meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Ten boczny sonar to dodatkowa opcja czy tylko kwestia ustawienia przetwornika ??? ( to moje 1 echo wiec pytam) Piotr, przejrzyj ostatnie 20 stron tego wątku, zobaczysz screeny z różnych sonarów bocznych/DI. Tak poglądowo i dla zrozumienia co one mogą dać na wodzie. http://jerkbait.pl/topic/9183-interpretacja-obrazu-echosondy/ Edytowane 18 Grudnia 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peryskop Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Piotr, przejrzyj ostatnie 20 stron tego wątku, zobaczysz screeny z różnych sonarów bocznych/DI. Tak poglądowo i dla zrozumienia co one mogą dać na wodzie. http://jerkbait.pl/topic/9183-interpretacja-obrazu-echosondy/Przejrzałem ... nie znalazłem żadnego od strony 104 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Są, zanim podlinkowałem, sprawdziłem. Fak, że więcej tam gadania niż wklejania ostatnio, ale to świadczy o biegłości operatorów W skrócie Jak chcesz sonar boczny i coś na nim zobaczyc- 7 cali ekranu trzeba, w rozmiarze 5- praktycznie mało co dostrzeżesz.no i najważniejsza sprawa- jak łowisz na tej płytkiej wodzie, co w niej leży na dnie. Jeżlei jest ciekawie, sonar boczny pomoże dokładniej umiejscowić obiekty i je obłowić. Striker plus, używany helix 7 SI są w twoim zasięgu finansowym. Mają swoje wątki, poczytaj. Z wydawaniem pieniędzy nie spiesz się - zawsze to można zrobić. Ważne jest by wybierać świadomie, umieć wykorzystać sprzęt tak, by być zeń zadowolonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peryskop Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Dzieki za wszelkie uwagi czytam ,,, analizuje ,,, liczę kasę i zastanawiam się ale tak jak koledzy piszą takie 7" to chyba minimum na płytkiej wodzie z bocznym sonarem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Jak podzielisz sobie ekran ,to zobaczysz różnicę miedzy 5 a 7 ,na wodzie o głębokości 3 m i mniej boczny sonar spisuje się świetnie Nie znam się na echoaondach, mam prostego Humminbirda i jest ok. Zastanawia mnie dlaczego w XXI wieku echosondy mają rozdzielczość 800x480, o ile do 5" jest ok, nie widać jakoś bardzo pixelozy to większe to jakieś nieporozumienie. Przecież takie echo 9" nic więcej nie pokarze bo nie ma prawa pokazać ze względu właśnie na te kiepską rozdzielczość. Czy to 4 czy 10 cali przy tej samej rozdzielczości widać dokładnie to samo, po prostu na większym z większej odległości lepiej i to jedyny plus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) No nie do końca, przy tej samej rozdzielczości na większym ekranie mamy większe piksele. Ten sam obiekt będzie na ekranie większej echosondy większy i łatwiejszy do zobaczenia. Jest jeszcze problem oka które jest w stanie rozróżnić określoną liczbę pikseli na cal (PPI). Bardzo mały a o dużej rozdzielczości ekran, będzie tylko sprawą marketingową Edytowane 19 Grudnia 2019 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Wolałbym żeby rybe pokazywał mi jakiś kształt z pixeli a nie pojedynczy pixel. Wyższa rozdzielczość to nie marketing moim zdaniem, wszystko zależy od oprogramowania które konwertuje odczyt z przetwornika na obraz. Marketing to sprzedawanie tego samego w dużo wyższej cenie nie dające realnej przewagi nad mniejszym modelem oprócz tego że lepiej widać z większej odległości. W tym Garminie 7" PPI to zaledwie 182 a przy 9" tylko 142. Optymalna ilość pikseli na cal to 900. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 300 ppi - ( pikseli na cal) - górna granica, powyżej niej większość ludzi nie zauważy różnicy477 ppi - górna granica do której różnice w widoczności dostrzeże niewielka garstka ludzi na ziemihttps://grafik-komputerowy.blogspot.com/2010/01/ile-max-px-na-cal-widzi-ludzkie-oko.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Mateusz, jeżeli jest tak jak piszesz- dlaczego ludzie idą w większe ekrany? Może nie chcą siedzieć z nosem w echu na większej łodzi, korzystają z zawansowanych możliwości sonarów - obsługa map, sterowanie silnikiem dziobowym, monitoring spalinowych maszyn?Łowienie na stojąco też wymaga większego ekranu dla wygody. Marketing owszem- ale akurat nie tutaj. Rozmiar ma znaczenie- także w echosondach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 300ppi tak twierdził Jobs wypuszczając któregoś iPhone koło 2010 roku i był to marketing. Nie biorę pod uwagę ludzi z problemami ze wzrokiem dlatego większość mnie nie interesuje. https://antyweb.pl/steve-jobs-sie-mylil-ludzkie-oko-jest-doskonalsze-niz-sie-wydaje/ Maciej odnoszę się do serii Striker Garmina. Lowrance czy Raymarine mają 2x większa rozdzielczość w większych echosondach i to ma wtedy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Te większe echosondy, to powyżej 9 cali rozmiary, poza kilkoma wyjątkami, gdzie jest więcej pxl/cal. Standardem jest 900x 480. Nie do wszystkich zastosowań trzeba dużej rozdzielczości - ona tak naprawdę przydaje się tylko na zoomie sonaru bocznego/DI. Reszta - nie jest to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Największa zaletą moim zdaniem dużej echosondy jest dzielenie ekranu. W przypadku podziałki tego standardu który wymieniłeś na 4 daje 225x120 na okno. Czyli małe rzeczy widoczne na 1 dużym oknie nie są widoczne przez sprzęt na podzielonym i dlatego wyższa rozdzielczość w większych echo jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Kiedyś jak popróbujesz pracy z dużym ekranem, dostrzeżesz jego zalety. Podział ekranu, wykorzystuje tylko kiedy muszę. Jak tylko coś chcę zobaczyć to pełny duży ekran. Ale jak tak lubisz to nikt nie zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Idą super wiadomości z zza oceanu https://www.lowrance.com/hook-reveal/ W końcu argumentacja że Striker jest super bo jest tani pójdą do lamusa. Nie miały dobrych sonarów ale były tanie i miały mapowanie. Tutaj mogę śmiało powiedzieć że szykuje się mała rewolucja w stajni Lowrance: -Fish reveal,-Genesis live- Opcja 83/200- 50/200 na głębsze wody- oraz tripleshot Pożyjemy zobaczymy Cennik przykładowy https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/hook-reveal-5x-splitshot Ceny zapowiadają się mocno zachęcająco Edytowane 19 Grudnia 2019 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Idą super wiadomości z zza oceanu https://www.lowrance.com/hook-reveal/ W końcu argumentacja że Striker jest super bo jest tani pójdą do lamusa. Nie miały dobrych sonarów ale były tanie i miały mapowanie. Tutaj mogę śmiało powiedzieć że szykuje się mała rewolucja w stajni Lowrance: -Fish reveal,-Genesis live- Opcja 83/200- 50/200 na głębsze wody- oraz tripleshot Pożyjemy zobaczymy Cennik przykładowy https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/hook-reveal-5x-splitshot Ceny zapowiadają się mocno zachęcająco Całkiem ciekawie się zapowiada za taką cenę, chociaż u nas pewnie będzie z dwa razy droższa Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zobaczymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Wiem kto ma dobre ceny ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 trzeba bedzie kupić 9 do dziobówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Bo u nas zawsze jest najdrożej -reguła takaTia... To jedź do Szwecji i zatankuj sobie auto do pełna. A najlepiej nie tankuj w Gdyni czy Gdańsku, tylko zatankuj od razu jak zjedziesz z promu. Chyba że wolisz wycieczki do Holandii i tankowanie po 1.65 euro za litr 95 oktanowej wachy.Nie kupuj przynęt w Polsce, skoro jest najdrożej. Pojedź do Danii albo Francji i zrób zakupy u nich.A może główki jigowe Dragona w Holi po 4-5 euro za paczkę. W paczce trzy sztuki...Jest oczywiście opcja zmiany kraju na stałe, wtedy będziesz żył w wybranym przez siebie Raju i miał wszystko tańsze niż w Polsce. PozdrawiamDaniel Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Jakby ktoś tam pracował, to i te 1.65€ będzie jemu taniej niż u nas. I nie sugeruj, abym się przeprowadził, juz to zrobiłem A sztuką życia jest kupować gdzie taniej. Przynęty w Chinach, sprzęt w DE, a paliwo jeszcze w PL. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Jakby ktoś tam pracował, to i te 1.65€ będzie jemu taniej niż u nas. I nie sugeruj, abym się przeprowadził, juz to zrobiłem A sztuką życia jest kupować gdzie taniej. Przynęty w Chinach, sprzęt w DE, a paliwo jeszcze w PL.Jasne że masz rację, ale kolega do którego postu się odnosiłem twierdził że w Polsce jak zwykle jest najdrożej. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Bo jest. Cena paliwa w odniesieniu do średniej wynagrodzeń też są wysokie.W Norwegii jogurt jest drogi dla Polaka a nie dla Norwega. Frustrujący jest fakt gdy produkt w kraju bogatszym jest tańszy niż u nas. Mamy wolny rynek. Kupje gdzie chcę. I tyle.Dano. Przecież Szwed w Szwecji tankuje za szwedzką pensję. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez bassy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Bo jest. Cena paliwa w odniesieniu do średniej wynagrodzeń też są wysokie.W Norwegii jogurt jest drogi dla Polaka a nie dla Norwega. Frustrujący jest fakt gdy produkt w kraju bogatszym jest tańszy niż u nas. Mamy wolny rynek. Kupje gdzie chcę. I tyle. Nie Ty jeden. Takie życie, że trzeba czasem się naszukać albo mieć farta i trafić Ale nie ma co narzekać - było,jest i będzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Ja bym powiedzial ze 9 ,lowie 90% na glebokosciach pomiedzy 2-4m 7 na side view szczegolnie w niskiej rozdzielczosci troche malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 na happy angler wskoczyły nowe promocje na echa, dobra cena jest za elementa z przetwornikiem https://www.happyangler.com/en/boating/sonar-chartplotter-combos/raymarine-element-7-hv-combo-device/p/3583603/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi