Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

właśnie się zastanawiam nad wymianą echosondy Lowrence ELITE 9 TI2 z przetwornikiem 3x1 i nie wiem na jaką:
  1. HUMMINBIRD HELIX 10 MSI+ G3N GPS CHIRP
  2. Lowrance Echosonda GPS HDS 9 LIVE 3w1 Active
  3. Raymarine AXIOM RV 9"
  4. Axiom 9PRO 3D
  5. Humminbird solix 10CHRIP mega si +g2             

zależy mi na dokładnym widoku dna

czy macie jakieś inne ciekawe propozycje

Edytowane przez nowy76

• 0

właśnie się zastanawiam nad wymianą echosondy Lowrence ELITE 9 TI2 z przetwornikiem 3x1 i nie wiem na jaką:

• HUMMINBIRD HELIX 10 MSI+ G3N GPS CHIRP
  • Lowrance Echosonda GPS HDS 9 LIVE 3w1 Active
  • Raymarine AXIOM RV 9"
  • Axiom 9PRO 3D
  • Humminbird solix 10CHRIP mega si +g2

zależy mi na dokładnym widoku dna

czy macie jakieś inne ciekawe propozycje

Co masz na myśli piszac dokładny widok dna? Dobre zobrazowanie bocznego sonaru? Na to w dużej mierze wpłynie rozdzielczość ekranu i jego rozmiar.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam nr 2 i 5 i każdy ma swoje plusy, jesli standardowy zestaw to lepszy hds, solixa mam ze względu na mega360 i to robi różnicę, no i spięcie tego z minnkota. Jak chcesz dziobowy silnik to wybieraj takie echo które z nim zepniesz. Helixa nie brałbym po uwagę bo nie ma dotykowego ekranu a w HB jest sporo klikania w menu i na dotykowym idzie to wygodniej

• 0

Z 1. wziąłbym SI,     z 2. Fishreveal,       z 3 i 4  możliwość łatwego kliknięcia w punkt "HISTORII" na ekranie i zaznaczenie wayponta  ,     a z 5 SI i dotyk.......

Jest takie urządzenie ???? - nie ma.

To ja osobiście uważam, że na obecną chwilę urządzenie super to Helix 12" G3N + mega 360. 

Marcin ma rację, że dotyk Solixa jest wygodny, ale w Helixie masz klawisze szybkiego dostępu, pod którymi możesz zaprogramować dowolny widok z parametrami jakie chcesz. Osobiście wybrałem właśnie Helixa 12" G3N w cenie Solixa 10" G2N.

Rozmiar ekranu i rozdzielczość robią zasadniczą robotę.

• 0

Axiom 9 to rozdzielczość 800x400 a to dyskwalifikuje w kategorii dobry obraz dna. Skoro miałeś ti2, to naturalnym następcą wydaje się być HDS live lub next gen, której można oczekiwać tej jesieni.

HB top sonaru bocznego , ale trochę praktyki wymaga na wodzie.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Z 1. wziąłbym SI,     z 2. Fishreveal,       z 3 i 4  możliwość łatwego kliknięcia w punkt "HISTORII" na ekranie i zaznaczenie wayponta  ,     a z 5 SI i dotyk.......

Jest takie urządzenie ???? - nie ma.

To ja osobiście uważam, że na obecną chwilę urządzenie super to Helix 12" G3N + mega 360. 

Marcin ma rację, że dotyk Solixa jest wygodny, ale w Helixie masz klawisze szybkiego dostępu, pod którymi możesz zaprogramować dowolny widok z parametrami jakie chcesz. Osobiście wybrałem właśnie Helixa 12" G3N w cenie Solixa 10" G2N.

Rozmiar ekranu i rozdzielczość robią zasadniczą robotę.

Możesz napisać coś więcej o klawiszach szybkiego dostępu w Helixie.

• 0

Nas klawiszem wlacznika masz 3 przyciski pod które możesz zapisać sobie wybrany obraz. Si, Di itd. Taki którego najczęściej używasz. Ogólnie dla mnie to rozwiązanie ułatwia przeskakiwanie z obrazów.

Tak, bo jeżeli użyć "View" to trzeba przewinąć wszystkie inne, by dokopać się do poprzedniego. 

• Like 1

• 0

Panowie, co brać.

Simrad GO9 XSE.

Lowrace ti2 9

Nie mogę się zdecydować.

Simrad: lepszy ekran( full touchscreen), slot na kartę sd z tyłu urządzenia, brak nakładki genesis Live ,nieco inne palety kolorów, brak zaawansowanych ustawień sonaru- tryb otwarty=brak możliwości regulacji scroolspeeda w sonarze bocznym, brak fizycznych przycisków. 

Ti2- panel dotykowy, slot sd z przodu urządzenia, 

rozdziałka ta sama, przetworniki te same. 

• 0

Zawieszanie sie Ti trochę jest intrygujące. Jest na forum użytkownik z takim problemem?

Po ostatniej aktualizacji jest lepiej. Mi się zawieszała tylko gdy miałem połączenie wifi, bluetooth i log sonaru. Gdy pływałem z samym logowaniem chodzi płynnie. Może to też być wina karty pamięci.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam,

przeczytałem sporo stron tego wątku i jeszcze kilku innych dot. wyboru echosondy. Po początkowym natłoku informacji puentą okazały się posty kolegów @cabage (#2448) i @Maciej_K (#2449).

Początkowo byłem napalony na striker'a plus 7 lub 9 sv. Zależy mi jednak na bardzo dobrym bocznym skanie i wyświetlaczu, i te opinie mój zapał do Garmina ostudziły. W efekcie mój wybór zawęził się do (kolejność nieprzypadkowa):

1. Simrad Go7 XSR (799 $ w USA) - https://www.simrad-yachting.com/simrad/type/fishfinders-chartplotters/go7-xsr-activeimaging-3-in-1-cmap-pro,
  2. Lowrance 7 Ti2 (719 $ w USA) - https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-uscan-nav-ai-3-in-1
  3. Raymarine element-9hv (799 $, ale chyba nie zdążę bo do 14.09) - https://www.westmarine.com/buy/raymarine--element-9hv-fishfinder-chartplotter-combo-with-hv-100-transom-mount-transducer-and-navionics-nav-us-canada-charts--19418474
  4. Humminbird odpuszczam ze względu na złożoność ustawień i fakt, że to będzie moje pierwsze echo.

Świadomie ceny podałem w $, gdyż mam możliwość zakupu przez znajomego, który 25.09 przylatuje do Polski.

Tutaj mam pytania do tych co robili zakupy za oceanem:

1. Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to uda się uniknąć cła (bagaż podręczny) i opłaty za przesyłkę (zakup w sklepie stacjonarnym), gdyby jednak coś nie wypaliło jakie są koszty oclenia i wysyłki takiej paczki?
  2. Czy przy takiej różnicy cenowej warto zrezygnować z Simrad na rzecz Lowrance, czy lepiej pozostać przy Simrad? - nie czuję tych niuansów. O Raymarine już nie miałem siły czytać, parametry ma dobre i wyświetlacz 9" hmm.
  3. Czy w Waszej ocenie to dobry moment na zakupy czy może jednak jeszcze poczekać na jakieś promocje? Tutaj uwaga: nie wiem kiedy znajomy znowu będzie przylatywał do Polski więc zakładam tylko opcje wysyłki, a co za tym idzie trudniej cła uniknąć i kosztów logistycznych co obecnie byłoby zyskiem.
  4. Z tego co pamiętam to oba ww. urządzenia mają geoblokadę, ale nikt dokładnie nie opisał (lub ja tego nie znalazłem) jej skutków dla użytkownika, dotarłem jedynie do info, że trzeba korzystać z j. ang. i imperialnego systemu miar, choć były jakieś wzmianki o blokowaniu się echa i wyskakujących monitach. Jak to jest w rzeczywistości, ma ktoś takie doświadczenia?
  5. Będę próbował jeszcze namówić znajomego do negocjacji ceny i ewentualnego spolszczenia echa, zobaczymy co z tego wyjdzie.
  6. Czy warto dokupić coś jeszcze do echa w USA czego nie ma lub jest trudnodostępne w PL?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez roberto_s

• 0

Koszty obsługi vat/cło to 1/3 ceny urządzenia + przesyłki. 

Dla sonaru bocznego nie ma znaczenia czy go czy ti2 - jeden przetwornik i jego produkcja obrazu

Różnica to realnie mapowanie Genesis Live, którego nie ma u Simrada. 

Element ma jedną przewagę - wielkość ekranu, bo hypervison wcale nie jest hyper na głębszej wodzie a ekran dotykowy u sprzętów Navico to dobra rzecz. Do tego łatwość nastaw- co przy pierwszym echu jest ważne. 

• 0

Geofacing będzie mrygal informacja na ekranie o blokadzie gps. Jednostki zmienisz na metryczne. Tylko nie wiem czy seria TI tez jest objęta geofacing , czy też tylko HDS-y. Sama ang. Nakladka nipowinnac byc problemem przy użytkowaniu, gorzej z gps

Tylko HDS na stan mojej wiedzy.