Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy ponawiam pytanie - pływając z lowranca elite 9 ti2 i rysując mapę na bieżąco genesis live robię pokrycie danego obszaru, za jakiś czas pływając po tym samym obszarze echo pokazuje pokrycie ale nie wszystkiego po czym pływałem (kawałek jest a kawałka nie ma a wiem że był pokryty)? Jak zmieniam powiększenie ekranu to się pewne fragmenty pokrycia pojawiają za to inne znikają? Obszar jest pokryty ale przy jednym ustawieniu powiększenia nie wyświetla całości. Cały obszar echo wyświetla tylko przy małym powiększeniu ale wtedy jest mała dokładność. Ustawienia sondy są ciągle takie same, zmieniam tylko powiększenie widoku mapy. Chyba tworzenie genesis live nie jest uzależnione od powiększenia ekranu w momencie pływania (to by było bez sensu)? Ktoś wie o co chodzi, gdzie problem?

Dzięki

hmmm..też to u siebie na 9ti2 zauważyłem.  

• 0

Z racji tego , ze powoli przymierzam się do zakupu echa poproszę Doświadczonych Koleżanki/Kolegów o pomoc w wyborze.  Żeby nie było tak kolorowo to niestety muszę kupić używkę. (raczej coś 4")   Nie mam żadnego doświadczczenia  w tym temacie , więc proszę o wyrozumiałość. Postudiowałem trochę tematy na forum i już coś tam się dowiedziałem. Niestety nie na tyle , żeby samemu podjąć decyzję. Echo będę używał w 80% na Wiśle (okazjonalnie jeziora/zaporówki)

Do czego ma być ?  Przede wszystkim zleży mi na tym aby sprzęt dał sobie radę z "sumowaniem" (vert , dryf - widok przynęty i ewentualne "podniesienie suma" -  czasem trol, wytypowanie miejscówki do stacjonarnego połowu-  więc wąski stożek chyba nie jest mi potrzebny???)  oczywiście nie samym sumem człowiek żyje, więc jak obsłuży ławice drobnicy w toni ,to też będzie miło  :)  Pewnie mnie wyśmiejecie , ale z braku kasy celuję na początek w:

1. Lowrance Elite 4 z CHIRP lub HDI   (Nie wiem co lepsze)

2. Lowrance Hook 4x z CHIRP 

3. Garmin Fishfinder 350C

4. Coś co Wy polecicie w niskim budżecie

GPS nie jest w tym momencie dla mnie priorytetowy ale jak jest to ok,  bardziej mi zależy na kolorowym wyświetlaczu.

Wymienione wyżej echa można kupić kompletne  w przedziale 500-800zł. Po nauczeniu się obsługi na pewno przesiądę się w coś co ma 7"  - no ale nie od razu Kraków.....

Czekam na sugestie i podpowiedzi z Waszej strony. Pozdrawiam

Edytowane przez binio1111

• 0

A jaki stożek emituje Striker plus 4 ?

Zalazłem w opisach tylko

• Obsługiwane częstotliwości: Tradycyjny: 50/77/83/200 kHz
  • Moc transmisji: 200 W (RMS)

Psulek a jak się odniesiesz do tych , które ja wymieniłem?  Masz ogromne doświadczenie to może coś powiesz :)

• 0

Wszystkie te urządzenia będą działać podobnie i kosztować podobnie. 350c widziałem ostatnio za 600, więc bez sensu. Striker 4 ma ekran 4,3" co daje około 15% więcej powierchni roboczej niż w innych 4" - to tez zaleta. Jak uda ci się wyrwać tanio w używce Elite/Hook z DI i GPS (bez x), to może być niegłupie.

• 0

@psulek A co Ty się tak spinasz jak gumką w majtkach ? Zapytałem się czy ten xdcr w tym striker 4 obsługuje 50khz. Zazwyczaj dane hz sa podawane dla ekranu wyświetlacze co obsługują. To co jest w tej ultra , to trochę większy i droższy ekran vs striker 4" , tym samym ma on prawo ogarniać ciut więcej. Rozumiem że Garminy są najtańsze , ale nie znam ich xdcr oraz możliwości. W szczególności 50khz na srodladzie , jest potrzebne jak grzebień łysej:)

• 0

Pany mam zamiar przesiąść się ze swojej Lowrance Elite 7 Chirp na coś mocniejszego, ekran najlepiej 9 cali, budżet około 6000 zł. Zależy mi na bocznym sonarze i mapy głównie mazur. Myślałem nad Elite 9ti 2, Raymarine Element. Za wszelkie rady i wskazówki będę wdzięczny.

• 0

Pany mam zamiar przesiąść się ze swojej Lowrance Elite 7 Chirp na coś mocniejszego, ekran najlepiej 9 cali, budżet około 6000 zł. Zależy mi na bocznym sonarze i mapy głównie mazur. Myślałem nad Elite 9ti 2, Raymarine Element. Za wszelkie rady i wskazówki będę wdzięczny.

To nie jest giełda <<...>>

Edytowane przez mario

• 0

Panowie jaka echosonda max 2.5 tyś zł. Wymagania :

7 lub 9 cali

GPS

Zapisywanie punktu

Sonar boczny

Jak najbardziej czytelny obraz

Nie interesuje mnie robienie map,czytanie, zapisywanie itd.

Echosonda ma służyć na głębokie zaporówki i zależy mi tylko i wyłącznie na jak na czytelniejszym obrazie.

Myślałem nad Garmin STRIKER™ Plus 7 cali z przetwornikiem.

Czy znajdę coś lepszego w tej cenie u konkurencji? Lowrance, Humnibird czy Rymarine?

Edytowane przez meps