Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla mnie to funkcja FishReveal wymiata najbardziej w porównaniach z echami innych producentów.

​To "wzmocnienie" widoczności, prezentacji, zwłaszcza obiektów tuż przy dnie jest rewelacyjne. 

Tak, to jeden z nielicznych ficzerów Lowrance, który nie zestarzał się, w określonych sytuacjach jest przydatny. No i pozwala zaoszczędzić jedne okienko na ekranie, nie trzeba odpalać sonaru 2D, wystarczy DI+FR, mapa i na dole SI. 

• 0

Dzień dobry,

Stoję przed wyborem echosondy. Budżet pozwala mi albo na Lowrance Elite7 Ti-2  albo Lowrance Hook Reveal 9" Tripleshot. Zależy mi na dobrym bocznym sonarze oraz robieniu map (lub korzystaniu z darmowych C-map Genesis). 

Co bardziej byście polecali? Podział na 3 ekrany na 7 calowej Elitce budzi moje wątpliwości ale z drugiej strony lepszy przetwornik i zapewne GPS.....

Pływanie to jeziora max. 20m głębokości. 

Pozdrawiam

• 0

Dzień dobry,

Stoję przed wyborem echosondy. Budżet pozwala mi albo na Lowrance Elite7 Ti-2  albo Lowrance Hook Reveal 9" Tripleshot. Zależy mi na dobrym bocznym sonarze oraz robieniu map (lub korzystaniu z darmowych C-map Genesis). 

Co bardziej byście polecali? Podział na 3 ekrany na 7 calowej Elitce budzi moje wątpliwości ale z drugiej strony lepszy przetwornik i zapewne GPS.....

Możesz poczytać https://teamcolibri.blogspot.com/2020/03/lowrance-hook-2-versus-lowrance-hook.html

jest tez tam trochę odniesień do Ti2 i Active Imaging. Piszą że z bocznego na Hook reveal wrażenia niewiele odbiegają od tego co oferuje Active Imaging w Ti2. Jeśli nie interesuje cię dotykowy ekran, obraz na telefonie po wifi czy funkcje sieciowe, to chyba skusiłym się na wiekszy ekran w Hook reveal.  

Ewentualnie Elite 9 Ti2, ale spoza polskiej dystrybucji. Jestem jej użytkownikiem i moge polecić choć pierwotnie trafiłem wadliwy egzemplarz, który został wymieniony na gwarancji. Tu polska dystrybucja się przydała. Nie trzeba było wysyłać, cholera wie gdzie.  

Edytowane przez rower26

• 0

Dzień dobry,

Możesz poczytać https://teamcolibri.blogspot.com/2020/03/lowrance-hook-2-versus-lowrance-hook.html

jest tez tam trochę odniesień do Ti2 i Active Imaging. Piszą że z bocznego na Hook reveal wrażenia niewiele odbiegają od tego co oferuje Active Imaging w Ti2. Jeśli nie interesuje cię dotykowy ekran, obraz na telefonie po wifi czy funkcje sieciowe, to chyba skusiłym się na wiekszy ekran w Hook reveal.  

Ewentualnie Elite 9 Ti2, ale spoza polskiej dystrybucji. Jestem jej użytkownikiem i moge polecić choć pierwotnie trafiłem wadliwy egzemplarz, który został wymieniony na gwarancji. Tu polska dystrybucja się przydała. Nie trzeba było wysyłać, cholera wie gdzie.  

Dzięki za informację. W tej chwili wchodzi tylko zakup za granicą jak mam być szczery. Ceny u nas są lekko przesadzone. W cenie Hooka 9 można mieć Elitkę 7 i jeszcze na przynętę zostanie ;)

9 Ti2 to już poza zakresem- nawet za granicą. Mam o czym myśleć... ;) Pozdrawiam

• 0

Dzięki za informację. W tej chwili wchodzi tylko zakup za granicą jak mam być szczery. Ceny u nas są lekko przesadzone. W cenie Hooka 9 można mieć Elitkę 7 i jeszcze na przynętę zostanie ;)

9 Ti2 to już poza zakresem- nawet za granicą. Mam o czym myśleć... ;) Pozdrawiam

Na 7" spokojnie można na 3 okna. Zależy z czego się przesiadleś. Uważam że ekran dotykowy ułatwia operowanie i dużo przyspiesza np przełączanie okien i wybór funkcji. Dodanie waypointa i opisanie na dotyku to chwila. Za Elite Ti2 przemawia szybszy procesor i płynność działania. Nawet na filmach widać że Hook Reveal czasami klatkuje lub nie reaguje tak szybko jakby się chciało. Po zakupie 7" tak sobie pomyślałem że trzeba było poczekać nawet te pół roku i dołożyć do 9", ale i tak cieszy.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Peesx

• 0

Na 7" spokojnie można na 3 okna. Zależy z czego się przesiadleś. Uważam że ekran dotykowy ułatwia operowanie i dużo przyspiesza np przełączanie okien i wybór funkcji. Dodanie waypointa i opisanie na dotyku to chwila. Za Elite Ti2 przemawia szybszy procesor i płynność działania. Nawet na filmach widać że Hook Reveal czasami klatkuje lub nie reaguje tak szybko jakby się chciało. Po zakupie 7" tak sobie pomyślałem że trzeba było poczekać nawet te pół roku i dołożyć do 9", ale i tak cieszy.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Dzięki wielkie. Przesiadam się z Humminbird 383c Combo więc 7 cali to już ogromny przeskok.... Zgadzam się odnośnie dotyku i sprawniejszego operowania. Wybór padnie na Elite. 

Może rzeczywiście dorzucić trochę i ściągnąć z zagranicy 9 cali... W chwili obecnej można mieć ją za około 4700 PLN

Swoją drogą ile taki Humminbird 383c może być wart? Zawsze to coś dołożę do nowej maszyny :)

• 0

Za Elite TI2 9cali dałem 4600 na happyangler (miesiąc szła paczka). Na waveinn po 4900. Fajny sprzęt.

• 0

Tak można bez końca , mam nową 7 nie ważne jaka firma , ale jak podzielimy na 2 okna jeszcze można przeżyć , ale na 3 lub 4 okna i jeszcze w słoneczny dzień to moim zdaniem 9 to minimum dzisiaj tego doświadczyłem dobitnie . Taka refleksja dla bogatych co skąpią ,a potem będą żałować swojego wyboru

• Like 2

• 0

Cześć wszytskim. Mam nadzieję, że weekend jest owocny w rekordowe rybki.

Noszę się z zakupem pierwszej echosondy. Prośba o Wasze opinie o moim pomyśle. 

Metoda: spinning

Miejsca: zalew Siemianówka -1,5 - 4 m głęokości.

Narew - Narwiański Park i dalej uregulowany odciek.

Może dzięki echo  będę mógł rozszerzyć wachlarz miejsc o nowe, głębsze jeziora ect. 

Pytania: Czy na takie miejsca echo to gadżet, czy w dużej mierze poprawi wędkarskie wyniki?

Co byście polecili?  Budżet 600 ( na takie łowiska i tak da radę?)  - 1500 ( dołożyć i kupić raz a dobrze, czy przerost formy nad treśćią? ) ? Garmin, Lawrance, Deeper ( czas działania to rzeczywiście 6 h na wodzie?), czy może kupić coś jeszcze droższego raz a dobrze? 

Jak z czasem działania echo? Mam aku 115 ah. Czy da się oszacować, jak echo skróci jego pojemność ? Czy po prostu trzeba mieć zestaw z małym aku żelowym specjalnie pod echo?

Na dzień dzisiejszy wędkuję z ponotnu? Jak wygląda kwestia mocowania echo na takim środku pływającym? Ekran przykręca się do ławeczki? 

Będę wdzięczny za wszytskie podpowiedzi.

Z góry dzięki,

Połamania kija!

• 0

Modelu Tobie nie będę podpowiadał. Mogę tylko napisać , że łowienie z echosondami w ostatnich latach zrewolucjonizował skan boczny. Bo miejscówki , które dzięki nim są znajdowane nie są spalo e, nie pływa się po rybach itp itd. Jeśli budżet ogranicza Ciebie tylko do obrazowania 2D, to może chociaż uda Ci się kupić echo z obsługą map - gotowych bądź z możliwością robienia takich. To tak ogólnie. Jak sobie nakreślisz czego chcesz koledzy podpowiedzą konkretne modele. Określ też czy tylko nowy sprzęt chcesz kupić, czy rynek wtórny wchodzi w grę

• 0

Cześć wszytskim. Mam nadzieję, że weekend jest owocny w rekordowe rybki.

Noszę się z zakupem pierwszej echosondy. Prośba o Wasze opinie o moim pomyśle. 

Metoda: spinning

Miejsca: zalew Siemianówka -1,5 - 4 m głęokości.

Narew - Narwiański Park i dalej uregulowany odciek.

Może dzięki echo  będę mógł rozszerzyć wachlarz miejsc o nowe, głębsze jeziora ect. 

Pytania: Czy na takie miejsca echo to gadżet, czy w dużej mierze poprawi wędkarskie wyniki?

Co byście polecili?  Budżet 600 ( na takie łowiska i tak da radę?)  - 1500 ( dołożyć i kupić raz a dobrze, czy przerost formy nad treśćią? ) ? Garmin, Lawrance, Deeper ( czas działania to rzeczywiście 6 h na wodzie?), czy może kupić coś jeszcze droższego raz a dobrze? 

Jak z czasem działania echo? Mam aku 115 ah. Czy da się oszacować, jak echo skróci jego pojemność ? Czy po prostu trzeba mieć zestaw z małym aku żelowym specjalnie pod echo?

Na dzień dzisiejszy wędkuję z ponotnu? Jak wygląda kwestia mocowania echo na takim środku pływającym? Ekran przykręca się do ławeczki? 

Będę wdzięczny za wszytskie podpowiedzi.

Z góry dzięki,

Połamania kija!

Moim zdaniem mały striker plus CV, bo sonar boczny sensowny w planowanym budżecie ciężko znaleźć to raz, dwa, że na płytkiej Siemianówce to w ogóle trudny temat- chodzi o zasięg.  

Striker pozwoli ci wbić waypointa na karczowisku, bo będziesz widział je dość wyraźnie w CV i potem do niego wrócić. Przy tak płytkiej wodzie w toni szału nie zobaczysz- niezależnie od sonaru. Poza tym porysujesz sobie mapkę QD i można zassać społecznościówki. 

• 0

Moim zdaniem mały striker plus CV, bo sonar boczny sensowny w planowanym budżecie ciężko znaleźć to raz, dwa, że na płytkiej Siemianówce to w ogóle trudny temat- chodzi o zasięg.  

Striker pozwoli ci wbić waypointa na karczowisku, bo będziesz widział je dość wyraźnie w CV i potem do niego wrócić. Przy tak płytkiej wodzie w toni szału nie zobaczysz- niezależnie od sonaru. Poza tym porysujesz sobie mapkę QD i można zassać społecznościówki. 

A który striker?Jakaa numeracja?

• 0

Witam. Potrzebuję kupić echosondę. Budżet 2000pln coś więcej mogę dołożyć. Łódź 4.30, 1.80. Konsola silnik 20km suzuki 2020r. Jeziorka, odra, Zalew Szczecinski. Montaż na stałe (gdzie, nie wiem?) fajnie jakby miała GPS, i dotykowy ekran

• 0

I ja proszę o poradę. Ssensowne echo z bocznym sonarem w okolicach 3000zł. Łódź 4,3m, lowienie na jeziorach, biała ryba i spinning. 

Dobrze jak będzie miała GPS, możliwość wgrania map jezior. Okazyjne łowienie. Pod akumulator.

Striker /Hook Reveal, 7 lub 9 cali. Są materiały w tym wątku jak i hookowym- poszukaj. 

• Like 1

• 0

I ja proszę o poradę. Ssensowne echo z bocznym sonarem w okolicach 3000zł. Łódź 4,3m, lowienie na jeziorach, biała ryba i spinning. 

Dobrze jak będzie miała GPS, możliwość wgrania map jezior. Okazyjne łowienie. Pod akumulator.

Jesli Ci język nie straszny to brał bym lowrenca ti lub simirada z 3in1 z zagranicznej dystrybucji.

• Like 1