Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie,

Jakiś czas temu, w stosownym wątku, pytałem o wybór pomiędzy 7’ HDSa a TI2 9’. Po namyśle wybór padł na Elitke (przez większy ekran).Miałem zamiar ją wkrótce nabyć kiedy trafiłem na takie same ceny Humminbird HELIX 9 CHIRP MSI+ GPS G3N Mega. Przyznaje - zgłupiałem. Wymagania niezmienne - zbiorniki jak jeziora pojezierza augustowskiego oraz Siemianówka, w tym możliwość robienia własnych map. Czytałem post wyżej kolegi Macieja, wiec ograniczenia i różnice znam. Za Helixem zdaje się przemawiać lepszy ekran, SI także na 1,2 Mhz (po drodze i 800 też będzie), nie mniej kosztem braku dotykowego ekranu (jak w Elitce). Nie znalazłem

tez informacji o możliwości robienia mirrora ekranu na komórce itd. w przypadku Helixa. Prośba o sugestie biorąc pod uwagę jakość obrazowania, szybkość samego urządzenia i znane problemy z użytkowaniem jednego lub drugiego (kwestie potrzeby zakupu odpowiedniej karty do robienia map pomijam).

Rynkami za trzęsło  , w zależności jak firmy stoją finansowo  może być tak  , że ceny będą obniżać żeby się utrzymać na powierzchni  . To nie są artykuły pierwszej potrzeby . Zapowiadają  że branża turystyczna kulturalna  do której sam się zaliczam będzie mieć sporo problemów . Reasumując  ceny mogą nas nie zile zaskoczyć 

• 0

Zasięg bocznego będzie lepszy w Elitce - różnice w jakości obrazu subtelne na korzyść HB. Pamiętaj że fizyki nie oszukasz i te 1.2 Mhz. Jakość ekranu / matrycy ciut lepiej w HB - (błyszczący ekran i trochę inna paleta kolorów) , ale co kto lubi.

Więcej użytkowników znajdziesz w Lowrance i te urządzenie będzie Ci łatwiej odsprzedać w późniejszym czasie. Jedno i drugie to bdb echo. Osobiście wybrałbym Lowrance , ale to moje osobiste preferencje. HB miałem ale przeszkadzała mi złożoność obsługi menu ( niby więcej możliwości ale jednak więcej klikania niż Lowrance).

Witajcie,

Jakiś czas temu, w stosownym wątku, pytałem o wybór pomiędzy 7’ HDSa a TI2 9’. Po namyśle wybór padł na Elitke (przez większy ekran).Miałem zamiar ją wkrótce nabyć kiedy trafiłem na takie same ceny Humminbird HELIX 9 CHIRP MSI+ GPS G3N Mega. Przyznaje - zgłupiałem. Wymagania niezmienne - zbiorniki jak jeziora pojezierza augustowskiego oraz Siemianówka, w tym możliwość robienia własnych map. Czytałem post wyżej kolegi Macieja, wiec ograniczenia i różnice znam. Za Helixem zdaje się przemawiać lepszy ekran, SI także na 1,2 Mhz (po drodze i 800 też będzie), nie mniej kosztem braku dotykowego ekranu (jak w Elitce). Nie znalazłem
tez informacji o możliwości robienia mirrora ekranu na komórce itd. w przypadku Helixa. Prośba o sugestie biorąc pod uwagę jakość obrazowania, szybkość samego urządzenia i znane problemy z użytkowaniem jednego lub drugiego (kwestie potrzeby zakupu odpowiedniej karty do robienia map pomijam).

• 0

Z tego co widzę po screenach na różnych forach internetowych- HB odjechało z sonarem bocznym konkurencji bardzo daleko. W 455khz widziałem po 80m na stronę, MSI+ działa głębiej niż 10m na spokojnie no i sygnał  nie zdycha na miękkim dnie jak było do tej pory. A wszystko na stockowych przetwornikach, bez żadnych modułów. Poszli swoją drogą - wzmocnili sygnał i są efekty. Lowrance poszło na skróty- softowo dopalili wyświetlacz echa, dodali nowe palety kolorystyczne i....zostali w tyle. Pojawiają się plotki na zachodzie o Livesight2-ale to chyba wishfullthinking bardziej niż realia.  Nawet Garmin  po updacie softowym ma teraz lepszy DI a niewiele gorszy SI od Lowrance 

Póki co, Navico spadło w moim rankingu na trzecie miejsce- w tierze flagowców, bo nie ma nic ciekawego ponad poprawny SI i ekrany dotykowe od środkowej półki w górę. HB jest dla mnie nr 1 właśnie przez sonar boczny  i możliwość wpięcia nowego mega360, które jest faktycznie mega. Zapytam się autora screenów, czy mogę je wkleić w wątku- bo jest na co popatrzeć i sprawdził dla mnie parametry odświeżania ekranu na różnych prędkościach....Niestety, nie ma róży bez kolców- dotykowy ekran wyłącznie w Solixach, gdzie do M360 trzeba 12 cali realnie, czyni ten zestaw najdroższym spośród wariantów "na bogato". 

Nr 2 to Garmin po ostatnich modach- lvs32 i za perspektywę, która może zastąpić na płytkiej wodzie widok 360 i jest dostępna do różnych ekranów. Mam nadzieję, że wkrótce będę mógł coś więcej napisać na ten temat- po doświadczeniach własnych...

• Like 4

• 0

Zgadzam się jako użytkownik HB 12" G3N Mega, że obraz SI jest MEGA i czasem zapomina człowiek, że pływa, aby łowić, tylko gapi się w szczegóły podwodnego świata - tak trywialnie, ale takie fakty.

Co do ustawień - są faktycznie mniej szybkie w operowaniu jak w "dotyku" - ale raz ustawione i zapamiętane są dostępne klawiszami szybkiego dostępu - to bardzo przyspiesza operowanie.

• Like 1

• 0

Żeby nie było, że na Navico psy wieszam tylko... obserwuję rosyjskie doświadczenia w poprawie jakości obrazu z przetwornikami 3in1 oraz starym przecież Lss2. 

Okazuje się, że wpięcie ich do sonaru poprzez moduł Lowrance sonarhub poprawia jakość obrazu w detalizacji  - powiększają się obrazy ryb i szczegółów dna. Moduł ma załadowany soft, który ma inną prędkość obrazu SI niż w sofcie echa i efekt jest całkiem, całkiem. Tyko, że to znów kula kabli&co. Co do Lss2HD, to moim zdaniem jest to przetwornik używany przez pana Eastona (Fishtec Lowrance) do tworzenia jego map struktury dna w wysokiej jakości. 

Z kolei niezbyt sprawdzają się do tych map dane z najnowszych przetworników HB, Lowrance- być może Reefmaster, Sonar TRX niezbyt radzą sobie z ich obsługą. Testowałem to w ubiegłym roku, bo dostałem logi - a rezultaty tych testów były w zgadywance z wrakami.

HB ma zupełnie inną kompresję obrazu, mniejszą, detale są większe i przez to wyglądają lepiej niż te same obiekty na ekranach od Navico. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dzięki za powyższe wskazówki i odpowiedzi. Oglądałem „nieco” screenów z SI i faktycznie - robi wrażenie. Coraz trudniejszy wybór ;-). Dopytam jeszcze o możliwość cofania obrazu (tam gdzie się już przepłynęło) - w TI2 możemy cofnąć ekran, zaś zaznaczając dany punkt (np na SI) mamy jego równoczesne oznaczenie na mapie, DI itd - czy podobne rozwiązanie jest możliwe w HB?

• 0

Dzięki za powyższe wskazówki i odpowiedzi. Oglądałem „nieco” screenów z SI i faktycznie - robi wrażenie. Coraz trudniejszy wybór ;-). Dopytam jeszcze o możliwość cofania obrazu (tam gdzie się już przepłynęło) - w TI2 możemy cofnąć ekran, zaś zaznaczając dany punkt (np na SI) mamy jego równoczesne oznaczenie na mapie, DI itd - czy podobne rozwiązanie jest możliwe w HB?

Historię zapisu w Hb można podejrzeć, ale trzeba mieć loga zapisanego i go odtworzyć w menu zapisu. Bezpośredniego cofnięcia zapisu nie było w G1 i na stan mojej wiedzy nie ma go obecnie- choć mogę się mylić. 

• 0

@Maciej - dziękuje. Rozumiem, że analogicznej opcji jak w TI2 tzn. oznaczenia punktu na np. SI (nawet na aktualnym ekranie) i równoczesnego jego oznaczenia na DI i mapie (jako waypointa) HB nie posiada?

Nie mam wiedzy tutaj. Moim zdaniem będzie to widoczne na obrazie SI, ale wymaga to potwierdzenia przez kogoś z G3 na pokładzie. 

• 0

Do płytszych jezior bardziej odpowiedni bedzie przetwornik Garmina GT52 czy GT40? Wiem że łatwo jest z handlem tymi przetwornikam i mozna sprawdzic oba. Ale moje jeziora to maks 20-25m.

Przepraszam za lenistwo bo wiem że ileś stron temu gdzieś o tym było.

• 0

Które echo kupić LOWRANCE HOOK Reveal 9 TripleShot czy Garmin Striker Plus 9sv ?

To ma być moja pierwsza echosonda, proszę o pomoc.

Im prostsza w obsłudze- tym lepiej. W Lowrance 1 suwak od kontrastu obsługuje sonar boczny/Di,+ustawienie zasięgu w 2D masz dwie opcje- czułości i szybkości przesuwu ekranu. 

Garmin ma trochę wiecej nastaw i moim zdaniem- bazując na screenach- nieco gorszy sonar boczny, zwłaszcza w wyświecaniu ryb. 

Obstawiam ze niewielu uzytkuje reveal bo to jeszcze nowosc i raczej o opinie bedzie ciezko za to seria striker jest przeswietlona dosc dokladnie na forum

To fizycznie te same echo co poprzednik, soft dano mu nowy- stąd fishreveal+Genesis Live czyli mapowanie na żywo na wodzie. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Im prostsza w obsłudze- tym lepiej. W Lowrance 1 suwak od kontrastu obsługuje sonar boczny/Di,+ustawienie zasięgu w 2D masz dwie opcje- czułości i szybkości przesuwu ekranu. 

Garmin ma trochę wiecej nastaw i moim zdaniem- bazując na screenach- nieco gorszy sonar boczny, zwłaszcza w wyświecaniu ryb. 

To fizycznie te same echo co poprzednik, soft dano mu nowy- stąd fishreveal+Genesis Live czyli mapowanie na żywo na wodzie.

A ja sie nie zgodzę i uważam ze Garmin ma większe wsparcie z mapami i robieniem batymetrii lub ściągnięciu jej

Duzo wiecej szczegółów niż zaśmiecanie obrazu w Lowrance

Miałem Lowrenca a obecnie 2 echo Garmina

Nie chce Raymarine Huminbirda i Bóg wie czego

Garmin wystarczy moze i boczny jest słabszy od konkurencji mam to w d........

Cały ten przemysł wedkarski pędzi w chorym kierunku - echosondy 7 i 9 za małe trzeba kupic 10/12/15 cali po co ?

Silniki dziobowe x3 i x5 juz sa słabe i trzeba kulić od Lowrenca lub Minn Koty

Do tego najnowsze kolowrotki i Blanki ktore okazują sie gorsze od sprawdzonych starszych konstrukcji (sa wyjątki)

Pytam sie co jeszcze ?

Podobno rynek Polski jest mega chłonnym rynkiem dla firm wedkarskich, łykamy wszystko jak małpa kit .......

• Like 2

• 0

Sławek,  masz prawo do własnego zdania, ja piszę własne opinię. Jeżeli mówisz o wsparciu map-  pokaż mi soft do robienia map w Garminie? Najlepiej typowo wędkarskich- czyli twardości dna, struktury dna- a nie nawigacyjnych? Miałeś na swoim lowrance Maximapę, czy jakąkolwiek mapę At5 zrobioną z zasadami? Jesteś pewien, że to jest zbliżone do Quickdraw? Jeżeli masz na myśli mapy socjalne - to wszystko zależy, czy ktoś już daną wodę zrobił i zuploadował na te serwery czy inne 

Wiesz, ja chciałbym nie wydawać pieniędzy na echo i wynalazczość i łowić ryby. Dlatego być może wrócę do korzeni, czyli gruntu/spławika. Póki co w wodach mamy to co mamy i znaleźć rybę jest trudno a to podstawa dla udanego wędkowania. Stąd zabawki. Rozmiar ma znaczenie, ale bez przesady. Ekran z dobrą rozdzielczością w 9 calach jest w pełni wystarczający do podstawowych funkcji echa i map. 

Wczoraj pływałem z kolegą, który kupił HB8 MSI+ , ja wziąłem swojego simrada i powiem, że kilkuletni już przetwornik +moduł SS3D dają tylko trochę mniejsze obrazy ryb, elementów struktury dna. Detalizacja jest najzupełniej porównywalna. To potwierdza twe słowa o nowościach- tu się zgodzę. Co do silników dziobowych- ta sama zasada co przy samochodach... nowe, ładniejsze, więcej bajerów. Czy lepsze- zależy od oczekiwań.  Jeszcze żeby te Xi działało jak trzeba w sieci.....nic nie zrobiono z tym a problem jest widoczny od półtora roku. 

Nie mnie oceniać czy jesteśmy poważnym rynkiem, mam kilku kolegów którzy mają pojęcie o handlu elektroniką- w większości idą tańsze modele. Także nie obawiaj się o te cale, bo większość wędkarzy jest szczęśliwa i łowi na swoim sprzęcie elektronicznym a o nowościach ewentualnie czyta i ogląda. 

• 0

@PiernikToruński...Pogoń króliczka jest nie tylko w wędkarstwie, cała elektronika brnie do.przodu , telefony,komputery itd. Nie wiem w jakim.sensie garmin ma.lepsze.mapy społecznościowe od.navico... jedne i drugie to gnioty kredkami bambino. Sam kupiłem garmina ultra A.uzywalem wcześniej kilka generacji hds-ow. Garmin jedyne co wymiata to obrazowaniem Live - lvs32 i systemem wypinanego ekranu. Tu konkurencja leży. Natomiast mapy , obrazowanie boczne , to.jeszcze.im brakuje trochę do.jakosci

... można zawsze wrócić do korzeni- bambus,sznurek z oliwka i kanu. Tanio, eko same plusy

• 0

Maciek, raczej chodzi o to, że nie każdy ma czas, ochotę i zacięcie, żeby robić wypasioną batymetrię i jeszcze doktoryzować się w oprogramowaniu. A Garmin ma teraz chyba największe pokrycie social map w PL. Klikasz, ściągasz i masz. 5 minut roboty i jest gotowe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Maciek, raczej chodzi o to, że nie każdy ma czas, ochotę i zacięcie, żeby robić wypasioną batymetrię i jeszcze doktoryzować się w oprogramowaniu. A Garmin ma teraz chyba największe pokrycie social map w PL. Klikasz, ściągasz i masz. 5 minut roboty i jest gotowe.

Dyskusja polega na argumentacji- był argument kolegi, podałem swój. Nie neguję zasięgów map socjalnych - bo nie mam wiedzy w tym zakresie kompletnie. Jak zapewne czytałeś posty powyższe- dyskusja tyczyła się odnośnie wyboru sonaru a nie map, ja w swoim poście ,do którego odniósł się Sławek nie pisałem nic o mapach w Garminie, bo mam świadomość jak jest, masz racje- nie każdy tak robi...i dobrze. 

A jeżeli już ma być o mapowaniu- spoko: Garmin to jedyny brand z podium, który ogranicza się do map nawigacyjnych de facto i nie udostępnia danych twórcom oprogramowania do batymetrii.  Pozostali gracze z podium mają możliwość obsługi map typowo wędkarskich, ich samodzielnego budowania w sofcie zewnętrznym. 

Btw, objawił się ktoś z odpowiedziami  za wodą wielką @ bocznego w Garminie po ostatnim update?

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciej bardziej o tym mówiłem co psułek napisał, mi do moich potrzeb wystarczy Echomap 92 UHD z GT54

Kiedyś plywalem bez echa i tez były wyniki

Oczywiscie dzis nie wyobrażam sobie pływania bez choćby podstawowego echa choć na moich wodach wiedział bym dokładnie gdzie stanąć ale bez przesady.

Sam wpadłem w wir wariacji wedkarskich kupiłem Łódź pierwsza za 3 tysie sprzedałem po sezonie, kupiłem kolejną i po 2 sezonach kolejną w sumie mam 4 Łódź to samo z spalinami i elektrykami a potem z elektroniką

W końcu powiedziałem stop

Pisałem o swoich prywatnych odczuciach a wiadomo ze kazdemu pasuje co innego

Pozdrawiam