Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W poniedziałek wstawię zdjęcia z Elementa 7 , teraz jestem w trasie ale moje sporo się różnią ,ale ocenę pozostawię oglądającym . Mapę robisz sobie za darmo bez dodatkowych programów na swoją kartę . Bez opłaconej licencji takiej mapy nie udostępniasz innym ani innych niż ściągniesz .

• 0

To akurat dla mnie nie jest problemem bo i tak pływam tylko po kilku okolicznych jeziorach więc nie potrzebuje gotowych map. Tylko cały czas kwestia co wybrać... Czy ogólna jakość obrazu Raymarina vs Garmin vs Lowrance (bo chyba na tych markach się skupiam głównie) w kwotach około 3000-3500 jest znaczna? Czy każde z tych urządzeń będzie lepsze w określonych warunkach?

• 0

Oceń sam mapę: izobaty co 1m

attachicon.gif Iso 1m.jpg

Izobaty co 0,5m

attachicon.gif iso 05m.jpg

Izobaty co 1m+ izobaty dodatkowe(minor contours co 25cm)

attachicon.gif iso1m+0,25minor.jpg

Tak, w nakładce Realbathy możesz rysować własne mapy, bez dodatkowego oprogramowania. 

Pytanie mam dotyczące  map , to są Twoje  zrobione przez Ciebie  mapy na Twojej echosondzie czy tylko takie wstawiłeś  , bo to dla mnie ważne . Wstawię zdjęcia z mojego echa jakie zrobiłem  , trochę się na pływałem ale docierałem silnik i tak wyszło jedno przy drugim  , ale ta moja  echosonda zupełnie inaczej rysuje 

• 0

Dokładnie tak będą wyglądały w sonarze. Mogą oczywiście wyglądać inaczej, dokładniej, inne kolory i więcej, ale tak działa realbathy na stan mojej wiedzy. Sonarchart cieniuje, ja swoje docelowe mapy też wzbogacam  o więcej barw pośrednich. chodziło mi  tutaj o izobaty, bo to one dają wiedzę o wodzie , kolory mogą być dowolne. A wiesz jak to by wyglądało  w wodzie max4 m? 4 izobaty na całości w realbathy. 

• 0

Po wielu stronach tekstu i godzinach filmów na youtube, wybórł padł na Lowrance Hook Reveal 9 z przetwornikiem tripleshot.

Ale żeby nie było tak łatwo to natknałem sie niechcący kilka razy na info że ta sonda najlepiej nadaje sie na głębokie zbiorniki. Czy to prawda? Czy jesli bede pływał na jeziorach max do 20 to lepiej kupic inne echo ? Ze hook tylko na glebsze wody lepiej sie nadaje?

• 0

Po wielu stronach tekstu i godzinach filmów na youtube, wybórł padł na Lowrance Hook Reveal 9 z przetwornikiem tripleshot.

A możesz uchylic rabka tajemnicy , który to wróżbita obwieścił takie hity?

Ale żeby nie było tak łatwo to natknałem sie niechcący kilka razy na info że ta sonda najlepiej nadaje sie na głębokie zbiorniki. Czy to prawda? Czy jesli bede pływał na jeziorach max do 20 to lepiej kupic inne echo ? Ze hook tylko na glebsze wody lepiej sie nadaje?

A mógłbyś powiedziec , coz to za wróżbita taka wiedza tajemna dyspouje odnosnie głębokości??

Edytowane przez siarq

• 0

Odwrotnie jest. Na bardzo głębokiej wodzie Tripleshoot nie daje rady  sonarem tradycyjnym. Niska moc urządzenia się kłania. Fizykę ciężko oszukać. 

Erik Grimsoen - Team Colibrii testuje go na morzu ale z przetwornikiem HDI a nie tripleshotem. Część tripleshotow miała wadę jakąś- serwis wymieniał na nowe. Klasyczny objaw- brak sygnału, efekty specjalne na ekranie- właśnie na głębszych wodach. Znalazłem też info, że mogło dochodzić do uszkodzenia przetwornika na tle niedostatecznego dociśniecia do gniazda, które on współdzieli z zasilaniem.

Jeżeli tripleshot działa i jest w porządku, produkcja obrazu będzie w normie, bez fajewerków, ale co ma pokazać- pokaże przy minimum grzebania w ustawieniach- jak to w sonarach od Navico. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Odwrotnie jest. Na bardzo głębokiej wodzie Tripleshoot nie daje rady sonarem tradycyjnym. Niska moc urządzenia się kłania. Fizykę ciężko oszukać.

Erik Grimsoen - Team Colibrii testuje go na morzu ale z przetwornikiem HDI a nie tripleshotem. Część tripleshotow miała wadę jakąś- serwis wymieniał na nowe. Klasyczny objaw- brak sygnału, efekty specjalne na ekranie- właśnie na głębszych wodach. Znalazłem też info, że mogło dochodzić do uszkodzenia przetwornika na tle niedostatecznego dociśniecia do gniazda, które on współdzieli z zasilaniem.

Jeżeli tripleshot działa i jest w porządku, produkcja obrazu będzie w normie, bez fajewerków, ale co ma pokazać- pokaże przy minimum grzebania w ustawieniach- jak to w sonarach od Navico.

Reveal ma osobne gniazdo zasilania i osobne od przetwornika. Więc raczej nie ma możliwości zrobić przepięcie.

• 0

Reveal ma osobne gniazdo zasilania i osobne od przetwornika. Więc raczej nie ma możliwości zrobić przepięcie.

Ok, sądziłem że ich bliskość może to powodować Translatory ...Natomiast podłączenie jest wciskane bez nakrętki i może tutaj być źródło problemów.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ok, sądziłem że ich bliskość może to powodować Translatory ...Natomiast podłączenie jest wciskane bez nakrętki i może tutaj być źródło problemów.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Na pewno jest to jakimś problemem ponieważ wtyczka bardzo ciężko jest docisnąć, i zdarzyło mi się że przetwornik nie pokazywał głębokości,a tylko temperaturę.

Wcześniej miałem garmin 201 dv i montaż ekranu był dużo lepiej przemyślany.

• 0
mam pytanko
właśnie się zastanawiam nad wymianą echosondy Lowrence ELITE 9 z przetwornikiem 3x1 i nie wiem na jaką:
  1. HUMMINBIRD HELIX 10 MSI+ G3N GPS CHIRP
  2. Lowrance Echosonda GPS HDS 9 LIVE 3w1 Active
  3. Raymarine AXIOM RV 9"
  4. Axiom 9PRO 3D
  5. Humminbird solix 10 chirp mega si+ g2

zależy mi na dokładnym widoku dna

• 0

Zdecydowanie Solix, potem Raymarine Axiom Pro lub HDS Live - to już w zależności od preferencji osobistych lub specyficznych potrzeb.

nie stawiałbym na pierwszym miejscu Solixa, może równo z HDS

do HDS Live mogę podłączyć dwa przetworniki na raz, do Solixa tylko jeden, w HDS Live widzę całą mapę jaką zrobiłem w Solixie tylko obszar 1 km na 1 km, 

• 0

Witam,

porównuje sobie dwie echosondy Garmin Striker plus 9sv i Lowrance Hook Reval 9 TripleShot. Różnice jakie między nimi znalazłem: 

-Lowrance ma czytnik karty SD gdzie można zapisać logi sonaru i odczytać na komputerze a Garmin zapisuje w pamięci urządzenia,

-nakłada FishReval w Lowrance ma jakiś odpowiednik u Garmina?

- w sklepie znalazłem taką informację: "klasyczne obrazowanie CHIRP 200kHz" dla Lowrance oraz "klasyczne obrazowanie CHIRP 150-240kHz" dla Garmin,

oznacza to, że w Garmin mogę sobie wybrać zakres obrazowania, przez co rozumiem zakres stożka?

Z góry dziękuje jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć :)