Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie przymierzam się do kupna swojej pierwszej echosondy. Budżet skromny bo muszę się zmieścić w 1000 pln. 

Czy do nauki lepiej wybrać nowego Garmin Striker Vivid 4cv z przetwornikiem GT20-TM czy szukać w używkach czegoś z większym ekranem?

Echo do pontonu 3,2 m, więc za wiele miejsca nie mam.

I czym się różni STRIKER Vivid 4cv od STRIKER Plus 4cv?

Z góry dzięki za pomoc

za 1000zł szukaj dragonfly 4pro z tym echo możesz sobie tablet 12 cali zgrać z blutuczem, o wiele wyraźniejszy ekran i dokładnie wszystko pokazuje w słońcu a garmin 4cale to taka zabaweczka na której nic nie zobaczysz. Jak chcesz podaj maila to ci wyślę kilka fotek jak dragonfly pokazuje. Miałbym dalej to echo gdybym okazyjnie nie kupił strikera 7sv za granicą. 

• Like 1

• 0

...I czym się różni STRIKER Vivid 4cv od STRIKER Plus 4cv?...

W echosondzie "Vivid 4 cv" dodano siedem nowych schematów kolorystycznych, min. zardzewiała stal, lava, ice blue...

Wszystkie inne parametry są takie same jak "Plus 4cv"

Ja, szukając pierwszej echosondy zdecydowałem się na "zwykłego" Strikera 4 Plus. Kupiłem nowy sprzęt, bo nie miałem zaufania do używek z portali aukcyjnych, a nikt ze znajomych niczego sprawdzonego/pewnego nie oferował. Przyjąłem założenie, że i tak za sezon, góra dwa - jak poznam podstawy obsługi i nauczę się jak interpretować informacje płynące z przetwornika, zakupię docelowo echosondę z większym monitorem (minimum 7",  raczej 9" ) i koniecznie z funkcją obrazowania bocznego (SV). Czy pozostanę z Garminem, jeszcze nie wiem. Mając ograniczony budżet warto jeszcze mieć na uwadze, że potrzebny jest jakiś solidny uchwyt przetwornika, oczywiście akumulator z ładowarką i jakieś mocowanie do ekranu. I robi się kilka stówek więcej. Moje dotychczasowe, skromne doświadczenie użytkowania sprzętu na pontonie motorowym, mówi mi , że o ile akumulator może być ekonomicznym 7 Ah, to komfort łowienia podnosi solidnie zamontowana, z dobrych materiałów sztyca/uchwyt przetwornika i mocowanie echosondy. Jestem bardzo zadowolony z uniwersalnego uchwytu echosondy Kolibri (UFB).

• Like 1

• 0

Dzięki Panowie. Właśnie ten brak zaufania do używek skłania mnie do nowego sprzętu.

Ten dragonfly ekran ma jak striker 4 plus a jest sporo droższy i raczej kiepsko z dostępnością. Widzę, że w cenie nowej 4 garmina można już dostać używaną 5 z dodatkami, no ale to używka.

• 0

Dzięki Panowie. Właśnie ten brak zaufania do używek skłania mnie do nowego sprzętu.

Ten dragonfly ekran ma jak striker 4 plus a jest sporo droższy i raczej kiepsko z dostępnością. Widzę, że w cenie nowej 4 garmina można już dostać używaną 5 z dodatkami, no ale to używka.

Jak kupujesz używany sprzęt- poproś o zdjęcie przetwornika od dołu oraz ekranu, to może nieco wiecej światła rzucić na traktowanie sprzętu przez właściciela. 

Zawsze możesz umówić się na gwarancję rozruchową. 

• Like 1

• 0

Ja całkiem nie neguję zasadności zakupu używanych echosond, ale też nie są to sprzęty odsprzedawane pół darmo (allegro, olx). Gdybym miał trafić na jakiś szrot, z zatajoną przez sprzedawcę usterką tylko 1/4 niżej ceny sklepowej, to wolę nie ryzykować. Ja zaraz po zakupie sonaru, pobiegłem do pobliskiej Juli i zakupiłem zgrabną i solidną skrzynię/kufer do przechowywania tego typu sprzętu. Fakt, "stówka" w potrfelu  mniej. Wszystko jednak  w pancernej, wodoszczelnej obudowie, otulone pianką. Sprzęt wyjmowany jest na pontonie i chowany na pontonie. W domu wszystko suszone, przecierane ściereczką i po podładowaniu, czeka w gotowości na następny wyjazd na ryby. Luzem w bagażniku, albo w reklamówce, taką echosondę prędzej czy później coś trafi... ;)

• Like 3

• 0

dragonfly jest droższy bo jest lepszy ;) i nie bój się kupować używek często pewnie twoi znajomi sprzedają echa albo ich znajomi wtedy kupujesz z pewnej ręki, ja miałem od zawsze używane aż kupiłem strikera okazyjnie jak pisałem ale dalej tęsknię za dragonflajem, a jak bym miał kasę do bym kupił 12cali raymarine element.

• Like 1

• 0

Panowie, macie jakieś rozwiązania, domowe, na osłonięcie echosondy przed słoncem? Nie interesują mnie osłony BerleyPro, bo szkoda mi kilka stówek wydać na 50cm wygiętego plastiku. Wiem, to czyste sknerstwo. Podzielcie się swoimi domowymi sposobami. ????

• 0

Nr ref produktu 947712

Przy czym lepiej by było jakby byki z pół cm szersze. Ja delikatnie opalarka się wspomoglem żeby lepiej dopasować :) działać działa, w miarę wygląda. Ale na przyszłość można to jeszcze ładniej ogarnąć :) idealny był by pojemnik o wym 30x20 x15- ale bez zwezajacego się dna tak jak w większości tego typu pojemników.

• 0

Panowie, bo się na tym nie znam.

Czy tak porysowany przetwornik nie będzie sprawiał problemów?

attachicon.gif Screenshot_2023-08-21-10-11-29-589_pl.tablica.jpg

nie są to krytyczne uszkodzenia, ale poproś o lepsze zdjęcia bo widać tylko część. To chyba garminowski xdcr- można go łatwo spolerować jeśli ryski przeszkadzają. 

• Like 1

• 0

Mi ryski nie przeszkadzaja, tylko nie wiem czy nie mają wpływu na działanie echa.

To przetwornik od garmin striker plus 5cv.

Ile max lat może miec takie echo, tzn. kiedy ten model pojawił się na rynku?

Tak się zastanawiam czy opłaca się brać taką używkę, czy lepiej poczekać i dołożyć do nowej vivid 5cv.

Edytowane przez Artech

• 0

Patrząc ze strony elektroniki, to dopóki te ryski nie są pęknięciami na wylot i nie rozszczelniły przetwornika to nie ma znaczenia. To nie okulary, gdzie porysowane szkła przeszkadzają. Tak jak Maciek pisał, możesz zrobić polerkę, a jak nie potrafisz to zostaw. Co do lat produkcji tego modelu, to jakie to ma znaczenie, ile ma lat, ma pewne parametry fabryczne i ich będzie się trzymał, tego modelu nie rozbudujesz na panoptixa. Ma za mało fynkcji to kup dużo wyższy model, a jak sprawdzasz samo dno i głebokość to zostaw niech działa, aż się skończy. Kupując jednak takiego używańca wszystko zależy od kwoty.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 1

• 0

Patrząc ze strony elektroniki, to dopóki te ryski nie są pęknięciami na wylot i nie rozszczelniły przetwornika to nie ma znaczenia. To nie okulary, gdzie porysowane szkła przeszkadzają. Tak jak Maciek pisał, możesz zrobić polerkę, a jak nie potrafisz to zostaw. Co do lat produkcji tego modelu, to jakie to ma znaczenie, ile ma lat, ma pewne parametry fabryczne i ich będzie się trzymał, tego modelu nie rozbudujesz na panoptixa. Ma za mało fynkcji to kup dużo wyższy model, a jak sprawdzasz samo dno i głebokość to zostaw niech działa, aż się skończy. Kupując jednak takiego używańca wszystko zależy od kwoty.

Robert, nie tak prędko- rysy pogarszają widoczność detali, sprawdzałem osobiście. Głębokie rysy deformują wiązkę sygnału moim zdaniem, natomiast w tym przypadku nie spodziewam się incydentów, że tak powiem. 

• Like 1

• 0

Co do lat produkcji tego modelu, to jakie to ma znaczenie, ile ma lat, ma pewne parametry fabryczne i ich będzie się trzymał, tego modelu nie rozbudujesz na panoptixa. Ma za mało fynkcji to kup dużo wyższy model, a jak sprawdzasz samo dno i głebokość to zostaw niech działa, aż się skończy. Kupując jednak takiego używańca wszystko zależy od kwoty.

Ten przybliżony wiek przydałby się żeby wiedzieć czy echo może mieć 5 czy 10 lat. Co by się za szybko nie skończyło ????

Za to konkretne sprzedający życzy sobie 1000 pln czyli 70 % ceny nowego .

Ludzi ostatnio pojebało z cenami używek. Większość wystawionych jest droższa od nowej ze sklepu.

Chyba jednak zdecyduję się na nowe...

Edytowane przez Artech
  • Like 1

• 0

Nowy vivid 5cv jest w sieci za 1099. Więc ... Osobiście dodam, że stałem przed wyborem pomiędzy 7 a 9 lowrance i dobrze, że Maciek mnie przekonał do 9. Od 5cv, to praktycznie każdy telefon jest większy. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz w necie 7 w okolicach 1500, używaną, z bocznym.

Edytowane przez Matteoo

• 0

Helix 5di ma ktoś może instrukcje obsługi ,czy te echo będzie dobre do pływania na płytkich wodach do 4 m ,za drapieżnikiem A ogólnie czy warte zakupu za 850 zł komplet z torbą,Aku i skrzynka ,używane czy lepiej dołożyć na coś lepszego

Edytowane przez Viking