Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy zastanawiam się nad zakupem echosondy Humminbird Helix 7 CHIRP Mega SI GPS G3.

Czy ktoś posiada tę echosondę i morze mi coś  doradzić?

G3 to nowy model, niewiele tego jest  u nas na rynku, od poprzedniej generacji  w tym rozmiarze różni się  częstotliwością mega= przetwornikiem z wyższych do tej pory modeli.

Do mapowania na wodzie potrzebna raczej będzie karta zerolines.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam.

Na allegro cały gotowy zestaw z echosondą Lowrance Hook2 4x kosztuje 800 zł.
Będzie to moja pierwsza echosonda jaka będę użytkowal, wedkuje na rzece Wiśle, wiadomo głębokość tej rzeki jest jaka jest, czasami trafi się głębsze miejsce, ale w większości przypadków przykosa nie przekracza 3 m głębokości, chciałbym się zapytać czy ta echosonda poradzi sobie na tak płytkiej wodzie i czy w prawidłowo będzie pokazywać ukształtowanie dna, i czy w miarę swoich możliwości przy lapaniu np. w dryfie na teasera będzie go widać na tym echu i czy wyjście sumka też się zarejestruje?
Ewentualnie jak by ktoś mógł coś polecić w cenie do 1000zl za cały zestaw, nowego bądź używanego, nie zależy mi na gpsach i innych bajerach, najważniejsze to żeby dobrze pokazywalo dno i ewentualnie rybki

Pozdrawiam

• 0

nie zależy mi na gpsach

Błąd. Płynąc na miejscówkę zbierasz ślad. Możesz wracać nawet ciemną nocą i we mgle. Może nie szybko, ale bez problemu dopłyniesz z powrotem. Bez GPS zwijasz się wcześniej, bo ciemność na wodzie to nic przyjemnego - ja nie lubię wysiadać z łódki na środku Wisły, żeby przepchnąć przez kant. Map nie musi mieć, ale GPS się przyda.

• Like 2

• 0

Może i masz rację z tym gpsem, tylko domyślam się że sprzęt który to będzie ogarniał wykracza juz budżetowo ponad 1000zl, a nie chciał bym na to wydawać zbyt dużo kasy bo przez pracę i inne obowiązki będę pływał w tym roku dość sporadycznie, a szkoda żeby jakiś lepszy sprzęt nie był w pełni wykorzystywany przez brak czasu, dlatego szukam czegoś dość taniego a w miarę użytecznego. Dość dobrze znam swój odcinek Wisły, ale wiadomo że ta rzeka bardzo szybko potrafi przesuwać i zasypywac wszystkie kanty a znudziło mi się juz ciągle machanie wioslem i sprawdzanie głębokości.

• 0

Sandacz mam HooK używam go na Odrze jako głebokościomierz. W zimę pokazuje zgrupowane leszcze. Drobnice większe drzewa. Ze względu na wielkość wyświetlacza używam jednego widoku.

Tu jest słabej jakości film:

https://youtu.be/wHXroWqoW0s

A tu wąsy:

https://www.instagram.com/p/Bjrjw1Ylowx/?igshid=ok4uyhbt16s8

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Tresor z tego co widzę na twoich filmach to te echo różni się od tych które są teraz dostępne w sprzedaży np na allegro, może teraz wypuszczają jakieś nowsze wersje czy cos w tym stylu.

Znalazłem też na olx jedną osoba która sprzedaje lowrance hook 3x, czy to jest jakaś dużo gorsza wersja? bo cena jest dość atrakcyjna.

• 0

Mogę się mylić ale wyczytałem że w tym twoim modelu można ustawić te obrazowanie na 83 kHz bądź 200 kHz a w tej nowej wersji jest chyba tylko 200khz, ma to jakieś znaczenie?

Jeśli ten temat był już poruszany a ja zaczynam go poraz 100 to przepraszam i prosił bym o jakiś link do tego tematu, bo nie bardzo potrafię się tak zagłębić w te forum.

• 0

Hej 

Podepnę się pod temat 

Zamierzam kupić pierwszą echosondę i zastanawiam się nad tym: Garmin striker 4 

Jak myślicie czy w cenie 800zł za nowy cały zestaw będzie to dobry wybór?

czy szukać czegoś innego?

Pozdrawiam

• 0
Koledzy zastanawiam się nad zakupem echosondy Humminbird Helix 7 CHIRP Mega SI GPS G3 lub Lowrance Elite-7 Ti2.

Zakup echosond  przez sklep internetowy z niemiec. Z informacji jakie otrzymałem echosondy mają menu w języku polskim.

Która z tych echosond według was jest lepszym wyborem? 

Edytowane przez mariusz18538

• 0

Koledzy zastanawiam się nad zakupem echosondy Humminbird Helix 7 CHIRP Mega SI GPS G3 lub Lowrance Elite-7 Ti2.
Zakup echosond  przez sklep internetowy z niemiec. Z informacji jakie otrzymałem echosondy mają menu w języku polskim.
Która z tych echosond według was jest lepszym wyborem? 

Sprawdź jeszcze raz info o języku polskim w Elite-7 TI2, generalnie jest go brak ale może sprzedawca się postarał i dograł.