meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Lowrance ma mapy, ale nie ma w nich każdej kałuży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtasz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Przeczytałem cały wątek i dalej głupi jestem. Potrzebuję fajne echo do kajaka. Budzet tak na Maxa to 4500 zł. Czy lepiej celowac w strikera 9sv plus, czy wybrać lowrance ti2 7. Garmin większy, lowrance ma lepsze parametry. Jak by nie bylo echo będę miał blisko siebie i sam nie wiem czy te 9caki pokaże mi dużo więcej. Bardo zależy mi na sonarze bocznym i na mapowaniu, moje zbiorniki są niewielkie i na żaden nie ma gotowej mapy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zdecydowanie striker,mimo że ja jestem wielkim fanem lowrance od praunastu lat pracuje na sprzetach tej marki,to jednak 2cale w przekątnej to dużo między 7 a 9...generlnie w strikerach jak i garminach nie podoba mi sie menu,palety kolorystyczne itd..rzecz gustu wiadomo,ale dla mnie są po prostu brzydkie... to i tak wybrałbym garmina ze względu na przekątna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojtasz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Większy obraz na pewno lepszy, ale do garmina pewnie pasuje dokupić przetwornik o szerokim stozku. Cena wzrośnie ale nadal dużo taniej niż lowrance. Miał ktoś z kolegów kiedykolwiek bezpośrednie porównanie strikera i elite ti bezpośrednio ze sobą, która lepiej pokazuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania,tego typu pytania,dopóki sam nie porównasz obydwu modeli,prawda jest taka że pokazują podobnie,nikt nigdy nie określił który lepiej to robi,moze rzecz gustu?moze rzecz umiejętnego czytania?też nie ma co oczekiwać cudów z tej półki cenowej,jest naprawde ok! tak po prostu...czego nie kupisz?na pewno nie będziesz żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wisnia023 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Przeczytałem cały wątek i dalej głupi jestem. Potrzebuję fajne echo do kajaka. Budzet tak na Maxa to 4500 zł. Czy lepiej celowac w strikera 9sv plus, czy wybrać lowrance ti2 7. Garmin większy, lowrance ma lepsze parametry. Jak by nie bylo echo będę miał blisko siebie i sam nie wiem czy te 9caki pokaże mi dużo więcej. Bardo zależy mi na sonarze bocznym i na mapowaniu, moje zbiorniki są niewielkie i na żaden nie ma gotowej mapy.Przed tym samym problem stałem tydzień temu, te same echosondy brałem pod uwagę i wybór padł na stikera 9. Miałem przed sobą oba echa, striker wizualnie dużo większy, sprzedawca i jeden forumowy kolega (dzięki Wuran) podpowiedzieli, że jak nie zależy mi na zapisywaniu map na sd, to jak najbardziej striker i tak wybrałem Jeśli Twoje zbiorniki są niewielkie, to bardzo szybko zrobisz strikerem mapy, a i skąd wiesz, że garmin quickdraw ich nie ma? Dwa pływania ze strikerem mam za sobą i jestem zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mnap86 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Witajcie. Widze, ze tu wiedza ekspercka sie leje strumieniem wiec zapytam jako nabywca pierwszej echosondy. Chcialbym kupic model 3w1, czyli z DI/SI. Interesuje mnie rowniez mozliwosc tworzenia map. Wstepnie wybralem sobie modele: Hook2 5 TSStriker plus 7svHelix 5 SI Ale ciagle mam watpliwosci. Czy Hook2 rysuje mape na zywo (genesis live), czy tylko mozna nagrac logi i potem wrzucic na genesis live np z PC? Czy musze szukac czegos w zakresie Elite 5 ti/ti2?Striker plus rysuje tylko baty, czy da sie jakos na mapie odczytac np twardosc dna?Helix 5 ma troche lepszy livechart od strikera (tak mi sie wydaje), ale ten dziwny biznes z kartami zlines.... No i pozostaje kwestia wielkosci wyswietlacza, zalezy mi na 2d/DI/SI gdyz przewaznie lowie na malych a zarazem plytkich lowiskach, wiec samo 2d czy DI bedzie mialo troche male pokrycie. Nie ukrywam, ze cena tez ma znaczenie, w zasadzie kazda z powyzszych moco nadwyreza moj budzet. Czy hook2 maja blokade regionalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Hook przedewszystkim nie czyta map cieniowqnych. Najlepsze mapy ogarniesz na ti. Mapy twardosci tylko przy pomocy programu na pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Hook przede wszystkim nie czyta map cieniowanych. Najlepsze mapy ogarniesz na ti. Mapy twardości tylko przy pomocy programu na pca mapy twardości przez komercyjne konto Genesis, tez chyba trzeba przepuścić przez kompa ale działają? https://gofreemarine.com/2017/04/09/how-to-create-and-use-an-insight-genesis-bottom-hardness-map-layer-to-catch-more-and-bigger-fish/?_ga=2.233417821.2143003923.1555150914-1974927253.1552979609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Witajcie. Widze, ze tu wiedza ekspercka sie leje strumieniem wiec zapytam jako nabywca pierwszej echosondy. Chcialbym kupic model 3w1, czyli z DI/SI. Interesuje mnie rowniez mozliwosc tworzenia map. Wstepnie wybralem sobie modele: Hook2 5 TSStriker plus 7svHelix 5 SI Ale ciagle mam watpliwosci. Czy Hook2 rysuje mape na zywo (genesis live), czy tylko mozna nagrac logi i potem wrzucic na genesis live np z PC? Czy musze szukac czegos w zakresie Elite 5 ti/ti2?Striker plus rysuje tylko baty, czy da sie jakos na mapie odczytac np twardosc dna?Helix 5 ma troche lepszy livechart od strikera (tak mi sie wydaje), ale ten dziwny biznes z kartami zlines.... No i pozostaje kwestia wielkosci wyswietlacza, zalezy mi na 2d/DI/SI gdyz przewaznie lowie na malych a zarazem plytkich lowiskach, wiec samo 2d czy DI bedzie mialo troche male pokrycie. Nie ukrywam, ze cena tez ma znaczenie, w zasadzie kazda z powyzszych moco nadwyreza moj budzet. Czy hook2 maja blokade regionalna?Z tej trójki Helix SI g2 wyrysuje ci na wodzie mapę jaką chcesz- ale karta zero lines potrzebna- ok. 400zł. Zwykłe 2D, twardość, roślinność. Każdy rodzaj mapy może być osobną warstwą do wyświetlenia na ekranie echa.Do pooglądania sonaru bocznego w domu służy darmowy programik Humviewer. Możesz przeglądać loga, zaznaczać waypointy i stamtąd przenieść dane do echa eksportując jako .gpx czy też wyświetlić sobie na google earth.Jeżeli chcesz dobrej jakości mapy- wtedy odpada Garmin, bo nie masz kontroli nad logami - w sensie obróbki ich w domu. Plusy tego echa to cena i łatwość obsługi.Lowrance hook - nie wiem jakiej jakości SI/Di daje, do tworzenia map na danych od tego urządzenia wymaga kupna programu Reefmaster lub trudno już dostępnego Dr Depth.Elite Ti da ci za free mapkę struktury dna rzeźbioną przez nią w funkcji structure overlay oraz zwykłą mapę 2D w Genesis Live.Osobiście wybierałbym między TI a HB, ale to twoje pieniądze. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mnap86 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak naprawde nie do konca stac mnie nawet na Hook2 5 TS, nie mowiac o Elite... Wiec tak jakby Lowrance odpada Lowie w 2 osoby, z ojcem, z malego pontonu (2,80). On uparl sie na Strikera plus 4 (bez CV), bo po co mu SI/DI, a w ogole to on nie wyda 2,5k na echo jak plywa pontonem za 800. I wez gadaj z takim. Tlumacze, ze na naszych plytkich jeziorkach to wiazka bedzie miala pokrycie 60cm do 1m na dnie i nic na tym 2d nie zobaczy, no chyba, ze akurat bedzie mial szczescie. Ale takie same szczescie mozna miec rzucajac blacha prosto w rybe. Ze to prawie jak czesanie pustyni grzebieniem. Nie, mu wystarczy mapa z batami do wytypowania miejscowek i bedzie xtra. Rozumiem jego podejscie, szkoda mu kasy, ok. Ja jednak wole od razu kupic sprzet, ktory mnie zadowoli, a nie sprzet ktory jest tani, tylko po to zeby miec, bo wiem, ze jak mi nie bedzie wystarczalo to za rok bede zmienial, a to zbedne wydatki i marnowanie kasy. W imie zasady chytry 2 razy traci. Pozostaje mi wiec tak naprawde Striker plus 7sv i Helix 5 SI g2. Nigdy nie mialem doczynienia z echo. Ale z tego co widze, to funkcje mapowania wygladaja znacznie lepiej na HB. Zalezy mi glownie na mapowaniu na zywo. Z drugiej strony 7 cali a 5 cali to spora roznica. Znowu roznica w cenie... 7SV kosztuje tyle co 5 SI z karta... 7... no jak sie ledwo ma na 5, to ciezko podjac taka decyzje pomimo swiadomosci, ze to ostatecznie lepszy wybor. Z tego co czytam, to HB bez karty umozliwia tworzenie map, ale wszedzie pisze, ze do 8h. Niebardzo to rozumiem. Tworzy mape z ostatnich 8h logow? I co potem? Nadpisuje najstarsze logi? Czy moze ograniczeniem jest ilosc pamieci i po prostu sie przyjmuje, ze jest w stanie pomiescic mape ktora tworzy sie powiedzmy te 8h? Na dobra sprawe nastawiam sie na stopniowe poznawanie jezior, zaczynajac od jeziora o pow okolo 60ha. Nie mam pojecia jak to dziala, ale jezeli powiedzmy ta ilosc pamieci wystarczy mi na pokrycie takiego jeziorka, to z karta moge sie wstrzymac i ja po prostu dokupic z czasem. Jedno wiem napewno, im wiecej czytam, tym mniej wiem Moze macie namiary na jakies promocyjne oferty na Strikera plus 7SV i/lun HB Helix 5/7 SI? Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez mnap86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Spokojnie.Pamięć wewnętrzna HB G2/G3 pozwala w funkcji LiveAutochart na zapis 8 godzin logów, które konwertowane są w echu do gotowej mapy. Każde późniejsze dane zamieniają te wcześniejsze- czyli nadpisują się.Zupełnie inną sprawą jest zbieranie logów- czyli funkcja zapisu danych w menu zapis. Można równocześnie zapisywać dane i rysować mapę. Jeżeli nie pływasz na spalinie- to nie wystarczy ci pamięć echa na 60ha. Moje mapowanie na elektryku pozwala zrobić ok. 30ha na dzień. Wiadomo, że możesz pływać co 50m, ale tracisz już sporo informacji.Mapy mozaikowe nie są możliwe do zrobienia przez Helixa na wodzie, możesz zapisać sobie dane(loga) i obejrzeć go w darmowym Humviewerze nanosząc tam potrzebne waypointy.Na stan mojej wiedzy nie ma możliwości obejrzenia zapisów sonaru bocznego w Garminie- ale mogę się mylić, nie mam do czynienia z tymi urządzeniami. Pamiętaj, że istnieje rynek ech używanych, można trafić w dobrych pieniądzach interesujące modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Maciek podaj linka do Humviewra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Stąd brałem.http://humviewer.cm-johansen.dk/On, zdaje się, nie otworzy logów z Solixa -jakby co. A koledze powyżej podpowiem, że na ebay można znaleźć Elite5 TI z totalscanem za 535funtów. W Ameryce są w śmiesznych pieniądzach, nie będą miały blokady gps. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mnap86 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Skupiam sie glownie na mapowaniu live, bez zrzucania logow, obrabiania i tworzenia mapy. Nie jestem na tym etapie jeszcze a i latwosc uzytkowania live tez duzo lepsza. Nie plywam na spalinie. Zawsze moge oplywac zbiornik z grubsza, obadac mniejwiecej co i gdzie a pozniej zrobic szczegolowa mape fragmentu ktory mnie konkretnie interesuje. Pozatym dokupic karte mozna zawsze, te 450pln to nie jest az tak zaporowa kwota, zeby nie pozwolic sobie na taki zakup za miesiac, 2 czy 3. Chyba sie sklaniam bardziej w strone helixa. Teraz jeszcze kwestia czy 5 z karta na start, czy 7 i karta pozniej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 7 i karta poźniej, bedziesz więcej widział gdy użyjesz SI, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Skupiam sie glownie na mapowaniu live, bez zrzucania logow, obrabiania i tworzenia mapy. Nie jestem na tym etapie jeszcze a i latwosc uzytkowania live tez duzo lepsza. Nie plywam na spalinie. Zawsze moge oplywac zbiornik z grubsza, obadac mniejwiecej co i gdzie a pozniej zrobic szczegolowa mape fragmentu ktory mnie konkretnie interesuje. Pozatym dokupic karte mozna zawsze, te 450pln to nie jest az tak zaporowa kwota, zeby nie pozwolic sobie na taki zakup za miesiac, 2 czy 3. Chyba sie sklaniam bardziej w strone helixa. Teraz jeszcze kwestia czy 5 z karta na start, czy 7 i karta pozniej...5 cali to za mało na wygodne używanie sonaru bocznego na wodzie. Sam mam m.in. helix5 SI 1gen i wiem co piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Karte zdążysz dokupić, cali nie dasz rady 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Z wielkością ekranu jest tak samo jak z wielkością silnika do łodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Możecie pomóc w odpowiedzi na pytanie iloma zakresami i kolorami dysponujemy jako użytkownicy do cieniowania mapy w striker 7sv plus i elite ti2? Nie ma tego w instrukcjach a tworzenie map podczas pływania miła rzecz (dla mnie jedna z ważniejszych) ale efekt zależy od kolorów. W strikerach kolory są delikatnie mówiąc do bani (kto to wymyślił) ale jest ich chyba 10 (dla mnie za mało niestety zwłaszcza odcieni błękitu których jest jak na lekarstwo), w elite w instrukcji jest cieniowany błękit pytanie ile tych zakresów (oraz ile kolorów) można użyć - tego nie znalazłem. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) W Elite Ti pytasz o Genesis Live czy Sonar Chart Live?Genesis Live https://www.genesismaps.com/Features w opisie masz cieniowanie 10 swoimi kolorami a reszte robisz odcieniami niebieskiego Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 merci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Lowrance hook2 5 gps z przetwornikiem splitshot, Gps Garmin striker plus 7sv ,czy Humminbird Helix 5 chirp di gps g2.Może ktoś podpowie która ma najszerszy stożek ,i czy w ogóle jest różnica w szerokości stożka tego normalnego a nie bocznego miedzy tymi echami,bo do mnie te liczby nie bardzo przemawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mnap86 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zamowiony helix 7 SI G2. Mam nadzieje, ze bedzie sie spisywal i bede zadowolony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JuniorFishing Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Koledzy, czy ktos moglby tak po krotce porownac Helixa 7 SI GPS G2N do Echomap 91sv? Przewertowalem watkow kilka i jako takiego porownania nie znalazlem... Suche dane znam, ale moze ktos mial kontakt z obiema echosondami? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi