Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pewnie temat przewijał się iż nie raz ale wybaczcie musiałbym z dwa dni poswiecić na czytanie. Chciałbym zakupić echo do kwoty powiedzmy 3,5 tys zł. Wędkuje raczej na płytkich zbiornikach 1,5-6m. Oczekuje bardzo dobrego obrazowania zanieczyszczeń na dnie zielsko, gałęzie, kamienie itp. Do tego boczny sonar oraz GPS. Wyświetlacz 7 lub 9" o wysokiej rozdzielczości. Możecie coś ciekawego polecić? Wstępnie myślałem nad lowrance Hook reveal tripleshot

• 0

Gdzie jest w promocji? I w czym ma przewagę nad lowrance? Miałem wcześniej Garmina 5 kupiłem używkę ale po kilku wyjazdach szlak ja trafił. Dlatego teraz chce kupić raz a porządnie

Jeśli nie czytałeś, oglądałeś- zacznij od mojego wpisu blogowego

https://sonaryimapy.blogspot.com/2023/03/subiektywnie-o-echosondach-z-sonarem.html

masz tam pokazane jak obrazują, jak mapują, jakie mają plusy i minusy. 

• Like 1

• 0

Jeśli nie czytałeś, oglądałeś- zacznij od mojego wpisu blogowego

https://sonaryimapy.blogspot.com/2023/03/subiektywnie-o-echosondach-z-sonarem.html

masz tam pokazane jak obrazują, jak mapują, jakie mają plusy i minusy.

Dzieki, obejrzałem ????. Kurde widzę ciężki wybór. Garmin wychodzi chyba najlepiej cenowo ale mam delikatny uraz do sprzętu ten firmy niestety.

• 0

Pytanie co kupiłeś jako używkę. Jakoś nie słychać o masowo padających Strikerach. O problemach w Hook Reveal w pewnym okresie coś było słychać, o czym nawet Maciej_K napisał w tym wpisie:

https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/01/garmin-striker-vs-hook-reveal-w-moich.html

• Like 1

• 0

Pytanie co kupiłeś jako używkę. Jakoś nie słychać o masowo padających Strikerach. O problemach w Hook Reveal w pewnym okresie coś było słychać, o czym nawet Maciej_K napisał w tym wpisie:

https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/01/garmin-striker-vs-hook-reveal-w-moich.html

Konrad, w nagrywce pluso-minusowej też o tym mówiłem. Kwestia dostępności nowego sprzętu na serwisie, bo bezproblemowo wymieniają jeśli się trafi felerny egzemplarz. 

• Like 1

• 0

( Jak sądzicie lepiej dołożyć do 9" ekranu ?)

Kozi , wydaje mi się z jakiego pułapu startujesz . Ja na 7" Helixa Si przesiadłem się z monochromatycznego Mark 5 X pro i to był kosmos . Po paru latach absolutnie chciałbym zmienić ekran na 9" co najmniej . Wszystko zależy od oczekiwań i wcześniejszych doświadczeń .

Edytowane przez malinabar

• 0

Rozumiem, a z czego wynika to, że raymarine w wielkości 9" jest 2x droższy od Garmina? Oglądałem porównanie to raczej wielkich różnic nie było między tymi dwoma modelami.

Miałem zarówno axioma jak i echomap i dla mnie nie widzę sensu w buleniu 2x za raymarine .

• 0

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem echo pomiędzy:

• Echosonda LOWRANCE HDS LIVE 9 ROW Active Imaging 3-in-1
  • Humminbird HELIX 12 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N

​Obecnie używam echo LOWRANCE HOOK Reveal 7 TripleShot. Warto jest dopłacić do Humminbird i zakupić większy wyświetlacz 12? Podobno Lowrance jest dużo prostszy w obsłudze i w sumie na to nie narzekam. Jakie są jeszcze większe różnice w tych echo aby podjąć decyzję? 

• 0

Jak daleko siedzisz od ekranu?
Czemu od razu Helix 12? Może wystarczy 9 - porównujesz go do ekranu Lowrance 9.
Helix 12 ma lepszą rozdzielczość od Lowrance 9, a ten ma większą od Helixa 9.

Większy ekran to zawsze większy ekran :)

Poza tym chyba ważniejsze w tym przypadku jest Twój dalszy plan, czyli rozbudowa o system Live, albo sterowanie silnikiem dziobowym.

• 0

Siedzę 70 cm od ekranu. Porównuję Lowrance 9 do Helixa 12 ponieważ są w podobnej cenie. Z jednej strony chciałbym większy ekran natomiast z drugiej strony pływam na Lowrance i już trochę znam te echo. O sterowaniu silnikiem dziobowym nie myślałem natomiast o rozbudowie o system live jak najbardziej. Może macie jakieś inne propozycję echo w granicy cenowej około 10 tyś? Pływam głownie na Polskich jeziorach + raz bądź dwa razy w roku wypad na szkiery bądź do Norwegii 

• 0

Jeżeli masz zamiar rozbudować w przyszłości zestaw o tryb live... to najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie GARMIN... w zakładanym budżecie poszukaj sobie GARMIN GPSMAP 923XSV...z przetwornikiem GT56.

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

• 0

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem echo pomiędzy:

• Echosonda LOWRANCE HDS LIVE 9 ROW Active Imaging 3-in-1
  • Humminbird HELIX 12 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N

​Obecnie używam echo LOWRANCE HOOK Reveal 7 TripleShot. Warto jest dopłacić do Humminbird i zakupić większy wyświetlacz 12? Podobno Lowrance jest dużo prostszy w obsłudze i w sumie na to nie narzekam. Jakie są jeszcze większe różnice w tych echo aby podjąć decyzję? 

Ekran dotykowy naogół jest szybszy w obsłudze a takowy ma HDS. Skoro pływasz na hooku - naturalnym byłby przeskok w stronę HDS live. Helix12 daje spoko obraz, trochę więcej klikania w nastawach- ale też bez przesady, bo to co potrzebne masz na panelu przycisków- czułość, zmianę częstotliwości, zoomy .Także nie ma krzywdy w obsłudze tego sprzętu tak naprawdę. 

• Like 2

• 0

Panowie przymierzam się do kupna swojej pierwszej echosondy. Budżet skromny bo muszę się zmieścić w 1000 pln. 

Czy do nauki lepiej wybrać nowego Garmin Striker Vivid 4cv z przetwornikiem GT20-TM czy szukać w używkach czegoś z większym ekranem?

Echo do pontonu 3,2 m, więc za wiele miejsca nie mam.

I czym się różni STRIKER Vivid 4cv od STRIKER Plus 4cv?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez Artech
  • Like 1