Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mapy są ładne, tylko echo HB nie wyświetli Ci własnej mapy naraz wiecej niz 1x1 km, na malych zbiornikach to ok, na większych jak chcesz zaplanować trasę bardzo niewygodne

Navionicsowe mapy nie maja, zdaje się, takich ograniczeń wielkościowych na ekranie. Soft HB do map ma też ograniczenie- więcej niż 7x7km nie można na raz obrabiać. 

• 0

Pozwolę sobie zapytać tutaj ,żeby nie otwierać nowego wątku :

Echo Garmin z przetwornikiem gt40 . Czy też tak macie , że góra ekranu świeci się wodzie poniżej 10 m ?

To samo mam jak jestem bliżej niż 50 od brzegu . Wtedy jedna burta swieci mi się na żółto . Zmiana czułości powoduje ,że wprawdzie coś tam w bliskiej odległości zobaczę ale wtedy dalsze odległości są czarne i nieczytelne.

post-64797-0-60469900-1634058940_thumb.jpeg

• 0

Pozwolę sobie zapytać tutaj ,żeby nie otwierać nowego wątku :

Echo Garmin z przetwornikiem gt40 . Czy też tak macie , że góra ekranu świeci się wodzie poniżej 10 m ?

To samo mam jak jestem bliżej niż 50 od brzegu . Wtedy jedna burta swieci mi się na żółto . Zmiana czułości powoduje ,że wprawdzie coś tam w bliskiej odległości zobaczę ale wtedy dalsze odległości są czarne i nieczytelne.

attachicon.gif 92C74D18-F65B-4927-8B83-30BC4C3D6052_1_201_a.jpeg

Ustaw jasność na auto-niską i kontrast w okolicach 30%. To, że brzeg świeci jest naturalne- bo raz, że płycej, dwa- spad brzegowy na ogół twardszy co wzmaga świecenie. Nastawy sonarowe zależne są od twardości dna- na twardszym można zmniejszyć jasność, na miększym - trzeba zwiększyć. 

• 0

Ustaw jasność na auto-niską i kontrast w okolicach 30%. To, że brzeg świeci jest naturalne- bo raz, że płycej, dwa- spad brzegowy na ogół twardszy co wzmaga świecenie. Nastawy sonarowe zależne są od twardości dna- na twardszym można zmniejszyć jasność, na miększym - trzeba zwiększyć.

Dziękuję dobry człowieku ;)

• 0

Dziękuję dobry człowieku ;)

Niedługo na kanale będzie materiał z taką samą sytuacją jak u ciebie

nie da się rozwiązać świecącego brzegu bliższego i  ciemnego dalszego- w garminie , ale zmnienie jasności i kontrastu pomaga 

• 0

Maciek czy to oznacza że po wypłynięciu powiedzmy 100 m od brzegu na wodę 10m+ trzeba będzie ponownie zmienić nastawy ?

Jeśli nie pływasz na automatach - tak

Ale coś za coś , masz ustawione tak by świeciło ryby nad dnem a tego nie dają automaty.

• 0

Pływam tylko na ręcznych nastawach ;)

Jeszcze jedno pytanie . Rybki świecą wszelkiej maści krzaki są widoczne tylko obraz jest dosyć mocno ziarnisty .

Czy oprócz regulacji jasności i kontrastu idzie go jakoś wyostrzyć ?

Tylko poprzez zmniejszenie ekranu SV- czyli kombinacja, i scrollujesz ekran sv aż zobaczysz wyraźną poprawę jakości obrazu- ok 1/3 wielkosci ekranu trzeba przeznczyć na inne okno. 

• 0

Pora rozejrzeć się za nową zabawką oraz zacząć przygodę z echosonda. Budżet do 5500tys przez 2 lata będzie służyła na jeziora zaś będzie też używana na rzekach. Fajnie jak dało by się tworzyć mapy z zapisem żeby przejrzeć je sobię w domu np, oraz w miarę dokładny obraz, najbardziej podoba mi się Raymarine Element 9HV lub

Garmin Striker Vivid 9sv z GT40-TM.

Jeśli ktoś mógłby dokładniej naświetlić temat lub zasugerować coś innego byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam ;)

• 0

W sumie, teraz jak Ray normalnie już rysuje mapy z własnej nakładki Realbathy, to nie robi czy Striker, czy Element. Przewaga Ray to bardzo jasny ekran vs Striker a reszta to w rękach operatora. No i cena po stronie Garmina, bo Striker 3k a na Ray - nie wystarczy w 9 calach. Z innych konkurentów to Ti2, gdzie najlepiej sprawy mapowe są rozwiązane. No ale to model schodzący, wyprzedażowy, Elita FS jest szybsza i lepsza matryca, kolory- ale niestety 5.5k nie starczy na 9tkę chyba. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

A jak ma się Garmin z rysowaniem obrazu oraz bocznym sonarem w stosunku do Rey? Który łatwiej jest odczytać?. Oraz jaki przetwornik wybrać? Gt40 gt52 czy może gt56?

Mnie to tam obojętne, ale gapię się w ekrany wszelakie nałogowo: https://www.youtube.com/channel/UCus3FXBc6cfmK_mzwgOtaHA

Sonary, mapy, ryby, warsztat. (sonaryimapy.blogspot.com)

Gt56 nie jest obsługiwany przez Strikera

Porównywałem na kanale GT40 i52, nie widzę sensu dopłacania do GT40, bo to co ma być jego zaletą- czyli szeroka wiązka sonaru tradycyjnego- by skanować szeroko, jest załatwiana przez sonar boczny. Jak wejdziesz na kanał mój i playlistę Akademii Garmina z Fishtech, to zobaczysz cykl materiałow ze strikerem,- ustawienia itp,  jego pojedynek bezpośredni z Elementem. 

Ray ma niższe khz w bocznym 350kHz , bo hypervision 1,2 Mhz jest sytuacyjna- sprawdza się najlepiej od 4 do 12m głębokości ale to zależnie od twardości dna, umiejętności operatora. Ładnie ryby świeci za to w niebieskim kolorze. Ja w Garminach pływam głównie na 455 ,najbardziej uniwersalny, najmniej podatny na zakłócenia od maksymizerów.  Co do HB polecanego powyżej- jak najbardziej tak, ale....swoje przeklikać trzeba na nim , by pokazywał co trzeba. W rankingu moim łatwości mitycznego "ustawiania" ekranów HB jest na końcu, bo w praktyce wygląda to tak, że Lowrance nr 1, Garmin/Ray podobnie, 3 HB. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam! Pytanie mam bo z obliczeniami słabo. :) Ile pociągnie mi 9 calowy Garmin Stricker na aku żelowym 7Ah a ile na 9? Nie widzę w instrukcji ile on pobiera.

Chodzi tak z doświadczenia bo teoria sobie, życie sobie i jeszcze idzie zima...

Wiem że potrzebuje 20, chcę kupić LifePo4 + ładowarkę + BigCover a dzisiaj troszkę poszło zaskórniaków na samą sondę, muszę znów odłożyć, do tego czasu może poćwiczę na 7. 

• 0

To nie jest takie proste, bo jak dojechany aku, to nie będzie wow z czasem pracy. 9tka bierze ok 0,75A, więc kalkulację opierasz na tym, uwzględniasz sprawność aku w oddawaniu prądu rzędu 0,8 przy takich małych poborach. Myślę, że 8 i 10 godzin powinno wydać- zależnie od stanu akumulatora. 

• Like 1

• 0

O i to jest konkret.

Nie chce kupować coś na szybko. Wolę dozbierać i kupić coś porządnego.

Mam nowa 7 a nowa 9ah kosztuje koło 100zl więc myślę czy na początek nie kupić takiej. Obecnie wyjazdy i tak nie trwają dłużej niż 6h.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nawet się nie baw w 7ah.

Mam 2x9ah przy garminie 7, jasności 100% i non stop włączonym tradycyjnym sonarze, bocznym i cv w 5h zleciało z 12.7V na 12.3V. Nie bawiłem się w wygaszanie ekranu bo mi się nie chciało, a po niżej 12V już dużo szybciej napięcie spada. W porównaniu ze starym 4plus prąd leci na łeb ;)

Edytowane przez Bartek1989
  • Like 2