Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maciej myślisz ze obraz będzie dużo lepszy ? Używając gt56 oczywiście.

Od obecnego 92 UHD- na 100% bo pxl w pionie o połowę więcej. Ale czy lepiej od ultry, gpsmap923 tego nie wiem - cyferki rozdzielczości to jedno, jasność ekranu, kąty widzenia to inna historia. Overall nie przebija on niczym obecnych promocji na Ultry na zachodzie i północy. 

• 0

Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond?

https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-garmin-striker-plus-4-zestaw-7217414195?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HAqjG3pkq05i-OSIOcT45ZY2aIe6K-P39QLnG2qzUpx1KrUdeJxMNYaAu06EALw_wcB

https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-lowrance-hook2-4x-super-zestaw-7212098066?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HC4LFSVwjS3xDNeTu0KUwC5hyHNKfCRgpWk2-ckaQqCYlQ5_uDNa_UaAiCQEALw_wcB

Edytowane przez janekmarczyk

• 0

Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond?

https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-garmin-striker-plus-4-zestaw-7217414195?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HAqjG3pkq05i-OSIOcT45ZY2aIe6K-P39QLnG2qzUpx1KrUdeJxMNYaAu06EALw_wcB

https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-lowrance-hook2-4x-super-zestaw-7212098066?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HC4LFSVwjS3xDNeTu0KUwC5hyHNKfCRgpWk2-ckaQqCYlQ5_uDNa_UaAiCQEALw_wcB

Striker jest najlepszą opcją z małych ekranów obecnie, hook j- jestem na nie, kulka zamiast tradycyjnego echa też nie będzie zła.

• Like 1

• 0

Kulkę bym odradzał - fajna w teorii - miałem deepera chirp , praktykowałem . Wady podstawowe to , że często gubi , brak zasięgu , łączności z tel nad woda wśród lasów itd , a po zamontowaniu na łódce z oryginalnym deeperiwskim uchwycie to na niedużej fali , bujanej łódce unosi się nad lustro wody minimalnie i także łączność przerywana . To gadżet można go mieć jako ewent. dodatek do swoich zabawek . Garmin striker zdecydowanie lepszy . A najlepiej kupić min 7 cali , dozbierać bo i tak po niedługim czasie sprzedaż ta 4 calówkę na większa .

• Like 1

• 0

Chyba zaprzyjaźnię się z Garminem ale mam kilka pytań do użytkowników...

Nie spotkałem się z podziałem ekranu który zawierałby obraz z 2 różnych przetworników jednocześnie. Rozumiem, że muszę wybrać źródło i widoki mam dostępne w ramach danego przetwornika? W praktyce widzę, że używane są 2 zestawy z 2 monitorami. Czy możliwe jest w ogóle w przypadku ultry przełączanie się na poziomie softu między livescoopem a tradycyjnym? Czy wiąże się to też z jakimiś fizycznym przekładaniem kabli?

Czy mając 2 ekrany mogę połączyć je w sieć jeden zostawić na sterówce drugi na dziobie i niezależnie szybko przełączać się między przetwornikami i widokami ?

• 0

Echomap+ Echomap połączysz zwykłym kablem rj45. 

Żeby mieć obraz z różnych przetworników w twoim wypadku potrzebny jest Y kabel, który pozwala podpiąć jednocześnie dwa przetworniki, np gt30+gt8 czy gt15

Inne kombinacje też mogą być ale nie wiem jak echo je rozpozna. Najwyższy tier Gpsmap czyli seria 84xx ma dwa porty sonarowe i może jednocześnie obsługiwać 2 przetworniki plus kolejne 3 live przetworniki- bo podobnie jak ultra ma gniazdo do lvs12 i gniazdo network x2 do zwykłych livescope

Jak masz livescope możesz aktywować  sonar tradycyjny z niego- 200khz będzie, jest to jedna w opcjach menu LVS. 

Widoki combo różnego obrazowania są dostępne w Garminie jak i w innych echosondach , można też tworzyć własną kombinację. 

A tak poza tym to tutaj masz wiedzę. 

Sonary i mapy - YouTube

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2

• 0

Jesienią miałem podobne dylematy. Jako, że miał to być mój pierwszy kontakt z echosondą to do nauki wybrałem prostego i ogólnie polecanego Garmina Strikera 4 plus. "Plus-a" z uwagi na możliwość rysowania i zapisywania map batymetrycznych odwiedzanych łowisk (quickdraw contours). Daje radę, jest czytelny, ale jeszcze wiele doświadczenia muszę z nim zdobyć. W przyszłości - jeśli uznam za stosowne - przeskoczę na Strikera Vivid 7cv. Będzie większy ekran, dodatkowy,realistyczny widok "ClearVü" i możliwość dostępu do społeczności Garmin i bazy danych. Piszesz gotowych zestawach - nie są idealne. Większość zawiera najtańsze, mało stabilne i zarazem najsłabsze uchwyty do przetwornika za kilkadziesiąt złotych, które lubią się trwale psuć. Za solidny uchwyt trzeba dać około 200 zł. (ale przyda się w przyszłości przy zmianie echosondy i większych przetwornikach).

• Like 1

• 0

Jako osoba , która ma pewne doświadczenie jak wielu tu forumowiczów to będę się upierał , że 4 cali nie powinno się kupować , owszem sam miałem i podstawowe parametry pokazuje prawidłowo czy prawie prawidłowo to z biegiem czasu wcale nieodległego nastąpi zmiana na większy , wyraźniejszy , czytelniejszy i bardziej zaawansowany . Lepiej kupić pewna używkę min. 7 cali … A telefon ile cali masz pewnie jak większość 6 to odejmij dwa cale to co zostanie ….

• Like 3

• 0

Od obecnego 92 UHD- na 100% bo pxl w pionie o połowę więcej. Ale czy lepiej od ultry, gpsmap923 tego nie wiem - cyferki rozdzielczości to jedno, jasność ekranu, kąty widzenia to inna historia. Overall nie przebija on niczym obecnych promocji na Ultry na zachodzie i północy. 

Miałem 1022xsv i później Ultrę 10. Jakość obrazu w SV na plus dla Ultry. 

• 0

Mam i ja -))

Szczególne podziękowania dla Macieja_K za pomoc i doradztwo

W środę montaż na Łodzi

Ps.mam nadzieje ze teraz już będzie widać paski na okoniach -)))

Ps.2 - Maciej sklep w porządku mozna zaufać ale ogolnie długo szło bo śledziłem przesyłkę / szło  to przez Norwegie i Niemcy do Polski -zapłacone 10.01 - 12.01wysyłka z sklepu z linku od ciebie - kurier w Pl dostarczył 17.01  ---- najwazniesze że wszystko gra i doszła 

pzdr All 

post-56252-0-87643600-1674138318_thumb.jpeg

Edytowane przez PiernikTorunski
  • Like 3

• 0

Coś dla szukających podstawowych informacji o echosondach z sonarem bocznym w rozm. 7 cali ( Poza Humminbirdem, który ma inny przetwornik w rozmiarze 8 i więcej cali - pozostałe brandy będą miały dokładnie taki sam osprzęt i obrazowanie)

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 7

• 0

Mam takie pytanie : czy ktoś z was montował przetwornik Garmina na silniku elektrycznym ?

W instrukcji montażu gt56 jest pokazany taki sposób i zastanawiam się nad jego sensem .

Opcja pozbycia się jednej sztycy jest kusząca dlatego pytam was o plusy i minusy takiego montażu .

Edytowane przez sero1975

• 0

Panowie 2 przetworniki od Lowrance Active Imaging 3w1 zamontowane od siebie powiedzmy 15cm na tej samej wysokości będą kolidowały się jeśli chodzi o boczny sonar ?
Lub będą jakieś inne zakłócenia dla standardowego obrazowania ? Mam 1 pod łodzią w Riverfoxie w wnęce i tak na 75% jestem zadowolony bo 455khz boczny działą dobrze, a 800khz niby strzela wiązka, w bok dna, ale mogę jeszcze go przesunąc, myślę, że wtedy będzie ok. Czy od razu montować drugi na rufie i podnosić silnik do bocznego ( el. trym w manetce )

• 0

W sumie ciekawy temat Sergiusz, bo Garmin ma naturalny talent do zbierania zakłóceń. Ja miałem tak montowany przetwornik HB i obraz był gorszy, poza tym boczny sonar może ci się rozjeżdżać w czasie manewrowania silnikiem

Wręcz czytasz w moich myślach bo dokładnie takie same mam obiekcje .

Sianie miałem przy 72sv,93sv,92uhd więc dlaczego by nie miało być w ultrach ? :)

Pawęż w pontonie dosyć wąska w stosunku do łodzi i jak przetwornik był w jednej linii z silnikiem lub wyżej to sianie występowało . Dopiero topienie przetwornika na metrowej sztycy poniżej silnika powodowało ustanie zakłóceń .

Coś mi się nie chce wierzyć że ekran będzie czysty jak zamontuje się przetwornik na silniku …

Jak by było ciepło to by się wyskoczyło i zweryfikowało poglądy a tymczasem człowiek siedzi i dłubie w garażu przy gumiaku żeby mieć wszystko na tip-top na 1 maja :)

Maćku spytał byś może na hamerykańskich forach czy tam ktoś montował ?

• 0

Wręcz czytasz w moich myślach bo dokładnie takie same mam obiekcje .

Sianie miałem przy 72sv,93sv,92uhd więc dlaczego by nie miało być w ultrach ? :)

Pawęż w pontonie dosyć wąska w stosunku do łodzi i jak przetwornik był w jednej linii z silnikiem lub wyżej to sianie występowało . Dopiero topienie przetwornika na metrowej sztycy poniżej silnika powodowało ustanie zakłóceń .

Coś mi się nie chce wierzyć że ekran będzie czysty jak zamontuje się przetwornik na silniku …

Jak by było ciepło to by się wyskoczyło i zweryfikowało poglądy a tymczasem człowiek siedzi i dłubie w garażu przy gumiaku żeby mieć wszystko na tip-top na 1 maja :)

Maćku spytał byś może na hamerykańskich forach czy tam ktoś montował ?

oni to montują ale dla sonaru 2d, mając kilka ekranów na pokładzie, także nie używają bocznego z dziobówki

• 0

Posiadam silnik haswing protruar 1.0 o mocy 65 z maximizerem oczywiście , echo raymarine element z jednym możliwym przetwornikiem hv100 bodajże ma oznaczenie . Dwa oddzielne akumulatory lifepo4 do silnika i echa i nie mam żadnych zakłóceń . Na jednym akumulatorze jak miałem wszystko spięte to przy maxymalny biegu - prędkości lekko rozmywalo ale to wynikiem było różnicy poboru prądu , dopływając do miejscówki zwalnialem nieznacznie i byko Ok ale na dwa akumulatory oddzielnie podpięte jest cacy i na maxymalnym biegu a łódka taka ze i kapelusz potrafi zwinąć .

post-59194-0-32252100-1675020381_thumb.jpeg

post-59194-0-73720900-1675020392_thumb.jpeg

post-59194-0-59190200-1675020406_thumb.jpeg

• 0

Kupiłem w ruoto ultrę bez przetwornika w listopadowej przedsprzedaży, na wczoraj zadane pytanie kiedy mogę się jej spodziewać... cisza... może wstrzymajcie się z zakupami a ja pochwalę się jak dotrze. Spodziewali się ich w grudniu, teraz na stronie jest informacja, że bardziej w marcu.

Dziś dotarła. Wszystko OK, także sklep jest wiarygodny.

• Like 2