Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gpsmap jest lepszym ekranem, wydajniejszym sprzętowo, ale ultra po prostu wygodniejsza. Odpinasz ekran, masz przyciski sterujące do obsługi. Z gpsmap można za to obraz do apki udostępnić- jeśli ma to znaczenie jakiekolwiek dla ciebie. i

Co masz na myśli wydajniejszy sprzętowo?Ultra ma wiekszy ekran wiec to jest na plus. Czy ekran jest odczuwalnie słabszy, czy moze to raczej specyfikacja i suche dane? Zastanawiam się czy będę w stanie zauważyć różnicę jakości obrazu kosztem rozmiaru?

Jeśli chodzi o udostępnianie obrazu do apki to czy mógłbym np. użyć tabletu i wyświetlić na nim mapę lub inny rzut gdy na głównym ekranie Garmina mialbym live'a, czy jest to tylko dublowanie ekranu?

• 0

Mam pytanko - mam echo lowrance 16 hds live [nie pro], przy użyciu apki lowrance jestem w stanie przezucic obraz z echa na tel bądź tablet a w drugą stronę istnieje taka możliwość? Chciałbym np obejrzeć filmik na tel i rzucić obraz na echo?

Istnieje poprzez kabel HDMI in do echa. Bez dźwięku będzie ale to nie problem - jakiś głośnik BT i po temacie. 

• 0

Dziękuję, jak zwykle jeates niezawodny :)

W ten sposób można przerzucać sobie obraz echosond, które mają interfejs hdmi, fakt, ze drogie to jest z założenia ale jak ktoś ma taki zestaw- to może kombinować, by było wygodniej dla oczu- na dużym ekranie. 

• 0

Witam. Jestem w trakcie wybierania echosondy, pooniewaz ze starym lowrance HDS 5  zostalem juz daleko w tyle. Po lekturze na forum i You tube skalniam sie dalej w kierunku marki lowrance. Moje oczekiwania to mozliwosc tworzenia map jezior, rozbudowa sprzetu pod Live i byc moze w przyszlosci zintegrowanie echa z elektrycznym silniikiem dziobowym. Budzet do raczej kilka,a nie kilkanascie tysiecy. Wybór kreci sie wokol lowrance eagle eye 9, a elite 9. Wiem ze ta pierwsza uniemozliwia parowanie z silnikem elektr. ; ale z kolei cena jest kuszaca. Druga z kolei z active targetem pozniej bedzie drozsza. Moje pytanie jest do osob uzytkujacym ww sprzety. 

Czy jestescie zadowleni z parametrow tych echosond, czy byc moze po okresie uzytkowania zmienili byscie sprzet nawet doplacajac wiecej. Z gory dziekuje za rady w kierunju serii HDS.

• 0

Witam. Jestem w trakcie wybierania echosondy, pooniewaz ze starym lowrance HDS 5  zostalem juz daleko w tyle. Po lekturze na forum i You tube skalniam sie dalej w kierunku marki lowrance. Moje oczekiwania to mozliwosc tworzenia map jezior, rozbudowa sprzetu pod Live i byc moze w przyszlosci zintegrowanie echa z elektrycznym silniikiem dziobowym. Budzet do raczej kilka,a nie kilkanascie tysiecy. Wybór kreci sie wokol lowrance eagle eye 9, a elite 9. Wiem ze ta pierwsza uniemozliwia parowanie z silnikem elektr. ; ale z kolei cena jest kuszaca. Druga z kolei z active targetem pozniej bedzie drozsza. Moje pytanie jest do osob uzytkujacym ww sprzety. 

Czy jestescie zadowleni z parametrow tych echosond, czy byc moze po okresie uzytkowania zmienili byscie sprzet nawet doplacajac wiecej. Z gory dziekuje za rady w kierunju serii HDS.

Kup używany HDS Live  i tyle. 

FS- problematyczna integracja z dziobówką(na chwilę obecną nie ma dziobówek 12V do tego, bo Motorguide przestał istnieć- wykupiony przez Lowrance)

Eye-9 ekran ok ale jak sam widzisz nie daje ci możliwości rozbudowy zestawu o live czy nawigację. Tak czy owak jak chcesz mieć live na pokładzie- trzeba będzie kupić drugi ekran przyszościowo. Ten ekran jest stosunkowo "młody" nie wiem jak ze sprzedażą, póki co nikt nie pisał do mnie z problemami od przetwornika, które to gnębiły hooka reveal TS

• 0

Cześć,

testował już ktoś

https://www.garmin.com/pl-PL/p/665274

czy tego typu urządzenia zastępują już w 100 % potrzeby zwykłych, prostych echosond?

Jeśli tak, to rozwiązywałoby to problem przewozu zwykłego echa w przypadku wypadów samolotowych, gdzie problemem jest akumulator.

Edytowane przez wojciiech

• 0

Cześć,

testował już ktoś

https://www.garmin.com/pl-PL/p/665274

czy tego typu urządzenia zastępują już w 100 % potrzeby zwykłych, prostych echosond?

Jeśli tak, to rozwiązywałoby to problem przewozu zwykłego echa w przypadku wypadów samolotowych, gdzie problemem jest akumulator.

Cześć. Mam tę kulkę z gps i używam na lodzie (jak był lód oczywiście). Sprawdza się ok, jest dostęp do map społecznościowych, można sobie góreczki obcykać. Co do obrazu to na potrzeby lodu wystarcza. Jako standardowa echosonda na łodzi - imho, słabo. 

Edytowane przez rower26
  • Like 2

• 0

Zakup dokonany. Mam pytanie jaki przetwornik do tego wybrac gt54 czy już gt 56. Na gt 54 są fajne promocje i nie wiem czy jest sens dopłacania prawie 9 paczek do gt 56, dodam ze głównie pływam jeziorach porośniętych duża ilością podwodnej roślinności.

post-74905-0-74016300-1744794329_thumb.jpg

post-74905-0-80567300-1744794376_thumb.jpg

post-74905-0-30022800-1744794460_thumb.jpg

• 0

A jeszcze mam jedno pytanko odnośnie activ capitan mianowicie na mapach nie widzę nazw miejscowosci ani nazw jezior tylko Ogólne jakieś większe miejscowosci, nawet po ściągnięciu jakiegoś obszaru nie mogę się zabardzo zorientować gdzie znalesc dany zbiornik, wyszukiwarka nie pokazuje nic, czy tu jest potrzebna jakaś aktualizacja z poziomu garmin expres?

• 0

UHD92 pierwszej generacji- bo jest i UHD2- lepiej odpuść. FS 9tka jest lepsza na bokach, 10 cali w Lowrance to sporo wiećej pieniędzy, więc trzeba przemyśleć. Ultra 10 1 generacji wystarczy. 

Dzięki, oglądam w święta Twoje filmy, sporo wiedzy i poświęconego czasu. Szacun. Tak, rozważam Garminy 1. generacji korzystając z ich aktualnie korzystnych cen (choć nadal niemałych vs Striker). Myślałem jeszcze o kombajnie Eagle Eye9 ale nie wiem czy to nie jest za duży kompromis (wąskie te kąty trochę), choć Live z niskim finansowo progiem wejścia kusi trochę. Ultra 10 g1  kusi zas świetnym ekranem, cena 7K z ogonkiem i to z GT56.

• 0

Dzięki, oglądam w święta Twoje filmy, sporo wiedzy i poświęconego czasu. Szacun. Tak, rozważam Garminy 1. generacji korzystając z ich aktualnie korzystnych cen (choć nadal niemałych vs Striker). Myślałem jeszcze o kombajnie Eagle Eye9 ale nie wiem czy to nie jest za duży kompromis (wąskie te kąty trochę), choć Live z niskim finansowo progiem wejścia kusi trochę. Ultra 10 g1  kusi zas świetnym ekranem, cena 7K z ogonkiem i to z GT56.

Że tak powiem- nie doczekałem się konkurencji w temacie realnie, trzeba zatem polegać na moim kontencie :) 

A poważnie mówiąc to powiem tak- kup ultrę, dozbieraj do 32ki i będzie optymalnie w relacji pieniądze/jakość. Wariant 2- FS9+ At 1 generacji. 

• 0

Nowy

+Forumowicze

Pip

15 postów

0 punktów ostrzeżeń

LokalizacjaLidzbark

Imię:Łukasz

Napisano 16 kwiecień 2025 - 11:12

Zakup dokonany. Mam pytanie jaki przetwornik do tego wybrac gt54 czy już gt 56. Na gt 54 są fajne promocje i nie wiem czy jest sens dopłacania prawie 9 paczek do gt 56, dodam ze głównie pływam jeziorach porośniętych duża ilością podwodnej roślinności.

Załączone miniatury

20250411_131858.jpg20250408_190614.jpg20250408_102428.jpg

Ponawiam pytanie do kolegów