Podpowiedzcie striker plus 9sv czy hook2 9 tripleshot? Dzięki

• 0

Czy można zrobić mape struktury dna przez zbieranie danych z Lss3D?

Póki co najlepsze źródło. Active imaging daje wyraźniejsze odczyty ale do 20-25m. W 455khz widzisz dalej, co pozwala na bardziej poglądowy widok dna, ponieważ nie musisz pływać tak gęsto(brak dużej ilości zaciemnień, szwów łączących obie strony bocznego). Włącz również zapis logów, bo najlepsza mapa struktury graficznie wychodzi z Reefmastera. Jedna robota, a poskładanie danych możesz zlecić- jak nie masz. Osobiście używam nakładki struktury, by widzieć czy pływam równolegle i trasy nachodzą delikatnie na siebie. Właściwa obróbka już w programie do map. 

• 0

ktoś kupował na ebay.it? Bezpieczne to? Wysyłają za pobraniem? Czy elit ti z ebay.it nie będzie miało jakiejś blokady ograniczeń gps-u?

Ebay to sprawdzona platforma znana na całym świecie z świetną ochroną kupującego.

Możesz tam bezpiecznie zrobić zakupy, ale nie oferują wysyłki za pobraniem.

Wybierz sprawdzonego sprzedawcę i do dzieła :)

Echo bez blokady GPS, jedynym mankamentem jest brak języka polskiego. Według mnie angielskie menu jest bardziej intuicyjne od tej naszej nakładki PL.

• 0

Dzięki.

Mam bardzo dużo logów.

Ale w 3D dopiero w tym sezonie będe nagrywał. Interesuje mnie żeby na stałe mieć strukture dna i pływać po interesujących mnie miejscach które nie raz dawały mi rybę.

Mapa struktury jest najbardziej wartościowa w urozmaiconych zbiornikach- zaporówki, ew. rzeki. Ale nawet w nudnych jeziorach rynnowych daje rade pokazać połacie twardszego dna. 

Także zbieraj logi  wymodź sobie z nich mapę. Porównując overlaya z echa do mapy wygenerowanej przez RM, to detalizacja na danych z logów poprzez RM jest dwukrotnie lepsza-o ile nie bardziej. Za to jest to dostępne na "już"

• 0

O kurcze, to niezła kiszka jest wtedy, skoro 1000ha przy takiej szerokości....

Zakresy możesz i szersze ustawić, jak zapisze, to zapisze. RM wyedytujesz ścinając strony. No i kolejna sprawa - im mniej zakrętów, tym lepiej, ale to pewnie wiesz z wcześniejszych doświadczeń.

Poza tym kwestia matematyki- zasięg wiązki jest przeciwprostokątną, toń wody znasz i jesteś w stanie z grubsza wyliczyć z Pitagorasa jakiej szerokości pas wody będziesz skanował. Może niedokładnie, ale z mniejszym błędem niż ustawienie w echu 50m na stronę i oczekiwanie, że taki pas bedziesz miał zeskanowany w czytelności.