Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zastanawiam się jeszcze nad Helix 12 G4. Czy ten model dobrze zobrazuje wodę o głębokości 20m? Gdzieś mi się obiło o uszy, że działa fajnie do 6-8m a głębiej to już słabo.

Zależy od wody i od KHz użytych. 455 KHzobrazuje normalnie. Na zaporówkach niezamulonych to MegaSI+ daje radę nawet na takich głebokościach, choć zwyczajowo w zwykłych jeziorach słabo to wygląda  Jak jesteś fejsbukowy- poszukaj mój FP sonary i mapy tam masz kontentu z HB bardzo dużo. 

• 0

Panowie co do mojego postu z 11 września pytanie:
Czy w dobrym kierunku idę? Ktoś? Coś? 
Przekopałem jerka, obejrzałem chyba wszystkie filmy Macieja i wydaje mi się, że wybór jest dla mnie chyba dobry.

Ponadto moi koledzy z ekipy mają Garminy, to zawsze jakaś pomoc na rybach przy ustawieniach będzie.

Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.

• 0

Panowie co do mojego postu z 11 września pytanie:

Czy w dobrym kierunku idę? Ktoś? Coś? 

Przekopałem jerka, obejrzałem chyba wszystkie filmy Macieja i wydaje mi się, że wybór jest dla mnie chyba dobry.

Ponadto moi koledzy z ekipy mają Garminy, to zawsze jakaś pomoc na rybach przy ustawieniach będzie.

Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.

O, miło. 

Natomiast co do Ultry vs Gpsmap według mnie  różnica jest nie tyle w obrazie jako takim, tylko w kolorach, matrycy i szybkości działania. ultra potrafi przylagować ale z wieloma okienkami i lvs. W użytkowaniu bez dodatkowego osprzętu daje to radę. Ma w sumie fajną zaletę, bo mi brakuje fizycznych przycisków na gpsmapach programing key, proste +/- to są wygodne rzeczy zwłaszcza w deszczu czy rękawiczkach.

HDS live 9 cali jest teraz w bardzo obrych pieniądzach, 12tkę można miec poniżej 10k. Obraz się nie zestarzeje, przetworniki też. To, co jest obecnie w Lowrance moim skromnym zdaniem teoretyka nie jest warte ceny. Największym plusem Lowrance jest dobry obraz w warunkach jeziorowych, mułu itp. Tu wypada lepiej od Garmina. HB to topka i pięknie rzeźbi obraz dna, ryby także widać- zwłaszcza jeśli wyjdzie się poza standardowe kolory i poklika trochę. Niedogodnością potencjalną jest brak systemu auto dla podtrzymania wyglądu obrazu - a takowy jest w Lowrance i Garminie. W związku z tym trzeba klikać czułością  ale to jest na panelu przycisków. W sumie, to patrząc obiektywnie- przy jednym aktywnym oknie np SI czy 2d Helix jest szybszy w obsłudze niż dotykowce- ze względu na przyciski panelowe. W widoku złożonym nie ma tak dobrze i tutaj inni mają przewagę. 

• Like 2

• 0

witam,

Kupiłem EliteFS i active target.

Chciałby się ktos podzielić informacją jakie ustawienia używanie do AT do trybu forward i verta? Bo trochę tego jesszcze nie ogarniam, wiem, ze do każdej wody będzie pewnie inaczej ale jakiś punkt odniesienia potrzebuje.

Albo może zdjęcie jak powinno to wyglądać?

• 0

Witam szanowne grono,

Zaczynam rozglądać się za nową echosondą, budżet 6 - 8,5 tys. pln

Przeznaczenie użytkowanie na głębokich jeziorach do spiningu i trollingu, oraz użytkowanie na wyprawach karpiowych.

Zależy mi na dobrym skanie bocznym.

Dużym plusem byłaby możliwość podpięcia echa do silnika dziobowego tak abym mógł zaprogramować trasę płynięcia łodzi.

Proszę o podesłanie podpowiedzi.

Pozdrawiam Grzesiek

• 0

Solix najlepszy boczny, ograniczenie wyświetlania własnych map chyba do 1x1 km, duże możliwości modyfikacji ustawień. możliwość podłączenia sieciowego z silnikami minnkota i sterowania nimi z poziomu echosondy

Lowrance - dość proste menu, dużo map socjalnych,możliwość podłączenia sieciowego z silnikami Lowrance i sterowania nimi z poziomu echosondy ale wymaga to zasilania co najmniej 24V no i najtańszy silnik Lowrance jest jakieś 5000 zł droższy od Minnkoty na 12V

• 0

Solix najlepszy boczny, ograniczenie wyświetlania własnych map chyba do 1x1 km, duże możliwości modyfikacji ustawień. możliwość podłączenia sieciowego z silnikami minnkota i sterowania nimi z poziomu echosondy

Lowrance - dość proste menu, dużo map socjalnych,możliwość podłączenia sieciowego z silnikami Lowrance i sterowania nimi z poziomu echosondy ale wymaga to zasilania co najmniej 24V no i najtańszy silnik Lowrance jest jakieś 5000 zł droższy od Minnkoty na 12V

Marcin 12V do sterowania siecią nmea musi być. 24 puści ją pewnie z dymem a to drogie w przypadku sprzętu Lowrance, 2k za kabelki do motorgajda

• 0

Marcin 12V do sterowania siecią nmea musi być. 24 puści ją pewnie z dymem a to drogie w przypadku sprzętu Lowrance, 2k za kabelki do motorgajda

mi chodzi o to  że do zasilania silnika dziobowego Lowrance musisz mieć instalacje 24V a to oznacza że potrzebujesz dodatkowego/innego zasilania. Przy solixie i minnkocie możesz mieć jeden aku 12 V i obsłuży CI silnik i dziobówkę, jak masz spalinę to możesz mieć dwa aku, jeden do spaliny i echa i jeden do dziobówki, obydwa 12V dzięki czemu masz jako taką redundację zasilania na wypadek gdy jeden z aku padnie. W przypadku Lowrance echo i Lowrance silnik musisz mieć dwa rożne aku (12V i 24V) lub 3 (jeśli dwa z nich to 12V spięte szeregowo).  Echo Lowrance plus dziobówka Lowrance to rozwiązanie droższe niż Solix i Minnkota 12V.

Za to np przy rozwiązaniu Garmina GPSMAP 923xsv i silniku Garmina Force, echo i dziobówka może być zasilana instalacją na 24V. Np. Echomap 122SV niestety nie obsługuje zasilania 24V i będzie podobie co z Lowrance

Edytowane przez wuran

• 0

mi chodzi o to  że do zasilania silnika dziobowego Lowrance musisz mieć instalacje 24V a to oznacza że potrzebujesz dodatkowego/innego zasilania. Przy solixie i minnkocie możesz mieć jeden aku 12 V i obsłuży CI silnik i dziobówkę, jak masz spalinę to możesz mieć dwa aku, jeden do spaliny i echa i jeden do dziobówki, obydwa 12V dzięki czemu masz jako taką redundację zasilania na wypadek gdy jeden z aku padnie. W przypadku Lowrance echo i Lowrance silnik musisz mieć dwa rożne aku (12V i 24V) lub 3 (jeśli dwa z nich to 12V spięte szeregowo).  Echo Lowrance plus dziobówka Lowrance to rozwiązanie droższe niż Solix i Minnkota 12V.

Za to np przy rozwiązaniu Garmina GPSMAP 923xsv i silniku Garmina Force, echo i dziobówka może być zasilana instalacją na 24V. Np. Echomap 122SV niestety nie obsługuje zasilania 24V i będzie podobie co z Lowrance

I tu się muszę przyznać, że przez nieuwagę podpiąłem Echomapa Ultrę 102SV do akumulatora LiFePO4 24V. Wszystko działało jak należy, wyświetlała napięcie sporo poza dozwolonym zakresem. Nie polecam jednak takich testów, bo oficjalnie jest to za wysokie napięcie wg specyfikacji.

Edytowane przez radeqs

• 0

Witajcie,

Zwlekałem z zakupem echo dość długo. Dłużej się już nie da, efekty wędkarzy korzystających z echo są zauważalnie lepsze a i wpadłem w mały zachwyt nad tymi urządzeniami przeglądając wiele tematów na jb. Analizując to co już napisaliście do tej pory wywnioskowałem, że w cenie do 3k nie kupię nic lepszego niż garmin vivid 9, który to posiada już sonar boczny. Czy ktoś może mi potwierdzić mój wybór?

• 0

Zdecydowanie jeśli chodzi o nowe urządzenie jest to najrozsądniejszy wybór.... a jeśli chodzi już o samo urządzenie to do rekreacyjnego łowienia nie potrzeba nic więcej... prostota użytkowania, intuicyjny interfejs, spory wybór palety kolorów, dobry boczny, możliwość pobierania map społecznościowych... będziesz zadowolony...

No chyba że planujesz w przyszłości rozbudowę o opcje LIVESCOPE to szukał bym serii Echomap...

• 0

Witajcie,

Zwlekałem z zakupem echo dość długo. Dłużej się już nie da, efekty wędkarzy korzystających z echo są zauważalnie lepsze a i wpadłem w mały zachwyt nad tymi urządzeniami przeglądając wiele tematów na jb. Analizując to co już napisaliście do tej pory wywnioskowałem, że w cenie do 3k nie kupię nic lepszego niż garmin vivid 9, który to posiada już sonar boczny. Czy ktoś może mi potwierdzić mój wybór?

Striker9, Helix7 g4 -tak to widzę w dowolnej kolejności patrząc na priorytety na wodzie. Mocno zachęcam do wbicia się w mój projekt Sonary i mapy na YT, tam jest największa baza wiedzy o echosondach wędkarskich i pochodnych w naszym Internecie. 

(1) Sonary i mapy - YouTube

• Like 3