Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich forumowiczów :)  Noszę się z  zamiarem kupna echosondy, powiedzmy, że budżet max. do 4 000zł. Ważne dla mnie, aby miała funckję jak w tytule, czyli po powrocie do domu - możliwość przeglądnięcia trasy i jednocześnie to, co pod wodą, najlepiej z bocznym sonarem. Wiem, że można poznaczyć sobie waypointy, ale nie do końca o to mi chodzi.. chciałbym w domowym zaciszu, po zakończonym sezonie, odtworzyć sobie ławicę uklei na moim zbiorniku - ich miejsce przebywania w poszczególnych porach roku oraz głębokość. Podobnie ze strukturą dna - chciałbym się temu poprzyglądać w  domu, jak sonar zobrazował ciekawe miejsca, a nie polegać tylko na opisie waypointa, a człowiek młodszy nie będzie i pamięć zawodna też potrafi być... :) Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie ;)

• 0

Witam wszystkich forumowiczów :)  Noszę się z  zamiarem kupna echosondy, powiedzmy, że budżet max. do 4 000zł. Ważne dla mnie, aby miała funckję jak w tytule, czyli po powrocie do domu - możliwość przeglądnięcia trasy i jednocześnie to, co pod wodą, najlepiej z bocznym sonarem. Wiem, że można poznaczyć sobie waypointy, ale nie do końca o to mi chodzi.. chciałbym w domowym zaciszu, po zakończonym sezonie, odtworzyć sobie ławicę uklei na moim zbiorniku - ich miejsce przebywania w poszczególnych porach roku oraz głębokość. Podobnie ze strukturą dna - chciałbym się temu poprzyglądać w  domu, jak sonar zobrazował ciekawe miejsca, a nie polegać tylko na opisie waypointa, a człowiek młodszy nie będzie i pamięć zawodna też potrafi być... :) Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie ;)

Zanim mod-tem scali temat z tym: http://jerkbait.pl/topic/31646-wybór-echosondy/

To krótko odpowiem- każdy model obecnie produkowanych Lowrance/Humminbird GPS daje taką możliwość, zapis na kartę SD, trzeba go uruchomić na wodzie.

Raymarine nie daje takiej możliwości, Garmin - nie wiem .

• Like 1

• 0

Dzięki za odzew :) Czyli mam rozumieć, że echosonda typu Lowrnce hook reveal 7 z GPS, bądź inna w obecnym standardzie z GPS i możliwością użycia kart SD, po wrzuceniu karty SD z zapisem na kompa, będę miał do wglądu swoją trasę wraz z jednoczesnym  podglądem  structure scan(?).

• 0

Nie, loga będziesz mógł obejrzeć w echosondzie - odtwarzając plik - w tym przypadku .sl2. 

Płatny program Sonar Viewer od Reefmaster- pozwoli ci obejrzeć w domu te logi na komputerze. 

Tak - każda  z echosond nagrywająca loga- Lowrance/Humminbird- pozwala na odczyt jego albo w echu, albo w Sonar Viewerze od Reefmaster. 

Dla humminbirda istnieje archaiczny ,ale darmowy Humviewer- który pozwala na odtworzenie danych od Humminbirdów.

• 0

Ooo to właśnie mi chodziło Macieju :D .. tu jednak rodzą się kolejne dwa pytania, a mianowicie:

1. Czy nie ma tańszej aplikacji, która pozwoli na przeglądanie loga na komputerze? Szczerze mówiąc, nie znam możliwości programu Sonar Viewer Reefmastera, ale cena 740 zł nieco mnie zaskoczyła.

2. Na co muszę zwrócić uwagę przeglądając specyfikację danej echosondy, aby mieć pewność, że nagrywa ona loga?

• 0

To nie będzie tak drogo, znalazłeś program do tworzenia map z logów, on zawiera viewera ale  hook i hb nie obsługują formatu map generowanych przez Reefmaster. Tutaj musiałbyś kupić Ti2 elitę.

Sam viewer jest tu, cena ok 200zł https://reefmaster.com.au/index.php/products/sonar-viewer

dla Lowrance jest jeszcze zabytkowa aplikacja: https://lowrance-sonar-viewer.software.informer.com/Bezpieczne-pobieranie/

nie bawiłem się nią, nie wiem jak z waypointowaniem itp. Jest darmowa i na początek pewnie wystarczy 

Specyfikacje urządzeń muszą zawierać informacje o czujniku GPS, slocie na kartę SD, najlepiej, by pojawił się w niej format pliku wyjściowego, by sprawdzić, czy da się otworzyć w w/wym. programach.

Lowrance Hook- zapisuje log sonaru w formacie .sl2

Humminbird zapisuje w formacie .dat

Te formaty są w pełni obsługiwane przez programy o których mówiłem i nie ma problemów. 

Jeżeli chcesz kupować echo za 4tys, skieruj się w stronę Ti2 7'  trzy rodzaje zapisywanych map, ekran dotykowy, bardzo dobry sonar boczny, prosta obsługa, z danych, które zapiszesz możesz zrobić mapy w kilku wariantach, które bardzo pomogą w rozpoznaniu wody i zwyczajówj jej mieszkańców. Poczytaj wątek o wyborze echosondy- wiem, że długi - ale zawiera mnóstwo informacji o tym co można uzyskać z danego echa, jakie są możliwości rynkowe i możesz uzyskać informacje od kolegów, który używają tego sprzętu. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Wielkie dzięki za rozjaśnienie tematu :) odnośnie tematu na forum z  wyborem echosondy, dla kogoś, kto ma mieć z nią styczność pierwszy raz - można dostać bólu głowy :P

Zapoznałem się nieco z  tematem i wnioskuję, że nawet echosonda z GPS Lowrance HOOK2 5" tripleshot (2 500zł), po wrzuceniu z niej loga do wykupionego programu Sonar Viewer od Reefmaster, wskaże mi takie cudo, jak w załączonym linku? ->

jak dla mnie bajka... Potrzebuję zeskanować od A do Z i prowadzić analizy jednego jeziora o pow. niespełna 100 ha, gdzie tylko tam łowię. Głębokość max. 7m, więc wnioskuję, że kąt stożka w/w echa, będzie w porządku? :)  

• 0

Nie zgłębiałem hook2 5' - chodzi o zapis logów, chyba ma, natomiast hook reveal- ma zdecydowanie. Weź ten nowszy model, przyda się bardziej na wodzie, porysuje ci bezpłatnie dwa rodzaje map- w tym tą z sonaru bocznego oraz 2d w GenesisLive- chociaż bez kolorów.

Na płytką wodę kąty w hooku jak najbardziej.

• Like 1

• 0

Nie zgłębiałem hook2 5' - chodzi o zapis logów, chyba ma, natomiast hook reveal- ma zdecydowanie. Weź ten nowszy model, przyda się bardziej na wodzie, porysuje ci bezpłatnie dwa rodzaje map- w tym tą z sonaru bocznego oraz 2d w GenesisLive- chociaż bez kolorów.

Na płytką wodę kąty w hooku jak najbardziej.

Gość z wodomanii pokazuje na filmiku że kolory w genesis live są dostępne na revealu:

https://youtu.be/xlYjctk0vCg?t=427

Edytowane przez Og2

• 0
  • 0

Hej! Przeczytałem wątek dwa lta wstecz ale dalej potrzebuje pomocy.

Budżet : 2000-3000zł

Głownie pływam po okolicznych jeziorach łódką 3,9m z silnikiem 5km, czasem elektryk.

Jeziora do max głębokości 20m.

Nigdy wcześniej nie miałem żadnej echo (nie licząc deepera). Pływam głównie za rybami drapieżnymi ale i stado leszczy na bata było by fajnie odnaleźć.

Lokalny sprzedawca poleca mi Garmina Strikera 9SV + GT52 czy to będzie sobry wybór? Nie potrzebuje dokupować map.

• 0

Pozwolę sobie skopiować to, co dziś pisałem na fb w podobnym pytaniu:

Garmin, Element,małe Helix są ok. Najprostsze w obsłudze będzie Lowrance Hook Reveal - jeden suwak do kontrastu, ostrości danych. Te pierwsze wymienione wymagają doświadczenia w obsłudze i regulacji parametrów obrazu- w zależności od warunków głębokości. Do Garmina masz mapy socjalne, u pozostałych jest tak sobie. Oczywiście płatny Sonarchart jest. Do mapowania na wodzie nie potrzebujesz nic oprócz SD w przypadku Garmina, Lowrance i Elementa. Humminbird wymaga karty Zerolines za +400zł, ale rysuje ci na niej mapę głębokości, twardości dna oraz skupisk roślinności. Garmin w Quckdraw da ci mapę głębokości, niektórzy użytkownicy mają zastrzeżenia co do palety kolorystycznej w tym wariancie mapowania. Raymarine ma również własny system mapowania- Realbathy. Niuans tutaj jest taki, że najmniejsza rozdzielczość izobat to 1m, czyli nie odwzoruje pośrednich izobat- 2,5m, 3,3m itd. W Lowrance też jest niuans - Genesis Live trzeba pilnować, bo raz zrobiona mapa zapisana w pliku na SD - w przypadku dużej zmiany poziomu wody- na rzece, zaporówce- będzie rysowana od nowa. Trzeba pilnować ustawień offsetu głębokości tak, by trzymać się poziomu wody z początku pływania za mapą. Lowrance jako jedyne narysuje ci mapę struktury dna- a to dość przydatna funkcja. Sonar boczny- jak dla mnie wygrywa Lowrance- zasięgiem i łatwością ustawień. Element jest ostry - to fakt, ale zasięg kilkanaście metrów na stronę max- w wysokich częstotliwościach, z pełnym obrazem po bokach. w 350khz ryby się świecą ładnie w niebieskiej palecie kolorystycznej, ale nie widzisz detali na dnie. Wszystko zależy jakie masz priorytety( sonar boczny, DI, czy zwykły sonar 2D.Plusem elementa jest bardzo jasny ekran, czego może braknąć Garminowi. Helix ma bdb sonar boczny, ale w wariancie mega, zwykły 455- w Helix5 i 7 poprzednich generacji nie urywa tyłka i trzeba znaleźć optymalną prędkość przesuwu ekranu- polecam 2 do 5, paleta 11 rządzi w tych mniejszych helixach. Garmin ma poprawny sonar boczny, ale mi osobiście nie podobają się palety kolorystyczne- bo ta pomarańczowa słabo wyświeca ryby.

• Like 8

• 0

Witajcie,

Jakiś czas temu, w stosownym wątku, pytałem o wybór pomiędzy 7’ HDSa a TI2 9’. Po namyśle wybór padł na Elitke (przez większy ekran).Miałem zamiar ją wkrótce nabyć kiedy trafiłem na takie same ceny Humminbird HELIX 9 CHIRP MSI+ GPS G3N Mega. Przyznaje - zgłupiałem. Wymagania niezmienne - zbiorniki jak jeziora pojezierza augustowskiego oraz Siemianówka, w tym możliwość robienia własnych map. Czytałem post wyżej kolegi Macieja, wiec ograniczenia i różnice znam. Za Helixem zdaje się przemawiać lepszy ekran, SI także na 1,2 Mhz (po drodze i 800 też będzie), nie mniej kosztem braku dotykowego ekranu (jak w Elitce). Nie znalazłem

tez informacji o możliwości robienia mirrora ekranu na komórce itd. w przypadku Helixa. Prośba o sugestie biorąc pod uwagę jakość obrazowania, szybkość samego urządzenia i znane problemy z użytkowaniem jednego lub drugiego (kwestie potrzeby zakupu odpowiedniej karty do robienia map pomijam).

• 0

HB nie strumieniuje danych na ekrany zewnętrzne, jest chyba tylko apka do wymiany waypointów. 

Szybkość obsługi będzie większa w Lowrance - ekran dotykowy+ prosta regulacja si/di i temat zamknięty. 

Hb wygrywa ekranem i khz- ale to wiesz. 

Jak lubisz  customowo- bierz HB, jak chcesz mieć nieco szybciej i proście w użytkowaniu, kosztem nieco gorszej jakości obrazu- bierz Lowrance.