meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 turek16 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Witam wszystkich forumowiczów Noszę się z zamiarem kupna echosondy, powiedzmy, że budżet max. do 4 000zł. Ważne dla mnie, aby miała funckję jak w tytule, czyli po powrocie do domu - możliwość przeglądnięcia trasy i jednocześnie to, co pod wodą, najlepiej z bocznym sonarem. Wiem, że można poznaczyć sobie waypointy, ale nie do końca o to mi chodzi.. chciałbym w domowym zaciszu, po zakończonym sezonie, odtworzyć sobie ławicę uklei na moim zbiorniku - ich miejsce przebywania w poszczególnych porach roku oraz głębokość. Podobnie ze strukturą dna - chciałbym się temu poprzyglądać w domu, jak sonar zobrazował ciekawe miejsca, a nie polegać tylko na opisie waypointa, a człowiek młodszy nie będzie i pamięć zawodna też potrafi być... Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Witam wszystkich forumowiczów Noszę się z zamiarem kupna echosondy, powiedzmy, że budżet max. do 4 000zł. Ważne dla mnie, aby miała funckję jak w tytule, czyli po powrocie do domu - możliwość przeglądnięcia trasy i jednocześnie to, co pod wodą, najlepiej z bocznym sonarem. Wiem, że można poznaczyć sobie waypointy, ale nie do końca o to mi chodzi.. chciałbym w domowym zaciszu, po zakończonym sezonie, odtworzyć sobie ławicę uklei na moim zbiorniku - ich miejsce przebywania w poszczególnych porach roku oraz głębokość. Podobnie ze strukturą dna - chciałbym się temu poprzyglądać w domu, jak sonar zobrazował ciekawe miejsca, a nie polegać tylko na opisie waypointa, a człowiek młodszy nie będzie i pamięć zawodna też potrafi być... Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie Zanim mod-tem scali temat z tym: http://jerkbait.pl/topic/31646-wybór-echosondy/To krótko odpowiem- każdy model obecnie produkowanych Lowrance/Humminbird GPS daje taką możliwość, zapis na kartę SD, trzeba go uruchomić na wodzie.Raymarine nie daje takiej możliwości, Garmin - nie wiem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 turek16 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Dzięki za odzew Czyli mam rozumieć, że echosonda typu Lowrnce hook reveal 7 z GPS, bądź inna w obecnym standardzie z GPS i możliwością użycia kart SD, po wrzuceniu karty SD z zapisem na kompa, będę miał do wglądu swoją trasę wraz z jednoczesnym podglądem structure scan(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Nie, loga będziesz mógł obejrzeć w echosondzie - odtwarzając plik - w tym przypadku .sl2. Płatny program Sonar Viewer od Reefmaster- pozwoli ci obejrzeć w domu te logi na komputerze. Tak - każda z echosond nagrywająca loga- Lowrance/Humminbird- pozwala na odczyt jego albo w echu, albo w Sonar Viewerze od Reefmaster. Dla humminbirda istnieje archaiczny ,ale darmowy Humviewer- który pozwala na odtworzenie danych od Humminbirdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 turek16 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Ooo to właśnie mi chodziło Macieju .. tu jednak rodzą się kolejne dwa pytania, a mianowicie:1. Czy nie ma tańszej aplikacji, która pozwoli na przeglądanie loga na komputerze? Szczerze mówiąc, nie znam możliwości programu Sonar Viewer Reefmastera, ale cena 740 zł nieco mnie zaskoczyła.2. Na co muszę zwrócić uwagę przeglądając specyfikację danej echosondy, aby mieć pewność, że nagrywa ona loga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) To nie będzie tak drogo, znalazłeś program do tworzenia map z logów, on zawiera viewera ale hook i hb nie obsługują formatu map generowanych przez Reefmaster. Tutaj musiałbyś kupić Ti2 elitę.Sam viewer jest tu, cena ok 200zł https://reefmaster.com.au/index.php/products/sonar-viewerdla Lowrance jest jeszcze zabytkowa aplikacja: https://lowrance-sonar-viewer.software.informer.com/Bezpieczne-pobieranie/nie bawiłem się nią, nie wiem jak z waypointowaniem itp. Jest darmowa i na początek pewnie wystarczy Specyfikacje urządzeń muszą zawierać informacje o czujniku GPS, slocie na kartę SD, najlepiej, by pojawił się w niej format pliku wyjściowego, by sprawdzić, czy da się otworzyć w w/wym. programach.Lowrance Hook- zapisuje log sonaru w formacie .sl2Humminbird zapisuje w formacie .datTe formaty są w pełni obsługiwane przez programy o których mówiłem i nie ma problemów. Jeżeli chcesz kupować echo za 4tys, skieruj się w stronę Ti2 7' trzy rodzaje zapisywanych map, ekran dotykowy, bardzo dobry sonar boczny, prosta obsługa, z danych, które zapiszesz możesz zrobić mapy w kilku wariantach, które bardzo pomogą w rozpoznaniu wody i zwyczajówj jej mieszkańców. Poczytaj wątek o wyborze echosondy- wiem, że długi - ale zawiera mnóstwo informacji o tym co można uzyskać z danego echa, jakie są możliwości rynkowe i możesz uzyskać informacje od kolegów, który używają tego sprzętu. Edytowane 22 Lutego 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 turek16 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Wielkie dzięki za rozjaśnienie tematu odnośnie tematu na forum z wyborem echosondy, dla kogoś, kto ma mieć z nią styczność pierwszy raz - można dostać bólu głowy Zapoznałem się nieco z tematem i wnioskuję, że nawet echosonda z GPS Lowrance HOOK2 5" tripleshot (2 500zł), po wrzuceniu z niej loga do wykupionego programu Sonar Viewer od Reefmaster, wskaże mi takie cudo, jak w załączonym linku? -> jak dla mnie bajka... Potrzebuję zeskanować od A do Z i prowadzić analizy jednego jeziora o pow. niespełna 100 ha, gdzie tylko tam łowię. Głębokość max. 7m, więc wnioskuję, że kąt stożka w/w echa, będzie w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Nie zgłębiałem hook2 5' - chodzi o zapis logów, chyba ma, natomiast hook reveal- ma zdecydowanie. Weź ten nowszy model, przyda się bardziej na wodzie, porysuje ci bezpłatnie dwa rodzaje map- w tym tą z sonaru bocznego oraz 2d w GenesisLive- chociaż bez kolorów.Na płytką wodę kąty w hooku jak najbardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zagur Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Które echo lepsze na płytkie zbiorniki do 5m, Helix 9 G3n czy Elite 9Ti2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Og2 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) Nie zgłębiałem hook2 5' - chodzi o zapis logów, chyba ma, natomiast hook reveal- ma zdecydowanie. Weź ten nowszy model, przyda się bardziej na wodzie, porysuje ci bezpłatnie dwa rodzaje map- w tym tą z sonaru bocznego oraz 2d w GenesisLive- chociaż bez kolorów.Na płytką wodę kąty w hooku jak najbardziej.Gość z wodomanii pokazuje na filmiku że kolory w genesis live są dostępne na revealu:https://youtu.be/xlYjctk0vCg?t=427 Edytowane 22 Lutego 2020 przez Og2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Chodzi mi o brak przypisywania kolorów do głębokości. To jest przydatne, mapa jest czytelniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Og2 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Myślałem że funkcja "paleta głębokości" to właśnie przypisywanie kolorów do głębokości? W takim razie jak to działa w revealu, bo na filmie wyraźnie widać że kolor mapy zmienia się co dziesięć stóp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Ale masz odcienie niebieskiego i biel. Nie wyedytujesz sobie czerwieni, zieleni itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Og2 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Ok to wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.czajczynski Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam kolegów,Nosze się z zamiarem kupna echosondy i mam dylemat czy raymarine element 12” czy humminbird solix 12” g2Jak z tworzeniem map w humm i z obrazowaniem bocznym Może ktoś miał styczność i pomoże Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Solix 12 G2 Mega Si+ jest ponad dwukrotnie droższy od Elementa 12 HV, więc ciężko te echa porównywać. Jeśli masz kasę to nie ma się nad czym zastanawiać, bo solix jest znacznie bardziej zaawansowanym i pod każdym względem lepszym urządzeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) A tutaj FB i zdjęcia z tego testu.https://www.facebook.com/1607087976197465/photos/ms.c.eJw90VEORTEEBNAdvRgGtf~_NvVQvvydjNKUsAAIB9HjmTx9EkoHjNnBeQiYBdiJzEghpCFmoO0KcgYpOKD9Q98xi1SQ02ZA1UA98wKC3I2RGzHqLcsGjwTCQp0Gmg4Lb4VjgXXXAGHgd2A5mj5A7Ug90wNEvTVuITtg~_PdIuKOcLo7xB~;YN0vR0uszbfGbBnyPcf9PoDj9xYzg~-~-.bps.a.2491110084461912/2491110101128577/?type=3&theater Edytowane 29 Lutego 2020 przez Maciej_K 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S-e-b Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Panowie,zwracam się do Was o pomoc. Stoję przed wyborem zakupu pierwszej echosondy...do wyboru mam Garmin Striker 9SV plus z GT52 lub GT40 oraz nowość na rynku Lowrance Hook Reveal 9 z tripleshot... Czy ktoś z szanownych kolegów "bawił się" nowym Lowrance-m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Podpinam się pod post kolegi wyżej, też mam identyczny wybór Dodatkowo zapytam, mnie głównie interesuje boczny sonar oraz tworzenie/ściągnięcie aktualnych map Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Witam,wybór echosondy to jest problem do swojej właściwej doszedłem za trzecim podejściem , pierwsza to Humminbird DX200 ,druga Humminbird 728 , trzecia wybór padł na Helix 7 CHIRP GPS si G2. Edytowane 24 Marca 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Hej! Przeczytałem wątek dwa lta wstecz ale dalej potrzebuje pomocy. Budżet : 2000-3000zł Głownie pływam po okolicznych jeziorach łódką 3,9m z silnikiem 5km, czasem elektryk. Jeziora do max głębokości 20m. Nigdy wcześniej nie miałem żadnej echo (nie licząc deepera). Pływam głównie za rybami drapieżnymi ale i stado leszczy na bata było by fajnie odnaleźć. Lokalny sprzedawca poleca mi Garmina Strikera 9SV + GT52 czy to będzie sobry wybór? Nie potrzebuje dokupować map. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Wziąłbym jeszcze pod uwagę Hook Reveal Tripleshot 9" - ciut ponad budżet - ale świeży model z fajnymi funkcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Pozwolę sobie skopiować to, co dziś pisałem na fb w podobnym pytaniu: Garmin, Element,małe Helix są ok. Najprostsze w obsłudze będzie Lowrance Hook Reveal - jeden suwak do kontrastu, ostrości danych. Te pierwsze wymienione wymagają doświadczenia w obsłudze i regulacji parametrów obrazu- w zależności od warunków głębokości. Do Garmina masz mapy socjalne, u pozostałych jest tak sobie. Oczywiście płatny Sonarchart jest. Do mapowania na wodzie nie potrzebujesz nic oprócz SD w przypadku Garmina, Lowrance i Elementa. Humminbird wymaga karty Zerolines za +400zł, ale rysuje ci na niej mapę głębokości, twardości dna oraz skupisk roślinności. Garmin w Quckdraw da ci mapę głębokości, niektórzy użytkownicy mają zastrzeżenia co do palety kolorystycznej w tym wariancie mapowania. Raymarine ma również własny system mapowania- Realbathy. Niuans tutaj jest taki, że najmniejsza rozdzielczość izobat to 1m, czyli nie odwzoruje pośrednich izobat- 2,5m, 3,3m itd. W Lowrance też jest niuans - Genesis Live trzeba pilnować, bo raz zrobiona mapa zapisana w pliku na SD - w przypadku dużej zmiany poziomu wody- na rzece, zaporówce- będzie rysowana od nowa. Trzeba pilnować ustawień offsetu głębokości tak, by trzymać się poziomu wody z początku pływania za mapą. Lowrance jako jedyne narysuje ci mapę struktury dna- a to dość przydatna funkcja. Sonar boczny- jak dla mnie wygrywa Lowrance- zasięgiem i łatwością ustawień. Element jest ostry - to fakt, ale zasięg kilkanaście metrów na stronę max- w wysokich częstotliwościach, z pełnym obrazem po bokach. w 350khz ryby się świecą ładnie w niebieskiej palecie kolorystycznej, ale nie widzisz detali na dnie. Wszystko zależy jakie masz priorytety( sonar boczny, DI, czy zwykły sonar 2D.Plusem elementa jest bardzo jasny ekran, czego może braknąć Garminowi. Helix ma bdb sonar boczny, ale w wariancie mega, zwykły 455- w Helix5 i 7 poprzednich generacji nie urywa tyłka i trzeba znaleźć optymalną prędkość przesuwu ekranu- polecam 2 do 5, paleta 11 rządzi w tych mniejszych helixach. Garmin ma poprawny sonar boczny, ale mi osobiście nie podobają się palety kolorystyczne- bo ta pomarańczowa słabo wyświeca ryby. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi81 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Witajcie, Jakiś czas temu, w stosownym wątku, pytałem o wybór pomiędzy 7’ HDSa a TI2 9’. Po namyśle wybór padł na Elitke (przez większy ekran).Miałem zamiar ją wkrótce nabyć kiedy trafiłem na takie same ceny Humminbird HELIX 9 CHIRP MSI+ GPS G3N Mega. Przyznaje - zgłupiałem. Wymagania niezmienne - zbiorniki jak jeziora pojezierza augustowskiego oraz Siemianówka, w tym możliwość robienia własnych map. Czytałem post wyżej kolegi Macieja, wiec ograniczenia i różnice znam. Za Helixem zdaje się przemawiać lepszy ekran, SI także na 1,2 Mhz (po drodze i 800 też będzie), nie mniej kosztem braku dotykowego ekranu (jak w Elitce). Nie znalazłemtez informacji o możliwości robienia mirrora ekranu na komórce itd. w przypadku Helixa. Prośba o sugestie biorąc pod uwagę jakość obrazowania, szybkość samego urządzenia i znane problemy z użytkowaniem jednego lub drugiego (kwestie potrzeby zakupu odpowiedniej karty do robienia map pomijam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 HB nie strumieniuje danych na ekrany zewnętrzne, jest chyba tylko apka do wymiany waypointów. Szybkość obsługi będzie większa w Lowrance - ekran dotykowy+ prosta regulacja si/di i temat zamknięty. Hb wygrywa ekranem i khz- ale to wiesz. Jak lubisz customowo- bierz HB, jak chcesz mieć nieco szybciej i proście w użytkowaniu, kosztem nieco gorszej jakości obrazu- bierz Lowrance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi