meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 smk111 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Dzień dobry społeczności JB. Obecnie uczyłem się pływać na echosondzie LOWRANCE HOOK2 4x, aczkolwiek powoli już mi jest niewystarczająca. Potrzebuję czegoś na bocznym sonarze, co ładnie rysuje obraz. Łowię na jeziorze głównie z łódki. Cena myślę, że za komplet do max 5000zł z lekkim haczykiem, jeżeli warto. Jakby nie patrzeć obecny hook, jest 0:1 pod nami, a chciałbym do tropienia sandaczy używać również boczny sonar. Jest po prostu łatwiej. Mam nadzieję, że pomożecie coś dobrać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 najlepszy boczny to HB popatrz do Macka na https://sonaryimapy.blogspot.com/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 smk111 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 A konkretny zestaw jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Szukaj jak największego ekranu np 9 cali, doradzilnym tez jak najwyższą rozdzielczość. Może Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N. Najlepiej gdybys najpierw zobaczył na żywo takie echo na wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) A konkretny zestaw jakiś? Krzysiek, to nie my będziemy używać tego sprzętu- a ty. Jeśli masz mało doświadczenia z elektroniką i niekoniecznie chcesz poświęcić więcej czasu na ogarnięcie echa- weź Lowrance FS 9 cali. Mówię o używce raczej, a są osiągalne. Druga opcja to Helix 7, bo 5 tysia nie starczy na nowe Helixy 8, 9 cali, a jak chcesz mieć normalne echo, które ryb poszuka bezproblemowo, to kup soboe Strikera 9Vivid i po prostu łów ryby. Sprzęt w okolicach 3k, łatwo zbywalny- bo to najtańsze 9 cali i ryby w tych kolorkach bardzo ładnie świeci. Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 smk111 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Krzysiek, to nie my będziemy używać tego sprzętu- a ty. Jeśli masz mało doświadczenia z elektroniką i niekoniecznie chcesz poświęcić więcej czasu na ogarnięcie echa- weź Lowrance FS 9 cali. Mówię o używce raczej, a są osiągalne. Druga opcja to Helix 7, bo 5 tysia nie starczy na nowe Helixy 8, 9 cali, a jak chcesz mieć normalne echo, które ryb poszuka bezproblemowo, to kup soboe Strikera 9Vivid i po prostu łów ryby. Sprzęt w okolicach 3k, łatwo zbywalny- bo to najtańsze 9 cali i ryby w tych kolorkach bardzo ładnie świeci. Ten striker 9vivid ładnie się prezentuje i fajny ekran w tej cenie. Miałeś duże doświadczenie z tym modelem? Dobrze rysuje na sonarze bocznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Ten striker 9vivid ładnie się prezentuje i fajny ekran w tej cenie. Miałeś duże doświadczenie z tym modelem? Dobrze rysuje na sonarze bocznym? Ja pływam z wszystkim co jest na rynku. Rysuje tak, jak go poustawiasz jasnością i kontrastem- wejdź do mojego projektu sonary i mapy na yt- jest tam playlista striker 7,9 i pooglądaj sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 smk111 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Ja pływam z wszystkim co jest na rynku. Rysuje tak, jak go poustawiasz jasnością i kontrastem- wejdź do mojego projektu sonary i mapy na yt- jest tam playlista striker 7,9 i pooglądaj sobie Popatrzę. dzięki : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janus Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Witam. Proszę o poradę. Mam zamiar kupić Garmin Panoptix LiveScope Plus System (przetwornik LVS 34 + moduł GLS 10) Jaką echosondę do tego? W grę wchodzi wielkość12 cali. Z góry dzuiękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 8412 xsv lub 1223 xsv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 8412 xsv lub 1223 xsv8412xsv ma chyba lepszą rozdzielczość (1920x1080) od 1223xsv (1280 x 800)używam czasem 1223 xsv i wkurzają mnie ramki które jak nie masz wbudowanego ekranu w ściankę/kokpit to przy zdejmowaniu osłony ekranu wypadają ramki. Osłona ekranu wchodzi strasznie na wcisk, dla mnie najwygodniesza osłona to HB w Solixie gumowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 8412xsv ma chyba lepszą rozdzielczość (1920x1080) od 1223xsv (1280 x 800)używam czasem 1223 xsv i wkurzają mnie ramki które jak nie masz wbudowanego ekranu w ściankę/kokpit to przy zdejmowaniu osłony ekranu wypadają ramki. Osłona ekranu wchodzi strasznie na wcisk, dla mnie najwygodniesza osłona to HB w Solixie gumowaW trybie live różnica praktycznie niezauważalna jest pomiędzy powyższymi, a ramki z tego co kojarzę są takie same dla wszystkich gpsmapów, w moim 923 takie też są i nic nie odpada, dobry wcisk załatwia, Fakt, że guma na hb jest spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janus Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś porównywał jakość Garmin LiveScope Plus LVS34 Geber z Garmin Panoptix LiveScope XR LVS62-Geber. Jaka jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś porównywał jakość Garmin LiveScope Plus LVS34 Geber z Garmin Panoptix LiveScope XR LVS62-Geber. Jaka jest różnica?odpuść lvs62, tam jest o połowę mniejsza detalizacja obiektu, zasięg większy oczywiście w związku z niższym khz ale to nie jest sprzęt na sródlądzie nasze, został zaprojektowany do łowienia w morzu, w bardzo głębokim trollingu łososiowym czy łowieniu innych ryb na 30m i więcej głębi. Na płytkiej wodzie są zakłócenia i obrazz rozmyty. LVS34 jest na nasze warunki najlepszym rozwiązaniem, głównie przez to że prosto z pudła ładnie pokazuje i nie trzeba ustawieniami manipulować no i nie ma tylu martwych stref pomiędzy wiązkami live, które niestety są w lvs 32 Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janus Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 8412 xsv lub 1223 xsv 8412xsv ma chyba lepszą rozdzielczość (1920x1080) od 1223xsv (1280 x 800)używam czasem 1223 xsv i wkurzają mnie ramki które jak nie masz wbudowanego ekranu w ściankę/kokpit to przy zdejmowaniu osłony ekranu wypadają ramki. Osłona ekranu wchodzi strasznie na wcisk, dla mnie najwygodniesza osłona to HB w Solixie gumowa W trybie live różnica praktycznie niezauważalna jest pomiędzy powyższymi, a ramki z tego co kojarzę są takie same dla wszystkich gpsmapów, w moim 923 takie też są i nic nie odpada, dobry wcisk załatwia, Fakt, że guma na hb jest spoko. odpuść lvs62, tam jest o połowę mniejsza detalizacja obiektu, zasięg większy oczywiście w związku z niższym khz ale to nie jest sprzęt na sródlądzie nasze, został zaprojektowany do łowienia w morzu, w bardzo głębokim trollingu łososiowym czy łowieniu innych ryb na 30m i więcej głębi. Na płytkiej wodzie są zakłócenia i obrazz rozmyty. LVS34 jest na nasze warunki najlepszym rozwiązaniem, głównie przez to że prosto z pudła ładnie pokazuje i nie trzeba ustawieniami manipulować no i nie ma tylu martwych stref pomiędzy wiązkami live, które niestety są w lvs 32Dzięki Panowie . Bardzo mi pomogliście. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marioligi Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Czy użytkownicy systemów live mogliby podzielić się osiągami w trybie forward - co widać i z jakiej faktycznie odległości - pytanie o Mega Live vs Active Target. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Czy użytkownicy systemów live mogliby podzielić się osiągami w trybie forward - co widać i z jakiej faktycznie odległości - pytanie o Mega Live vs Active Target.Megalive nie miałęm w rękach ale zapewne niedługo mieć będę w ten, czy inny sposóbb. Target natomiast zapewnia detekcję 25m spokojnie, oczywiście im większy ekran tym lepiej to widać i trzeba mieć wprawę w utrzymaniu przynęty w wiązce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Czy użytkownicy systemów live mogliby podzielić się osiągami w trybie forward - co widać i z jakiej faktycznie odległości - pytanie o Mega Live vs Active Target.Mam Mega live i ostatnio widziałem gumkę na 5 gramowej główce z odległości około 20-22 metrów Woda była pusta jak bęben Rolling Stenesów więc było łatwiej. W rybnej, przy zamieszaniu na ekranie byłoby cięzkoBardzo dobrze widać miejsce gdzie przynęta wpada do wody ale później jej śledzenie nie jest takie łatwe - dla mnie przynajmniej. Dużą jaskółką rzucałem, taką której używam do verta, więc miała ciężką wkrętkę i to widać bez problemu z większej nawet odległości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 W palnie mam ML ale będę czekał na testy Macieja plus może jakiś kolejny upgrade tego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Żeby utrzymać przynętę w wiązce trzeba mieć łódż zakotwiczoną na stałe, czyli np. dwie kotwice tył i przód i trafić w wiązkę gdzie patrzy.Przy dziobówce i słabym wietrze, łódź obraca się jak ją fantazja poniesie, widzisz przynęte i już nie widzisz. Ale jak się ma np. taki uchwyt obrotowy elektryczny, którym można sterować noga to świat się zmienia. Przynęta jest cały czas w wiązce, niezależnie od pogody i ruchów łodzi. Tym sposobem stajemy sie precyzyjni jak wojsko ukrańskie z HIMARS'ami. Ale można też na oślep jak raszyści. Live 10 tys, ekran 10 tys - sprzętu kupa a ze mnie d.... - przykre ale prawdziwe, ludzie kupują i nie umieją wykorzystac możliwości, bo im żal niewielkiej kwoty na usprawnienie. HB z MK poszło po rozum do głowy i zrobiło taki uchwyt obrotowy, z tym że cena powala na kolana i ponoć tylko z silnikiem Ultrex co trochę go dyskwalifikuje w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Żeby utrzymać przynętę w wiązce trzeba mieć łódż zakotwiczoną na stałe, czyli np. dwie kotwice tył i przód i trafić w wiązkę gdzie patrzy.Przy dziobówce i słabym wietrze, łódź obraca się jak ją fantazja poniesie, widzisz przynęte i już nie widzisz. Ale jak się ma np. taki uchwyt obrotowy elektryczny, którym można sterować noga to świat się zmienia. Przynęta jest cały czas w wiązce, niezależnie od pogody i ruchów łodzi. Tym sposobem stajemy sie precyzyjni jak wojsko ukrańskie z HIMARS'ami. Ale można też na oślep jak raszyści. Live 10 tys, ekran 10 tys - sprzętu kupa a ze mnie d.... - przykre ale prawdziwe, ludzie kupują i nie umieją wykorzystac możliwości, bo im żal niewielkiej kwoty na usprawnienie. HB z MK poszło po rozum do głowy i zrobiło taki uchwyt obrotowy, z tym że cena powala na kolana i ponoć tylko z silnikiem Ultrex co trochę go dyskwalifikuje w PLNo ja też mam akurat elektryczny, sterowany nogą co nie zmienia faktu, że w wodzie pełnej ryb możesz sobie nim kręcić i próbować przetwornik ustawić w kierunku przynęty, szczególnie małej .... A jak jeszcze wiatr wieje - powodzenia Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez kruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Żeby utrzymać przynętę w wiązce trzeba mieć łódż zakotwiczoną na stałe, czyli np. dwie kotwice tył i przód i trafić w wiązkę gdzie patrzy.Przy dziobówce i słabym wietrze, łódź obraca się jak ją fantazja poniesie, widzisz przynęte i już nie widzisz. Ale jak się ma np. taki uchwyt obrotowy elektryczny, którym można sterować noga to świat się zmienia. Przynęta jest cały czas w wiązce, niezależnie od pogody i ruchów łodzi. Tym sposobem stajemy sie precyzyjni jak wojsko ukrańskie z HIMARS'ami. Ale można też na oślep jak raszyści. Live 10 tys, ekran 10 tys - sprzętu kupa a ze mnie d.... - przykre ale prawdziwe, ludzie kupują i nie umieją wykorzystac możliwości, bo im żal niewielkiej kwoty na usprawnienie. HB z MK poszło po rozum do głowy i zrobiło taki uchwyt obrotowy, z tym że cena powala na kolana i ponoć tylko z silnikiem Ultrex co trochę go dyskwalifikuje w PLRosjanie są akurat w tej materii daleko przed zachodem, już 3 lata temu mieli obrotnicę z korekcją położenia pobieraną z kompasu nmea2000, poza tym jeśli chodzi o ścisłość, to w dużych ciężkich łodziach siedzących dobrze na wodzie problem przemieszczenia jest mniejszy, więc i korekcji tyle nie trzeba zrobić z ręki. Target Lock jest już na Litwie, kilka sztuk mają dosłownie. Co do ceny rzecz do dyskusji. Wiadomo, że można zrobić to taniej - kupując drugą dziobówkę gps i odcinając pędnik, ale idea integracji obrotnicy ze wskazaniem na punkt np od 360 jest bardzo zacna i tego rosyjskie ani inne wynalazki nie potrafią. Dziobówki z montażem zawiasowym/gass ramowym są u nas bo Force czy Ghost mają zbliżoną mechanikę- więc kwestią czasu jest upowszechnienie Ultrexów , zwłaszcza że są do nich adaptery i do TL i do M360 a czyni to cały system bardzo wygodny w użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mk77 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Panowie zastanawiam się między carbonem 9 cali a fs tez 9 co byś cię brali jakie są różnice i na korzyść ktorej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Panowie zastanawiam się między carbonem 9 cali a fs tez 9 co byś cię brali jakie są różnice i na korzyść ktorej ?Na papierze Carbon mocniejszy rozdzielczością lepszym ekranem, natomiast jeśli wyjdzie nowy hds live a pewnie w koncu wyjdzie- carbon traci wsparcie softowe , mozliwość podpięcia nowego (?) przetwornika. FS będzie wspierane softowo i jeśli coś nowego z przetworników wyjdzie- ona je obrobi. Także takie to panie kolego są dylematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 jakie drugie echo do połaczenie w sieć brałbym carbona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi