Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam , prosze o pomoc w wyborze echa. Zalezy mi na wielkosci - najmniejsza bedzie najlepsza. Wazna bardzo wysoka jakosc . Sprzet bedzie uzywany do bellyboat .

Deeper odpada, poniewaz wymaga dodatkowego monitora czy smartfona.

Z gory serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam 

• 0

Witam , prosze o pomoc w wyborze echa. Zalezy mi na wielkosci - najmniejsza bedzie najlepsza. Wazna bardzo wysoka jakosc . Sprzet bedzie uzywany do bellyboat .

Deeper odpada, poniewaz wymaga dodatkowego monitora czy smartfona.

Z gory serdecznie dziekuje.

Pozdrawiam 

Zdecydowanie Garmin Striker 4 Plus CV / Vivid. Najlepszy stosunek możliwości / wielkość / cena. Sam rozważałem Deepera Chirpa, ale ten Garmin czyta wodę zdecydowanie lepiej. Gdzieś na FB na jakiejś grupie ktoś teraz za 450 czy 500 zł sprzedaje, nówka około 650 zł. Pomyśl też o takim uchwycie: https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Ft450-Podstawa-ekranu-echosondy-z-regulowanym-ramieniem-czujnika-sonaru/884  Link i model przykładowe, chodzi o samą koncepcję, gdzie masz wszystko montowane na jednym kompaktowym uchwycie, który tylko wsuwasz w mocowanie typu borika i doczepiasz kable do akumulatora siedzącego w torbie bocznej. Na akusie 7Ah latam już któryś raz, zero doładowywania, więc nawet 4,5Ah dałby spokojnie radę (mniejsza waga / gabaryt pod belly). 

• Like 1

• 0

Witam, czy byłby ktoś w stanie pomóc mi w wyborze całego zestawu live? Dodam że mam drugą łódkę gdzie mam sprzęt Simrada i czytałem że niby przetworniki Lowrance są z nimi kompatybilne. Fajnie by było jakby udało się znaleźć cos co będzie pasować do tego Simrada, jeżeli nie to po prostu proszę o poradę w wyborze. Budżet możliwie niski, ale też nie do przesady (używany sprzęt też okej). Pozdrawiam.

• 0

Witam, czy byłby ktoś w stanie pomóc mi w wyborze całego zestawu live? Dodam że mam drugą łódkę gdzie mam sprzęt Simrada i czytałem że niby przetworniki Lowrance są z nimi kompatybilne. Fajnie by było jakby udało się znaleźć cos co będzie pasować do tego Simrada, jeżeli nie to po prostu proszę o poradę w wyborze. Budżet możliwie niski, ale też nie do przesady (używany sprzęt też okej). Pozdrawiam.

Jeśli masz EVO3 i nowsze- tak, Active Target1 i 2 od Lowrance będą obsługiwane. 

• Like 1

• 0

Mam pytanie, czy jest duża przepaść między przetwornikiem Lowrance active target live, a nowszym modelem, czyli 2-ą?

Nie. Zasięg jest lepszy o 20 % ale nie popadajmy w cyferki, bo rzucanie 30m do ryby to możliwa mijanka przynęty z nią o 5-6m  a my uradowani będziemy nadal widzieć opadającą przynętę do odczytu ryby. 

• Like 1

• 0

Zdecydowanie Garmin Striker 4 Plus CV / Vivid. Najlepszy stosunek możliwości / wielkość / cena. Sam rozważałem Deepera Chirpa, ale ten Garmin czyta wodę zdecydowanie lepiej. Gdzieś na FB na jakiejś grupie ktoś teraz za 450 czy 500 zł sprzedaje, nówka około 650 zł. Pomyśl też o takim uchwycie: https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Ft450-Podstawa-ekranu-echosondy-z-regulowanym-ramieniem-czujnika-sonaru/884  Link i model przykładowe, chodzi o samą koncepcję, gdzie masz wszystko montowane na jednym kompaktowym uchwycie, który tylko wsuwasz w mocowanie typu borika i doczepiasz kable do akumulatora siedzącego w torbie bocznej. Na akusie 7Ah latam już któryś raz, zero doładowywania, więc nawet 4,5Ah dałby spokojnie radę (mniejsza waga / gabaryt pod belly). 

Dziekuje pieknie :) 

• 0

Krótkie i może i śmieszne pytanie.

Czy taka osłona przetwornika z gumy, plastiku czy neoprenu będzie zagłuszać sygnał i pogarszać zasięgi w tym obraz echosondy? Czy to jest tylko do transportu?

Pytam z ciekawości, bo mój przetwornik po ostatnim wyjeździe do Szwecji wygląda jakby ktoś gwoździe nim wbijał.

post-48797-0-72104200-1754929228_thumb.jpg

• 0

Hej,

Prośba o Wasze rekomendacje: jakie echo na fiordy?

Głębokość: 90% czasu łowienia: 50-100 m

Te pozostałe 10%na głębokość nawet i 200 m.
Co chcę zobaczyć? Już mi tam nie chodzi o molwę przyklejoną do dna na 100 metrach, ale byłoby miło widzieć ławicę drobnicy :) 
Pewnie spytacie o budżet? Prawie jak żona. Powiedzmy: idealnie od 3, do max 5 tyś. zł.
P.S. Mam Garmina Strikera 9 sv plus z GT-52 i się niestety nie sprawdził.
W wątku w "Stikerach" główna przyczyna: zły przetwornik do takich głębokości, ale i niewłaściwe echo.

• 0

Hej,

Co chcę zobaczyć? Już mi tam nie chodzi o molwę przyklejoną do dna na 100 metrach, ale byłoby miło widzieć ławicę drobnicy :) 

Pewnie spytacie o budżet? Prawie jak żona. Powiedzmy: idealnie od 3, do max 5 tyś. zł.

W wątku w "Stikerach" główna przyczyna: zły przetwornik do takich głębokości, ale i niewłaściwe echo.

Używany Raymarine Axiom  , Garmin GPSmap 923, przetwornik Airmar TM150 , gt56- na wymianę, by mieć obrazowanie boczne, wariant B Elite FS9, przetwornik HDI 50/200/455/800 - na wymianę ze stockowym 3in1

• Like 2

• 0

Yelcyn, on 20 Aug 2025 - 22:58, said:snapback.png

Hej,

Co chcę zobaczyć? Już mi tam nie chodzi o molwę przyklejoną do dna na 100 metrach, ale byłoby miło widzieć ławicę drobnicy  :) 

Używany Raymarine Axiom  , Garmin GPSmap 923, przetwornik Airmar TM150 , gt56- na wymianę, by mieć obrazowanie boczne, wariant B Elite FS9, przetwornik HDI 50/200/455/800 - na wymianę ze stockowym 3in1

Cześć,

mam podobny dylemat, z tym że celuję w Humminbirda ze względu na kompatybilność z MinnKota (pewnie to będzie Terrova do użytku na jeziorach z pontonem 3.6m), zastanawiam się nad Helixem 9 ewentualnie jak trochę stanieje to Xplore, dodatkowe wymagania to zasięg do ok 300m na fiordach. Czy to dobry wybór? Jak z przetwornikiem na te głębokości i słoną wodę w tym brandzie?

Dziękuję za wszelkie rady
Bogdan

Edytowane przez justinet