Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ktoś, coś? :)

Ja kupowałem Ti2 ale kompletnie nie zwracałem uwagi na to co piszesz. Menu po angielsku dla mnie bez różnicy a oszczędności rzędu 1500-2000zl bardzo mnie przekonały.

Brałem na sportfishtackle. Tylko zwróć uwagę na obsługę transakcji, kursy walut, przewalutowanie itp. Najkorzystniej dla mnie było skorzystać z karty Revolut i Paypal.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Czy Waszym zdaniem lepiej kupić Garmina echomap 12 cali czy może gps map 9 cali oba z przetwornikiem gt56uhd ? Cena jest podobna, seria gps ma helm, co mnie kusi ale 12 to 12 ma ktoś może porównanie?

Duża łódź- duży ekran. Mniejsza łódź, mniejsza odległość od ekranu do oczu- mniejszy ekran. Mam 923, pływane z dużą ultrą- po prostu jest większe wszystko, może nie takie ostre jak w GPSmap ale rozmiar ma znaczenie. 

• 0

W moim budrzecie do 10t, mam jednak:

ModelEchomap Ultra 102sv z GT56UHD-TM versus Garmin GPSMAP 923xsv z przetwornikiem GT56UHD-TM a więc 1 cal różnicy... (?) Czy funkcjonalność / jakość serii gps jest dużo lepsza ?

Nie, nie ma . Funkcjonalnie to to samo, może kolory lepsze w gpsmap. wzbraniałem się przed Ultrą osobiście, ale jak popływałem na szkoleniach z ludźmi z ich ekranami- to mi przeszło. Ale.....chodzą słuchy, że Ultry będą wygaszone, może nie warto teraz pakować się w schodzący ekran?

• Like 1

• 0

Maćku ja jestem w podobnej rozkmince jak @amalker i nasuwają mi się pytania :

Czy zaprzestanie produkcji ultra coś wnosi biorąc pod uwagę , że będzie podłączona do obsługiwanego przetwornika oraz livescope ( chodzi mi o aktualizacje oprogramowania które mogą coś wnieść )

Czy w modelu 923 da się podobnie jak w ultra odpiąć ekran od podstawki i zabrać ze sobą ?

Czy obydwa modele mają możliwość pokazania obrazu na zewnętrznym urządzeniu ?

• 0

Jeśli chodzi o to ostatnie, to seria gpsmap ma dostęp poprzez activcapitan do funkcji helm, czyli przekazanie obrazu na telefon czy tablet. Rozważałem nawet swego czasu kupienie wersji 7 cali + tablet 12. Seria echomap nie ma tej funkcji.

Edytowane przez amalker

• 0

Maćku ja jestem w podobnej rozkmince jak @amalker i nasuwają mi się pytania :

Czy zaprzestanie produkcji ultra coś wnosi biorąc pod uwagę , że będzie podłączona do obsługiwanego przetwornika oraz livescope ( chodzi mi o aktualizacje oprogramowania które mogą coś wnieść )

Czy w modelu 923 da się podobnie jak w ultra odpiąć ekran od podstawki i zabrać ze sobą ?

Czy obydwa modele mają możliwość pokazania obrazu na zewnętrznym urządzeniu ?

Sergiusz- teoretycznie nie wnosi nic zaprzestanie produkcji, powiem więcej- należy spodziewać się przecen. Nie, 923 nie mają sanek do wpinania ekranu, Ultra nie ma możliwości wysłania mirrora obrazu na apkę Helm. Natomiast u ciebie to celowałbym w Ultrę właśnie, bo zepniesz ją tanim kabelkiem ze swoim UHD i masz obraz dowolny na dowolnym ekranie. Ultra ma dwa gniazda network- jedno do lvs, drugie do drugiego ekranu. 

• Like 1

• 0

Ja używam Ultry dosyć długo i to jest taka alternatywa dla niższych wypustów GPSMAP jak nie chcesz radaru, helma, ANT, obsługi kamer i innych pierdów co się używa od dzwona, a cenisz sobie mobilność (szybkie wypinanie - bardzo dobrze dopracowane w Ultra). No i cena jest też lepsza. 

• Like 2

• 0

Cześć!

Postanowiłem na nowo kupić echosondę. Kilka lat temu byłem posiadaczem AXIOM 7 z RV-100, ale sprzedałem tę echosonde, bo po prostu mało z niej korzystałem. Obecnie warunki na mojej wodzie trochę się zmieniły, tak jak i rybostan i postanowiłem że wyposażę się w jakiś sprzęt. Sondy będę używał z bliskiej odległości od ekranu, dlatego 7cali, to będzie dobry kompromis(to zawsze kompromis, bo nie ma za dużych ekranów) pomiędzy ceną a rozmiarem. Zależy mi na bocznym sonarze, łatwym demontażu oraz dokładnym GPS(z tym w axiom było słabo, chociaż nie do końca mocno wykorzystywałem potencjał tego urządzenia). Po przeglądnięciu wielu recenzji i dyskusji, pierwotnie rozpatrywałem Garmina Striker SV w rozmiarze 9cali, ale ze względu na intuicyjną obsługę, możliwości tworzenia map, skłaniam się w tej chwili ku Elite FS 7 od Lowrance. Patrząć na wypowiedzi osób które mają wiele z tymi sprzętami wspólnego w polsce jak i zagranicą, chyba nie ma złych wyborów. Czy ktoś z Was mógłby polecić sprzedawcę, który ma konkurencyjne ceny sprzętu Lowrance i jest zadowolony z zakupu? Wiem że ceny sprzętu które widnieją w katalogach czesto mają jeszcze spory margines do urwania, chyba że ze względu na obecne czasy mocno się to zmieniło. Dziękuje z góry za pomoc.

• Like 1

• 0

Ja przetestowałem kilka ech od lowrance przez HB na garminie kończąc i owszem bywają przydatne coś można zobaczyć ale to zależy od wody .Na jeziorze ,zaporówce czy innej dużej wodzie bywają przydatne np boczny skan by znależć drzewo zatopione .Czasem jest to miejsce w którym są ryby .Ale na rzece nie trzeba nic więcej niż normalne echo . Główka nie zmieni lokalizacji ,rynne poznamy i bez echa czy przykosę . Najlepsza echosonda jest na końcu zestawu . Nie będzie nikt szukał kleni czy okoni na wiśle . Sumy i tak niewidoczne albo rzadko kiedy a pływanie i gapienie się w ekran zamiast łowić to prosta droga do porażek . Bez przynęty w wodzie brań nie ma a trudno łowić patrząc w ekran za wyjątkiem verticala .

• Like 6

• 0

Ja przetestowałem kilka ech od lowrance przez HB na garminie kończąc i owszem bywają przydatne coś można zobaczyć ale to zależy od wody .Na jeziorze ,zaporówce czy innej dużej wodzie bywają przydatne np boczny skan by znależć drzewo zatopione .Czasem jest to miejsce w którym są ryby .Ale na rzece nie trzeba nic więcej niż normalne echo . Główka nie zmieni lokalizacji ,rynne poznamy i bez echa czy przykosę . Najlepsza echosonda jest na końcu zestawu . Nie będzie nikt szukał kleni czy okoni na wiśle . Sumy i tak niewidoczne albo rzadko kiedy a pływanie i gapienie się w ekran zamiast łowić to prosta droga do porażek . Bez przynęty w wodzie brań nie ma a trudno łowić patrząc w ekran za wyjątkiem verticala .

Jak dalej pójdzie, to nie będzie gdzie pływać rzekami, ale co do meritum- racja, w brzegach pochowanej ryby tak czy siak nie widać. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam,

Planuję zakup echosondy z GPS, mapowanie, sonar boczny która zmieści się w torbie Budżet na całość to 6 tyś. Zastanawiam się nad zakupem Humminbird HELIX 7 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N.

Co o tym sadzicie ? Czy może uzbierać 8 tyś i wybrać wersje większą 9 ? 

• 0

Witam,

Planuję zakup echosondy z GPS, mapowanie, sonar boczny która zmieści się w torbie Budżet na całość to 6 tyś. Zastanawiam się nad zakupem Humminbird HELIX 7 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N.

to nie Giełda!

Edytowane przez Jano

• 0

Witam,

Planuję zakup echosondy z GPS, mapowanie, sonar boczny która zmieści się w torbie Budżet na całość to 6 tyś. Zastanawiam się nad zakupem Humminbird HELIX 7 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N.

Jeśli zależy Ci na dużych mapach (większych niż 1km x 1km) to inne marki niż HB. Mam HB, Garmina i Lowrance. Dla mnie na pierwszym miejscu Lowrance, potem HB i Garmin. Nie obejmuje to systemu Panopptix / Live gdzie kolejność jest Garmin, Lowrance, HB. Gdyby nie ograniczeni z wielkością wyświetlanej mapy to HB byłoby przed Lowrance. I jeszcze jedno Helix G4 chyba nie ma ekranu dotykowego, choć jeśli wczesniej używałeś Helixa to ogarniasz klawiszologię

Edytowane przez wuran

• 0

Jeśli zależy Ci na dużych mapach (większych niż 1km x 1km) to inne marki niż HB. Mam HB, Garmina i Lowrance. Dla mnie na pierwszym miejscu Lowrance, potem HB i Garmin. Nie obejmuje to systemu Panopptix / Live gdzie kolejność jest Garmin, Lowrance, HB. Gdyby nie ograniczeni z wielkością wyświetlanej mapy to HB byłoby przed Lowrance. I jeszcze jedno Helix G4 chyba nie ma ekranu dotykowego, choć jeśli wczesniej używałeś Helixa to ogarniasz klawiszologię

Obecnie mam Garmina  echo 150, nadszedł czas na zmianę na coś większego i bardziej zaawansowanego. 

Ten model byłby lepszy LOWRANCE Elite FS 7 Active Imaging 3-in-1 ROW ? A jak oceniasz  wyświetlacz w HB vs Lowrance ? 

• 0

Obecnie mam Garmina  echo 150, nadszedł czas na zmianę na coś większego i bardziej zaawansowanego. 

Ten model byłby lepszy LOWRANCE Elite FS 7 Active Imaging 3-in-1 ROW ? A jak oceniasz  wyświetlacz w HB vs Lowrance ? 

Lowrance jest brandem najprostszym w obsłudze. Natomiast jeśli zaakceptować że trzeba w HB czżęsto regulować obraz, bo nie ma trybu auto na podobieństwo Lowracne czy Garmina- jest ok z Helixem. Przyciski najpotrzebniejsze są na panelu i to wystarcza do sprawnego regulowania ekranu. Co do dylematu 7 czy 8 cali

8mkę bierz bo ma lepszy przetwornik. 7mke pokazłem tutaj także, na kanale sonary i mapy masz sporo różnego sprzętu głównych brandów sonarowych.