meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum23 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Witam. Ja trochę zmienię temat. Nie znalazłem oddzielnego wątku więc zapytam tutaj. Czy któryś z kolegów posiada echo z Livescope? Chodzi mi o to , czy moje Echomap Plus 92SV będzie pracowało na samym przetworniku LVS32 , bez GLS10. W tym roku już mnie finanse ograniczają , a chciałbym mieć podgląd na żywo. Przetwornik LVS12 z wiązką przód/dół trochę kiepsko pokazuje. Gdyby się dało podłączyć na razie sam LVS32 byłoby super , chociaż pewnie pokazywałby coś w stylu LVS12. W przyszłym roku kupiłbym GLS10. Proszę podpowiedzcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Większość echosond na rynku ma możliwość uruchomienia trybu LiveScope. Najczęściej po prawej stronie ekranu jest wyświetlane okno z trybem odczytu w czasie rzeczywistym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Moja pomyłka, to nie to Livescope , myślałem o A-scope Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum23 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Witajcie.Upraszczając moje pytanie (trochę niepotrzebnie się rozpisałem w poprzednim poście) chodzi mi o to , czy da się podłączyć bezpośrwdnio do Echomap Plus 92SV przetwornik LVS32 , bez czarnej skrzynki GLS10. W tym roku kupiłbym przetwornik LVS32, a w przyszłym roku skrzynkę GLS10. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez sum23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Nie da się tak podłączyć. Box musi być. Jak chcesz, to napisz na priv, może będę w stanie załatwić komplet nieco taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gammbler Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 witam , aktualnie posiadam elitke ti9 i przymierzam sie do zakupu drugiego echa do obrazowania bocznego ,mysle nad hds live 12 lub rezygnacji z 2 echosond na poczet 16 live , moze cos podpowiecie czy jest sens inwestowac w 16 i czy da rade ten ekran utrzymac na mocowaniu ram , dodam tylko ze nie mam owiewki na lodzi a latam czasem 60km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Systemy ram są w różnych wersjach , napewno dobierzesz coś pod duży ekran , kulka C powinna dac radę ewentualnie D dla św. Spokoju. Ekran im.wiekszy tym lepiej... Ale celował bym w 2 mniejsze niż 1.big Edytowane 14 Czerwca 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 To też od łodzi zależy. Jak łowisz z konsoli, to masz przed oczami ekran(y), jak łowisz z dziobu, nie masz wtedy nic.Patrząc na nowy podział ekranu na 4 , gdzie masz na bokach SI a środkiem mapę oraz DI z fishing reveal, to 16tka da oczom więcej niż 2x9.Poza tym modele 12 i 16 cali mają lepsze flaki oraz bardzo wygodne programowalne przyciski, co jest przydatne na wodzie do szybkiego dostępu do funkcji urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Ja przymierzam się do hdsa 9. Nie mam takiego problemu jak Gammbler ;-). Ciekawe czy mając nieograniczony budżet, łowiąc niezarobkowo brałbym 2 ekrany czy 1. Raczej wolałbym ogarniać na maxa 1 urządzenie. A do przelotu 60kmh można trochę ekran położyć, żeby rybitwy przypadkowej nie zabić. Pochwal się decyzją kol. Gammbler jak już ją podejmiesz Edytowane 14 Czerwca 2019 przez bassy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gammbler Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Odra okolice Szczecina , Zalew , Rugia w planach , skłaniam się ku 16 , ale może 9 i 12 by wystarczyła , nie mam wiedzy ani wyobrażenia czy 16 znacznie i czy w ogóle góruje nad 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Czyli 9 ti zostawiasz. To na tym mapy odpalisz. A resztę bajerów na 12. Kurde 16 cali to 40cm przekątnej. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez bassy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 jak na 16 zrobisz podzial , to zmniejszysz okna ... tym samym na 2 ekranach wyjdziesz lepiej . na jednym dasz np mape i di a na drugim si. kwestia gustu , mozliwosci aranzacji na lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Mam 12 Evo3 i już fajnie na tym widać, ale tego noszenia, montowania i pilnowania mam już trochę dość. Kupiłem głównie z powodu pogorszenia się wzroku z bliska (bliży) i mogę teraz patrzeć z większej odległości, bez okularów do czytania. Nie zauważyłem natomiast zwiększenia ilości brań, ryby się nie zachwyciły nowym nabytkiem... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek.el Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 witam, Koledzy jaką polecacie echosondę do 3 tyś.Jest sporo marek, zastanawiam sie nad 4: GarminHumminbirdLowranceRaymarine Interesuje mnie raczej 7 calowa.Zastanawiam sie głównie czy jest sens kupować echo ze skanowaniem bocznym typu side view.Doradźcie coś proszę bo to moja pierwsza echosonda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Mam 12 Evo3 i już fajnie na tym widać, ale tego noszenia, montowania i pilnowania mam już trochę dość. Kupiłem głównie z powodu pogorszenia się wzroku z bliska (bliży) i mogę teraz patrzeć z większej odległości, bez okularów do czytania. Nie zauważyłem natomiast zwiększenia ilości brań, ryby się nie zachwyciły nowym nabytkiem...Ryby się nie zachwyciły. Bo to nas złowili na ten sprzęt echolokacyjny ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi81 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Witajcie, Proszę o pomoc w wyborze echosondy w dwóch przedziałach cenowych - 4-5 tys oraz 6-7. Główne miejsce użytkowania to zbiornik Siemianówka (okazyjnie inne jeziora pojezierza augustowskiego) - wg informacji które zebrałem dostawcy map nie posiadają ich planów stad korzystając z echa bede musiał tworzyć swoje mapki. Do tej pory myślałem o Elemencie, jednakże studiując ten wątek naszły mnie jednak wątpliwości (m.in zasięg obrazu w SI). Swoją drogą na taki zbiornik jakSiemianówka (płytki) które z funkcji echa będą najbardziej wartościowe w jego poznawaniu? Ostatnia kwestia to wielkość ekranu - wiadomo, iż więcej znaczy lepiej - pytanie czy w przypadku np. Lowrance lepiej wybierać 9 cali i serie Elite czy tez iść jeszcze wyżej i np. serie HDS, jednakże zmniejszając ekran do 7 cali (w celu zachowania widełek cenowych). Z Lowrance to był przykład (tego producenta najbardziej znam stad został wzięty na przykład) - do zobrazowania sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 W serii hds zyskasz lepsza jakości obrazu dzięki rozdzielczości i lepszemu ekranowi - tj. Fakt. Przetwornik w tym budżecie zarówno w elite i hds będzie - 3w1. Napewno 9" . Może warto poszukać carbona 9" i dokupić 3w1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Najlepsze wyjście carbona 9 i 3in1...z racji wysokiej rozdzielczości...kolega siarq ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Werem Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 tomi81- moim zdaniem, szkoda już kasy, docelowo na ten zbiornik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi81 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dzięki za odpowiedzi. W przypadku stajni Lowrance jest to rozwiązanie (te 7 cali w HDS Live nieco mnie jednak odstrasza). Może macie jeszcze jakies propozycje z innych Marek (w tych przedziałach cenowych)?@Werem - cóż... póki co najbliżej, choć to nie rozwiązanie na stałe ;-) Jeżeli jakieś echo dobrze się sprawdzi na takiej wodzie to o inne nie bede musiał się martwić :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dzięki za odpowiedzi. W przypadku stajni Lowrance jest to rozwiązanie (te 7 cali w HDS Live nieco mnie jednak odstrasza). Może macie jeszcze jakies propozycje z innych Marek (w tych przedziałach cenowych)?@Werem - cóż... póki co najbliżej, choć to nie rozwiązanie na stałe ;-) Jeżeli jakieś echo dobrze się sprawdzi na takiej wodzie to o inne nie bede musiał się martwić :-)Dobra rozdzielczość sporo kosztuje, nowe Live 7 i 9 nie wnoszą nic ciekawego poza możliwością wpięcia przetwornika LiveSight, który ponoć nie ma zbyt dobrych opinii na zachodzie.Pozostałe funkcje są dokładnie takie same jak w Carbon, mozliwości obrazowania też- przy użyciu przetwornika 3in1.Garmin striker plus SV/Echomap plus też mapy porysuje, nie ma ekranu dotykowego, ale to sprawdzony sprzęt i wielu użytkowników tego forum go posiada.Simrad Evo3/GO wciąż trzyma cenę, nie ma funkcji mapowania Genesis Live i w tym wypadku jesteś skazany na zbieranie danych na kartę sd i tworzenie map we własnym zakresie. Jest to możliwe za darmo przez 14 dni, natomiast nie ma żadnych niespodzianek w postaci przerysowywania mapy od nowa po zmianie poziomu wody - a o to teraz nietrudno że tak napiszę.Simrady również robią z przetwornikami 3in1. Wczoraj jeden z użytkowników tego forum- Cabage, znaczy Marcin pływał po raz pierwszy z ducerem 3in1 zamienionym z Totalscana- wpięte w echo Simrad Go9. Może coś skrobnie w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Ja zakupiłem Echomap Ultra 102sv i jak na razie jest super, a pływam z GT30. Rozdziałka 1280x800 robi robotę. Urządzenie bardzo responsywne, mocne bebechy, na razie jestem bardzo zadowolony. Jakość skanu bocznego na duży plus w stosunku do poprzednich generacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Są tu jacyć użytkownicy Elite TI 2 12" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gawron Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Paweł masz jakieś fotki z obrazowania bocznego? Wrzuć coś bo nie mogę doczekać się swojej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Simrad Evo3/GO wciąż trzyma cenę, nie ma funkcji mapowania Genesis Live i w tym wypadku jesteś skazany na zbieranie danych na kartę sd i tworzenie map we własnym zakresie. Jest to możliwe za darmo przez 14 dni, natomiast nie ma żadnych niespodzianek w postaci przerysowywania mapy od nowa po zmianie poziomu wody - a o to teraz nietrudno że tak napiszę.Simrady również robią z przetwornikami 3in1. Wczoraj jeden z użytkowników tego forum- Cabage, znaczy Marcin pływał po raz pierwszy z ducerem 3in1 zamienionym z Totalscana- wpięte w echo Simrad Go9. Może coś skrobnie w tej kwestii.Wywołany do tablicy - odpowiadam.Posiadam Go 9 XSE i od kliku dni jestem po przesiadce z przetwornika Totalscan na 3 in 1. Jako echo to bardzo przyzwoite urządzenie - wykonanie i design pierwsza klasa ( niby odpowiednik ELITE TI 2 ale materiały lepsze), duży kontrast widzenia, super wyświetlacz ( jeśli chodzi o kolory i kąt patrzenia ), dotyk działa niezawodnie zarówno w upał jak i przy zerowych temperaturach, posiada sloty na 2 karty micro SD, możliwość podłączenia radaru, spięcie Sieci NMEA i pewnie kilka innych bzdetów mniej potrzebnych w łowieniu. Jak wspominał Maciek - brak mapowania na żywo - ale śmiało można kupić gotowca i wrzucić go na karcie. Jeśli chodzi o pływanie i widoczki to na pewno z przetwornikiem 3 in 1 zobaczymy więcej na boki jak i - przy obrazowaniu 2D mam odczucie że lepiej separuje syf przy powierzchni jak i w toni wody. Na bocznym sonarze przy 800kHz z Totalscanem zasięg na wodzie 5-6 m to 10-12 m, z przetwornikiem 3 in 1 na wodzie 2 m śmiało mogę powiedzieć że zasięg na boki to 20 m, na głębszej jest tylko lepiej aż dojdziemy do około 30-35 m . Trochę za krótko pływałem żeby się mocno rozpisywać o plusach dodatnich i ujemnych, ale dla tych co się wahają nad zmianą / zakupem echa lub samego przetwornika na 3 in 1 podpowiadam że warto i to bardzo, bynajmniej ja jestem bardzo zadowolony.Przy Zoomowaniu brakuje ciutkę rozdzielczości , ale tak czy siak źle nie jest - no i jak często się tego używa na wodzie ? Żeby nie było wciąż do HDS LIVE mu daleko - głównie ze względu na rozdzielczość ekranu 800x480 , ale cena dla GO w PL z 3 in 1 to 7 tyś zł a dla HDS Live 9 z 3 in 1 to 11,5 tyś zł. Dla mnie różnica w cenie spora którą akceptuje ze względu na kilka pixeli mniej . Mając do wyboru Elite Ti 2 i serię GO od Simrad- to brałbym Simrada. Pozdrawiam@Cabage 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi