Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koszty obsługi vat/cło to 1/3 ceny urządzenia + przesyłki. 

Dla sonaru bocznego nie ma znaczenia czy go czy ti2 - jeden przetwornik i jego produkcja obrazu

Różnica to realnie mapowanie Genesis Live, którego nie ma u Simrada. 

Element ma jedną przewagę - wielkość ekranu, bo hypervison wcale nie jest hyper na głębszej wodzie a ekran dotykowy u sprzętów Navico to dobra rzecz. Do tego łatwość nastaw- co przy pierwszym echu jest ważne. 

Rozumiem, i wiem, że przetwornik jest ten sam. Odnośnie niuansów miałem na myśli lepszy wyświetlacz w Simrad, zdaniem niektórych o klasę wyżej niż Lowrance, a dwie od Garmin, oraz szybkość i płynność działania. Choć porblemy z płynnością były chyba przy maksymalnym obciążeniu (mapowanie, gps, SI).

Raymarine w takim razie definitywnie odpada, bo ten dotyk w Lowranse/Simrad będzie pewnie bardziej intuicyjny (mam nadzieję).

Edytowane przez roberto_s

• 0

Geofacing będzie mrygal informacja na ekranie o blokadzie gps. Jednostki zmienisz na metryczne. Tylko nie wiem czy seria TI tez jest objęta geofacing , czy też tylko HDS-y. Sama ang. Nakladka nipowinnac byc problemem przy użytkowaniu, gorzej z gps

Tylko HDS na stan mojej wiedzy. 

Miałem dwa echa z USA ,przy prostym echu nie było problemu z obsługą   w języku angielskim , HB Heliksa 7 CIRP GPS G2 ,jako trzecie kupiłem w kraju, gwarancja i menu po polsku .

Napiszcie o co chodzi z tym GPS i jego blokadą. Z relacji kolegi, ekonomiczniej jest zakupić ewentualne mapy na telefon i nawigować z telefonu, na GPS co najwyżej ślad rysować, żeby wracać na interesujące miejscówki, na których widać zagęszczenie śladu ("kręcenie się"). Więc GPS'a nie będę w całości korzystał.

Nie jestem mistrzem angielskiego, ale jestem gotów przyswoić kilkanaście słówek, w razie potrzeby jako inżynier z systemem miar sobie poradzę. Skłaniam się jednak w stronę Lowranse Elite 7Ti2. Czy ktoś użytkuje ten model zakupiony w USA i jest pewien, że z tym GPS nie ma problemu i dotyczy to tylko HDS?

Z mojego rekonesansu na chwilę obecną 719% + 50$ podatku w USA to najatrakcyjniejsza obecnie cena, w przypadku udanego transportu jako bagażu podręcznego (brak cła). Czy kiedykolwiek kupowaliście/widzieliście taniej?

Z góry dzięki za info.

• 0

Moje przypływały Z USA na mienie przesiedleńcze, bez kartonu jako używane ,echo to elektronika i nie wiem czy można teraz zabrać elektronikę na pokład samolotu  w bagażu podręcznym lub rejestrowym niech kolega się upewni ,przed zakupem w USA.

Ja postawiłem na HB Helikx 7 SI CHIRP G2,jadę na HB od 18-stu lat ,GPS, zaznaczam miejscówki ,dodatkowo robiąc mapę batymetryczną dna i to mi wystarcza.Kolega pierwszej  DX 200 używa do dziś.

Edytowane przez perch22

• 0

Panowie,

jeszcze jedno pytanie przed telefonem do znajomego w USA. Wczoraj tego nie wychwyciłem, ale jeśli przy konfigurowaniu sprzętu w opcjach mapy wybiorę 4000 jezior USA zamiast US/CAN Nav+ to cena zmienia się się z 719 na 649$. Czy dobrze rozumiem, że w Polsce żadna z tych map i tak mi się nie przyda a fabrycznie jakąś załadować muszą, więc lepiej wybrać najtańszą opcję?

Opcja 649$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-us-inland-ai-3-in-1/

opcja 719$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-uscan-nav-ai-3-in-1

tutaj walmart: https://www.walmart.com/ip/Lowrance-Elite-7-Ti2-US-Inland-Fishfinder-w-Downscan-Imaging-000-14638-001/948519960?nd_en=false

Edytowane przez roberto_s

• 0

Panowie,

jeszcze jedno pytanie przed telefonem do znajomego w USA. Wczoraj tego nie wychwyciłem, ale jeśli przy konfigurowaniu sprzętu w opcjach mapy wybiorę 4000 jezior USA zamiast US/CAN Nav+ to cena zmienia się się z 719 na 649$. Czy dobrze rozumiem, że w Polsce żadna z tych map i tak mi się nie przyda a fabrycznie jakąś załadować muszą, więc lepiej wybrać najtańszą opcję?

Opcja 649$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-us-inland-ai-3-in-1/

opcja 719$: https://www.lowrance.com/lowrance/type/fishfinders-chartplotters/elite-7-ti2-uscan-nav-ai-3-in-1

tutaj walmart: https://www.walmart.com/ip/Lowrance-Elite-7-Ti2-US-Inland-Fishfinder-w-Downscan-Imaging-000-14638-001/948519960?nd_en=false

To co wymieniles mozna kupic taniej bez oplaty za przesylke i bez placenia podatku . Powiedz znajomemu zeby sie do mnie odezwal .

• 0

Raymarine Element 7 czy jest sprzet godny polecenia w cenie 3500zl? Czas kupić wcho pierwsze w życiu ale ze względu na koszt i mnogość informacji nie potrafię sie zdecydować. A w sklepach wedkarskich niestety sprzedawcy nie mają za wiele pojęcia o tym... czy może polecacie jakiś sklep w okolicach stolicy w ktorym ktos moglby profesjonalnie doradzic i pokazac dokladnie wady i zalety konkretnego modelu echa.

Czy po prostu wpdlem w pulapke myslac ze za ok3000zl kupie idealne echo w ktorym nie bedzie mi niczego brakowalo a tak na prawde to kazde z nich ma cos lepszego/gorszego od konkurenta?

• 0

Mam Elementa 7 od roku , jak dla mnie jest b. dobre co jest super robienie własnej batymetrji na nie znanym łowisku dla tego kupiłem Elementa , nic mi się nie zawiesza , ale to wszystko można zobaczyć na stronie Marcin Kotowski Youtube , tam jest dział o echosondach super kolega pokazuje jak na wodzie to wszystko działa pomocne informacje

• 0

Jako echo - bez szaleństw, ot1,2 Mhz na sonarze bocznym - wedle słów importera na PL - w przedziale4-10m jest efektywne. Mapowanie- realnie tylko płatny Sonarchart, poziom regulacji nastaw- taki sam jak w Garminie. 

Za 3500 możesz mieć Helix7 msi, elitę ti2 ze Szwecji/Finlandi- które overall będą lepsze. 

Jak piewsze echo z sonarem bocznym - generalnie polecam sprzęty od Navico- Lowrance/Simrad. 

Równie dobrze możesz kupić Stirkera 9 cali i będziesz miał większy ekran co jest fajne ,dostęp do map socjalnych na społecznośći Activ Captain i też będziesz zadowolony. 

A tak btw ,to Święty Graal nie istnieje- czy to  w sonarach czy to w multikach UL czy wędkach. Liczy się kasa jaką możesz wrzucić w sprzęt, zadania jakie ma do  wykonania- a w przypadku sonarów- warunki na wodzie- płytko, głęboko, preferencje- SI, DI, tradycyjny sonar, mapowanie, łatwość nastaw- doświadczenia z sonarami- to wszystko powinno mieć wpływ na decyzję i być przemyślane przed zakupem. Nie ufać doradcom, bo to nie oni będą używać.....Oglądać materiały na YT, przemyśleć i decydować. 

• Like 1

• 0

Mam Elementa 7 od roku , jak dla mnie jest b. dobre co jest super robienie własnej batymetrji na nie znanym łowisku dla tego kupiłem Elementa , nic mi się nie zawiesza , ale to wszystko można zobaczyć na stronie Marcin Kotowski Youtube , tam jest dział o echosondach super kolega pokazuje jak na wodzie to wszystko działa pomocne informacje

Masz Sonarchart czy Realbathy? Bo ponoć cały czas jest minimalna gęstość izobat na poziomie 1m w tej nakładce własnej Raymarine, a to realnie mało i mapa nie będzie pokazywała mniejszych zmian głębokości. 

• 0

Mam Sonarchart z mapą aktywną , zrobiłem całą zatokę Barkowice Mokre aż do największej wyspy , to jest Zalew Sulejowski i ładnie głębokości pokazuje ,postaram się wrzucić fotki jak na moim Elemencie 7 to widać , głębokości co 0,5 m fotki za duże jak na kompie dopasuje to wyślę

Edytowane przez pawlo29

• 0

Mam Sonarchart z mapą aktywną , zrobiłem całą zatokę Barkowice Mokre aż do największej wyspy , to jest Zalew Sulejowski i ładnie głębokości pokazuje ,postaram się wrzucić fotki jak na moim Elemencie 7 to widać

Ja wiem jak wygląda SonarChart, a zmierzam do tego, że mało kto  z  np. przedstawicieli Raymarine  mówi wprost - że normalne mapy i robienie ich kosztują co rok kilka setek pln na tym urządzeniu. 

• Like 1

• 0

To się zgadza niecałe 500 zł na rok , bez tego nie można aktualizować na bieżąco map

To najdroższa oferta na rynku, bo Quickdraw garminowski,  Genesis Live od Lowrance są za free, karta Zerolines dla Hb kosztuje mniej a daje całkiem spore możliwości w mapowaniu na wodzie. 

Jak czasami widzę na FB wrzuty- Element w tej klasie nie do pobicia- to nie ma ani słowa o tym, co napisałeś. 3 letnie używanie SonarCharta to  połowa kosztu echa 7 cali kupionego spoza polskiej dystrybucji...

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Mapę zrobisz , ale nie pobierasz nowych jak nie ma opłaconej licencji . Fakt jest b.drogo ale mam taką nadzieję że obtanieją te mapy

Ok, nie wiedziałem że to tak działa. Wiem tyle, że SonarChart może rysować w Simradach po upłynięciu licencji, Czyli tak jak w Raymarine.  Niemniej to sporo kasy. A potem standardowo- te mapy są sprzedawane na płatnych chipsach Navionicsa...

• 0

No ale bez żadnych dodatkowych opłat moge rysować swoje mapy i je przechowywać na karcie pamięci? Czy wymaga to jakiegoś dodatkowego płatnego oprogramowania?

Oceń sam mapę: izobaty co 1m

post-55901-0-57346300-1600526703_thumb.jpg

Izobaty co 0,5m

post-55901-0-59797100-1600526740_thumb.jpg

Izobaty co 1m+ izobaty dodatkowe(minor contours co 25cm)

post-55901-0-55965500-1600526870_thumb.jpg

Tak, w nakładce Realbathy możesz rysować własne mapy, bez dodatkowego oprogramowania. 

• Like 2