Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzień dobry społeczności JB. :)

Obecnie uczyłem się pływać na echosondzie LOWRANCE HOOK2 4x, aczkolwiek powoli już mi jest niewystarczająca. Potrzebuję czegoś na bocznym sonarze, co ładnie rysuje obraz. Łowię na jeziorze głównie z łódki. 

Cena myślę, że za komplet do max 5000zł z lekkim haczykiem, jeżeli warto. Jakby nie patrzeć obecny hook, jest 0:1 pod nami, a chciałbym do tropienia sandaczy używać również boczny sonar. Jest po prostu łatwiej. 

Mam nadzieję, że pomożecie coś dobrać :) Pozdrawiam 

• 0

A konkretny zestaw jakiś? :)

Krzysiek, to nie my będziemy używać tego sprzętu- a ty. Jeśli masz mało doświadczenia z elektroniką i niekoniecznie chcesz poświęcić więcej czasu na ogarnięcie echa- weź Lowrance FS 9 cali. Mówię o używce raczej, a są osiągalne. Druga opcja to Helix 7, bo 5 tysia nie starczy na nowe Helixy 8, 9 cali,  a jak chcesz mieć normalne echo, które ryb poszuka bezproblemowo, to kup soboe Strikera 9Vivid i po prostu łów ryby. Sprzęt w okolicach 3k, łatwo zbywalny- bo to najtańsze 9 cali i ryby w tych kolorkach bardzo ładnie świeci. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Krzysiek, to nie my będziemy używać tego sprzętu- a ty. Jeśli masz mało doświadczenia z elektroniką i niekoniecznie chcesz poświęcić więcej czasu na ogarnięcie echa- weź Lowrance FS 9 cali. Mówię o używce raczej, a są osiągalne. Druga opcja to Helix 7, bo 5 tysia nie starczy na nowe Helixy 8, 9 cali,  a jak chcesz mieć normalne echo, które ryb poszuka bezproblemowo, to kup soboe Strikera 9Vivid i po prostu łów ryby. Sprzęt w okolicach 3k, łatwo zbywalny- bo to najtańsze 9 cali i ryby w tych kolorkach bardzo ładnie świeci. 

Ten striker 9vivid ładnie się prezentuje i fajny ekran w tej cenie. Miałeś duże doświadczenie z tym modelem? Dobrze rysuje na sonarze bocznym? :) 

• 0

Ten striker 9vivid ładnie się prezentuje i fajny ekran w tej cenie. Miałeś duże doświadczenie z tym modelem? Dobrze rysuje na sonarze bocznym? :)

Ja pływam z wszystkim co jest na rynku. Rysuje tak, jak go poustawiasz jasnością i kontrastem- wejdź do mojego projektu sonary i mapy na yt- jest tam playlista striker 7,9 i pooglądaj sobie 

• Like 1

• 0

8412 xsv lub 1223 xsv

8412xsv ma chyba lepszą rozdzielczość (1920x1080) od 1223xsv (1280 x 800)

używam czasem 1223 xsv i wkurzają mnie ramki które jak nie masz wbudowanego ekranu w ściankę/kokpit to przy zdejmowaniu osłony ekranu wypadają ramki. Osłona ekranu wchodzi strasznie na wcisk, dla mnie najwygodniesza osłona to HB w Solixie gumowa

• Like 1

• 0

używam czasem 1223 xsv i wkurzają mnie ramki które jak nie masz wbudowanego ekranu w ściankę/kokpit to przy zdejmowaniu osłony ekranu wypadają ramki. Osłona ekranu wchodzi strasznie na wcisk, dla mnie najwygodniesza osłona to HB w Solixie gumowa

W trybie live różnica praktycznie niezauważalna jest pomiędzy powyższymi, a ramki z tego co kojarzę są takie same dla wszystkich gpsmapów, w moim 923 takie też są i nic nie odpada, dobry wcisk załatwia, Fakt, że guma na hb jest spoko. 

• Like 1

• 0

Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś porównywał jakość Garmin LiveScope Plus LVS34 Geber z Garmin Panoptix LiveScope XR LVS62-Geber. Jaka jest różnica?

odpuść lvs62, tam jest o połowę mniejsza detalizacja obiektu, zasięg większy oczywiście w związku z niższym khz ale to nie jest sprzęt na sródlądzie nasze, został zaprojektowany do łowienia w morzu, w bardzo głębokim trollingu łososiowym czy łowieniu innych ryb na 30m i więcej głębi. Na płytkiej wodzie są zakłócenia i obrazz rozmyty. LVS34 jest na nasze warunki najlepszym rozwiązaniem, głównie przez to że prosto z pudła ładnie pokazuje i nie trzeba ustawieniami manipulować no i nie ma tylu martwych stref pomiędzy wiązkami live, które niestety są w lvs 32

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

8412 xsv lub 1223 xsv

W trybie live różnica praktycznie niezauważalna jest pomiędzy powyższymi, a ramki z tego co kojarzę są takie same dla wszystkich gpsmapów, w moim 923 takie też są i nic nie odpada, dobry wcisk załatwia, Fakt, że guma na hb jest spoko. 

odpuść lvs62, tam jest o połowę mniejsza detalizacja obiektu, zasięg większy oczywiście w związku z niższym khz ale to nie jest sprzęt na sródlądzie nasze, został zaprojektowany do łowienia w morzu, w bardzo głębokim trollingu łososiowym czy łowieniu innych ryb na 30m i więcej głębi. Na płytkiej wodzie są zakłócenia i obrazz rozmyty. LVS34 jest na nasze warunki najlepszym rozwiązaniem, głównie przez to że prosto z pudła ładnie pokazuje i nie trzeba ustawieniami manipulować no i nie ma tylu martwych stref pomiędzy wiązkami live, które niestety są w lvs 32

Dzięki Panowie . Bardzo mi pomogliście.

• Like 2

• 0

Czy użytkownicy systemów live mogliby podzielić się osiągami w trybie forward - co widać i z jakiej faktycznie odległości - pytanie o 

Mega Live vs Active Target.

Megalive nie miałęm w rękach ale zapewne niedługo mieć będę w ten, czy inny sposóbb. Target natomiast zapewnia detekcję 25m spokojnie, oczywiście im większy ekran tym lepiej to widać i trzeba mieć wprawę w utrzymaniu przynęty w wiązce. 

• 0

Czy użytkownicy systemów live mogliby podzielić się osiągami w trybie forward - co widać i z jakiej faktycznie odległości - pytanie o 

Mega Live vs Active Target.

Mam Mega live i ostatnio widziałem gumkę na 5 gramowej główce z odległości około 20-22 metrów

Woda była pusta jak bęben Rolling Stenesów więc było łatwiej. W rybnej, przy zamieszaniu na ekranie byłoby cięzko

Bardzo dobrze widać miejsce gdzie przynęta wpada do wody ale później jej śledzenie nie jest takie łatwe - dla mnie przynajmniej.

Dużą jaskółką rzucałem, taką której używam do verta, więc miała ciężką wkrętkę i to widać bez problemu z większej nawet odległości

• Like 1

• 0

Żeby utrzymać przynętę w wiązce trzeba mieć łódż zakotwiczoną na stałe, czyli np. dwie kotwice tył i przód i trafić w wiązkę gdzie patrzy.

Przy dziobówce i słabym wietrze, łódź obraca się jak ją fantazja poniesie, widzisz przynęte i już nie widzisz. 

Ale jak się ma np. taki uchwyt obrotowy elektryczny, którym można sterować noga to świat się zmienia. Przynęta jest cały czas w wiązce, niezależnie od pogody i ruchów łodzi. 

Tym sposobem stajemy sie precyzyjni jak wojsko ukrańskie z HIMARS'ami. Ale można też na oślep jak raszyści. 

Live 10 tys, ekran 10 tys - sprzętu kupa a ze mnie d.... - przykre ale prawdziwe, ludzie kupują i nie umieją wykorzystac możliwości, bo im żal niewielkiej kwoty na usprawnienie. 

HB z MK poszło po rozum do głowy i zrobiło taki uchwyt obrotowy, z tym że cena powala na kolana i ponoć tylko z silnikiem Ultrex co trochę go dyskwalifikuje w PL

• 0

Żeby utrzymać przynętę w wiązce trzeba mieć łódż zakotwiczoną na stałe, czyli np. dwie kotwice tył i przód i trafić w wiązkę gdzie patrzy.

Przy dziobówce i słabym wietrze, łódź obraca się jak ją fantazja poniesie, widzisz przynęte i już nie widzisz. 

Ale jak się ma np. taki uchwyt obrotowy elektryczny, którym można sterować noga to świat się zmienia. Przynęta jest cały czas w wiązce, niezależnie od pogody i ruchów łodzi. 

Tym sposobem stajemy sie precyzyjni jak wojsko ukrańskie z HIMARS'ami. Ale można też na oślep jak raszyści. 

Live 10 tys, ekran 10 tys - sprzętu kupa a ze mnie d.... - przykre ale prawdziwe, ludzie kupują i nie umieją wykorzystac możliwości, bo im żal niewielkiej kwoty na usprawnienie. 

HB z MK poszło po rozum do głowy i zrobiło taki uchwyt obrotowy, z tym że cena powala na kolana i ponoć tylko z silnikiem Ultrex co trochę go dyskwalifikuje w PL

No ja też mam akurat elektryczny, sterowany nogą co nie zmienia faktu, że w wodzie pełnej ryb możesz sobie nim kręcić i próbować przetwornik ustawić w kierunku przynęty, szczególnie małej .... A jak jeszcze wiatr wieje - powodzenia

Edytowane przez kruz

• 0

Rosjanie są akurat w tej materii daleko przed zachodem, już 3 lata temu mieli obrotnicę z korekcją położenia pobieraną z kompasu nmea2000, poza tym jeśli chodzi o ścisłość, to w dużych ciężkich łodziach siedzących dobrze na wodzie problem przemieszczenia jest mniejszy, więc i korekcji tyle nie trzeba zrobić z ręki. Target Lock jest już na Litwie, kilka sztuk mają dosłownie. Co do ceny rzecz do dyskusji. Wiadomo, że można zrobić to taniej - kupując drugą dziobówkę gps i odcinając pędnik, ale idea integracji obrotnicy ze wskazaniem na punkt np od 360 jest bardzo zacna i tego rosyjskie ani inne wynalazki nie potrafią. Dziobówki z montażem zawiasowym/gass ramowym są u nas bo Force czy Ghost mają zbliżoną mechanikę- więc kwestią czasu jest upowszechnienie Ultrexów , zwłaszcza że są do nich adaptery i do TL i do M360 a czyni to cały system bardzo wygodny w użyciu. 

• 0

Panowie zastanawiam się między carbonem 9 cali a fs tez 9 co byś cię brali jakie są różnice i na korzyść ktorej ?

Na papierze Carbon mocniejszy rozdzielczością lepszym ekranem, natomiast jeśli wyjdzie nowy hds live a pewnie w koncu wyjdzie- carbon traci wsparcie softowe , mozliwość podpięcia nowego (?) przetwornika. FS będzie wspierane softowo i jeśli coś nowego z przetworników wyjdzie- ona je obrobi. Także takie to panie kolego są dylematy.