Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie podpowiedzcie mi jeszcze jak to jest z aku, jest sens do strikera 9 uzywać 2x 7ah? nie wożę ze soba duzego aku do elektryka i nie wiem jak to rozwiazac

Mam 9 strikera i aku 7ah.

Echo kupiłem chyba w październiku.

Używałem do połowy stycznia. Najdłużej 8h łowienia w temperaturze ok 0 do -2. Zaczynałem od 12.70 kończyłem na 12.20V.

Raz było-4'C i 6h łowienia bez problemu dał rady. Za dużo ta 9 nie ciągnie.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Hej! Panowie co polecacie na pierwszą sondę w budżecie max 8/7 tyś. ? chciałbym żeby nie była mniejsza niż 9 cali. zastanawiałem się nad lowrance elite fs 9 ? ;)  za dużo tego na rynku więc POMOCY :D

Jak to ma być pierwsze echo- to najlepsza opcja na rynku w sensie overall - łatwość obsługi, możliwość rozbudowy, funkcje sonarowe i mapowe. 

• Like 1

• 0

W sensie piszesz, że to będzie najlepszy wybór ta elite fs 9 ?

Bez wnikania w szczegóły, to proste echo z możliwościami mapowania i rozbudowy. Każda firma ma swoje plusy i minusy, ale Elite FS na dla początkującego będzie idealne.

Pozdrawiam,

Piotrek

• 0

W sensie piszesz, że to będzie najlepszy wybór ta elite fs 9 ?

Napisałem wyraźnie- łącznie obsługa, funkcje, możliwości rozbudowy. Oczywiśćie topowy sprzęt to nie jest,ale w zupełności wystarczający do współczesneg wędkowania. Tyle, że topowy sprzęt w sensie ekranu to kosztuje 2 x tyle lub więcej - w większym rozmiarze. 

• 0

Witam, mam zamiar kupić echosondę przedział cenowy to 2 do 3 tyś może ktoś podpowie jaką wybrać, głównie pływam po jeziorach, i czy w tym budżecie dostanę z bocznym sonarem

Z góry dziękuję za ciekawe podpowiedzi 

Pozdrawiam Piotr

• 0

Do użytkowników raymarine axiom. Co właściwie myślicie o tym echo? Stoję przed wyborem echa do 8tys. Axiom rv 7 czy może echomap 9 a może Elite. Łowię w 90% na jednym zbiorniku około 200h, typowe jezioro rynnowe. Z ładnymi spadami, kilkoma górkami. Głębokość łowienia do 20m. Do lowerance bardzo się zniechęciłem po hook reveal. Usterka, długo czekałem na wymianę.... I jakoś ogólnie mi nie podeszło. Może dlatego, że moje pierwsze echo to był garmin.

Axiom,3d rv robi wrażenie na dostępnych materiach, gmin na plus szybko złącze. Szkoda że słaba rozdzielczość. Echo ma być zamontowane na rf 400. Jednostka nie duże więc pierdycali nie potrzebuję.

Chciałbym zmapować tą wodę bez nie potrzebnego pieprzenia się w jakieś dodatkowe opłaty itp, i cieszyć się.....

Edytowane przez Marcipas

• 0

Ja nie używam axioma, ale widzę jak rozpaczliwie ( bardzo duża strata wartości zakupu) ludzie próbują się go pozbyć....3d masz tylko jako wizualizację chwilową, nie zapiszesz tego. Zmapujesz tym echem  za free nakładką realbathy, która wreszcie ma rozdzielczość izobat standardową czyli ok 30cm. Echomapa odpuść, chyba że masz na myśli Ultrę. 

Ja bym na twoim miejscu FS kupił, bo znasz menu po hooku, tam jest lepszy przetwornik, opcje mapowe ciekawsze jak u innych, możliwość rozbudowy o dodatkowy osprzęt- w tym tryb 3d z modułu SS3D- jeśli będziesz miał ochotę. 

• 0

Dzięki Maciek, krótko i rzeczowo. Ultra to już 5cyfr cena. Chciałbym, żeby przetwornik był zamontowany w dedykowanej wnęce RF. Przy FS AI 3in1 się chyba nie uda. Jak rozumiem to żeby wykorzystać ten przetwornik w pełni to trzeba nim manipulować. Dlatego echomap 92uhd wraca jak bumerang. A ultre można wypinać jak echomap?

Edytowane przez Marcipas

• 0

Dzięki Maciek, krótko i rzeczowo. Ultra to już 5cyfr cena. Chciałbym, żeby przetwornik był zamontowany w dedykowanej wnęce RF. Przy FS AI 3in1 się chyba nie uda. Jak rozumiem to żeby wykorzystać ten przetwornik w pełni to trzeba nim manipulować. Dlatego echomap 92uhd wraca jak bumerang. A ultre można wypinać jak echomap?

Daj spokój echomapowi, chyba że myślisz o systemie live. Ten ekran nie daje tak dobrego dobrego obrazu jak FS . Co do tej mitycznej wnęki - ktoś do mnie pisał na fb, zdjęcia wysyłał,że po montazu 3in1 obraz zaciemniony bokami, ducer za głęboko siedzi we wnęce. Nie wiem czy tak jest i z garminowskimi ducerami,może nie ma z nimi problemu ze wzlgędu na inne kąty rozejścia wiązki sonarowej na boki. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Gdzieś ten live z tyłu głowy siedzi. Nie potrzebuję super mapowania. Nie siedzę z logami na kompie. Garminowski quickdraw spokojnie mi wystarczy. Dla mnie dużym udogodnieniem było by wypinanie ekranu bez ruszania kabli. Co roku mam 10 - 12 dniowy wyjazd a kumplami. Łowimy cały dzień z kilkugodzinną przerwą na obiad. Zostawiamy łodzie przy pomoście. Ludzie się kręcą, dzieciaki jak jeszcze jest pogoda latają we wodzie rzucają się piachem itp. Dlatego myślę o Garmin. Czyli trzeba się bardziej spiąć na ultre.