Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegów jest problem co wybrać budżet około 8tyś teraz używam echomap9sv z przetwornikiem gt40 głównie łowię w morzu zatoce Gdańskiej Puckiej i jeziorze żarnowieckim trool i z łapy

To zależy, co chciałbyś zmienić względem obecnego sonaru.Boczny? Mapy? Integrację z urządzeniami zewnętrznymi? Rozdzielczość/wielkość ekranu? 

• 0

Ogólnie wszystkiego po trochu kolega namawia mnie na echomap ultra10 bo jest w tej cenie i ekran jest hybrydowy bo całkowity dotyk odpad u mnie jakoś mi to nie leży a Axsion też wyszedł nie dawno z hybrydowym panelem ale cena trochę za wysoka jak dla mnie narazie

• 0

Ja się zastanawiam nad tym samym od dawna i doszedłem do wniosku ze lepiej 2x9”

Po pierwsze ta sama kasa co jedno 12”

Po drugie więcej widać - bo 4 okna na 12” to zawsze gorzej niż 2 okna na 9”

Po trzecie, prawdopodobieństwo ze oba się popsują mniejsze

Po czwarte można mieć 2 różne firmy i skończyć z dylematem która lepsza

Ja finalnie pójdę w EchoMap 9sv plus ze zwykłym GT20 i Panoptix a do tego HDS Carbon 9 z przetwornikiem 3in1

GT20 w Garminie da mi przyzwoity sonar tradycyjny, rysowanie map i obsługę Panoptixa a 3in1 super boczny i down scan z fish reveal

Na Garmina jest zdecydowanie więcej darmowych map z ActiveCaptain a Carbon obsłuży C-Maps

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Czechofil
  • Like 3

• 0

Koledzy, piszę w temacie "wybór echa" bo jest świeży. Jest już aktualizacja oprogramowania do lowrance elite ti2, czy ktoś wie co ona zmienia lub dodaje (nie mogę się doszukać), czy wprowadza jakieś poważniejsze zmiany/udogodnienia czy to tylko "kosmetyka"? Nie wiem czy ściągać i aktualizować czy zostawić sobie zabawę na zimę lub w ogóle odpuścić. Na stronie lowranca nie ma opisu co daje ta aktualizacja, wcześniej miałem hook-a i z aktualizacją był opis.Może ktoś podpowie lub odeśle do jakiegoś źródła? Dzięki

• Like 1

• 0

Witajcie

Jakie Echo proponujecie do zamontowania na łodzi?. Ma służyć tylko do odczytu głębokosci przy predkosci około 40km/h tak aby nie zaliczyć jakiej łachy na wisle. I gdzie zamontowalibyście przetwornik do jak najlepszego odczytu?. Budżet do 1000zł.

Pozdrawiam

Edytowane przez jatro64

• 0

Witajcie

Jakie Echo proponujecie do zamontowania na łodzi?. Ma służyć tylko do odczytu głębokosci przy predkosci około 40km/h tak aby nie zaliczyć jakiej łachy na wisle. I gdzie zamontowalibyście przetwornik do jak najlepszego odczytu?. Budżet do 1000zł.

Pozdrawiam

Przy takiej prędkości jak ci echo pokaże płyciznę to będzie już po ptokach w najlepszej opcji... ????

• Like 6

• 0

Przy takiej prędkości jak ci echo pokaże płyciznę to będzie już po ptokach w najlepszej opcji...

Chodzi mi o to aby pokazywało mi jak najdokładniej głębokość. Myślałem o stożku 15 stopni i przetworniku lekko pochylonym w kierunku dziobu.

• 0

To przelicz ile metrów na sekundę pokonasz  przy prędkości 40km/h, wtedy zrozumiesz że takie rozwiązanie jest absurdalne. Nie zdążysz zareagować na to co pokaże echosonda, pomijając fakt, że pokaże niewiele do przodu przy takim ustawieniu.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Kolega potrzebuje nie tyle echa, co dobrego plotera z mapą. Na rzece musisz zrobić sobie taką mapę sam....i będzie aktualna do najbliższego przyboru rzeki.

Pływanie po rzece przypomina trochę pływanie w szkierach w Szwecji, czy pływanie np. między skalistymi wysepkami morza Norweskiego . Ale w tym przypadku kupujesz mapę batymetryczną danego obszaru i jest w porządku.

W Twoim przypadku tylko malowanie własnych map.

• 0

Należało by też dodać, że procesowanie sygnały zabiera trochę czasu więc jak zobaczysz na ekranie to przy tej prędkości już jesteś na. Na rzece musisz się nauczyć znajdować wartówkę, główny nurt. Tam zawsze jest co najmniej metr wody. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Podkusiło mnie jednak i wgrałem najnowszą aktualizację softu do mojego lowranca elite 9 ti2, wszystko jest ok, na razie działa. Z nowych rzeczy które zauważyłem to pojawiła się ikonka c-map w menu pod przyciskiem power.  Zauważyłem też że echo jest "dokładniejsze", bardziej czułe i precyzyjne na dotyk. Nie wiem czy to się pojawiło ze zmianą softu czy od niskiej temperatury która teraz jest na zewnątrz ale wcześniej przy wybieraniu sonda często się wieszała, nie reagowała lub wybierała literkę/przycisk/funkcję obok tej którą naciskałem a teraz jest na razie ok.

Przy okazji Koledzy mam pytanie - pływając i rysując mapę na bieżąco genesis live robię pokrycie danego obszaru, za jakiś czas pływając po tym samym obszarze echo pokazuje pokrycie ale nie wszystkiego po czym pływałem (kawałek jest a kawałka nie ma a wiem że był pokryty)? Jak zmieniam powiększenie ekranu to się pewne fragmenty pokrycia pojawiają za to inne znikają? Obszar jest pokryty ale przy jednym ustawieniu powiększenia nie wyświetla całości. Cały obszar echo wyświetla tylko przy małym powiększeniu ale wtedy jest mała dokładność. Ustawienia sondy są ciągle takie same, zmieniam tylko powiększenie widoku mapy. Chyba tworzenie genesis live nie jest uzależnione od powiększenia ekranu w momencie pływania (to by było bez sensu)? Ktoś wie o co chodzi, gdzie problem?

Dzięki

• 0

Siemanko, koledzy przymierzam się do zmiany echosondy obecnie użytkuje 71echomap z gt40 czy idzie coś sensownego kupić w kwocie do 5-6k plnów, mogę nabyć w Szwecji Ti9 z przetwornikiem 3w1 za ok 4,5k plnów czy celowac w coś z Raymarine.

Edytowane przez Tupas

• 0

Koledzy ponawiam pytanie - pływając z lowranca elite 9 ti2 i rysując mapę na bieżąco genesis live robię pokrycie danego obszaru, za jakiś czas pływając po tym samym obszarze echo pokazuje pokrycie ale nie wszystkiego po czym pływałem (kawałek jest a kawałka nie ma a wiem że był pokryty)? Jak zmieniam powiększenie ekranu to się pewne fragmenty pokrycia pojawiają za to inne znikają? Obszar jest pokryty ale przy jednym ustawieniu powiększenia nie wyświetla całości. Cały obszar echo wyświetla tylko przy małym powiększeniu ale wtedy jest mała dokładność. Ustawienia sondy są ciągle takie same, zmieniam tylko powiększenie widoku mapy. Chyba tworzenie genesis live nie jest uzależnione od powiększenia ekranu w momencie pływania (to by było bez sensu)? Ktoś wie o co chodzi, gdzie problem?

Dzięki