Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może ktoś z Was coś podpowie...

Sytuacja jest taka, że mam Striker 9sv i w sumie to zadowolony jestem z echo... ale nie jestem zadowolony ze współpracy echo i elektryka. Już drugi silnik i maxi sieje zakłócenia. Na płytkiej wodzie jeszcze da sie używać, ale na głębokiej masakra. Wyczytałem, ze te problemy to domena garminow! Pomysł jest aby go sprzedać i kupić innej marki.

Potrzebuje skan boczny oczywiście, potrzebuje możliwość robienia swoich mapek, chociaż cos jak w Strikerze. Fajnie byloby móc pobrać jakies mapki spolecznosciowe, jak Quicdraw Garmina - płatne opcje, abonamenty, raczej do mnie nie przemawiają - stąd preferowana znana i popularna marka.

Budżet ~5000PLN. Co dobrego kupię?

a że się tak spytam kolega uziemienie do wody wsadzał ? :)

• 0

Tak, przerobiłem z poprzednim silnikiem dosłownie każdą opcję. Każdą wskazówkę z forów polskich i zagranicznych:) Owszem, pomagał przetwornik pod dziobem, ale to nie o takie wygibasy mi jednak chodzi.

Z tym Rhino jeszcze nie, to fakt.

Ale i tak podoba mi sie ta Elitka i FS też mi się podoba, takie to jednak lepsze od tego Strikera :)

Edytowane przez Seki

• 0

Nie, pewnie byłoby OK, ale to tak jakby powiedzieć, że po co komu w aucie skrzynia automatyczna skoro manualem też da się jeździć :)

Maxi to oszczędność prądu, wygoda, kontrola prędkości, nie chce iść do tyłu. Silnika już nie zmieniam, mam nowe Rhino. Jest oszczędne, szybkie, daje radę. Kusiło mnie lepsze echo i to będzie ostatnia próba, jak sie nie uda to wywalę przetwornik do boku i tyle.

• 0

Nie wiem co skłania Cię do założenia, ze mam jeden aku na wszystko:)

No to może kwestia zasilania. Jedno na wszystko czy osobno echo i osobno silnik?

Pozdrawiam,

Piotrek

Edit. Mam Haswing Protruar 1.0 I lowrance ti2 i silnik sieje strasznie na jednym aku. Ale odrębne zasilanie i problemu nie ma.

Edytowane przez Peesx
  • Like 1

• 0

Są najdalej jak się da na pontonie :)

Pogódź się z tym, że Garminy są bardziej wrażliwe na zakłócenia, albo zmień ekran. Ja pływam na Osapianie- czyli maxi niskich lotów ,na echomapie w trybie SI nie miałem zakłóceń, na Helixie - niewielkie, widoczne jedynie w echogramach otwartych w programach, na Simradzie od Navico-bez problemów z SI/DI, 2d nie używam. 

Natomiast jak chcę zebrać dane SI to i tak pływam na MK na przełącznikach. Wtedy dane  i  w programach są "czyste". 

• Like 1

• 0
Pierwsza echosonda.

Drodzy koledzy i koleżanki. Nadszedł czas na zakup pierwszej echo.

Prośba o porady. A więc:

• metoda połowu: tylko spinning

• Budżet 1000  - 1500 pln

• Łowienie weekendowe

• miejsca łowienia do tej pory: 50 % Narew ( Narwiański Park Narodowy - ponton i brzeg), Narew - do Wizy - tylko brzeg,

50 % zbiornik Siemianówka. Nie wykluczam też rozszerzenia miejsc wędkowania np. o mazurskie jeziora.

Cel: lokalizacja dołów, górek, wypłyceń , zbadanie dna. Miło będzie, jak sprzęt pokaże ryby:)

• Dylemat: standardowe echo vs. deeper

Standardowe echo. Jest mnóstwo pozytywnych opinii o sondach Lowrance MARK 5x z monochromatycznym wyświetlaczem. Warto, czy dołożyć do nowszych sprzętów z kolorowymi ekranami np. Lowrance, Gramina?

Jeśli chodzi o Deepera, to jak jest z czasem jego pracy? Wystarczy na 8 godzinne łowienie? Działa tylko od momentu kontaktu z wodą, czy non stop? Jak Deeper radzi sobie  ze skanowaniem rzeki w nurcie, biorąc pod uwagę aspekt znoszenia go przez prąd do brzegu? 

Czy w ogóle da się pogodzić dwie kwestie - ponton i brzeg i czy to nie narzuca posiadania i standardowej echo i tak czy siak jakiegoś deepera?

Jeśli posiadacie coś na sprzedaż, chętnie zapoznam się z Waszymi propozycjami

Z góry dziękuję za porady.

• 0

Pierwsza echosonda.
Drodzy koledzy i koleżanki. Nadszedł czas na zakup pierwszej echo.
Prośba o porady. A więc:
  • metoda połowu: tylko spinning
  • Budżet 1000  - 1500 pln
  • Łowienie weekendowe
  • miejsca łowienia do tej pory: 50 % Narew ( Narwiański Park Narodowy - ponton i brzeg), Narew - do Wizy - tylko brzeg,
50 % zbiornik Siemianówka. Nie wykluczam też rozszerzenia miejsc wędkowania np. o mazurskie jeziora.
Cel: lokalizacja dołów, górek, wypłyceń , zbadanie dna. Miło będzie, jak sprzęt pokaże ryby:)
  • Dylemat: standardowe echo vs. deeper
Standardowe echo. Jest mnóstwo pozytywnych opinii o sondach Lowrance MARK 5x z monochromatycznym wyświetlaczem. Warto, czy dołożyć do nowszych sprzętów z kolorowymi ekranami np. Lowrance, Gramina?
Jeśli chodzi o Deepera, to jak jest z czasem jego pracy? Wystarczy na 8 godzinne łowienie? Działa tylko od momentu kontaktu z wodą, czy non stop? Jak Deeper radzi sobie  ze skanowaniem rzeki w nurcie, biorąc pod uwagę aspekt znoszenia go przez prąd do brzegu? 
Czy w ogóle da się pogodzić dwie kwestie - ponton i brzeg i czy to nie narzuca posiadania i standardowej echo i tak czy siak jakiegoś deepera?
Jeśli posiadacie coś na sprzedaż, chętnie zapoznam się z Waszymi propozycjami

Z góry dziękuję za porady.

Pisałem ci na FB- szukaj 7 cali z sonarem bocznym używkę , lub dołóż do strikera 7sv plus, bo najtańszy i porysuje bezproblemowo mapy. 

• 0

Stoję przed wyborem zakupu echosondy. Do wybory Helix 9 mega SI G4N i Garmin Echomap 92sv uhd z przetwornikiem Gt 56. Budżet ten sam, więc kwestia co lepiej obrazuje szczególnie jeżeli chodzi o SI. Widziałem ostatnio film jak obrazuje Garmin i wyglądało to całkiem nieźle. Mam już zmówionego Helixa ale zacząłem się trochę łamać bo Garmin jednak oferuje trochę więcej i obsługa ponoć jest łatwiejsza.

• Like 1

• 0

Stoję przed wyborem zakupu echosondy. Do wybory Helix 9 mega SI G4N i Garmin Echomap 92sv uhd z przetwornikiem Gt 56. Budżet ten sam, więc kwestia co lepiej obrazuje szczególnie jeżeli chodzi o SI. Widziałem ostatnio film jak obrazuje Garmin i wyglądało to całkiem nieźle. Mam już zmówionego Helixa ale zacząłem się trochę łamać bo Garmin jednak oferuje trochę więcej i obsługa ponoć jest łatwiejsza.

Proste, G4
  • Like 1

• 0

Wtrącając swoje nieudolne i amatorskie trzy grosze - brałbym koliberka . To SI nawet w moim leciwym G2N w siedmiu calach robi robotę . Nawet nie wyobrażam sobie , jak wygląda takie dziewięciocalowe Mega SI . Zazdroszczę po cichu dylematu tak w ogóle  ;)  :D .

• Like 1