Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam!

Kupiłem echo Garmina Vivid 9, nie było osłony ekranu w zestawie. Znajomi kupili 7 i mieli. Ciekawe czemu.

Ma ktoś taką na sprzedaż albo wie gdzie kupię? Na allegro 100zł za kawałeczek plastiku? To normalna cena?

Psulka i Paprykarza spytaj ;)

100 to raczej normalnie …

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0

Panowie, pewnie nie będę oryginalny w tym pytaniu, ale proszę podpowiedzieć jaką dobrać sondę, wg poniższych założeń:

• Pływadło: ponton KOLIBRI 420 z silnikiem elektrycznym 110 lb
  • Łowiska: Wisła od Kazunia do Włocławka głębokość 2m do 8m; zaporówki i jeziora od 2m do 70m ( Szwecja, Norwegia )
  • Wi-Fi: niepotrzebne,
  • GPS: niezbędny
  • Monitor:  7" lub najlepiej 9"
  • Funkcje: bardzo dobre odwzorowanie dna, dobre zróżnicowanie kolorów ( wybór 3 lub 4 opcji ), mapowanie na własne potrzeby, możliwość powrotu po trasie lub najkrócej.
  • Metody wędkarstwa: wszystkie

• 0

Generalnie, jeśli masz taki budżet to krążysz między 7 a 9. Jeśli zamierzasz wydać już solidny pieniądz to pomyśl raczej nad 9.

Tutaj masz w tej cenie sprawdzonego garmina, ale ze swoimi ograniczeniami. Dalej już element i elitka, które za lekkim wsparciem budżetu oferują przede wszystkim dobrą zabawę z mapami. Kolega w poście wyżej na pewno w blogu ujął istotne różnice.

• Like 1

• 0

Tak z autopsji to monitor 5" jest dobry do czterech dych :) oczy ogarniają bezproblemowo powyżej tego wieku już trzeba pomyśleć o 7" . 

Wiadomo lepiej nie będzie a latek przybywa  więc jak nie lubisz gonić za nowościami to pomyśl o 9".

Kupiłem 9" i jestem zadowolony . Przyznam się ,że okulary już zakładam do czytania ,kompa , wiązania np. przyponów itp. Kierując samochodem jadę bez problemu bez  szkieł   :)  

• Like 1

• 0

Striker, Element, używane Elite Ti2

U mnie na blogu do pocztania i podglądania o tym sprzęcie w praktyce

https://sonaryimapy.blogspot.com/?m=1

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję wszystkim Kolegom za opinie i podpowiedzi. Jeśli chciałbym kupić używaną Lowrence Elite Ti2 Active Imaging 3 w 1, dotykowy ekran,  o co pytać właściciela sondy, a może po prostu poprosić o pokaz działania np. na Zoomie. Jak rozpoznać czy echo i ekran są sprawne, czyli jak zdalnie przetestować sprawność echosondy?  

• 0

Dziękuję wszystkim Kolegom za opinie i podpowiedzi. Jeśli chciałbym kupić używaną Lowrence Elite Ti2 Active Imaging 3 w 1, dotykowy ekran,  o co pytać właściciela sondy, a może po prostu poprosić o pokaz działania np. na Zoomie. Jak rozpoznać czy echo i ekran są sprawne, czyli jak zdalnie przetestować sprawność echosondy?  

To najlepsza opcja. jak na wodzie- nie bedzie problemu. JAk w domu- to o ile zgłębiał temat to będzie wiedział że elitki wymagają uziemienia, bo ekran dotykowy nie działa

Do tego zdjęcie przetwornika, gniazdka i wtyku, oraz ogólne ekranu czy nie porysowany. 

• 0

Wita serdecznie kolegów, w końcu nadszedł czas na zakup echosondy, stoję przed trudnym wyborem, między lowrance hds 9 a garminem gpsmap 8410xsv, czy ktoś mógł by mi pomóc w wyborze?

Prostsza obsługa i bardzo dobre opcje mapowe vs. ekran full hd i mega hz przetwornik o bardzo dobrym obrazowaniu. To tak najszybciej jak się da. 

• Like 1

• 0

Czyli garmin gpsmap 8410xsv ma ekran w full hd nowocześniejszy przetwornik, sam ploter też posiada mocno rozbudowana gamę przyłączy.

Tak, Garmin ma najwięcej na rynku przetworników do wyboru- zarówno tych tradycyjnego - historycznego obrazowania jak i live. 84xx oferuje możliwość pracy dwóch przetworników live w jednym czasie, ponieważ posiada dwa złącza network. Oprócz tego oczywiście nmea2000- jak każdy szanujący się sprzęt niezależnie od brandu, hdmi, i jeszcze kilka innych ;) 

W każdym razie, na tym poziomie finansowym nie ma rozczarowań, każdy brand oferuje swoje topowe rozwiązania i tylko indywidualne preferencje decydują o wyborze. U mnie na kanale Sonary i mapy - YouTube   znajdziesz porównanie funkcjonalne hds 9 live i GPSmap 923 xsv, które robiłem latem. 

• Like 2

• 0

GPSmap ma jeszcze dodatkową zaletę o której nie wspomniał Maciej. Za pomocą aplikacji Helm mozna wyświetlić obraz i sterować ploterem na smartfonie lub tablecie. Ja dość często używam tej funkcji, szczególnie jak łowię z Kolegą.

Edytowane przez maniolo

• 0

GPSmap ma jeszcze dodatkową zaletę o której nie wspomniał Maciej. Za pomocą aplikacji Helm mozna wyświetlić obraz i sterować ploterem na smartfonie lub tablecie. Ja dość często używam tej funkcji, szczególnie jak łowię z Kolegą.

HDS live też to ma, także tutaj równo ;)