Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Napisz do Maciej_K mam wrażenie że to mistrz jeśli chodzi o elektronikę na Łodzi.

Nie, ale jakieś doświadczenie mam,  z zakłóceniami też. W linkach na końcu tego wpisu są dwie paczki screenów- widać tam zakłócenia jako poziome kreski o różnym nasileniu- zazwyczaj widoczne na ciemnym tle. 

Wojny sonarowe: Side Imaging - bitwa na khz. (sonaryimapy.blogspot.com) - pływałem z dwoma przetwornikami 455 i 455/800, konkluzja jest taka , że nie da się wyczyścić w pełni obrazu z zakłóceń, można je zmniejszyć używając różnych khz, ale one i tak będą- w przypadku Si. 

Miałem softowo,w echu zamienione strony SI w przetworniku SS3D, udało się więc strzelić fotkę i złożyć w programie do SI tak, że widać ten sam kawałek dna z obydwu przetworników- równolegle do siebie. Lewy- to 455, prawy- 800(czarny pasek na dnie blisko toni wodnej) Zakłócenia pojawiaja sie w 455, choć ten po prawej był robiony w 800. Nie eksperymentowałem natomiast z oddaleniem od siebie przetworników- jeden na dziobie, drugi na pawęży.

post-55901-0-68920100-1612074666_thumb.jpg

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam, czy jakikolwiek garmin (ekran przetwornik), jest w stanie pokazać obraz zbliżony do mega si humminbirda?. Chciałbym zmienić strikera + 9 na nowy sezon, a bardzo pasuja mi mapy w garmin ach. Z filmów na YouTube, nawet gpsmap jakoś słabo wyglądają.

• 0

Witam, czy jakikolwiek garmin (ekran przetwornik), jest w stanie pokazać obraz zbliżony do mega si humminbirda?. Chciałbym zmienić strikera + 9 na nowy sezon, a bardzo pasuja mi mapy w garmin ach. Z filmów na YouTube, nawet gpsmap jakoś słabo wyglądają.

Jest przetwornik  nowy ,gt56 są ekrany fullhd gdzie nie widać ziarnistości tradycyjnej dla Garmina w Si. Tylko że to kosztuje więcej niż Solix, bo chodzi o GPSmap 84/86xx, gdzie w kompletacji z gt56 minimum 13k trzeba mieć. 

GT 56 w akcji by Gregmegabass. (sonaryimapy.blogspot.com)

Materiały Gregmegabass, który pisze czasami u nas. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Bardzo ładnie na filmiku widać  , ale trzeba trochę odczekać aż ceny spadną  , a potem znowu wyjdzie nowość  i tak w koło Macieju   :D  :D  :D  . Przepraszam że tak z Twoim imieniem się związało  ;)

Edytowane przez pawlo29

• 0

Bardzo ładnie na filmiku widać  , ale trzeba trochę odczekać aż ceny spadną  , a potem znowu wyjdzie nowość  i tak w koło Macieju   :D  :D  :D  . Przepraszam że tak z Twoim imieniem się związało  ;)

Przyzwyczaiłem się. 

Zwróć uwagę na jedną rzecz- Garmin tylko w topowych ekranach oferuje jakość si porównywalną do HB, w drugą stronę- jest ona dostępna od helixa 8 i wyżej. 

• Like 1

• 0

Witam jestem przed zakupem swojej pierwszej echosondy budżet jaki zakładam na start to max 1500zł, zastanawiam się nad garminem strikerem 5 a raymarine dragonfly 5pro, będę pływał głownie po zbiornikach średnia głębokość od 3 do 15m, dużo osób zachwala dragonfly lecz niema jako takiego porównania do strikera 5

dzięki z góry za pomoc.

• 0

Witam jestem przed zakupem swojej pierwszej echosondy budżet jaki zakładam na start to max 1500zł, zastanawiam się nad garminem strikerem 5 a raymarine dragonfly 5pro, będę pływał głownie po zbiornikach średnia głębokość od 3 do 15m, dużo osób zachwala dragonfly lecz niema jako takiego porównania do strikera 5

dzięki z góry za pomoc.

Ważkę możesz powiększyć tabletem, bo pro ma moduł wifi. Generalnie Striker rysuje mapy- w wersji plus , ray- nie. Podobne możliwości , bierz to co tańsze, a najlepiej nazbieraj do 7mki z SV - Striker, bo Si to podstawa obecnie do szukania ryby i struktur do obławiania. W 5calach nie ma SI już chyba nigdzie- stare helixy, ti5 tak, ale to minione już czasy i echa ze sporym przebiegiem- jako używane. 

• 0

Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??

Tu masz odpowiedź opisową. Tak jest wg mnie lepszy w wersji 5 cali bo mozesz wgrywac mapy a w strikerze dopiero w wersji 7 cali https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/01/garmin-striker-vs-hook-reveal-w-moich.html Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??

Obiektywnie-  przewaga możliwości mapowych, edycji ich  i nakładania obrazowania łuków "ryb" z 2d na DI- czyli FIshreveal za wyższą cenę vs. Striker.

Tu masz odpowiedź opisową. Tak jest wg mnie lepszy w wersji 5 cali bo mozesz wgrywac mapy a w strikerze dopiero w wersji 7 cali https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/01/garmin-striker-vs-hook-reveal-w-moich.html

Gdy pytałem garminowski support w USA - w czasie pisania tego artykułu-  do dzisiejszego dnia nie dostałem danych o GPS rate i jasności ekranów Strikerów. "Po co panu takie dane?, W jakim celu pan je gromadzi?"Nie możemy udostępniać pewnych informacji ze względu na prawa patentowe".......Rozumiem, że te Strikery to gwiazdy śmierci są i dane wrażliwe nie mogą wpaść w ręce potencjalnego przeciwnika ;)

Edytowane przez Maciej_K

• 0

ostatnio nabyłem lowrenca hooka reveala 7 tripleshota - stoi od kilku dni nierozpakowany - do maja sporo czasu. Też się mocno i długo zastanawiałem pomiędzy wymienioną sondą a strikerem 7 garmina z bocznymi widokami. zdecydowałem się na lowrenca z kilku powodów - po pierwsze podobno mają lepsze odbicia boczne a po drugie mogę do nich wykorzystać MaxiMapę - mieszkam na Mazurach i zabrakłoby mi czasu żeby samodzielnie omapować chociaz częśc jezior na których zdarza mi się łowić a na Maxi Mapie mam ich kilkadziesiąt i to podobno dosyć dokładnie zrobionych. Rozważałem też zakup elitki 7  3 in 1 - jest teraz w fajnych cenach (np znalazłem po 3700zł) ale niestety moje finanse w ostatnim czasie nie pozwalają na kupno tego co bym chciał (np 9-cio calowej) budżet mam dosyć ograniczony, wiec zamiast elitki kupiłem reveala i jeszcze nowy silnik elektryczny - moja stara minkota niestety nie chce już współpracować ze mną - a współpracowała z ćwierć wieku. Podobnie zresztą jak i dotychczasowa echosonda - używałem do tej pory Humnibirda 3d Vision kupionego jeszcze w zeszłym wieku - na tamten czas to było cudeńko z 6 równoległymi  wiązkami gdzie widziałem ryby pod łodzią a także po prawej i lewej stronie łodzi. Dokupiłem wtedy też dodatkowy przetwornik do rzutów bocznych który pokazywał mi co się znajduje pod powierzchnią wody (do kilkunastu metrów od łódki) no i też licznik kilometrów - znałem prędkości z jakimi pływałem  i dystanse zanim ktokolwiek mógł to odczytać z GPS.

• 0

ostatnio nabyłem lowrenca hooka reveala 7 tripleshota - stoi od kilku dni nierozpakowany - do maja sporo czasu. Też się mocno i długo zastanawiałem pomiędzy wymienioną sondą a strikerem 7 garmina z bocznymi widokami. zdecydowałem się na lowrenca z kilku powodów - po pierwsze podobno mają lepsze odbicia boczne a po drugie mogę do nich wykorzystać MaxiMapę - mieszkam na Mazurach i zabrakłoby mi czasu żeby samodzielnie omapować chociaz częśc jezior na których zdarza mi się łowić a na Maxi Mapie mam ich kilkadziesiąt i to podobno dosyć dokładnie zrobionych. Rozważałem też zakup elitki 7  3 in 1 - jest teraz w fajnych cenach (np znalazłem po 3700zł) ale niestety moje finanse w ostatnim czasie nie pozwalają na kupno tego co bym chciał (np 9-cio calowej) budżet mam dosyć ograniczony, wiec zamiast elitki kupiłem reveala i jeszcze nowy silnik elektryczny - moja stara minkota niestety nie chce już współpracować ze mną - a współpracowała z ćwierć wieku. Podobnie zresztą jak i dotychczasowa echosonda - używałem do tej pory Humnibirda 3d Vision kupionego jeszcze w zeszłym wieku - na tamten czas to było cudeńko z 6 równoległymi  wiązkami gdzie widziałem ryby pod łodzią a także po prawej i lewej stronie łodzi. Dokupiłem wtedy też dodatkowy przetwornik do rzutów bocznych który pokazywał mi co się znajduje pod powierzchnią wody (do kilkunastu metrów od łódki) no i też licznik kilometrów - znałem prędkości z jakimi pływałem  i dystanse zanim ktokolwiek mógł to odczytać z GPS.

troszkę źle napisałem opisują starego humnibirda - powinno być: 6 przylegających do siebie wiązek tworzących stożek a nie - jak napisałem - równoległych

• 0

Z tymi echosondami to troszkę jak ze smartphonami. Większość moich znajomych kupiła i używa naprawdę sporadycznie, bo muszą interpretować obraz. Zauważyłem, że czekają na echo które pokaże obraz ryby, dokładną głebokość na której jest, dodatkowo doda nad tym chmurkę z zapisem na co najlepiej ją złapać. Ja wybierając echo szukałem dość dużego ekranu, sonaru bocznego, dobrego di oraz możliwości map. Reveal 9 mi to wszystko daje. Czy potrzebuję więcej, na dziś nie, jak je dobrze ustawię i opanuje, to pokaże mi to czego powinienem w wodzie szukać.

• Like 2

• 0

Z tymi echosondami to troszkę jak ze smartphonami. Większość moich znajomych kupiła i używa naprawdę sporadycznie, bo muszą interpretować obraz. Zauważyłem, że czekają na echo które pokaże obraz ryby, dokładną głebokość na której jest, dodatkowo doda nad tym chmurkę z zapisem na co najlepiej ją złapać. Ja wybierając echo szukałem dość dużego ekranu, sonaru bocznego, dobrego di oraz możliwości map. Reveal 9 mi to wszystko daje. Czy potrzebuję więcej, na dziś nie, jak je dobrze ustawię i opanuje, to pokaże mi to czego powinienem w wodzie szukać.

Tak jest. Echo jest tak dobre, jak jego operator, który wyciągnie zeń to co najlepsze. 

• Like 2

• 0

Może ktoś z Was coś podpowie...

Sytuacja jest taka, że mam Striker 9sv i w sumie to zadowolony jestem z echo... ale nie jestem zadowolony ze współpracy echo i elektryka. Już drugi silnik i maxi sieje zakłócenia. Na płytkiej wodzie jeszcze da sie używać, ale na głębokiej masakra. Wyczytałem, ze te problemy to domena garminow! Pomysł jest aby go sprzedać i kupić innej marki.

Potrzebuje skan boczny oczywiście, potrzebuje możliwość robienia swoich mapek, chociaż cos jak w Strikerze. Fajnie byloby móc pobrać jakies mapki spolecznosciowe, jak Quicdraw Garmina - płatne opcje, abonamenty, raczej do mnie nie przemawiają - stąd preferowana znana i popularna marka.

Budżet ~5000PLN. Co dobrego kupię?

• Like 1

• 0

Miałem osapiana, mam Rhino a i testowałem MK, poziomy szumu są różne, ale każdy cos wnosił. Rhino miałem nadzieje ze jest OK, aż wypłynąłem na glebokie jezioro :) jest tragedia. Także jakby ten Garmin problematyczny był jednak.

BTW,Twojego aku jeszcze nie udalo mi się rozładować:)