meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Apiniu Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Witam Wszystkich.To mój pierwszy post na tym forum .Mam kilka pytań dotyczących zakupu echa. Będzie to na pewno Garmin. seria Echomap. Tylko teraz -Echomap UHD 92 sv - czy lepiej Echomap Ultra 102. Jaka jest różnica miedzy nimi skoro do Ultry trochę grosza dopłacić trzeba. Chciałbym by któraś z nich pracowała z przetwornikiem GT 56 UHD.Chciałbym do tego od razu zakupić przetwornik LiveScope. tylko teraz nie za bardzo wiem który ? Bardziej bym chciał by pracował w dół. tzn. do wertical.Czy wszystkie modele LiveScope musza posiadac Czarna skrzynka LiveScope GLS 10.?.Czy jest może jakiś model ekranu który obejdzie się bez skrzynki. ( mniej gratów do noszenia. Mała łodeczka narazie). Wszystko chciałbym sobie zakupić na stronach 3 zagranicznych sklepów polecanych na tym forum. Może ktoś poleci coś innego lub doradzi. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 W instrukcjach od lvs oraz ekranów jest wszytsko napisane , co obsluguja i czego wymagaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Witam Wszystkich.To mój pierwszy post na tym forum .Mam kilka pytań dotyczących zakupu echa. Będzie to na pewno Garmin. seria Echomap. Tylko teraz -Echomap UHD 92 sv - czy lepiej Echomap Ultra 102. Jaka jest różnica miedzy nimi skoro do Ultry trochę grosza dopłacić trzeba. Chciałbym by któraś z nich pracowała z przetwornikiem GT 56 UHD.Chciałbym do tego od razu zakupić przetwornik LiveScope. tylko teraz nie za bardzo wiem który ? Bardziej bym chciał by pracował w dół. tzn. do wertical.Czy wszystkie modele LiveScope musza posiadac Czarna skrzynka LiveScope GLS 10.?.Czy jest może jakiś model ekranu który obejdzie się bez skrzynki. ( mniej gratów do noszenia. Mała łodeczka narazie). Wszystko chciałbym sobie zakupić na stronach 3 zagranicznych sklepów polecanych na tym forum. Może ktoś poleci coś innego lub doradzi. Dziękuje.LVS32/34 w każdej sytuacji wymaga GLS10. Odpuść echomapa UHD ,chyba że UHD2- wtedy to ma sens bo tam w 9 calach rozdzielczość normalna w pionie 600pxl i obraz z gt56będzie normalnie wyglądał. Weź tę ultrę ze Szwecji i set 32 czy 34 z GLS10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek.el Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) Dokładnie, GLS10 musisz mieć do 32/34. Ja używam Echomap Ultra 102sv i jestem bardzo zadowolony.Kiedyś Tomek Kurnik mówił o LS32/34 i według niego (a napewno ma mnóstwo godzin na wodzie z jednym i drugim) jest znaczna różnica na + przy 34. Istnieje LIVESCOPE który nie wymaga gls10- LVS12.Ale obejrzyj filmiki na YT- szału nie ma. Edytowane 2 Marca 2023 przez FoH ! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Dokładnie, GLS10 musisz mieć do 32/34. Ja używam Echomap Ultra 102sv i jestem bardzo zadowolony.Kiedyś Tomek Kurnik mówił o LS32/34 i według niego (a napewno ma mnóstwo godzin na wodzie z jednym i drugim) jest znaczna różnica na + przy 34. Istnieje LIVESCOPE który nie wymaga gls10- LVS12.Ale obejrzyj filmiki na YT- szału nie ma.Istnieją także Livescope z serii PS- 20, 22, 30, 31- też nie wymagają modułu. A 34 lepsza jest głównie w trybie perspektywy. Może mniej martwych stref ma w trybie front i vert ,jakiegoś wielkiego upgrade nie widziałem testując oba jednocześnie dla frontu i verta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek.el Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 @Maciej_K testowałeś może kiedyś tą LVS12? Możesz coś o tym powiedzieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 @Maciej_K testowałeś może kiedyś tą LVS12? Możesz coś o tym powiedzieć więcej?Nie ,nie wpadl mi w ręce takowy. Natomiast bierze wąsko w pionie a w opcji front to zupełna abstrakcja. Strata pieniędzy moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Szukaj używki lvs32 jak sianka brakuje i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Apiniu Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Powiecie mi może Panowie w czym jest ta różnica w cenie ?, Bo u mnie kiepsko z angielskim a wyglądają podobnie. /www.sportfishtackle.com/en/artiklar/garmin-echomap-ultra-102sv-with-transducer-gt56-uhd.htm://www.sportfishtackle.com/en/artiklar/garmin-echomap-ultra-102sv-inkl-gt56-uhd-combo.html Edytowane 3 Marca 2023 przez Apiniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Apiniu Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Powiecie mi może Panowie w czym jest ta różnica w cenie ?, Bo u mnie kiepsko z angielskim a wyglądają podobnie. /www.sportfishtackle.com/en/artiklar/garmin-echomap-ultra-102sv-with-transducer-gt56-uhd.htm://www.sportfishtackle.com/en/artiklar/garmin-echomap-ultra-102sv-inkl-gt56-uhd-combo.htmlTemat nie aktualny. Po kontakcie ze sklepem wszystko juz wiem. Dają 2 przetworniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) edyta - pomyłka. Edytowane 7 Marca 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) Taki materiał poskładałem z minionego lata- co i jak z mapami w 4 najpopularniejszch brandach z sonarem bocznym. Edytowane 8 Marca 2023 przez Maciej_K 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 (edytowane) Domknięcie mini-serii z 7calówkami - subiektywne plusiki i minusiki. Edytowane 14 Marca 2023 przez Maciej_K 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Garmin Echomap Ultra 102sv, jakieś podpowiedzi co do Chirpa, ClearVu i SideVu, jakieś podstawowe ustawienia. Pływałem na Lowrance cały czas, tutaj chce chociaż ustawić jakąś "podstawę" a resztę sam na wodzie sobie ogarnę. Widziałem, że jest opcja TVG. Włącza się ją przy bardzo brudnej wodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Garmin Echomap Ultra 102sv, jakieś podpowiedzi co do Chirpa, ClearVu i SideVu, jakieś podstawowe ustawienia. Pływałem na Lowrance cały czas, tutaj chce chociaż ustawić jakąś "podstawę" a resztę sam na wodzie sobie ogarnę. Widziałem, że jest opcja TVG. Włącza się ją przy bardzo brudnej wodzie ?Filmy moje zobacz z Akademii Garmina z Fishtech- tam jest o ustawieniach na plytką, głęboką wodę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybens Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Wez echo na łajbe lec na wode i zacznij od najnizszego poziomu zakłóceń oraz TVG. Znajdz wode 3-6m najlepiej z zatopionym drzewem i kombinuja z poziomami zakóceń i TVG+ wiadomo wzmocnienie do zadowalajacego efektu.Kazda jednostka, instalacja elektryczna na łodzi jest inna i moze róznie siac zakłócenia. Nie ma receptury tzn. ustawień wyjsciowych trzeba dostosować do własnych potrzeb. Jak juz znajdziesz obraz który jest czysty od zakłóceń wez przynete 20cm z główką 30-50g, moze byc butelka na sznurku z piaskiem wsrodku puść pod przetwornik i bedziesz miał punkt odniesienia wielkosc przynety vs siła odbicia sygnału na ekranie. W przypadku sidevu podobnie tylko juz bez przynety lub butelki najlepiej znajeść zatopiony przedmiot i pływać w pobliżu. Na pocztaku zachecam do korzystania z ustawien Auro wzmocnienia a w kolejnych etapach prezechodzenie na manualne sterowanie. Czestotlisowsci khz w danej funkcji dobieraj do glebokosci wody. Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Filmy moje zobacz z Akademii Garmina z Fishtech- tam jest o ustawieniach na plytką, głęboką wodęPierwsze co to szukałem u Ciebie, ale o echomap ultra nie ma ( chyba, że cudem przeoczyłem ) , CHYBA, że inne tiery to te same ustawienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Wez echo na łajbe lec na wode i zacznij od najnizszego poziomu zakłóceń oraz TVG. Znajdz wode 3-6m najlepiej z zatopionym drzewem i kombinuja z poziomami zakóceń i TVG+ wiadomo wzmocnienie do zadowalajacego efektu.Kazda jednostka, instalacja elektryczna na łodzi jest inna i moze róznie siac zakłócenia. Nie ma receptury tzn. ustawień wyjsciowych trzeba dostosować do własnych potrzeb. Jak juz znajdziesz obraz który jest czysty od zakłóceń wez przynete 20cm z główką 30-50g, moze byc butelka na sznurku z piaskiem wsrodku puść pod przetwornik i bedziesz miał punkt odniesienia wielkosc przynety vs siła odbicia sygnału na ekranie. W przypadku sidevu podobnie tylko juz bez przynety lub butelki najlepiej znajeść zatopiony przedmiot i pływać w pobliżu. Na pocztaku zachecam do korzystania z ustawien Auro wzmocnienia a w kolejnych etapach prezechodzenie na manualne sterowanie. Czestotlisowsci khz w danej funkcji dobieraj do glebokosci wody. Miłej zabawyJezu to aż takie skomplikowane xd w Lowrance czułość 70-80 to drugie podobnie, boczny to 60 na 455khz na 800khz A0 do +A3 i tyle. Nie da się tak jakoś podpowiedzieć ? A TVG Kiedy się włącza lub wyłącza ? Na yt amerykanie coś tam gadali, nie do końca zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Jezu to aż takie skomplikowane xd w Lowrance czułość 70-80 to drugie podobnie, boczny to 60 na 455khz na 800khz A0 do +A3 i tyle. Nie da się tak jakoś podpowiedzieć ? A TVG Kiedy się włącza lub wyłącza ? Na yt amerykanie coś tam gadali, nie do końca zrozumiałemSprawdzona receptura Sonary i mapy dla Garmina: kolor reflektor 455khz, jasnosć autoniska, kontrast 20-40, zasięg 30m strona, tvg niskie a teraz w ogóle wyłączyć bo woda czysta, redukcja zakłóceń- jeśli masz to niska/średnia. Co do Lowrance- tak jest prosto ale garmin ma właśnie TVG, które oczyszcza obraz. Nie włączaj go na płytkiej wodzie, bo to jest rodzaj filtru, który usuwa część informacji przy przetworniku i jak jest płytko, to wytnie ci toniowe ryby- jeśli masz go na wysokiej wartoci. Uziemienie ekranu pomaga jeśli masz silnik dziobowy czy pawężowy z maksymizerem. Pooglądaj moje materiały, tam jest masa wiedzy praktycznej pokazana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Sprawdzona receptura Sonary i mapy dla Garmina: kolor reflektor 455khz, jasnosć autoniska, kontrast 20-40, zasięg 30m strona, tvg niskie a teraz w ogóle wyłączyć bo woda czysta, redukcja zakłóceń- jeśli masz to niska/średnia. Co do Lowrance- tak jest prosto ale garmin ma właśnie TVG, które oczyszcza obraz. Nie włączaj go na płytkiej wodzie, bo to jest rodzaj filtru, który usuwa część informacji przy przetworniku i jak jest płytko, to wytnie ci toniowe ryby- jeśli masz go na wysokiej wartoci. Uziemienie ekranu pomaga jeśli masz silnik dziobowy czy pawężowy z maksymizerem. Pooglądaj moje materiały, tam jest masa wiedzy praktycznej pokazana. O dziękuje bardzo już bardziej rozjaśnione Chciałem do Ciebie pisać/dzwonić, ale dość często Ci tyłek zawracałem, bardzo dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Zakończenie i podsumowanie o 7mkach z sonarem bocznym, bez ekranu dotykowego. https://sonaryimapy.blogspot.com/2023/03/subiektywnie-o-echosondach-z-sonarem.html?fbclid=IwAR1T4JfS_ZGM0bcij2nj7twd9WpMsVmQQLALxulZGMCGovl3Rr9uQQSybx8 Edytowane 29 Marca 2023 przez Maciej_K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Zakończenie i podsumowanie o 7mkach z sonarem bocznym, bez ekranu dotykowego. https://sonaryimapy.blogspot.com/2023/03/subiektywnie-o-echosondach-z-sonarem.html?fbclid=IwAR1T4JfS_ZGM0bcij2nj7twd9WpMsVmQQLALxulZGMCGovl3Rr9uQQSybx8Maciek, mam dwie uwagi do zestawienia odnośnie Helixa G4N1. ma on sieć ehternet co oznacza, ze oprócz silnika dziobowego, mega 360 i mega live można go podłączać również do innych ekranów Helixa (można i do Solixa choć z ograniczoną funkcjonalnością), jak i do huba i korzystać z całej dużej sieci Humminbirda (pozycja w tabelce Możliwość rozbudowy), choć dodałeś punkt za sieć ethernet. Ale środowsko Humminrida sieciowe do rozbudowy jest wielkie, np windy trolingowe Cannon, kotwice Raptor i Talon etchttps://minnkota-help.johnsonoutdoors.com/hc/en-us/articles/4413541770391-One-Boat-Network-Basics 2. Humminbird ma także mapy społecznościowe, jest ich mało ale są, nawet trochę wód w Polsce.I jeden wielki minus do map tworzonych przez echo to ograniczenie wyświetlania mapy do wielkości 1km x 1km. Na większych zbiornikach to duży problem że nie możesz zaplanować całej trasy bo nie widzisz mapy. podobno na komercyjnym Navionicsie nie ma tego ograniczenia, ale jeśli będziesz miał okazję to sprawdź Edytowane 30 Marca 2023 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Maciek, mam dwie uwagi do zestawienia odnośnie Helixa G4N1. ma on sieć ehternet co oznacza, ze oprócz silnika dziobowego, mega 360 i mega live można go podłączać również do innych ekranów Helixa (można i do Solixa choć z ograniczoną funkcjonalnością), jak i do huba i korzystać z całej dużej sieci Humminbirda (pozycja w tabelce Możliwość rozbudowy), choć dodałeś punkt za sieć ethernet. Ale środowsko Humminrida sieciowe do rozbudowy jest wielkie, np windy trolingowe Cannon, kotwice Raptor i Talon etc network.jpghttps://minnkota-help.johnsonoutdoors.com/hc/en-us/articles/4413541770391-One-Boat-Network-Basics 2. Humminbird ma także mapy społecznościowe, jest ich mało ale są, nawet trochę wód w Polsce.I jeden wielki minus do map tworzonych przez echo to ograniczenie wyświetlania mapy do wielkości 1km x 1km. Na większych zbiornikach to duży problem że nie możesz zaplanować całej trasy bo nie widzisz mapy. podobno na komercyjnym Navionicsie nie ma tego ograniczenia, ale jeśli będziesz miał okazję to sprawdź liveshare.jpgMarcin- napisałem, że Helix może "żyć dłużej". Socjalki od HB niestety nie mają się za bardzo do pozostałych brandów jeśli chodzi o ilość. 1km siatki mapy nie dotyczy Navionicsa ani komputerowo generowanej warstwy AC izobat z poziomu Autocharta. Co do ekosystemu- punkt za możliwości rozbudowy, bo rozdrabniać się nie chcę- w Ray wchodzi kompas, autopilot, stacje pogodowe i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy w ramach sieci. To zostało ujęte w kryterium komunikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Mnie zastanawia jak to działa w Humminbird. Nabyłem kartę navionics ale pytanie jak to jest w rzeczywistym urzytkowaniu, poniewaz mam tez kartę zeroline od Hb. Wrzuciłem obie karty do plotera to mogę wybrać tylko jedno źródło map. Jak to wyglada podczas robienia map AC ? Będzie rysował mapę na zeroline ale będzie to widoczne jako nakładka na mapie navionics ? Czy muszę zmieniać z karty na kartę, co by troche bylo dziwne. Bo nie ma raczej opcji używania jednaj karty na jednym rzucie mapy a drugi na drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Warstwy, określasz co chcesz widzieć.U mnie na wierzchu jest AC, a pod spodem Navionics. (O ile dobrze pamiętam, bo przestałem zwracać na to uwagę) Maciek, ekosystem to pojęcie z ekologii, a nie sprzętu. Weź to popraw. Edytowane 30 Marca 2023 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi