Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok naczytałem się wile przez ostatnie dni, oraz posłuchałem waszych rad i teraz już stroję przed dylematem takim, czy kupić:

- używaną echosondę Humminbird 999ci HD SI ma 8" ekran, 5 lat

- nową Echosonda Lowrance Elite 9 TI2 Active Imaging - https://wodomania.pl/echosonda-lowrance-elite-9-ti2-active-imaging-p-523.html

Wiadomo elite będzie droższa (ale też nowa i gwarancja, mapy łatwiej tworzyć itd..), ale czy warto dokładać $$$ gdyż przeskok będzie znaczny?

Ma to być pierwsza moja echosnda z prawdziwego zdarzenia, szybciej miałem Eagle Ultra III 3D na której głównie dobrze było widać głębokość, bo ryby od podwodnej roślinności i drzew bardzo trudne do rozróżnienia (dla mnie niemożliwe do odróżnienia).

Łowię na jeziorach na Kaszubach, rozumiem że Lowrance będzie miał podstawowe mapy także tych jezior?

Ti2 9, nie szukaj dalej, zwłaszcza jak to pierwsze echo poważne. 

• Like 1

• 0

Ok naczytałem się wile przez ostatnie dni, oraz posłuchałem waszych rad i teraz już stroję przed dylematem takim, czy kupić:

- używaną echosondę Humminbird 999ci HD SI ma 8" ekran, 5 lat

- nową Echosonda Lowrance Elite 9 TI2 Active Imaging - https://wodomania.pl/echosonda-lowrance-elite-9-ti2-active-imaging-p-523.html

Wiadomo elite będzie droższa (ale też nowa i gwarancja, mapy łatwiej tworzyć itd..), ale czy warto dokładać $$$ gdyż przeskok będzie znaczny?

Ma to być pierwsza moja echosnda z prawdziwego zdarzenia, szybciej miałem Eagle Ultra III 3D na której głównie dobrze było widać głębokość, bo ryby od podwodnej roślinności i drzew bardzo trudne do rozróżnienia (dla mnie niemożliwe do odróżnienia).

Łowię na jeziorach na Kaszubach, rozumiem że Lowrance będzie miał podstawowe mapy także tych jezior?

Kupuj Elite, nie ma się co zastanawiać [emoji106]

Wysłane z mojego LM-Q850 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

a jakieś wnioski subiektywne co do porównania?

To nie koniec materiałów, w drugiej części będą dodatkowe materiały i  wnioski subiektywne. To powyższe jest do obejrzenia i wnioskowania własnego, jeśli nie ma dotąd wyrobionego poglądu na sprawę. 

• 0

Wnioski jak dla.mnie są takie , że lowrance po 3 latach zrobil to samo co garmin...poza tym te zaklocenia (latające pierścienie) zabijają obraz... wyłączenie sonaru pomaga, ale taki shit w xdcr za 9k nie powinien mieć miejsca.... przełomu niema

O kruca bomba to mnie zbiłeś z tropu.To ja już miałem mokre sny z Lowrance 9TI, a tu takie rzeczy :(

To To To co proponujesz??

• 0

O kruca bomba to mnie zbiłeś z tropu.To ja już miałem mokre sny z Lowrance 9TI, a tu takie rzeczy :(

To To To co proponujesz??

Musisz zmienić 9ti na FS, wtedy będzie lepiej ;)

a poważnie, to jak używasz wyłącznie AT to nie ma zakłóceń. 

• Like 1

• 0

Durny człowiek, diabeł podkusił by wsiąść na łódkę kolegi i porównać moje echo striker 4plus z jego helixem 7. No i napaliłem się na zmianę echo na coś z bocznym sonarem.

Po głowie chodzi mi Striker 7 lub 9, helix 7 lub coś z lowrance. I teraz tak w garminie mogę sobie sam nagrywać mapki lub wgrać przez apke (dostępne darmowe mapy navionics tak?)

W lowrance jest problem bo trzeba logi na kompa zrzucać i później z tego robić mapy tak? Można jeszcze kupić z maximapy i to wgrać

W HB żeby tworzyć mapki trzeba kupić kartę zeroline za bagatela 500zł a jak z wgraniem gotowców?

Trochę to pokręcone a im więcej czytam tym mniej wiem... Może ma ktoś to obcykane i mógł by to w skrócie opisać

Edytowane przez Bartek1989

• 0

Ale społecznościowe do garmina też można pobrać za free?

Tak, ma ich najwiecej dla naszych wód. 

HB za 500zł jak piszesz, porysuje ci  mapę i głębokości i twardości dna oraz połaci zielska. Natomiast socjalki są szczątkowe dla naszych wód. 

Pamiętaj, że mapy socjalne są dokładne tak jak dane od donatorów. Inna sprawa, że płatne mapy navionicsa karmią się danymi z socjalek. 

• 0

Durny człowiek, diabeł podkusił by wsiąść na łódkę kolegi i porównać moje echo striker 4plus z jego helixem 7. No i napaliłem się na zmianę echo na coś z bocznym sonarem.

Po głowie chodzi mi Striker 7 lub 9, helix 7 lub coś z lowrance. I teraz tak w garminie mogę sobie sam nagrywać mapki lub wgrać przez apke (dostępne darmowe mapy navionics tak?)

W lowrance jest problem bo trzeba logi na kompa zrzucać i później z tego robić mapy tak? Można jeszcze kupić z maximapy i to wgrać

W HB żeby tworzyć mapki trzeba kupić kartę zeroline za bagatela 500zł a jak z wgraniem gotowców?

Trochę to pokręcone a im więcej czytam tym mniej wiem... Może ma ktoś to obcykane i mógł by to w skrócie opisać

Jak chcesz boczny skan to idź w helixa, jakość zajebista. Mam niezłą frajdę jak widzę wszystko pod wodą nawet jak ryby nie biorą :).

• Like 3

• 0

Kolego, poszukaj informacji tutaj :

AutoChart LiveShare | Humminbird ChartSelect

Nie załamywałbym rąk nad tymi 500zł za zerolines. Narysujesz sam sobie co trzeba i to w kilku wymiarach jednocześnie o ile będziesz miał ochotę się w to bawić. Programy do map są 3 razy droższe. Owszem dają więcej możliwości,  w tym korekcji danych ale overall niewielu ludziom chce się w to bawić. 

Navionics za pierwszy  rok tysia kosztuje 

• 0

Chyba mniej. 5G404S kosztuje ok. 650 zł. Chyba że są jakieś ukryte koszty.

Pozdrawiam,

Piotrek

Piotr, duży pack 5P404XL Marine and Lake Charts (navionics.com)

Polska północna  5G337S    Poland (navionics.com)

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam mam Helixa

7 mapuję to co mnie interesuje ,górki, spadki,jakieś blaty podwodne ,dołki bo szkoda czasu na mapowanie całego jeziora np.1000h.wybrane fragmenty dna wody w zupełności mi wystarczają ,pozwalają na właściwe ustawienie łodzi.

Edytowane przez perch22
  • Like 1

• 0

Witam mam Helixa

7 mapuję to co mnie interesuje ,górki, spadki,jakieś blaty podwodne ,dołki bo szkoda czasu na mapowanie całego jeziora np.1000hp.wybrane fragmenty dna wody w zupełności mi wystarczają ,pozwalają na właściwe ustawienie łodzi.

I o to chodzi z mapowaniem live. Szybko, wygodnie, doraźnie na miejscu akcji. 

• Like 1

• 0

Piotr, duży pack 5P404XL Marine and Lake Charts (navionics.com)

Polska północna 5G337S Poland (navionics.com)

Nie wiem czy aż taka wersja jest potrzebna. Myślę że to powinno wystarczyć

https://www.navionics.com/fin/navionics-plus-small-poland-inland-waters.html

Pozdrawiam,

Piotrek

• Like 1