Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość Michal Sz

Posiadam Lowrance Elite 7 Ti2 z dystrybucji niemieckiej od roku, niestety zmienilem  ponton na lodz i echo stalo sie za male, potrzebuje cos bardziej wiekszego, aby cos wiecej widziec na nim, celuje w 9" a nawet w 12".

Wymiana wiaze sie ze strata, ale co kupic w miejsce Elite 7 Ti2 ? Dodam ze steruje silnikiem dziobowym MG wiec wybor mam ograniczony.

Co byscie polecieli, aby zamiana dala mi radosc z plywania jesli ryb nie uda mi sie wyciagnac bo na echu pewnie je zobacze ;(

Edytowane przez Michal Sz

• 0

Panowie, pytanie laika. Striker 9sv na łodzi, przetwornik na pawęży na przyssawce ram mount. Odczyty prawidłowe do 8-10kmh, powyżej tej prędkości lekka "kasza" na ekranie" i jakby "zamrożony" odczyt głębokości. Po zwolnieniu/dopłynieciu na miejscówkę chwile mu zajmuję aby odczyty były znów prawidłowe. Do jakiej prędkości wskazania głębokości/odczytu dna powinny być prawidłowe? Zastanawiam się czy to tylko kwestia pozycji przetwornika na pawęży

PS przy okazji polecam ram mount z 2 przyssawkami. Myślałem, że odpadnie prz 45kmh na sporej fali. Nic z tych rzeczy trzyma pancernie  :)

Edytowane przez pmiszk1
  • Like 1

• 0

szybkie pytanie : czym sie różni lowerance ti od ti2

Di będzie gorsze niż w totalscan, sam przetwornik 3in1 można wpiąć w ti i będzie wykryty. Natomiast soft wspiera w ti2 grafikę i stąd naprawdę dobry obraz i w 455, i w 800khz.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Radek, it's all about money. 

Jeżeli uda ci się wyjąć TI w dobrej kasie- spoko, wystarczy. Jeżeli cena niezbyt odbiegająca od Ti2, z uwzględnieniem 1,5k za przetwornik 3in1- to nie ma sensu się w to pchać i wziąć to, co świeższe. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam kolegów i proszę o poradę. Zakupiłem parę lat temu Lowrance HDS 5 Gen2 i mam okazję być kilka razy w roku na Turawie. Wszystko jest z nią w porządku, ale jest w zestawie ( przenośnym), który posiadam podstawowy przetwornik, ten najprostszy. Jak nadmieniłem nie przesiaduję często na wodzie i to echo, co prawda kupione po Niemcu mi wystarcza na moje potrzeby, dlatego chciałbym Was zapytać czy nie można by było rozszerzyć możliwości tego sprzętu i poprawić zapisy instalując lepszy, kompatybilny z tym modelem przetwornik?? Jaki i za ile? Czy warto, czy się opłaca inwestować...  W każdym razie z góry dzięki za każdą pomoc.

Edytowane przez sergio7

• 0

Jedyna możliwość to dokupienie LSS-2 HD (lub starszej wersji LSS-1). Zwiększy to znacząco możliwości twojego HDSa ale skomplikuje jego mobilność, ponieważ dojdzie drugie urządzenie i drugi przetwornik oraz łączące to wszystko przewody. Za ile ? Za tyle ile się da kupić 

• 0

Jedyna możliwość to dokupienie LSS-2 HD (lub starszej wersji LSS-1). Zwiększy to znacząco możliwości twojego HDSa ale skomplikuje jego mobilność, ponieważ dojdzie drugie urządzenie i drugi przetwornik oraz łączące to wszystko przewody. Za ile ? Za tyle ile się da kupić 

Dzięki za podpowiedź! pozdrawiam.

• 0

Witam wszytkich, doradzcie cos co kupic Lovrance hooh reveal 7 83/200 bez triple czy z triple czyli z bocznym sonarem, slyszalem opinie ze slaby boczny w revealu i nie ma co sie pakowac i ze lepiej sprawdzony 82/200 ??? ma ktos z was ktores z wyzej wymienionych ? prosze o porade??

• 0

Witam wszytkich, doradzcie cos co kupic Lovrance hooh reveal 7 83/200 bez triple czy z triple czyli z bocznym sonarem, slyszalem opinie ze slaby boczny w revealu i nie ma co sie pakowac i ze lepiej sprawdzony 82/200 ??? ma ktos z was ktores z wyzej wymienionych ? prosze o porade??

Standardowy przetwornik do sonaru 2D i  2D w TS są takie same.

Sonar boczny w revealu słaby? A ktoś jakieś argumenty podał? Palety kolorystyczne lepsze niż w Garminach czy Elemencie, spokojnie pozwalają na rozpoznanie miejscówek jak i świecenie ryb. W razie późniejszej odsprzedaży łatwiej sprzedasz z tripleshotem niż wersję podstawową, to też weź pod uwagę. 

• 0

Cytuje pana co  tak napisał: jest też możliwość kupna ze starym dobrym przetwornikiem HDI 83/200 ,o mocy 500 W , i taka konfiguracja chyba miałaby największy sens bo przetworniki tripleshot i splitshot są słabe w 2D a w bocznym również d..y nie urywa... Macie już możliwość na sklepie kupna nowego reveal ale nie z tripleshot/splitshot ? , co o tym sądzisz?

• 0

Reveal 9 to moje pierwsze echo po 15 letnim rozbratem z wędkowaniem. Więc nie wiem, czy boczny jest dobry, czy zły. Na tym etapie jest dla mnie wystarczający. Częstotliwość 455, głębokość wody ok. 1 m.

post-70627-0-90916300-1591700433_thumb.png

• 0

Lowra

Standardowy przetwornik do sonaru 2D i  2D w TS są takie same.

Sonar boczny w revealu słaby? A ktoś jakieś argumenty podał? Palety kolorystyczne lepsze niż w Garminach czy Elemencie, spokojnie pozwalają na rozpoznanie miejscówek jak i świecenie ryb. W razie późniejszej odsprzedaży łatwiej sprzedasz z tripleshotem niż wersję podstawową, to też weź pod uwagę. 

Lowrance hook reveal 7 83/200    : Przetwornik 83/200 HDI z Med / High CHIRP i DownScan Imaging

Lowrance hook reveal 7 tripleshot  : Przetwornik Tripleshot

jest też możliwość kupna ze starym dobrym przetwornikiem HDI 83/200 ,o mocy 500 W , i taka konfiguracja chyba miałaby największy sens bo przetworniki tripleshot i splitshot są słabe w 2D a w bocznym również d..y nie urywa... Macie już możliwość na sklepie kupna nowego reveal ale nie z tripleshot/splitshot ?

• 0

Jak nie używasz sonaru bocznego - to weź ten z hdi, a jak bardzo głęboko łowisz, to ten 50/200. Ja nadal nie wiem jaki jest punkt odniesienia z tym sonarem bocznym- bo powinien odnosić się do strikera garminowskiego , a nie wyżej- elite, helix, etc. To nie te pieniądze. 

• 0

Jak nie używasz sonaru bocznego - to weź ten z hdi, a jak bardzo głęboko łowisz, to ten 50/200. Ja nadal nie wiem jaki jest punkt odniesienia z tym sonarem bocznym- bo powinien odnosić się do strikera garminowskiego , a nie wyżej- elite, helix, etc. To nie te pieniądze. 

Poużywałbym , ale nie kosztem słabszego 2D, To własnie moje pytanie czy ktos wie czy to prawda , Pytanie do użytkowników jak spisuje sie boczny w lowrance hook reveal 7?? czy ospuscic i wziasc niewiele tansza bez bocznego(tripleshota). Chce hooka ze wzgledy na nowa opcje fish revel.

• 0

Poużywałbym , ale nie kosztem słabszego 2D, To własnie moje pytanie czy ktos wie czy to prawda , Pytanie do użytkowników jak spisuje sie boczny w lowrance hook reveal 7?? czy ospuscic i wziasc niewiele tansza bez bocznego(tripleshota). Chce hooka ze wzgledy na nowa opcje fish revel.

Jestes posiadaczem hook reveal?

• 0

@etahetakombajna odnoszę wrażenie że chyba nie bardzo wiesz co piszesz. Zacznij moze od tego jakiego.obrazowania potrzebujsze. Hdi czy splitshot to jest ten sam.kwiatek inaczej nazwany. Chcesz jakości w 2d to kup airmar z serii TM o czestotliwosciach które chcesz. Z tym że one kosztują połowę Hook2 reval albo tyle co kilka hook2 . Jak Ci Się marzą ładne widoki to kup HB bądź 3w1 od.navico. budżet w tym wypadku ma znaczenie jakościowe

• 0

@etahetakombajna odnoszę wrażenie że chyba nie bardzo wiesz co piszesz. Zacznij moze od tego jakiego.obrazowania potrzebujsze. Hdi czy splitshot to jest ten sam.kwiatek inaczej nazwany. Chcesz jakości w 2d to kup airmar z serii TM o czestotliwosciach które chcesz. Z tym że one kosztują połowę Hook2 reval albo tyle co kilka hook2 . Jak Ci Się marzą ładne widoki to kup HB bądź 3w1 od.navico. budżet w tym wypadku ma znaczenie jakościowe

Pisze czy ktos ma i uzywa hook fish reveal:) ehhe??

• 0

Jest takie cos jak hook 2 reval?