Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zagłada tu wielu obeznanych wiec zapytam tutaj. Uszkodziłem wtyczkę w swoim echomapie . Czy jest opcja zakupu złamanej wtyczki i przelutowanie ? Czy trzeba cały kabel ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moim zdaniem nie dostaniesz wtyczki zasilającej osobno, jedyne jakie widziałem w Garminie to wtyk kabla network z nakrętką ochronną. 

• 0

Jeszcze pierwsze zobaczę czy to faktycznie tylko uszkodzona wtyczka . Może zrobiło jakieś zwarcie. Jedno jest pewne kabel jest uszkodzony . Jutro biorę od kumpla na próbę . Jak echo odpali kusze szukać kabla .

• 0

Moim zdaniem nie dostaniesz wtyczki zasilającej osobno, jedyne jakie widziałem w Garminie to wtyk kabla network z nakrętką ochronną.

Maciek (lub może ktoś inny) znasz może schemat podłączenia kabli od zasilania do tej wtyczki (co gdzie idzie na echo ) ?? Zwłaszcza plus i uziemienie mnie interesuje ;)

• 0

Dzięki za propozycję ale to zdecydowanie powyżej tego co mogę wydać. Prawda jest taka, że jestem głównie spinningistą rzecznym i echo będzie używane może 4-5 razy w roku przez weekendy. Wolę dołożyć ten 1000 do Certate jak już przyjdzie czas na wymianę młynka:)

• 0

Czołem,

mam pytanie czy ktoś ma doświadczenia w kupnie echo w sklepie internetowym położonym w Szwecji?

Przymierzam się do Lowrance Elite FS 9 + przetwornik 3 in 1.

Znalazłem taką stronkę: https://www.sportfishtackle.com/en/artiklar/lowrance-elite-fs-9-with-active-imaging-3-in-1.html?g_currency=EUR&gclid=EAIaIQobChMIl6XW-rub-AIV0RV7Ch17AgiyEAQYASABEgJLhPD_BwE.

Wysyłają do PL, przesyłka w cenie. Wychodzi o około 1k taniej niż w PL.

Orientuje się ktoś jak to jest potem z Polskim menu (pisałem, piszą że jest do wyboru, ale wolę się upewnić) i jak potem z gwarancją?

Gdzie i jak potem taką sondę z paragonem ze Szwecji oddać na naprawę gwarancyjną u nas?

• 0

Dzięki za propozycję ale to zdecydowanie powyżej tego co mogę wydać. Prawda jest taka, że jestem głównie spinningistą rzecznym i echo będzie używane może 4-5 razy w roku przez weekendy. Wolę dołożyć ten 1000 do Certate jak już przyjdzie czas na wymianę młynka:)

Tak jak pisali Garmin jest ok. Ja kupiłem na jesień u psułka 9 Vivid, tylko spinninguje i tylko rzeka. Mapy nie są do niczego potrzebne (od zakupu użyłem ich raz do poszukiwania utopionej kotwicy), samo echo robi robotę. Tylko nie wiem jak z ceną bo ja dałem 2500 a w sklepie w poniedziałek widziałem je za 3690 i się uśmiecham ile zaoszczędziłem...

• Like 1

• 0

Chyba zostanę przy 7 calach bo ceny są grube a do echa jeszcze akumulator, torba, sztyca itp (te 3000 to wydam w mig).

Co do przetwornika to jak poczytałem Gt 40 rzeczywiście będzie lepszy do moich zastosowań co dodatkowo podbija cenę.

• Like 1

• 0

Użytkuje ktoś echomap 92 sv ? Interesują mnie przetworniki 54 i 56 czy jest aż taka diametralna różnica w odczycie, bo w cenie spora, głównie interesuje mnie boczny sonar.

Czy zamiast tej echo coś innego polecicie ( już bez dokładania 500 czy 1000zł, bo tak można iść po solixa 15 :) )

Z tego co pamiętam nasz forumowy guru @MaciejK porównywał te przetworniki … Edytowane przez sero1975

• 0

Chyba zostanę przy 7 calach bo ceny są grube a do echa jeszcze akumulator, torba, sztyca itp (te 3000 to wydam w mig).

Co do przetwornika to jak poczytałem Gt 40 rzeczywiście będzie lepszy do moich zastosowań co dodatkowo podbija cenę.

Nie wiem czy opłaca się płacić więcej za gt40

https://youtu.be/W0yW1nZQcPg

• 0

Nie wiem czy opłaca się płacić więcej za gt40

Jako autor materiału cytowanego- powiem tak. Gt40 jest bardziej podatny na zakłócenia od maksymizera, szeroka wiązka 2d daje złudną korzyść , bo nie pokaże ryb wklejonych w dno Jeśli chcemy szukać ryb po bokach- do tego jest sonar boczny. Vertical, bo zapewne o niego chodzi w potencjalnych korzyściach od gt40 w praktyce nie polega na szerokiej wiązce2d. Brak orientacji gdzie jest ryba względem przynęty. Natomiast Garmin zakończył produkcję tego przetwornika, nowe jest lepsze po prostu. 

• 0

Użytkuje ktoś echomap 92 sv ? Interesują mnie przetworniki 54 i 56 czy jest aż taka diametralna różnica w odczycie, bo w cenie spora, głównie interesuje mnie boczny sonar.

Czy zamiast tej echo coś innego polecicie ( już bez dokładania 500 czy 1000zł, bo tak można iść po solixa 15 :) )

gt56 to najlepszy przetwornik Garmina obecnie. Ale jest jedno ale- na echomapie z tej jakości nie będzie zbyt wiele widać. Po prostu brak jest pixeli w pionie na mniejzszych echomapach. Da spokój tej 56, ryby swiecą się i tak najlepiej w 455khz - to niezależne od brandu sonarowego. 

• 0

Czołem,

mam pytanie czy ktoś ma doświadczenia w kupnie echo w sklepie internetowym położonym w Szwecji?

Przymierzam się do Lowrance Elite FS 9 + przetwornik 3 in 1.

Znalazłem taką stronkę: https://www.sportfishtackle.com/en/artiklar/lowrance-elite-fs-9-with-active-imaging-3-in-1.html?g_currency=EUR&gclid=EAIaIQobChMIl6XW-rub-AIV0RV7Ch17AgiyEAQYASABEgJLhPD_BwE.

Wysyłają do PL, przesyłka w cenie. Wychodzi o około 1k taniej niż w PL.

Orientuje się ktoś jak to jest potem z Polskim menu (pisałem, piszą że jest do wyboru, ale wolę się upewnić) i jak potem z gwarancją?

Gdzie i jak potem taką sondę z paragonem ze Szwecji oddać na naprawę gwarancyjną u nas?

Ktoś, coś? :)

• 0

Ktoś, coś? :)

dystrybutor serwisuje/naprawia/wymienia tylko urządzenia zakupione w jego regionie dystrybucji. Tak , język jest do wyboru ale jako opcja blokowana kodami- pakiet środkowo-europejski jest potrzebny, Szwedzi zapewne mają bez tego .Zapytaj się konkretnie czy będzie, czy nie będzie  menu pl ,bo oni mogą ale nie muszą pomóc w tej sprawie, oficjalne ceny u nas na kod odblokowujący spowodują, że zrezygnujesz z zakupu tam. Są natomiast także na jerku ludzie, co takie kody generują- jak zawiedzie wszystko inne. 

• 0

dystrybutor serwisuje/naprawia/wymienia tylko urządzenia zakupione w jego regionie dystrybucji. Tak , język jest do wyboru ale jako opcja blokowana kodami- pakiet środkowo-europejski jest potrzebny, Szwedzi zapewne mają bez tego .Zapytaj się konkretnie czy będzie, czy nie będzie  menu pl ,bo oni mogą ale nie muszą pomóc w tej sprawie, oficjalne ceny u nas na kod odblokowujący spowodują, że zrezygnujesz z zakupu tam. Są natomiast także na jerku ludzie, co takie kody generują- jak zawiedzie wszystko inne. 

Dzięki za info.

Napisali, że będzie menu w PL, ale bardziej obawiam się serwisu.

Wysyłanie paczką do Szwecji do naprawy średnio mi się uśmiecha.

• 0

gt56 to najlepszy przetwornik Garmina obecnie. Ale jest jedno ale- na echomapie z tej jakości nie będzie zbyt wiele widać. Po prostu brak jest pixeli w pionie na mniejzszych echomapach. Da spokój tej 56, ryby swiecą się i tak najlepiej w 455khz - to niezależne od brandu sonarowego. 

Rozumiem, ale przy wyższych khz można zobaczyć przeszkody, dołki itd itd. ostatnio namierzyłem ładnego sandacza dzięki bocznego w wyższym khz. 

Pod GT56 jakie najtańsze echo żeby to miało ręce i nogi ?

Mam ciutke "gorsze" echo niż echomap, ale skoro ono będzie działać na takim samym khz co moja echo to bez sensu dopłacać jak otrzymam minimalnie trochę więcej.

• Like 1