meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Patron Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 wydaje mi sie ze jezeli beda dzialaly na tych samych czestotliwosciach moga byc zaklocenia...powinno pomoc ustawienie roznych khz..odrazu napisze ze ekspertem nie jestem moge sie mylic ale jak plywalem ze znajomym to akurat pomagalo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Napisz do Maciej_K mam wrażenie że to mistrz jeśli chodzi o elektronikę na Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Napisz do Maciej_K mam wrażenie że to mistrz jeśli chodzi o elektronikę na Łodzi.Nie, ale jakieś doświadczenie mam, z zakłóceniami też. W linkach na końcu tego wpisu są dwie paczki screenów- widać tam zakłócenia jako poziome kreski o różnym nasileniu- zazwyczaj widoczne na ciemnym tle. Wojny sonarowe: Side Imaging - bitwa na khz. (sonaryimapy.blogspot.com) - pływałem z dwoma przetwornikami 455 i 455/800, konkluzja jest taka , że nie da się wyczyścić w pełni obrazu z zakłóceń, można je zmniejszyć używając różnych khz, ale one i tak będą- w przypadku Si. Miałem softowo,w echu zamienione strony SI w przetworniku SS3D, udało się więc strzelić fotkę i złożyć w programie do SI tak, że widać ten sam kawałek dna z obydwu przetworników- równolegle do siebie. Lewy- to 455, prawy- 800(czarny pasek na dnie blisko toni wodnej) Zakłócenia pojawiaja sie w 455, choć ten po prawej był robiony w 800. Nie eksperymentowałem natomiast z oddaleniem od siebie przetworników- jeden na dziobie, drugi na pawęży. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kkonrad Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Witam, czy jakikolwiek garmin (ekran przetwornik), jest w stanie pokazać obraz zbliżony do mega si humminbirda?. Chciałbym zmienić strikera + 9 na nowy sezon, a bardzo pasuja mi mapy w garmin ach. Z filmów na YouTube, nawet gpsmap jakoś słabo wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Witam, czy jakikolwiek garmin (ekran przetwornik), jest w stanie pokazać obraz zbliżony do mega si humminbirda?. Chciałbym zmienić strikera + 9 na nowy sezon, a bardzo pasuja mi mapy w garmin ach. Z filmów na YouTube, nawet gpsmap jakoś słabo wyglądają.Jest przetwornik nowy ,gt56 są ekrany fullhd gdzie nie widać ziarnistości tradycyjnej dla Garmina w Si. Tylko że to kosztuje więcej niż Solix, bo chodzi o GPSmap 84/86xx, gdzie w kompletacji z gt56 minimum 13k trzeba mieć. GT 56 w akcji by Gregmegabass. (sonaryimapy.blogspot.com)Materiały Gregmegabass, który pisze czasami u nas. Edytowane 7 Lutego 2021 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Bardzo ładnie na filmiku widać , ale trzeba trochę odczekać aż ceny spadną , a potem znowu wyjdzie nowość i tak w koło Macieju . Przepraszam że tak z Twoim imieniem się związało Edytowane 7 Lutego 2021 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Bardzo ładnie na filmiku widać , ale trzeba trochę odczekać aż ceny spadną , a potem znowu wyjdzie nowość i tak w koło Macieju . Przepraszam że tak z Twoim imieniem się związało Przyzwyczaiłem się. Zwróć uwagę na jedną rzecz- Garmin tylko w topowych ekranach oferuje jakość si porównywalną do HB, w drugą stronę- jest ona dostępna od helixa 8 i wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kkonrad Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Chciałem uniknąć dwuch ekranów, bo te nasze lodzie i tak wyglądają jak okręty wojenne. Po dwa silniki, dwa ekrany różne systemy kotwiczne:(,. Dobrze że spara część jeńców uwalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Jeden system jest wygodniejszy...ja tez mialem poryw na garmina i lowrance , ale po roku użytkowania garmina wracam na stare śmieci do lowrance. Kwestia przyzwyczajen i upodobań wziela gore chociaz seria gps84 jak najbardziej mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 loko86 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Witam jestem przed zakupem swojej pierwszej echosondy budżet jaki zakładam na start to max 1500zł, zastanawiam się nad garminem strikerem 5 a raymarine dragonfly 5pro, będę pływał głownie po zbiornikach średnia głębokość od 3 do 15m, dużo osób zachwala dragonfly lecz niema jako takiego porównania do strikera 5dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Dozbieraj jeszcze parę groszy. Na piątce możesz najwyżej potrenować obsługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Witam jestem przed zakupem swojej pierwszej echosondy budżet jaki zakładam na start to max 1500zł, zastanawiam się nad garminem strikerem 5 a raymarine dragonfly 5pro, będę pływał głownie po zbiornikach średnia głębokość od 3 do 15m, dużo osób zachwala dragonfly lecz niema jako takiego porównania do strikera 5dzięki z góry za pomoc.Ważkę możesz powiększyć tabletem, bo pro ma moduł wifi. Generalnie Striker rysuje mapy- w wersji plus , ray- nie. Podobne możliwości , bierz to co tańsze, a najlepiej nazbieraj do 7mki z SV - Striker, bo Si to podstawa obecnie do szukania ryby i struktur do obławiania. W 5calach nie ma SI już chyba nigdzie- stare helixy, ti5 tak, ale to minione już czasy i echa ze sporym przebiegiem- jako używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Rozwaz jeszcze Hook Reveal 5hdi. Masz prawdziwe mapowanie na karte pamięci, możesz kiedys przenieść swoje mapy na nowe exho, masz dostep do darmowych map wielu polskich zbiornikow i dobre 5 calowe echo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 loko86 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Rozwaz jeszcze Hook Reveal 5hdi. Masz prawdziwe mapowanie na karte pamięci, możesz kiedys przenieść swoje mapy na nowe exho, masz dostep do darmowych map wielu polskich zbiornikow i dobre 5 calowe echo.Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??Tu masz odpowiedź opisową. Tak jest wg mnie lepszy w wersji 5 cali bo mozesz wgrywac mapy a w strikerze dopiero w wersji 7 cali https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/01/garmin-striker-vs-hook-reveal-w-moich.html Edytowane 9 Lutego 2021 przez wuran 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??Obiektywnie- przewaga możliwości mapowych, edycji ich i nakładania obrazowania łuków "ryb" z 2d na DI- czyli FIshreveal za wyższą cenę vs. Striker. Tu masz odpowiedź opisową. Tak jest wg mnie lepszy w wersji 5 cali bo mozesz wgrywac mapy a w strikerze dopiero w wersji 7 cali https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/01/garmin-striker-vs-hook-reveal-w-moich.htmlGdy pytałem garminowski support w USA - w czasie pisania tego artykułu- do dzisiejszego dnia nie dostałem danych o GPS rate i jasności ekranów Strikerów. "Po co panu takie dane?, W jakim celu pan je gromadzi?"Nie możemy udostępniać pewnych informacji ze względu na prawa patentowe".......Rozumiem, że te Strikery to gwiazdy śmierci są i dane wrażliwe nie mogą wpaść w ręce potencjalnego przeciwnika Edytowane 10 Lutego 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zMazur Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 ostatnio nabyłem lowrenca hooka reveala 7 tripleshota - stoi od kilku dni nierozpakowany - do maja sporo czasu. Też się mocno i długo zastanawiałem pomiędzy wymienioną sondą a strikerem 7 garmina z bocznymi widokami. zdecydowałem się na lowrenca z kilku powodów - po pierwsze podobno mają lepsze odbicia boczne a po drugie mogę do nich wykorzystać MaxiMapę - mieszkam na Mazurach i zabrakłoby mi czasu żeby samodzielnie omapować chociaz częśc jezior na których zdarza mi się łowić a na Maxi Mapie mam ich kilkadziesiąt i to podobno dosyć dokładnie zrobionych. Rozważałem też zakup elitki 7 3 in 1 - jest teraz w fajnych cenach (np znalazłem po 3700zł) ale niestety moje finanse w ostatnim czasie nie pozwalają na kupno tego co bym chciał (np 9-cio calowej) budżet mam dosyć ograniczony, wiec zamiast elitki kupiłem reveala i jeszcze nowy silnik elektryczny - moja stara minkota niestety nie chce już współpracować ze mną - a współpracowała z ćwierć wieku. Podobnie zresztą jak i dotychczasowa echosonda - używałem do tej pory Humnibirda 3d Vision kupionego jeszcze w zeszłym wieku - na tamten czas to było cudeńko z 6 równoległymi wiązkami gdzie widziałem ryby pod łodzią a także po prawej i lewej stronie łodzi. Dokupiłem wtedy też dodatkowy przetwornik do rzutów bocznych który pokazywał mi co się znajduje pod powierzchnią wody (do kilkunastu metrów od łódki) no i też licznik kilometrów - znałem prędkości z jakimi pływałem i dystanse zanim ktokolwiek mógł to odczytać z GPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zMazur Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 ostatnio nabyłem lowrenca hooka reveala 7 tripleshota - stoi od kilku dni nierozpakowany - do maja sporo czasu. Też się mocno i długo zastanawiałem pomiędzy wymienioną sondą a strikerem 7 garmina z bocznymi widokami. zdecydowałem się na lowrenca z kilku powodów - po pierwsze podobno mają lepsze odbicia boczne a po drugie mogę do nich wykorzystać MaxiMapę - mieszkam na Mazurach i zabrakłoby mi czasu żeby samodzielnie omapować chociaz częśc jezior na których zdarza mi się łowić a na Maxi Mapie mam ich kilkadziesiąt i to podobno dosyć dokładnie zrobionych. Rozważałem też zakup elitki 7 3 in 1 - jest teraz w fajnych cenach (np znalazłem po 3700zł) ale niestety moje finanse w ostatnim czasie nie pozwalają na kupno tego co bym chciał (np 9-cio calowej) budżet mam dosyć ograniczony, wiec zamiast elitki kupiłem reveala i jeszcze nowy silnik elektryczny - moja stara minkota niestety nie chce już współpracować ze mną - a współpracowała z ćwierć wieku. Podobnie zresztą jak i dotychczasowa echosonda - używałem do tej pory Humnibirda 3d Vision kupionego jeszcze w zeszłym wieku - na tamten czas to było cudeńko z 6 równoległymi wiązkami gdzie widziałem ryby pod łodzią a także po prawej i lewej stronie łodzi. Dokupiłem wtedy też dodatkowy przetwornik do rzutów bocznych który pokazywał mi co się znajduje pod powierzchnią wody (do kilkunastu metrów od łódki) no i też licznik kilometrów - znałem prędkości z jakimi pływałem i dystanse zanim ktokolwiek mógł to odczytać z GPS.troszkę źle napisałem opisują starego humnibirda - powinno być: 6 przylegających do siebie wiązek tworzących stożek a nie - jak napisałem - równoległych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 troszkę źle napisałem opisują starego humnibirda - powinno być: 6 przylegających do siebie wiązek tworzących stożek a nie - jak napisałem - równoległychTak, opcje mapowe to jedna z różnic na korzyść Lowrance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Z tymi echosondami to troszkę jak ze smartphonami. Większość moich znajomych kupiła i używa naprawdę sporadycznie, bo muszą interpretować obraz. Zauważyłem, że czekają na echo które pokaże obraz ryby, dokładną głebokość na której jest, dodatkowo doda nad tym chmurkę z zapisem na co najlepiej ją złapać. Ja wybierając echo szukałem dość dużego ekranu, sonaru bocznego, dobrego di oraz możliwości map. Reveal 9 mi to wszystko daje. Czy potrzebuję więcej, na dziś nie, jak je dobrze ustawię i opanuje, to pokaże mi to czego powinienem w wodzie szukać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Z tymi echosondami to troszkę jak ze smartphonami. Większość moich znajomych kupiła i używa naprawdę sporadycznie, bo muszą interpretować obraz. Zauważyłem, że czekają na echo które pokaże obraz ryby, dokładną głebokość na której jest, dodatkowo doda nad tym chmurkę z zapisem na co najlepiej ją złapać. Ja wybierając echo szukałem dość dużego ekranu, sonaru bocznego, dobrego di oraz możliwości map. Reveal 9 mi to wszystko daje. Czy potrzebuję więcej, na dziś nie, jak je dobrze ustawię i opanuje, to pokaże mi to czego powinienem w wodzie szukać.Tak jest. Echo jest tak dobre, jak jego operator, który wyciągnie zeń to co najlepsze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Może ktoś z Was coś podpowie...Sytuacja jest taka, że mam Striker 9sv i w sumie to zadowolony jestem z echo... ale nie jestem zadowolony ze współpracy echo i elektryka. Już drugi silnik i maxi sieje zakłócenia. Na płytkiej wodzie jeszcze da sie używać, ale na głębokiej masakra. Wyczytałem, ze te problemy to domena garminow! Pomysł jest aby go sprzedać i kupić innej marki. Potrzebuje skan boczny oczywiście, potrzebuje możliwość robienia swoich mapek, chociaż cos jak w Strikerze. Fajnie byloby móc pobrać jakies mapki spolecznosciowe, jak Quicdraw Garmina - płatne opcje, abonamenty, raczej do mnie nie przemawiają - stąd preferowana znana i popularna marka. Budżet ~5000PLN. Co dobrego kupię? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 A może sprzedać silnik ktory sieje ,i kupić taki co nie sieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Miałem osapiana, mam Rhino a i testowałem MK, poziomy szumu są różne, ale każdy cos wnosił. Rhino miałem nadzieje ze jest OK, aż wypłynąłem na glebokie jezioro jest tragedia. Także jakby ten Garmin problematyczny był jednak. BTW,Twojego aku jeszcze nie udalo mi się rozładować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zakłócenia to ogolnie jest problem , trzeba sie czasem nagimnastykowac, aby je wyeliminować. Mi kiedyś wciągarka strasznie zaklocala- I to nie w momencie jej pracy , wystarczyło że była wpięta do zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi