Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślicie ze będzie nowa odsłona live ? I będzie kompatybilna z nowymi czy raczej tak

Jak dotychczas ?

Jeszcze kilka dni i będzie wiadomo co i jak, a jak się uda to od stycznia 2023 sprzęt dostępny w Polskiej dystrybucji.  :P  :P  :ph34r:  :ph34r:

Edytowane przez cabage

• 0
jak dla nie sam HDS jest lepszy od Ultry pod warunkiem ze nie używasz Panoptixa. Nie wiem co pokaże Lowrance w nowej wersji systemu Live[/quote

W czym jest lepszy Hds 3w1 od Ultry z przetwornikiem Gt56?

1. prostota obsługi Lowrance

2. Dostępność map socjalnych

3. Możliwość integracji z silnikami Motorguide które są sporo tańsze od garminowskiego zamiennika

4. Możliwość edycji map z danych zapisanych

jak widzisz nie odnoszę się do przetwornika GT56 vs 3w1, bo tu nie widzę dużej różnicy oprócz braku wysokiej częstotliwości (Mhz) w Lowrance

Edytowane przez wuran
  • Like 3

• 0

To może ja odpowiem bo właśnie jestem po testach z 92sv i 102sv na wodzie .

Krótko i na temat : różnica jest spora i jak dla mnie warto trochę dopłacić do 102sv .

Jacky x na Sportfiskeprylar.se były jeszcze 102jki w dobrej cenie

Sprzęt zamontowany,testuję. Generalnie fajnie widać ale potrzebuję czasu aby coś z tego przełożyć na praktykę. Póki co uczę się :

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/591eff398e431a62

591eff398e431a62.jpg

Edytowane przez Jacky X

• 0

Na początek zmniejszyłbym zasięg. Więcej jak 25m-30m tu raczej nie potrzeba, poza tym duży zasięg = mało detali. No i w ultra masz opcję robienia prinscreenów przez przytrzymanie na ekranie przycisku "Główny". Wyglądają dużo lepiej niż zdjecia z tele ;)

Tu jest dokładnie opisane co z czym i co dzieli:

https://support.garmin.com/en-US/?faq=brN6LNfDBi8obELChD8hJ9

Edytowane przez psulek

• 0

Sprzęt zamontowany,testuję. Generalnie fajnie widać ale potrzebuję czasu aby coś z tego przełożyć na praktykę. Póki co uczę się :

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/591eff398e431a62

591eff398e431a62.jpg

Pobaw się jeszcze ustawieniami bo z tego co widzę da się więcej wycisnąć z tego obrazu :). ;)

• 0

I tak ma być :) ja ze Szwecji kiedyś mk.kupowalem to tez niebylo mowy o 0% vat na firmę. Tylko ze to duży sklep. Z małymi sklepami w Niemczech nie ma problemu w tej materii

Trochę mi to nie dawało spokoju i napisałem do szczęśliwego wędkarza z Finlandii... więc jest tak u nich, że poniżej 1000 euro doliczają Vat a powyżej nie doliczają. Mieli tam HDS w dobrej cenie więc się wahałem chwilę ...

Edytowane przez amalker

• 0

Pytanie do Starszych i Mądrzejszych

Aktualnie używam HELIX 7 MSI GPS G4N.
Będę przesiadał się na Helixa 10 i tu mam dylematy. Są w sprzedaży poniższe modele "10":

HUMMINBRD HELIX 10 CHIRP GPS G4N Z PRZETWORNIKIEM   cena 6900 zł
HUMMINBRD HELIX 10 CHIRP GPS MEGA DI+ G4N Z PRZETWORNIKIEM    cena 7800 zł
HUMMINBRD HELIX 10 CHIRP GPS MEGA SI G4N Z PRZETWORNIKIEM   cena 8800 zł

Jak jest konkretna różnica dla mnie jako użytkownika (poza ceną) między poszczególnymi w/w modelami Helix-ów  ? Który model warto kupić i dla czego?

Z góry dziękuje za informacje.

Pozdrawiam Paweł

• 0

Pytanie do Starszych i Mądrzejszych

Aktualnie używam HELIX 7 MSI GPS G4N.

Będę przesiadał się na Helixa 10 i tu mam dylematy. Są w sprzedaży poniższe modele "10":

HUMMINBRD HELIX 10 CHIRP GPS G4N Z PRZETWORNIKIEM   cena 6900 zł

HUMMINBRD HELIX 10 CHIRP GPS MEGA DI+ G4N Z PRZETWORNIKIEM    cena 7800 zł

HUMMINBRD HELIX 10 CHIRP GPS MEGA SI G4N Z PRZETWORNIKIEM   cena 8800 zł

Jak jest konkretna różnica dla mnie jako użytkownika (poza ceną) między poszczególnymi w/w modelami Helix-ów  ? Który model warto kupić i dla czego?

Z góry dziękuje za informacje.

Pozdrawiam Paweł

Tak naszło mnie przed chwilą. Kilka pytań miałem o tę samą  sprawę w swoich projektach. 

https://sonaryimapy.blogspot.com/2022/12/humminbird-helix-ktory-model-wybrac.html

• Like 1

• 0

Panowie jest sens przesiadać się z Raymarine Element 9 na Echomap UHD 92sv + GT56UHD ? Mam okazję kupić za dobre pieniądze od kumpla bo zmienia na wyższy model i zastanawiam się czy gra warta świeczki.

To niebezpieczne, zachce ci się Livescope ;) A co do meritum- Garmin lepszy choćby dla dotykowego ekranu, wygodnego przenoszenia tegoż no i bardziej uniwersalny przetwornik. By akceptowalna jakosć tego bocznego była- trzeba i tak zrobić kombinację 2 okienek z jednym dla bocznego i odpowiednio dobrać proporcje- pixele biją po oczach aż strach bez tego zabiegu, na pełnym ekranie. 

• Like 1

• 0

Panowie jest sens przesiadać się z Raymarine Element 9 na Echomap UHD 92sv + GT56UHD ? Mam okazję kupić za dobre pieniądze od kumpla bo zmienia na wyższy model i zastanawiam się czy gra warta świeczki.

Miałem Axioma ( a to dość podobnie ) i nie żałuje przesiadki ;)

• Like 1

• 0

Koledzy,

Szukam prostej w obsłudze echosondy. Kompletnej z polskim menu. Bez konieczności dokupowania ekstra dodatków, map, itp. Tylko zainstalować i łowić. Połowy z pontonu na szwedzkich jeziorach. To ma być moja pierwsza echosonda, więc chcę, żeby była możliwie prosta i funkcjonalna. Proszę coś zasugerować.

Moją uwagę zwrócił Garmin Stiker Plus 4 za około 800zł. (Jest też wersja Vivide i cv ale nie wiem czym się różnią - może ktoś podpowie?)

Czy to będzie dobry wybór na początek, czy może powinienem dołożyć do czegoś lepszego?

Pozdrawiam.