meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Maciej myślisz ze obraz będzie dużo lepszy ? Używając gt56 oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Maciej myślisz ze obraz będzie dużo lepszy ? Używając gt56 oczywiście.Od obecnego 92 UHD- na 100% bo pxl w pionie o połowę więcej. Ale czy lepiej od ultry, gpsmap923 tego nie wiem - cyferki rozdzielczości to jedno, jasność ekranu, kąty widzenia to inna historia. Overall nie przebija on niczym obecnych promocji na Ultry na zachodzie i północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Jest już nowy filmik garmina o uhd 2 https://m.youtube.com/watch?v=x_nI36mCutM Edytowane 12 Stycznia 2023 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Z wyświetlaczem chyba aż takiego szału nie będzie. Wg specyfikacji: https://www.garmin.com/pl-PL/p/pn/010-02687-00#specs matryca jest typu TN. To raczej nie zapowiada dużych kątów widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janekmarczyk Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond? https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-garmin-striker-plus-4-zestaw-7217414195?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HAqjG3pkq05i-OSIOcT45ZY2aIe6K-P39QLnG2qzUpx1KrUdeJxMNYaAu06EALw_wcB https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-lowrance-hook2-4x-super-zestaw-7212098066?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HC4LFSVwjS3xDNeTu0KUwC5hyHNKfCRgpWk2-ckaQqCYlQ5_uDNa_UaAiCQEALw_wcB Edytowane 12 Stycznia 2023 przez janekmarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond? https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-garmin-striker-plus-4-zestaw-7217414195?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HAqjG3pkq05i-OSIOcT45ZY2aIe6K-P39QLnG2qzUpx1KrUdeJxMNYaAu06EALw_wcB https://allegro.pl/oferta/echosonda-z-gps-lowrance-hook2-4x-super-zestaw-7212098066?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_wedkarstwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17959731495&gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HC4LFSVwjS3xDNeTu0KUwC5hyHNKfCRgpWk2-ckaQqCYlQ5_uDNa_UaAiCQEALw_wcBStriker jest najlepszą opcją z małych ekranów obecnie, hook j- jestem na nie, kulka zamiast tradycyjnego echa też nie będzie zła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Kulkę bym odradzał - fajna w teorii - miałem deepera chirp , praktykowałem . Wady podstawowe to , że często gubi , brak zasięgu , łączności z tel nad woda wśród lasów itd , a po zamontowaniu na łódce z oryginalnym deeperiwskim uchwycie to na niedużej fali , bujanej łódce unosi się nad lustro wody minimalnie i także łączność przerywana . To gadżet można go mieć jako ewent. dodatek do swoich zabawek . Garmin striker zdecydowanie lepszy . A najlepiej kupić min 7 cali , dozbierać bo i tak po niedługim czasie sprzedaż ta 4 calówkę na większa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Chyba zaprzyjaźnię się z Garminem ale mam kilka pytań do użytkowników...Nie spotkałem się z podziałem ekranu który zawierałby obraz z 2 różnych przetworników jednocześnie. Rozumiem, że muszę wybrać źródło i widoki mam dostępne w ramach danego przetwornika? W praktyce widzę, że używane są 2 zestawy z 2 monitorami. Czy możliwe jest w ogóle w przypadku ultry przełączanie się na poziomie softu między livescoopem a tradycyjnym? Czy wiąże się to też z jakimiś fizycznym przekładaniem kabli? Czy mając 2 ekrany mogę połączyć je w sieć jeden zostawić na sterówce drugi na dziobie i niezależnie szybko przełączać się między przetwornikami i widokami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Echomap+ Echomap połączysz zwykłym kablem rj45. Żeby mieć obraz z różnych przetworników w twoim wypadku potrzebny jest Y kabel, który pozwala podpiąć jednocześnie dwa przetworniki, np gt30+gt8 czy gt15Inne kombinacje też mogą być ale nie wiem jak echo je rozpozna. Najwyższy tier Gpsmap czyli seria 84xx ma dwa porty sonarowe i może jednocześnie obsługiwać 2 przetworniki plus kolejne 3 live przetworniki- bo podobnie jak ultra ma gniazdo do lvs12 i gniazdo network x2 do zwykłych livescopeJak masz livescope możesz aktywować sonar tradycyjny z niego- 200khz będzie, jest to jedna w opcjach menu LVS. Widoki combo różnego obrazowania są dostępne w Garminie jak i w innych echosondach , można też tworzyć własną kombinację. A tak poza tym to tutaj masz wiedzę. Sonary i mapy - YouTube Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Maciej_K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond? Jesienią miałem podobne dylematy. Jako, że miał to być mój pierwszy kontakt z echosondą to do nauki wybrałem prostego i ogólnie polecanego Garmina Strikera 4 plus. "Plus-a" z uwagi na możliwość rysowania i zapisywania map batymetrycznych odwiedzanych łowisk (quickdraw contours). Daje radę, jest czytelny, ale jeszcze wiele doświadczenia muszę z nim zdobyć. W przyszłości - jeśli uznam za stosowne - przeskoczę na Strikera Vivid 7cv. Będzie większy ekran, dodatkowy,realistyczny widok "ClearVü" i możliwość dostępu do społeczności Garmin i bazy danych. Piszesz gotowych zestawach - nie są idealne. Większość zawiera najtańsze, mało stabilne i zarazem najsłabsze uchwyty do przetwornika za kilkadziesiąt złotych, które lubią się trwale psuć. Za solidny uchwyt trzeba dać około 200 zł. (ale przyda się w przyszłości przy zmianie echosondy i większych przetwornikach). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 jak najbardziej Striker4 jest ok, najlepszy maluch na rynku, bo hook2x to jestem mocno na nie , hb nie ma nic w echach tanich a Raymarine dragonfly 4 nie porysuje mapy bez sonarcharta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Jako osoba , która ma pewne doświadczenie jak wielu tu forumowiczów to będę się upierał , że 4 cali nie powinno się kupować , owszem sam miałem i podstawowe parametry pokazuje prawidłowo czy prawie prawidłowo to z biegiem czasu wcale nieodległego nastąpi zmiana na większy , wyraźniejszy , czytelniejszy i bardziej zaawansowany . Lepiej kupić pewna używkę min. 7 cali … A telefon ile cali masz pewnie jak większość 6 to odejmij dwa cale to co zostanie …. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Od obecnego 92 UHD- na 100% bo pxl w pionie o połowę więcej. Ale czy lepiej od ultry, gpsmap923 tego nie wiem - cyferki rozdzielczości to jedno, jasność ekranu, kąty widzenia to inna historia. Overall nie przebija on niczym obecnych promocji na Ultry na zachodzie i północy. Miałem 1022xsv i później Ultrę 10. Jakość obrazu w SV na plus dla Ultry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Miałem 1022xsv i później Ultrę 10. Jakość obrazu w SV na plus dla Ultry. Tak to pewne, ultra ma 800 w pionie, gpsmap1022- 600 pxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Mam i ja -))Szczególne podziękowania dla Macieja_K za pomoc i doradztwoW środę montaż na ŁodziPs.mam nadzieje ze teraz już będzie widać paski na okoniach -))) Ps.2 - Maciej sklep w porządku mozna zaufać ale ogolnie długo szło bo śledziłem przesyłkę / szło to przez Norwegie i Niemcy do Polski -zapłacone 10.01 - 12.01wysyłka z sklepu z linku od ciebie - kurier w Pl dostarczył 17.01 ---- najwazniesze że wszystko gra i doszła pzdr All Edytowane 19 Stycznia 2023 przez PiernikTorunski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Coś dla szukających podstawowych informacji o echosondach z sonarem bocznym w rozm. 7 cali ( Poza Humminbirdem, który ma inny przetwornik w rozmiarze 8 i więcej cali - pozostałe brandy będą miały dokładnie taki sam osprzęt i obrazowanie) Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Maciej_K 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Mam takie pytanie : czy ktoś z was montował przetwornik Garmina na silniku elektrycznym ? W instrukcji montażu gt56 jest pokazany taki sposób i zastanawiam się nad jego sensem . Opcja pozbycia się jednej sztycy jest kusząca dlatego pytam was o plusy i minusy takiego montażu . Edytowane 29 Stycznia 2023 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 W sumie ciekawy temat Sergiusz, bo Garmin ma naturalny talent do zbierania zakłóceń. Ja miałem tak montowany przetwornik HB i obraz był gorszy, poza tym boczny sonar może ci się rozjeżdżać w czasie manewrowania silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Panowie 2 przetworniki od Lowrance Active Imaging 3w1 zamontowane od siebie powiedzmy 15cm na tej samej wysokości będą kolidowały się jeśli chodzi o boczny sonar ?Lub będą jakieś inne zakłócenia dla standardowego obrazowania ? Mam 1 pod łodzią w Riverfoxie w wnęce i tak na 75% jestem zadowolony bo 455khz boczny działą dobrze, a 800khz niby strzela wiązka, w bok dna, ale mogę jeszcze go przesunąc, myślę, że wtedy będzie ok. Czy od razu montować drugi na rufie i podnosić silnik do bocznego ( el. trym w manetce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 W sumie ciekawy temat Sergiusz, bo Garmin ma naturalny talent do zbierania zakłóceń. Ja miałem tak montowany przetwornik HB i obraz był gorszy, poza tym boczny sonar może ci się rozjeżdżać w czasie manewrowania silnikiemWręcz czytasz w moich myślach bo dokładnie takie same mam obiekcje . Sianie miałem przy 72sv,93sv,92uhd więc dlaczego by nie miało być w ultrach ? Pawęż w pontonie dosyć wąska w stosunku do łodzi i jak przetwornik był w jednej linii z silnikiem lub wyżej to sianie występowało . Dopiero topienie przetwornika na metrowej sztycy poniżej silnika powodowało ustanie zakłóceń . Coś mi się nie chce wierzyć że ekran będzie czysty jak zamontuje się przetwornik na silniku … Jak by było ciepło to by się wyskoczyło i zweryfikowało poglądy a tymczasem człowiek siedzi i dłubie w garażu przy gumiaku żeby mieć wszystko na tip-top na 1 maja Maćku spytał byś może na hamerykańskich forach czy tam ktoś montował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Wręcz czytasz w moich myślach bo dokładnie takie same mam obiekcje . Sianie miałem przy 72sv,93sv,92uhd więc dlaczego by nie miało być w ultrach ? Pawęż w pontonie dosyć wąska w stosunku do łodzi i jak przetwornik był w jednej linii z silnikiem lub wyżej to sianie występowało . Dopiero topienie przetwornika na metrowej sztycy poniżej silnika powodowało ustanie zakłóceń .Coś mi się nie chce wierzyć że ekran będzie czysty jak zamontuje się przetwornik na silniku … Jak by było ciepło to by się wyskoczyło i zweryfikowało poglądy a tymczasem człowiek siedzi i dłubie w garażu przy gumiaku żeby mieć wszystko na tip-top na 1 maja Maćku spytał byś może na hamerykańskich forach czy tam ktoś montował ?oni to montują ale dla sonaru 2d, mając kilka ekranów na pokładzie, także nie używają bocznego z dziobówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Posiadam silnik haswing protruar 1.0 o mocy 65 z maximizerem oczywiście , echo raymarine element z jednym możliwym przetwornikiem hv100 bodajże ma oznaczenie . Dwa oddzielne akumulatory lifepo4 do silnika i echa i nie mam żadnych zakłóceń . Na jednym akumulatorze jak miałem wszystko spięte to przy maxymalny biegu - prędkości lekko rozmywalo ale to wynikiem było różnicy poboru prądu , dopływając do miejscówki zwalnialem nieznacznie i byko Ok ale na dwa akumulatory oddzielnie podpięte jest cacy i na maxymalnym biegu a łódka taka ze i kapelusz potrafi zwinąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Ja nie chciałem zamontować do dziobówki tylko do protuara identycznie jak kolega @jogger1 . Protuara używam do normalnego przemieszczania się i dokładnych manewrów z livescopem natomiast dziobówki używam głównie do kotwiczenia się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Kupiłem w ruoto ultrę bez przetwornika w listopadowej przedsprzedaży, na wczoraj zadane pytanie kiedy mogę się jej spodziewać... cisza... może wstrzymajcie się z zakupami a ja pochwalę się jak dotrze. Spodziewali się ich w grudniu, teraz na stronie jest informacja, że bardziej w marcu.Dziś dotarła. Wszystko OK, także sklep jest wiarygodny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi