meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czy turysta z USA nie może jeżdzić na ryby do Europy? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czy turysta z USA nie może jeżdzić na ryby do Europy? ;-)Może, rownie dobrze moze miec 2 echa...ot filozofia navico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Miałem dwa echa z USA ,przy prostym echu nie było problemu z obsługą w języku angielskim , HB Heliksa 7 CIRP GPS G2 ,jako trzecie kupiłem w kraju, gwarancja i menu po polsku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto_s Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Koszty obsługi vat/cło to 1/3 ceny urządzenia + przesyłki. Dla sonaru bocznego nie ma znaczenia czy go czy ti2 - jeden przetwornik i jego produkcja obrazuRóżnica to realnie mapowanie Genesis Live, którego nie ma u Simrada. Element ma jedną przewagę - wielkość ekranu, bo hypervison wcale nie jest hyper na głębszej wodzie a ekran dotykowy u sprzętów Navico to dobra rzecz. Do tego łatwość nastaw- co przy pierwszym echu jest ważne. Rozumiem, i wiem, że przetwornik jest ten sam. Odnośnie niuansów miałem na myśli lepszy wyświetlacz w Simrad, zdaniem niektórych o klasę wyżej niż Lowrance, a dwie od Garmin, oraz szybkość i płynność działania. Choć porblemy z płynnością były chyba przy maksymalnym obciążeniu (mapowanie, gps, SI).Raymarine w takim razie definitywnie odpada, bo ten dotyk w Lowranse/Simrad będzie pewnie bardziej intuicyjny (mam nadzieję). Edytowane 15 Września 2020 przez roberto_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto_s Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Geofacing będzie mrygal informacja na ekranie o blokadzie gps. Jednostki zmienisz na metryczne. Tylko nie wiem czy seria TI tez jest objęta geofacing , czy też tylko HDS-y. Sama ang. Nakladka nipowinnac byc problemem przy użytkowaniu, gorzej z gps Tylko HDS na stan mojej wiedzy. Miałem dwa echa z USA ,przy prostym echu nie było problemu z obsługą w języku angielskim , HB Heliksa 7 CIRP GPS G2 ,jako trzecie kupiłem w kraju, gwarancja i menu po polsku . Napiszcie o co chodzi z tym GPS i jego blokadą. Z relacji kolegi, ekonomiczniej jest zakupić ewentualne mapy na telefon i nawigować z telefonu, na GPS co najwyżej ślad rysować, żeby wracać na interesujące miejscówki, na których widać zagęszczenie śladu ("kręcenie się"). Więc GPS'a nie będę w całości korzystał.Nie jestem mistrzem angielskiego, ale jestem gotów przyswoić kilkanaście słówek, w razie potrzeby jako inżynier z systemem miar sobie poradzę. Skłaniam się jednak w stronę Lowranse Elite 7Ti2. Czy ktoś użytkuje ten model zakupiony w USA i jest pewien, że z tym GPS nie ma problemu i dotyczy to tylko HDS?Z mojego rekonesansu na chwilę obecną 719% + 50$ podatku w USA to najatrakcyjniejsza obecnie cena, w przypadku udanego transportu jako bagażu podręcznego (brak cła). Czy kiedykolwiek kupowaliście/widzieliście taniej?Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czyli wyjdzie Tobie okolo 2900zl jesli uda sie bez cla itp, w szwecji okolo 3400zl, w anglii okolo 3700zl, w danii okolo 3700zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czyli wyjdzie Tobie okolo 2900zl jesli uda sie bez cla itp, w szwecji okolo 3400zl, w anglii okolo 3700zl, w danii okolo 3700zl.ti2 7 u Szwedów najtaniej widziałem po 780E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 To podobnie bo ja przeliczam z koron 7800kr, ale bardziej sie oplaca dolozyć 400zł i brac 9ti2.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Takie pytanko...Czy w Simraddzie GO XSE bedą takie palety kolorów w obrazie 2D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Moje przypływały Z USA na mienie przesiedleńcze, bez kartonu jako używane ,echo to elektronika i nie wiem czy można teraz zabrać elektronikę na pokład samolotu w bagażu podręcznym lub rejestrowym niech kolega się upewni ,przed zakupem w USA. Ja postawiłem na HB Helikx 7 SI CHIRP G2,jadę na HB od 18-stu lat ,GPS, zaznaczam miejscówki ,dodatkowo robiąc mapę batymetryczną dna i to mi wystarcza.Kolega pierwszej DX 200 używa do dziś. Edytowane 15 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Takie pytanko...Czy w Simraddzie GO XSE bedą takie palety kolorów w obrazie 2D?Tak będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto_s Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Panowie, jeszcze jedno pytanie przed telefonem do znajomego w USA. Wczoraj tego nie wychwyciłem, ale jeśli przy konfigurowaniu sprzętu w opcjach mapy wybiorę 4000 jezior USA zamiast US/CAN Nav+ to cena zmienia się się z 719 na 649$. Czy dobrze rozumiem, że w Polsce żadna z tych map i tak mi się nie przyda a fabrycznie jakąś załadować muszą, więc lepiej wybrać najtańszą opcję?Opcja 649$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-us-inland-ai-3-in-1/opcja 719$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-uscan-nav-ai-3-in-1 tutaj walmart: https://www.walmart.com/ip/Lowrance-Elite-7-Ti2-US-Inland-Fishfinder-w-Downscan-Imaging-000-14638-001/948519960?nd_en=false Edytowane 15 Września 2020 przez roberto_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Panowie, jeszcze jedno pytanie przed telefonem do znajomego w USA. Wczoraj tego nie wychwyciłem, ale jeśli przy konfigurowaniu sprzętu w opcjach mapy wybiorę 4000 jezior USA zamiast US/CAN Nav+ to cena zmienia się się z 719 na 649$. Czy dobrze rozumiem, że w Polsce żadna z tych map i tak mi się nie przyda a fabrycznie jakąś załadować muszą, więc lepiej wybrać najtańszą opcję?Opcja 649$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-us-inland-ai-3-in-1/opcja 719$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-uscan-nav-ai-3-in-1 tutaj walmart: https://www.walmart.com/ip/Lowrance-Elite-7-Ti2-US-Inland-Fishfinder-w-Downscan-Imaging-000-14638-001/948519960?nd_en=falseTo co wymieniles mozna kupic taniej bez oplaty za przesylke i bez placenia podatku . Powiedz znajomemu zeby sie do mnie odezwal . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Raymarine Element 7 czy jest sprzet godny polecenia w cenie 3500zl? Czas kupić wcho pierwsze w życiu ale ze względu na koszt i mnogość informacji nie potrafię sie zdecydować. A w sklepach wedkarskich niestety sprzedawcy nie mają za wiele pojęcia o tym... czy może polecacie jakiś sklep w okolicach stolicy w ktorym ktos moglby profesjonalnie doradzic i pokazac dokladnie wady i zalety konkretnego modelu echa. Czy po prostu wpdlem w pulapke myslac ze za ok3000zl kupie idealne echo w ktorym nie bedzie mi niczego brakowalo a tak na prawde to kazde z nich ma cos lepszego/gorszego od konkurenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Mam Elementa 7 od roku , jak dla mnie jest b. dobre co jest super robienie własnej batymetrji na nie znanym łowisku dla tego kupiłem Elementa , nic mi się nie zawiesza , ale to wszystko można zobaczyć na stronie Marcin Kotowski Youtube , tam jest dział o echosondach super kolega pokazuje jak na wodzie to wszystko działa pomocne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Jako echo - bez szaleństw, ot1,2 Mhz na sonarze bocznym - wedle słów importera na PL - w przedziale4-10m jest efektywne. Mapowanie- realnie tylko płatny Sonarchart, poziom regulacji nastaw- taki sam jak w Garminie. Za 3500 możesz mieć Helix7 msi, elitę ti2 ze Szwecji/Finlandi- które overall będą lepsze. Jak piewsze echo z sonarem bocznym - generalnie polecam sprzęty od Navico- Lowrance/Simrad. Równie dobrze możesz kupić Stirkera 9 cali i będziesz miał większy ekran co jest fajne ,dostęp do map socjalnych na społecznośći Activ Captain i też będziesz zadowolony. A tak btw ,to Święty Graal nie istnieje- czy to w sonarach czy to w multikach UL czy wędkach. Liczy się kasa jaką możesz wrzucić w sprzęt, zadania jakie ma do wykonania- a w przypadku sonarów- warunki na wodzie- płytko, głęboko, preferencje- SI, DI, tradycyjny sonar, mapowanie, łatwość nastaw- doświadczenia z sonarami- to wszystko powinno mieć wpływ na decyzję i być przemyślane przed zakupem. Nie ufać doradcom, bo to nie oni będą używać.....Oglądać materiały na YT, przemyśleć i decydować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Mam Elementa 7 od roku , jak dla mnie jest b. dobre co jest super robienie własnej batymetrji na nie znanym łowisku dla tego kupiłem Elementa , nic mi się nie zawiesza , ale to wszystko można zobaczyć na stronie Marcin Kotowski Youtube , tam jest dział o echosondach super kolega pokazuje jak na wodzie to wszystko działa pomocne informacjeMasz Sonarchart czy Realbathy? Bo ponoć cały czas jest minimalna gęstość izobat na poziomie 1m w tej nakładce własnej Raymarine, a to realnie mało i mapa nie będzie pokazywała mniejszych zmian głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Mam Sonarchart z mapą aktywną , zrobiłem całą zatokę Barkowice Mokre aż do największej wyspy , to jest Zalew Sulejowski i ładnie głębokości pokazuje ,postaram się wrzucić fotki jak na moim Elemencie 7 to widać , głębokości co 0,5 m fotki za duże jak na kompie dopasuje to wyślę Edytowane 18 Września 2020 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Mam Sonarchart z mapą aktywną , zrobiłem całą zatokę Barkowice Mokre aż do największej wyspy , to jest Zalew Sulejowski i ładnie głębokości pokazuje ,postaram się wrzucić fotki jak na moim Elemencie 7 to widaćJa wiem jak wygląda SonarChart, a zmierzam do tego, że mało kto z np. przedstawicieli Raymarine mówi wprost - że normalne mapy i robienie ich kosztują co rok kilka setek pln na tym urządzeniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 To się zgadza niecałe 500 zł na rok , bez tego nie można aktualizować na bieżąco map Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) To się zgadza niecałe 500 zł na rok , bez tego nie można aktualizować na bieżąco mapTo najdroższa oferta na rynku, bo Quickdraw garminowski, Genesis Live od Lowrance są za free, karta Zerolines dla Hb kosztuje mniej a daje całkiem spore możliwości w mapowaniu na wodzie. Jak czasami widzę na FB wrzuty- Element w tej klasie nie do pobicia- to nie ma ani słowa o tym, co napisałeś. 3 letnie używanie SonarCharta to połowa kosztu echa 7 cali kupionego spoza polskiej dystrybucji... Edytowane 18 Września 2020 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Mapę zrobisz , ale nie pobierasz nowych jak nie ma opłaconej licencji . Fakt jest b.drogo ale mam taką nadzieję że obtanieją te mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Mapę zrobisz , ale nie pobierasz nowych jak nie ma opłaconej licencji . Fakt jest b.drogo ale mam taką nadzieję że obtanieją te mapyOk, nie wiedziałem że to tak działa. Wiem tyle, że SonarChart może rysować w Simradach po upłynięciu licencji, Czyli tak jak w Raymarine. Niemniej to sporo kasy. A potem standardowo- te mapy są sprzedawane na płatnych chipsach Navionicsa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 No ale bez żadnych dodatkowych opłat moge rysować swoje mapy i je przechowywać na karcie pamięci? Czy wymaga to jakiegoś dodatkowego płatnego oprogramowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 No ale bez żadnych dodatkowych opłat moge rysować swoje mapy i je przechowywać na karcie pamięci? Czy wymaga to jakiegoś dodatkowego płatnego oprogramowania?Oceń sam mapę: izobaty co 1m Izobaty co 0,5m Izobaty co 1m+ izobaty dodatkowe(minor contours co 25cm) Tak, w nakładce Realbathy możesz rysować własne mapy, bez dodatkowego oprogramowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi