Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegów.Na ten film czekałem. Byłem w sklepie miałem możliwość naocznie i namacalnie, zobaczyć oba urządzenia hds9 live i gps map 8410xsv,sprzedawca nakreslil mi problemy z mapami w garminie. Przemysle temat na spokojnie jeszcze raz, Jednak wstępnie dla moich wód lepszym rozwiązaniem będzie hds.

• 0

Witam kolegów.Na ten film czekałem. Byłem w sklepie miałem możliwość naocznie i namacalnie, zobaczyć oba urządzenia hds9 live i gps map 8410xsv,sprzedawca nakreslil mi problemy z mapami w garminie. Przemysle temat na spokojnie jeszcze raz, Jednak wstępnie dla moich wód lepszym rozwiązaniem będzie hds

Sprawdź co zawiera pakiet Garmin Bluechart, G3, bo on karmi się danymi Navionics, a te z kolei - na stan mojej wiedzy- zostały zasilone danymi z Maximapy i nie tylko z niej. 

Pytanie jak długo będziesz czekać bo coś cisza w temacie. Moje źródła na zachodzie i wschodzie też jeszcze nic nie słyszały.....To co jest teraz w pudełku Lowrance= ich najnowszy przetwornik. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Przy garminie zaczynają się robić koszta sam ploter swoje kosztuje do tego odzielny zakup przetwornika i map, w porównaniu z hds cena znacznie rośnie. Fakt garmin jest to urządzenie znacznie nowocześniejsze, szybsze, o świetnej jakości obrazu że względu na matrycę, niż hds.

• 0

Jest coś takiego jak stosunek ceny do jakości. Highendowy sprzęt nie wychodzi korzystnie pod tym względem, dlatego jego udział w rynku pl jest dość mały. Trzeba też wiedzieć czego się chce. Bo potem jest roczarowanie. Żródło zakupu sprzętu też ma znaczenie. Napiszcie czy w ogólnym działaniu szybszy jest hds low czy hummin helix?

Edytowane przez bassy

• 0

Jest coś takiego jak stosunek ceny do jakości. Highendowy sprzęt nie wychodzi korzystnie pod tym względem, dlatego jego udział w rynku pl jest dość mały. Trzeba też wiedzieć czego się chce. Bo potem jest roczarowanie. Żródło zakupu sprzętu też ma znaczenie. Napiszcie czy w ogólnym działaniu szybszy jest hds low czy hummin helix?

Nie można porównać tego, bo raz że Helix to przyciski a HDS to ekran dotykowy, dwa że struktura menu HB nie jest userfriendly i aby ustawić parametry sonaru bocznego trzeba użyć kilku suwaków/opcji vs. jeden suwak w Lowrance. 

Tutaj nie da się tak po prostu porównać. 

• 0

Przy garminie zaczynają się robić koszta sam ploter swoje kosztuje do tego odzielny zakup przetwornika i map, w porównaniu z hds cena znacznie rośnie. Fakt garmin jest to urządzenie znacznie nowocześniejsze, szybsze, o świetnej jakości obrazu że względu na matrycę, niż hds.

No tak, ale GPSMAP ma 1920x1200 a HDS 1280x720 . Jak nie chcesz radaru czy innego ANT to po co się w to pchać? Można kupić Ultra 102sv z GT56 i 1280x800 i perspektywa cenowa się zmienia.

• 0

Obecnie u Garmina najlepsza relacja ceny do jakości jest w Strikerze 9 i GPSmap 923. W tym drugim nie potrzeba GT56, jakość obrazu jest naprawdę spoko- co mam nadzije,że udało się pokazać. 

W Lowrance Ti2 wyprzedażowe jest still the best. 

HB drogi jako taki, ale 9tka wydaje się być spoko, ale jako brand- najdroższy jest i też koszty dodatkowe w postaci karty zerolines choćby. 

• 0

No nie wiem. Jak się doliczy do tego 923 przetwornik to wychodzi nie tak duża różnica do 10" z GT56. Mnie w GPSMap najbardziej wkurzał demontaż. W Ultrze jest to rozwiązane bajkowo (zabieram sam ekran z łódki).

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

No nie wiem. Jak się doliczy do tego 923 przetwornik to wychodzi nie tak duża różnica do 10" z GT56. Mnie w GPSMap najbardziej wkurzał demontaż. W Ultrze jest to rozwiązane bajkowo (zabieram sam ekran z łódki).

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Tak, cardle jest spoko, ale wymaga czystości i opanowania. Wielokrotnie widziałem w USA problemy ze śniedzią i wyłamanymi pinami. Co do cen to się nie znam, ale echomapy w słońcu sa słabsze a to ważne. Poza tym każdy GPSmap ma Helm a to otwiera drogę do sztuczek z klonowaniem ekranu co jest fajne dla załoganta. Może w nowym sezonie uda mi się konfrontację z ultrą 10tką przeprowadzić w boju realnym i coś nakręcić na kanał, bo pytań kilka już o to miałem 

• 0

No tak, klonowanie ekranu niby OK, ale po co przejmować się konkurencją na łodzi ;). Używałem cradle długo i 0 problemu. Może w morskim środowisku maiłbym pewne obawy (śniedzenie). ale co do reszty to raczej stawiam to na zasadzie pecha/nieumiejętnej/siłowej obsługi. Z drugiej strony w GPSMAP kręcisz tymi wtyczkami, jest ryzyko pęknięcia żyły od częstego gmerania. Plastikowe drobne gwinty od złączek też nie zachęcają. Rozważałem też tą kwestię i wolę potencjalnie jednak wymienić cradle niż powyższe. Jak nie urok to sraczka, ale jednak wygoda po stronie cradle.

Edytowane przez psulek

• 0

No tak, klonowanie ekranu niby OK, ale po co przejmować się konkurencją na łodzi ;). Używałem cradle długo i 0 problemu. Może w morskim środowisku maiłbym pewne obawy (śniedzenie). ale co do reszty to raczej stawiam to na zasadzie pecha/nieumiejętnej/siłowej obsługi. Z drugiej strony w GPSMAP kręcisz tymi wtyczkami, jest ryzyko pęknięcia żyły od częstego gmerania. Plastikowe drobne gwinty od złączek też nie zachęcają. Rozważałem też tą kwestię i wolę potencjalnie jednak wymienić cradle niż powyższe. Jak nie urok to sraczka, ale jednak wygoda po stronie cradle.

Tak, miałem echomapa, teraz pływam z gpsmapem, rozwiązałem problem z kablami inaczej, na stałe, pakuję z kablami do torby i skrzynki, natomiast mam świadomość, że nie każdemu tak będzie wygodnie. Dla mnie zalety gpsmapa biorą górę nad praktycznością echomapa, tym bardziej, że ogarnąłem dodatkowe przyciski zewnętrzne do gpsmap  i jest ok, a tego bałem się na deszczu/ lodzie bo ice scope jest fajne ;)

Edytowane przez Maciej_K