Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

364 ojro z przesyłką cena masakryczna. Jak ktoś 1 dostanie do domu niech da znać. Dzisiaj też jeszcze przecena ale nie już taka jak wczoraj. 

Dragonfly 7 cali cena na stronie 399E tak jak z wczoraj ale jak na nią klikasz to cena 449E....ale to i tak lepsza cena jak w PL

Edytowane przez suhhar

• 0

Normalnie załamka ???? rozglądałem się za 9" ale za takie pieniądze to nawet bym się chwili nie zastanawiał i brał bym 7" . Mam cichą nadzieję, że po świętach czy nowym roku zrobią znów promocję bo teraz ze świadomością, że można było kupić za 1500 zł sam siebie nie przekonam do zakupu za 2350 zł ????

Edytowane przez Tłdk
  • Like 1

• 0

echa nie kupowałem, ale inne rzeczy tak i jest OK, języka polskiego się nie spodziewaj, to ma chyba tylko Parker

Witam,

Koledzy z niemiec sklep echolote24 czy jakos tak, kupiłem w tym roku Elitkę 7" z polskim jezykiem jakieś 800pln taniej niz u nas.

Pozdrawiam

• 0

364 ojro z przesyłką cena masakryczna. Jak ktoś 1 dostanie do domu niech da znać. Dzisiaj też jeszcze przecena ale nie już taka jak wczoraj.

Dragonfly 7 cali cena na stronie 399E tak jak z wczoraj ale jak na nią klikasz to cena 449E....ale to i tak lepsza cena jak w PL

U mnie przesylka byla za free, nic nie doliczylo.

• 0

Wystarczyło domówić jakąś pierdołę (za 1 Euro), aby przekroczyć wartość zamówienia 350 Eur i koszty przesyłki były już zerowe.

PS. Ciekawe ile tych Garminów przyjedzie do Polski. Ja się długo za długo drapałem po głowie nad EchoMap 92 sv i kilka minut przed złożeniem zamówienia wyszły. Na pocieszenie skończyło się na Striker'ze 7" i 1 szt. Snack Bait'a aby przekroczyć 350 Eur.

Ciekawe czy bedzie język PL.

Z tego co wiem, Garmin to nie Lowrance i nie robi takich cyrków z naszym językiem :-)

Normalnie załamka rozglądałem się za 9" ale za takie pieniądze to nawet bym się chwili nie zastanawiał i brał bym 7" . Mam cichą nadzieję, że po świętach czy nowym roku zrobią znów promocję bo teraz ze świadomością, że można było kupić za 1500 zł sam siebie nie przekonam do zakupu za 2350 zł

Obawiam się, że to co mieli wysprzedać to już wysprzedali. To nie była kwestia chwilowej promocji tylko pozbycia się stanów magazynowych, co udało się z dużym sukcesem. Wspomniany wyżej Echo Map 92 SV wyszedł już w piątek około 17 :-(

Edytowane przez radeqs

• 0
  • 0

Cześć koledzy, noszę się z zamiarem kupna swojej pierwszej echosondy, nie wiem czego potrzebuję, nie wiem czym się kierować, doradźcie proszę. Mam kilka typów, ale coś by trzeba wybrać, możliwie jak najlepiej.

Raymarine 7 axiom dv, warto mieć opcję real vision i dorzucić do rv ? w czym pomaga 3d ?

Raymarine 9 element

lowrance elite-7 ti2 ai 3-i-1

garmin echomap plus 92sv

SIMRAD GO7 XSR AI 3-i-1

• 0

A więc jako użytkownik Lowrance / Simrad / Garmin (Striker).... Ekran w Simradzie jest dużo lepszy od Elite Ti2 czy Garmina... Mimo identycznych rozdzielczości co konkurencja, ostrość, czytelność o klasę wyżej jak Lowrance a o 2 klasy wyżej od Strikera czy echomapa. 

Patrząc na sonar to Garmina odłożył bym w ciemny kąt bo nie ma podejścia do Active Imaging 3w1 (chyba że GT41- ale tutaj masz tylko 455kHz). Zasięg, detalizacja, wyświecenie ryb przy 455 kHz o niebo lepsze jak Garminie (porównywalne z Raymarine - podobono). Tu Simrad i AI 3in1 pokazuje pazurki a Garmin przegrywa na starcie. Jedyne co można próbować porównywać to Raymarine, ale za to w Raymarine zasięg działania bocznego  sonaru w Mega częstotliwości pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli nawet kupisz Raymarine z przetwornikiem HV i porównasz do możliwości Active Imaging 3in1 wygra Lowrance ze względu na zasięg.

W mojej opinii jeżeli nie potrzebujesz mapowania to bierz Simrada, jeżeli zależy na mapach to bierz Lowrance-a. I niezależnie od firmy zbieraj na 9" a nie 7".

To moje indywidualne zdanie.

Pozdrawiam

@Cabage

• 0

Tylko Lowrance/Simrad ma możliwość zrobienia mapy struktury z danych sonaru bocznego, to najbardziej cenna wędkarsko mapa. Zwykła mapa 2D bardziej do nawigacji niż do ryb. Górki świecą się na sonarze bocznym z daleka, nie trzeba przepływać nad nimi, by je znaleźć jak  w 2D. Zasięg sonaru bocznego to samo- najlepiej ze stawki wypadają Lowrance/Simrad. Ekran dotykowy- bardzo przyspiesza obsługę, czyli znowu te dwa brandy. Są droższe ale moim zdaniem to obecnie nr1 w relacji funkcjonalności/jakości obrazowania na rynku. Przetwornik 3w1 naprawdę dużo wniósł. 

No i pozostaje niewymieniony na twej liście Humminbird Helix 8/9 G3MSI - najostrzejszy SI w wysokich częstotliwościach, dużo możliwości ustawień - ale to niekoniecznie dobre dla początkującego. Jeżeli dołożysz 400zł, kupisz kartę Zeroline- mapowanie będzie w 2d oraz pokaże twardość dna i roślinność- co jest potencjalnie cenne wędkarsko. Brak ekranu dotykowego, dobry przetwornik 2D- chyba najlepszy w stockowych wariantach. Helix był kiedyś moim nr1 w subiektywnym rankingu, ale odechciało mi się klikać, zmieniać ustawienia obrazu trzema/czterema parametrami- w Lowrance/Simrad załatwia to czułość i w zasadzie to wszystko. 

Co mogę polecić- wybrać się na targi, zobaczyć w realu tryb symulatora, poklikać- jak pozwolą. 

Wielu rzeczy trzeba się nauczyć z obsługi echa w domu, by potem nie złościć się, że sprzęt za kupę $ nie pokazuje ryb itp. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Tylko Lowrance/Simrad ma możliwość zrobienia mapy struktury z danych sonaru bocznego, to najbardziej cenna wędkarsko mapa. Zwykła mapa 2D bardziej do nawigacji niż do ryb. Górki świecą się na sonarze bocznym z daleka, nie trzeba przepływać nad nimi, by je znaleźć jak w 2D. Zasięg sonaru bocznego to samo- najlepiej ze stawki wypadają Lowrance/Simrad. Ekran dotykowy- bardzo przyspiesza obsługę, czyli znowu te dwa brandy. Są droższe ale moim zdaniem to obecnie nr1 w relacji funkcjonalności/jakości obrazowania na rynku. Przetwornik 3w1 naprawdę dużo wniósł.

No i pozostaje niewymieniony na twej liście Humminbird Helix 8/9 G3MSI - najostrzejszy SI w wysokich częstotliwościach, dużo możliwości ustawień - ale to niekoniecznie dobre dla początkującego. Jeżeli dołożysz 400zł, kupisz kartę Zeroline- mapowanie będzie w 2d oraz pokaże twardość dna i roślinność- co jest potencjalnie cenne wędkarsko. Brak ekranu dotykowego, dobry przetwornik 2D- chyba najlepszy w stockowych wariantach. Helix był kiedyś moim nr1 w subiektywnym rankingu, ale odechciało mi się klikać, zmieniać ustawienia obrazu trzema/czterema parametrami- w Lowrance/Simrad załatwia to czułość i w zasadzie to wszystko.

Co mogę polecić- wybrać się na targi, zobaczyć w realu tryb symulatora, poklikać- jak pozwolą.

Wielu rzeczy trzeba się nauczyć z obsługi echa w domu, by potem nie złościć się, że sprzęt za kupę $ nie pokazuje ryb itp.

A czy warto zainwestować w hds live? Czy wystarczy elite 9ti2? Róznica w cenie spora , czy przekłada się to na możliwości echa ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

A czy warto zainwestować w hds live? Czy wystarczy elite 9ti2? Róznica w cenie spora , czy przekłada się to na możliwości echa ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

To zależy od kasy, przyzwyczajeń, sposobu użytkowania. 

+ matryca ekranu(jasność, szybkość działania, rozdzielczość erkanu)

+ szczegóły na sonarze bocznym/Di - w powiększeniu

+ możliwość podpięcia zaawansowanych czujników- 3D, Livesight, Airmar dużej mocy

+ wydajność sprzętowa- system, RAM itp. 

Jeżeli ktoś nie używa sonaru bocznego jako głównego narzędzia poszukiwawczego miejscówek/ryb - taka zmiana nie ma sensu. 

Edytowane przez Maciej_K