Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maciej K. Dzieki za info . Lòdka raczej uniwersalna 4-4,5m (z 300-400kg z osprzętęm itd) bo dużo mam strefy ciszy i dlatego myślałem o mocniejszej dziobòwce większym aku żeby nie walić 3 silnika, ale jak zrywa się na kotwie to chyba trzeba bedzie wziac 55lbs jakiś i normalnie z tyłu dodatkowy elektryk.

• 0

Cześć
zastanawiam się nad kupnem echo, niekoniecznie do połowu ryb ale nie bardzo wiem kto mógłby mi lepiej pomóc :D

Główny cel to prędkość głębokość - więc niby cokolwiek mógłbym wziąć.

Jednak podoba mi się ten widok boczny i oglądanie sobie dna i różnych rzeczy które są tam zatopione. Nie myślę tylko o sobie :D ale także o dzieciach to może być fajne urozmaicenie ze starym na łódce.

Akwen jest duży i różne rzeczy tam się działy i tonęły przez wieki (podobno, chętnie poszukam i sam zobaczę). Jest to ok 900ha a największa głębokość to 52 metry, średnia koło 15, dużo to jednak 20-40 m

Np. HB Helix MSI pisze o zasięgu 125 stóp (poniżej 40m) zarówno w dół jak i w bok  - pytanie czy na 40+ metrach coś się wyświetla czy w ogóle jest czarno - a na SV to w ogóle uwzględniając kąty to jest od 25m czarno i nic nie widać
 MSI+ ma już 200 (ok 60m) czyli coś tam bym widział w dół i po 10-15 m w bok na największej głębokości.

Garmin striker SV przetwornik GT 52 SV i CV500 stóp w dół 800 stóp

Rozważałem G Striker 9SV albo HB Helix 7 msi i budżet w okolicach 3k

Skłaniałem się do HB bo lepszy SV i wyświetlacz

ale musiałbym iść w okolice 5k i co najmniej 8cali z MSI+ i to na styk i tak by te głębokości łapało

Pytanie czy Garmin tak pisze czy faktycznie na 40m daje radę coś pokazać.

Natomiast zakładam, że czasem płyniecie przez głębinę i widzicie co pokazuje i co widać :D

Czy ja po prostu sobie coś nawyobrażałem na podstawie zdjęć marketingowców i realnie na 20-30 m to może autobus bym zobaczył zatopiony ale nic mniejszego nie mam szans?

Kolejna sprawa to czy do HB muszę dokupić kartę by mieć mapę i oznaczać na niej pkt w które chcę wrócić?

Na garminie jak rozumiem jest to już od razu.

Prośba o radę

• 0

Cześć

zastanawiam się nad kupnem echo, niekoniecznie do połowu ryb ale nie bardzo wiem kto mógłby mi lepiej pomóc :D

Główny cel to prędkość głębokość - więc niby cokolwiek mógłbym wziąć.

Jednak podoba mi się ten widok boczny i oglądanie sobie dna i różnych rzeczy które są tam zatopione. Nie myślę tylko o sobie :D ale także o dzieciach to może być fajne urozmaicenie ze starym na łódce.

Akwen jest duży i różne rzeczy tam się działy i tonęły przez wieki (podobno, chętnie poszukam i sam zobaczę). Jest to ok 900ha a największa głębokość to 52 metry, średnia koło 15, dużo to jednak 20-40 m

Np. HB Helix MSI pisze o zasięgu 125 stóp (poniżej 40m) zarówno w dół jak i w bok  - pytanie czy na 40+ metrach coś się wyświetla czy w ogóle jest czarno - a na SV to w ogóle uwzględniając kąty to jest od 25m czarno i nic nie widać

MSI+ ma już 200 (ok 60m) czyli coś tam bym widział w dół i po 10-15 m w bok na największej głębokości.

Garmin striker SV przetwornik GT 52 SV i CV500 stóp w dół 800 stóp

Rozważałem G Striker 9SV albo HB Helix 7 msi i budżet w okolicach 3k

Skłaniałem się do HB bo lepszy SV i wyświetlacz

ale musiałbym iść w okolice 5k i co najmniej 8cali z MSI+ i to na styk i tak by te głębokości łapało

Pytanie czy Garmin tak pisze czy faktycznie na 40m daje radę coś pokazać.

Natomiast zakładam, że czasem płyniecie przez głębinę i widzicie co pokazuje i co widać :D

Czy ja po prostu sobie coś nawyobrażałem na podstawie zdjęć marketingowców i realnie na 20-30 m to może autobus bym zobaczył zatopiony ale nic mniejszego nie mam szans?

Kolejna sprawa to czy do HB muszę dokupić kartę by mieć mapę i oznaczać na niej pkt w które chcę wrócić?

Na garminie jak rozumiem jest to już od razu.

Prośba o radę

Albo Striker 9 albo używana Elite TI2 9 cali bo przy tak dużych głębokościach a co za tym idzie zasięgu na boki - niewiele zobaczysz na 7 calach 

• 0

Podłączę się pod temat.

Helix 9 cali czy elitka fs też 9 cali?

Na więcej cali brak kasy

Jakaś mapa gotowa jedynie potrzebna.

żadnego rysowania map nie będę potrzebował.

ma pokazywać do około 40 metrów w dół. Połów ryb pelagicznych.

Z porad Kuby S. Ma mieć jak najszerszy stożek plus niskie częstotliwości

Garmina nie lubię więc nie biorę pod uwagę.

Udało się naciągnąć trochę budżet. Mam do wybory hds 9 pro lub hds live 12

Co byście wybrali z takiej opcji?

obie są w zbliżonej cenie.

• 0

Taka przestroga , ja już po urlopie , ale przyjechał człowiek na 4 dni na ryby z echosondą  kupił używkę  , ale jak nówka i lipa . Ta miała przyssawki do przetwornika , łódka stała na wodzie i nie szło tego przykleić , wkurzony pływał bez echosondy . Koledzy trzeba brać na to poprawkę , czyściłem  swoją co dzięnnie  inaczej  łódka  by zarosła  od glonów które ciężko się czyści 

• 0

Jak już jestem na stronie podzielę się spostrzeżeniami , mam echosondę i w tym roku kupiłem kamerkę podwodną i żadne echo nie pokaże tego co kamera . Łowiłem na 8 m twarde równe dno tak pokazywało echo , ale  na kamerze zobaczyłem jak dno jest pofałdowane  i do tego jaki jest tam prąd wody . Okonie i ciekawskie płocie musiały szybko machać płetwami żeby stać w miejscu . I teraz wiem że moja ciężka zanęta na dnie zaległa kilkanaście metrów  dalej niż myślałem co potwierdziło się gdy rzuciłem zestaw całkiem w bok . Nagrałem filmik ale jest za duży i nie mogę go pokazać  

• Like 1

• 0

Jak już jestem na stronie podzielę się spostrzeżeniami , mam echosondę i w tym roku kupiłem kamerkę podwodną i żadne echo nie pokaże tego co kamera . Łowiłem na 8 m twarde równe dno tak pokazywało echo , ale  na kamerze zobaczyłem jak dno jest pofałdowane  i do tego jaki jest tam prąd wody . Okonie i ciekawskie płocie musiały szybko machać płetwami żeby stać w miejscu . I teraz wiem że moja ciężka zanęta na dnie zaległa kilkanaście metrów  dalej niż myślałem co potwierdziło się gdy rzuciłem zestaw całkiem w bok . Nagrałem filmik ale jest za duży i nie mogę go pokazać  

A co to za kamerka - można link poprosić

• 0

Taka ciekawostka. Chińczycy testują swojego panoptix'a bez black boxa i jako ekran ipad lub iphone ;) Ciekawe jaka będzie cena.

no ale to nie jest sprzęt Garmina- a o tym wątek idzie. Poproś o przeniesienie do ogólnego- wybór echosondy. 

A co do tego wynalazku, to sprawa sprowadza się do jasnego wyświetlacza, który kosztuje niewiele mniej niż echosonda. Druga sprawa jest natury transmisji danych. Podczas mirrora ekranu na smartfon jest lagowanie czy to w Garminie, czy to w Lowrance. Jestem ciekaw jak Chińczycy zrobili to u siebie. 

• 0

Sądzę, że czajnicy będą mieli problem z dystrybucją że względu na patenty i inne takie. Będzie można zamówić tylko z Chin i z ograniczonym wsparciem. Jak zrobią wersję na Androida, a to nieuniknione, to mocno namieszają.

• Like 1

• 0

Sądzę, że czajnicy będą mieli problem z dystrybucją że względu na patenty i inne takie. Będzie można zamówić tylko z Chin i z ograniczonym wsparciem. Jak zrobią wersję na Androida, a to nieuniknione, to mocno namieszają.

Na chwilę obecną nie ma na to jeszcze ceny, i jak mówisz- będą incydenty przy wprowadzeniu tego na rynki zewnętrzne od nich. 

• 0

Wiatam wsztkich forumowiczów. Nadszedł ten czas by zmienić swoje wysłużonego stikera na coś lepszego przyłosciowo pod technologie liv.Chcial bym prosić o pomoc w dokonaniu wyboru i objaśnieniu co będzie jepszym rozwiązaniem. Zastanawiam się nad wypoborem miedzu tymi urzadeniami:

Lowrenc hds12 live

Garmin echomap ultra 122sv

Garnin gpsmap 1223xsv lub gpsmap 4810xsv( jaka jest różnica między tymi modelami czy warto dopłacić?)

Pływam głównie po malych i dużych wodach wami i mazur. Chodzi mi o rozsądny stosunek ceny do jakości otrzymanego produku i jakości obrazowania.

• 0

Cześć.

Mam możliwość zakupu w dobrych pieniądzach echomap uhd 102sv. Pytanie czy ten model obsłuży przetwornik GT40 który posiadam? Czy taki zestaw ma sens?

Jak w UHD wygląda sytuacja z mapami, kupuje się wybrany obszar z subskrypcja na rok?

Sory za głupie pytania ale do tej pory miałem styczność tylko ze Steikerem.